Back
Κόμπου

Πολιτική Γένος Θηλυκό: Η Κρυσταλλία Κόμπου στο #ethermaikos

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Η Κρυσταλλία Κόμπου είναι Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη «Θερμαγικός» και συστήνεται μέσα από το #ethermaikos

Οι δημοσιογράφοι, Σοφία Πρώιου & Χριστίνα Στεφανίδου

Οι δημοσιογράφοι, Σοφία Πρώιου & Χριστίνα Στεφανίδου

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν στην ενασχόλησή σας με την ενεργό πολιτική;

Ως μόνιμη κάτοικος Περαίας μαζί με την οικογένειά μου από το 1995, με εφαλτήριο την εργασιακή μου ιδιότητα της εκπαιδευτικού φιλολόγου, αφού τα τελευταία 17 χρόνια εργάζομαι σε γενικά λύκεια του δήμου Θερμαϊκού, ενώ από το 2009 στο 1ο ΓΕΛ Θερμαϊκού, παραμένω ενεργός πολίτης και αποφάσισα να ασχοληθώ περισσότερο δημόσια με τις επικείμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί με ενδιαφέρει ο τόπος που τόσα χρόνια έχω επιλέξει να ζω, καθώς και τα δύο από τα τρία μου παιδιά, για να προχωρήσει προς το καλύτερο, ώστε να γίνει πραγματικά ένας σύγχρονος ανθρώπινος δήμος για όλους τους δημότες του, πέρα από πολιτικές ταυτότητες και μικροπολιτικά συμφέροντα.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι μεγαλύτερες «ελλείψεις» της περιοχής στην οποία είστε υποψήφια;

Ο δήμος Θερμαϊκού είναι ένας ταχύτατος αναπτυσσόμενος πολυπληθής δήμος με μεγάλη και ιδιάζουσα γεωγραφική έκταση, με αποτέλεσμα να έχει αρκετά προβλήματα, όπως υποδομές σε μακρινούς οικισμούς και οδικό δίκτυο, σύγχρονες προβλήτες ώστε να συνδεθεί όλο το χρόνο μέσω θαλάσσης με τη Θεσσαλονίκη, σε πολλές περιοχές υπάρχουν ρέματα, ανολοκλήρωτο αποχετευτικό σύστημα, υψηλή εγκληματικότητα κυρίως σε κλοπές και διαρρήξεις, ανύπαρκτη ενδοδημοτική συγκοινωνία, προβληματική αστική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και πολλά ακόμη.

Πέραν των «προβλημάτων» της περιοχής θα ήθελα να αναφερθείτε στο δικό σας όραμα για τον δήμο Θερμαϊκού. Ας υπερβούμε τις ανάγκες και ας ονειρευτούμε το αύριο της περιοχής μας.

Εξαιτίας της εργασιακής μου ιδιότητας και της ιδιαιτερότητας του ότι είμαι μητέρα νεαρού εφήβου με κινητική αναπηρία και χρήστη αμαξιδίου βασικοί πυλώνες και πρωταρχικό μου μέλημα για την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί η μετατροπή του δήμου μας σε ένα συμπεριληπτικό και καθολικά προσβάσιμο δήμο, ξεκινώντας από τη μητρόπολη του την Περαία ,αρχικά, ώστε όσοι δημότες του έχουν κάποια βλάβη ορατή ή αόρατη, να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, ουσιαστικά, ισότιμα, χωρίς εμπόδια και στιγματικές συμπεριφορές και να αλληλεπιδρούν με σεβασμό στη διαφορετικότητα του καθενός καθημερινά με τους τυπικούς συνδημότες τους. Η αναπηρία είναι ένα κοινωνικό μοντέλο που πρέπει να αλλάξει γιατί μας αφορά όλους. Σκεφτείτε ότι αν παραμείνουμε υγιείς πέρα από ατυχήματα, καρδιακά ή εγκεφαλικά προβλήματα, καρκίνο, covid ή πιθανόν άλλη πανδημία και φτάσουμε σε βαθιά γεράματα τότε στατιστικά θα διευκολυνθούμε στις αυτόνομες μετακινήσεις μας με ένα αναπηρικό αμαξίδιο!

