Back

Λίγο πριν τις κάλπες των Ευρωεκλογών ο υποψήφιος των Δημοκρατών Α. Βλάχος μιλά στο #ethermaikos

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

Η πρώτη συμμετοχή των «Δημοκρατών» στις Ευρωεκλογές βρίσκει ως υποψήφιο τον Οικονομολόγο και Επιχειρηματία Απόστολο Βλάχο – Όλα όσα είπε στο #ethermaikos λίγο πριν την εκλογική μάχη.

Συνέντευξη στη Σοφία Πρώιου, δημοσιογράφος – ethermaikos.gr

Ο 57χρονος Απόστολος Βλάχος, κατοικεί στον Διόνυσο της Ανατολικής Αττικής μαζί με τη σύζυγό του, μαζί με την οποία έχουν τρία παιδιά. Ο Απόστολος Βλάχος είναι Οικονομολόγος ενώ δραστηριοποιείται στον χώρο των επιχειρήσεων αφού ήδη μετρά πολύχρονη εμπειρία την διοίκηση και ανάπτυξη επιχειρήσεων.

Σήμερα, και λίγο πριν τις κάλπες των Ευρωεκλογών, ο Απόστολος Βλάχος μιλά στο #ethermaikos για την απόφασή του να υποστηρίξει το πολιτικό σχέδιο του Ανδρέα Λοβέρδου, την ανάγκη για ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και για την ανάγκη για ενίσχυση, συνοχή και ανταγωνιστικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πως αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές του 2024;

Διάβασα την ιδρυτική διακήρυξη όταν την ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συνειδητοποίησα ότι το κεντρικό μήνυμα του αφορούσε την κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκω. Το πολιτικό κέντρο. Δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά, έστειλα την ίδια μέρα τις προτάσεις μου για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με κάλεσαν να συμμετάσχω στο κόμμα. Η υποψηφιότητα μου ήταν ένα λογικό επακόλουθο.

Προέρχεστε από την ιδεολογική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Θα πάρετε μαζί σας στο Ευρωκοινοβούλιο κάτι από αυτήν την εμπειρία;

Ήμουν μέλος του ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του ’90 επειδή από πάντοτε, και από την οικογένεια μου, επιδιώκαμε μια κοινωνία ίσων και πολλών ευκαιριών για όλους. Αυτό δεν είναι μια ευχή. Είναι πολιτική πρόταση και αγώνας. Να έχουμε μια κοινωνία στην οποία έχουμε όλοι ευκαιρίες για να ξεπεράσουμε τα όρια τα οποία θέτει η καταγωγή μας, οι οικογενειακή ή επαγγελματική μας κατάσταση. Αυτές τις αρχές θα τις έχω πάντοτε μαζί μου.

Σε ποια θέματα θα επικεντρώσετε την προεκλογική σας εκστρατεία;

Νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι ότι η Ευρωπαϊκή Άμυνα, η συνοχή της, το δημογραφικό και το μεταναστευτικό είναι μεγάλα θέματα στα οποία πρέπει να συμφωνήσουμε προς ποια κατεύθυνση να τα αντιμετωπίσουμε. Αυτή άλλωστε είναι και η ουσία της πολιτικής. Εγώ όμως κυρίαρχο και πάνω από όλα βάζω την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Δηλαδή την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Εάν η οικονομία της δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την Αμερική ή την Κίνα τότε τίποτα από τα παραπάνω δεν θα έχουν θετική κατάληξη. Πάνω στην δύναμη της οικονομίας στηρίζονται όλα τα υπόλοιπα.

Ενδεικτικό της αδυναμίας της αυτής είναι και το θέμα της ακρίβειας το οποίο είναι πρόβλημα για όλη την Ευρώπη αλλά μεγαλύτερο όπως γνωρίζετε για την πατρίδα μας. Η αγοραστική μας δύναμη έχει κυριολεκτικά κατρακυλήσει στην προτελευταία θέση.

Έχουμε διατυπώσει ως Δημοκράτες πολύ συγκεκριμένες θέσεις τόσο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, την υποστήριξη των μικρών παραγωγών όσο και την αύξηση των μισθών χωρίς καμία επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Σε προσωπικό επίπεδο δίνω μεγάλη προτεραιότητα στην θέση των ΜμΕ και των εργαζομένων τους καθότι θεωρώ ότι οι ιδιοκτήτες ΜμΕ και οι εργαζόμενοι μας αποτελούμε μια ενιαία κοινωνική ομάδα με κοινές αξίες και κοινή κατεύθυνση.

Το φαινόμενο του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς φαίνεται να εγείρει προβληματισμούς τόσο σε εθνικό πλαίσιο όσο και σε διεθνές. Πως μπορεί να καταπολεμηθεί κατά την γνώμη σας το φαινόμενο αυτό;

Είναι πολύ καλή ερώτηση και πολύ δύσκολο να απαντηθεί. Προφανώς βιώνουμε ένα κοινωνικό φαινόμενο στο οποίο εμπεριέχονται πολλά συναισθήματα απογοήτευσης και θυμού. Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε με οδηγό τρεις άξονες.