Ο δεύτερος στόχος μου, ως εκπαιδευτικός, είναι η επίσπευση και ο συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων ώστε στα επόμενα 3-4 χρόνια το 1ο ΓΕΛ Θερμαϊκού να μεταστεγαστεί στο δικό του ιδιόκτητο σύγχρονο ,φιλικό προς το περιβάλλον, προσβάσιμο καθόλα κτηριακό συγκρότημα εντός του αστικού περιβάλλοντος του δήμου , καθώς είναι η μοναδική σχολική μονάδα, που εδώ και δεκαετίες στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτήριο στα όρια του δήμου , όπου καθημερινά εκατοντάδες μαθητές μετακινούνται με την αστική συγκοινωνία, ταλαιπωρούνται και διατρέχουν κίνδυνο αφού το σχολικό συγκρότημα βρίσκεται κατά μήκος δρόμου ταχείας κυκλοφορίας.

Η σημερινή εικόνα του ΔΣ είναι τουλάχιστον απογοητευτική όσον αφορά τη γυναικεία παρουσία. Θεωρείτε ότι αυτό οφείλεται σε επιλογή των γυναικών να απέχουν από την εκλογική διαδικασία ή στο γεγονός ότι το εκλογικό σώμα δεν τις εμπιστεύεται ώστε να της στηρίξει με την ψήφο του;

Η ελληνική κοινωνία προχωρά σταδιακά στην αποδέσμευση της από προκαταλήψεις πολλών δεκαετιών που κρατούσαν τις γυναίκες μακριά από την ενασχόλησή τους με τα κοινά . Ωστόσο σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με το δήμαρχο κ. Γιώργο Τσαμασλή, κατάλαβα ότι πιστεύει στη δύναμη, τη δυναμική και τις πολλαπλές δεξιότητες που διαθέτουν οι γυναίκες και έτσι στο συνδυασμό του υπάρχουν πολλές γυναικείες υποψηφιότητες, οι οποίες θα ενδυναμώσουν και θα εκκινήσουν το δήμο θέτοντας τέλος σε παρωχημένες στερεοτυπικές αντιλήψεις ότι οι γυναίκες μένουν λίγο πίσω, ενώ το εκλογικό σώμα οφείλει να τις εμπιστευτεί και να τις στηρίξει με την ψήφο του.

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε στο πρόσωπο του επικεφαλής της παράταξής με την οποία είστε υποψήφια και αποφασίσατε να συμμετέχετε στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο;

Η συμπόρευση μου ως υποψήφια δημοτικός σύμβουλος στο συνδυασμό «Θερμαγικός -Γιώργος Τσαμασλής» έγινε γιατί γνωρίζοντας τον κ. δήμαρχο και συζητώντας μαζί του είδα έναν άνθρωπο που θέλει, γνωρίζει και μπορεί να προχωρήσει το δήμο ενωτικά, αναγνωρίζει τις τυχόν αστοχίες ή παραλείψεις και προσπαθεί να τις διορθώσει, θέτει στόχους που μεθοδικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες τους υλοποιεί, είναι πρόθυμος απέναντι σε σύγχρονες και καινοτόμες βελτιώσεις του τόπου, ώστε παρά τις αντιξοότητες του εγκλεισμού της προηγούμενης τετραετίας ο δήμος να καταταχθεί στο δεύτερο αναπτυσσόμενο δήμο της επικράτειας.

Έστω ότι η επομένη των εκλογών σας βρίσκει στο δημοτικό συμβούλιο ως μέλος της διοικούσας παράταξης. Ποιες είναι οι προσωπικές σας φιλοδοξίες για την επόμενη πενταετία;

Στόχος δικός μου όσο και όλης της παράταξης είναι ότι μέσα από ομαδική δουλειά, οργάνωση και συνεργασία να συνεχίσουμε το έργο του εκσυγχρονισμού, του δήμου προς όφελος όλων των δημοτών και επισκεπτών του, ώστε αυτός την επόμενη τετραετία να γίνει ένας πραγματικά «Σύγχρονος Ανθρώπινος Δήμος», παράδειγμα για πολλούς άλλους.

Δες όλες τις συνεντεύξεις εδώ.

Μπορείς να διαβάσεις:

Πολιτική Γένος Θηλυκού: Η Τραϊανή Πεκάλη στο #ethermaikos

Post a Comment