Πρώτα την θεσμική θωράκιση της Ευρώπης και των κρατών μελών προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα και χωρίς υπονομεύσεις η Δημοκρατία μας. Δεύτερος άξονας είναι κατά την γνώμη μου η υποστήριξη των νέων και των αδύναμων όσο αφορά τα δικαιώματα τους απέναντι σε μια κοινωνία η οποία συμπιέζεται από την ακρίβεια και την ανάγκη για εργατικά χέρια. Τρίτος άξονας νομίζω ότι είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού.

Προφανώς χρειαζόμαστε μετανάστες για να καλύψουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας σε όλη την ΕΕ αλλά αυτό πρέπει να γίνει αφενός με νόμιμο και συντεταγμένο τρόπο και αφετέρου με απόλυτο σεβασμό στον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Αυτοί πρέπει να προσαρμοστούν στον δικό μας τρόπο ζωής και όχι εμείς στον δικό τους.

Είστε και ο ίδιος Οικονομολόγος και επιχειρηματίας. Πως μπορεί εν τέλει να στηρίξει στην πράξη η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτόν τον τομέα; Τι θα προτείνατε εσείς;

Όσο αφορά την ιδιότητα του επιχειρηματία, η προσπάθεια είναι διπλή. Πρώτον να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο επιχειρηματικότητας άμεσα στοχευμένο στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της. Δεν μπορούμε πλέον να είμαστε μια μεγάλη καταναλωτική αγορά για τους υπόλοιπους. Πρέπει να γίνουμε εξωστρεφείς παραγωγοί σε όλους τους τομείς.

Αυτό είναι εύκολο να το λέμε αλλά στην πράξη είναι ένα τιτάνιο έργο το οποίο πρέπει να ξεκινήσει από τις κοινωνικές αξίες τις οποίες έχουμε ως ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία ξεκινάει από τα σχολεία και την οικογένεια. Δεύτερον να ενισχυθούν οι ΜμΕ και να δημιουργηθούν νέοι Επιχειρηματική Θεσμοί με την υποστήριξη της ίδιας της ΕΕ για συνεργασίες των επιχειρήσεων σε κάθετη και οριζόντια ανάπτυξη.

Με άλλα λόγια, οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν μόνες τους να δημιουργήσουν μεγαλύτερα σχήματα. Χρειάζεται κάποιος να τις τραβήξει προς τα επάνω και να τις εντάξει σε μεγαλύτερές δομές. Είναι εύκολο; Όχι αλλά είναι εφικτό εφόσον το προσπαθήσουμε.

Σε συνέχεια αυτών θα έβαζα την ιδιότητα του Οικονομολόγου ως μια συμβουλευτική υπηρεσία απαραίτητη για την συστηματικότερη διοίκηση των επιχειρήσεων. Όλες οι μικρές επιχειρήσεις και ειδικότερα οι οικογενειακές, φτάνουν πολύ γρήγορα στα όρια της διοικητικής τους επάρκειας και εκεί σταματά η ανάπτυξη και η συνέχεια τους. Οι οικονομολόγοι με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να είναι μια δεξαμενή Διοικητικών Στελεχών οι οποίοι θα δώσουν την συστηματικότητα της διοίκησης.

Τι νέο μπορούν να φέρουν οι «Δημοκράτες» στην ΕΕ;

Πρώτα από όλα έναν Ουσιαστικό και Τεκμηριωμένο λόγο ο οποίος αναδεικνύει τον σαφή Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Πατρίδας μας. Λέω ουσιαστικό λόγο επειδή έχει σαφής πολιτικούς στόχους και λέω τεκμηριωμένο επειδή για ότι λέμε υπάρχει η επιστημονική υποστήριξη του Δικτύου ΛΟΙΠΟΝ στο οποίο σχηματίζονται οι πολιτικές μας προτάσεις. Να προσθέσω σε αυτό ότι όλοι οι Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές των Δημοκρατών συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου μας Ανδρέα Λοβέρδου είμαστε ενεργοί επαγγελματίες και έχουμε άμεση επαφή με την καθημερινότητα.

Η δική σας συμβολή ποια μπορεί να είναι;

Δεν είναι εύκολο να περιαυτολογώ αλλά σε γενικές γραμμές η επαγγελματική μου εμπειρία, τα πολλά γνωστικά αντικείμενα στα οποία έχω πιστοποιηθεί ή εξειδικευτεί καθώς και η ξεκάθαρη πολιτική ατζέντα θα με βοηθήσουν να μεταφέρω τις ελληνικές θέσεις και να καλλιεργήσω τις κατάλληλες συμμαχίες.

Ποιο είναι το μήνυμα που απευθύνετε εσείς για τις επικείμενες Ευρωεκλογές κ. Βλάχε;

Να επιλέξουμε όσους προασπίζονται την ενίσχυση, την ανταγωνιστικότητα και την συνοχή της ΕΕ αλλά και όσους υποψήφιος μπορούν να υποστηρίξουν τα παραπάνω μεγάλα ζητήματα. Συνεπώς προτείνω να ψηφίσουμε Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου και εμένα τον Βλάχο Απόστολο.

Μπορείς να διαβάσεις:

Φάμελλος για Μητσοτάκη: «Ο εμπαιγμός σε βάρος των Θεσσαλονικέων συνεχίζεται»

Post a Comment