Back
Μπουτζέτη

Λίγο πριν τις κάλπες των Ευρωεκλογών η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπουτζέτη μιλά στο #ethermaikos

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Το ΠΑΣΟΚ «ποντάρει» στη νέα γενιά με την υποψηφιότητα της Επικοινωνιολόγου Μαρίας Μπουτζέτη στις επικείμενες Ευρωεκλογές – Όλα όσα είπε στο #ethermaikos λίγο πριν την εκλογική μάχη.

Συνέντευξη στη Σοφίας Πρώιου, δημοσιογράφος – ethermaikos.gr

Η 38χρονη Μαρία Μπουτζέτη, με καταγωγή από Πιερία και Ημαθία, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη ενώ τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο ΕΚΠΑ, συνέχισε με μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας, για να ολοκληρώσει σε ηλικία 34 ετών το διδακτορικό της ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση.

Σήμερα, και λίγο πριν τις κάλπες των Ευρωεκλογών, η Μαρία Μπουτζέτη μιλά στο #ethermaikos για την «ψήφο εμπιστοσύνης» στη νέα γενιά, τη δική της ατζέντα αλλά και για όλες εκείνες τις αποφάσεις που «δεν μπορούν να λαμβάνονται για εμάς, χωρίς εμάς».

Πως αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές του 2024;

Η πολιτική συμμετοχή με ενδιέφερε από παιδί, συμμετέχω στη δημόσια συζήτηση αρθογραφώντας, ενώ δραστηριοποιούμαι για χρόνια επαγγελματικά στην πολιτική επικοινωνία. Ξεκίνησα την επαγγελματική μου διαδρομή ως ασκούμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που καθόρισε νωρίς τη ματιά μου για την Ευρώπη. Επειδή αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, με την Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου οι πολίτες της πρέπει να αποφασίσουμε την πορεία που θα χαράξουμε, συμμετέχω για να στείλω το μήνυμα ότι η γενιά μου μπορεί να εκπροσωπήσει δυνατά τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ποια θέματα θα επικεντρώσετε την προεκλογική σας εκστρατεία;

Μιλώ κυρίως για τη γενιά μου και τα πρόβληματά της, όλους όσους ζήσαμε την οικονομική κρίση, στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής μας, όταν βρισκόμασταν στα πρώτα μας επαγγελματικά βήματα. Η επισφαλής εργασία, το στεγαστικό πρόβλημα, τα θέματα ακριβείας και αγοραστικής δύναμης, το brain drain και το δημογραφικό, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής, είναι θέματα που βάζω διαρκώς στις δημόσιες τοποθετήσεις μου.

Το φαινόμενο του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς φαίνεται να εγείρει προβληματισμούς τόσο σε εθνικό πλαίσιο όσο και σε διεθνές. Πως μπορεί να καταπολεμηθεί κατά την γνώμη σας το φαινόμενο αυτό;

Η Ακροδεξιά τρέφεται από την ανασφάλεια και τον φόβο για το μέλλον. Όταν κάποιος δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα, θα νιώσει ότι βρίσκεται στο περιθώριο. Και εκεί βρίσκει ευκαιρία η Ακροδεξιά να δημιουργήσει ακροατήριο. Ο μόνος τρόπος να καταπολεμηθεί το φαινόμενο είναι να αισθανθεί το σύνολο των πολιτών της Ευρώπης ότι η Ευρώπη τους περιλαμβάνει. Χρειαζόμαστε ειλικρίνεια, αμεσότητα και καθαρό λογο από το πολιτικό σύστημα και πολιτικές με το βλέμμα στην κοινωνία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που θα αμβλύνουν τις ανισότητες.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλες τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι ένα ζήτημα που θα θίξετε;

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών σε Ελλάδα και Ευρώπη έδειξαν ότι χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της καλύτερης προσαρμογής της στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε προτάσεις αναθεώρησης της ΚΑΠ προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των μικρομεσαίων καλλιεργητών. Οπωσδήποτε είναι ένα ζήτημα που θα θίξω και με αφορά διότι ο πρωτογενής τομέας συνδέεται με την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας και είναι βασικός πυλώνας της επισιτιστικής μας ασφάλειας.

Φαίνεται πως πολλοί έχουν συνδέσει την υποψηφιότητά σας με το νεαρό της ηλικίας σας, ενώ και εσείς έχετε φέρει ως επιχείρημα ότι «οι νέοι μπορούν να εκπροσωπήσουν δυνατά τη χώρα». Θεωρείτε πως αυτό αρκεί για να καθίσετε στο Ευρωπαϊκό τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Αν όχι, τι άλλο παίρνετε μαζί σας ως εφόδιο;

Από μόνη της η ηλικία δεν λέει κάτι, αν δεν φέρεις μαζι σου καινούργιες φρέσκιες ιδέες, ιδέες που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Αυτό που ζητώ είναι να δοθεί η ευκαιρία στη γενιά μας να ακουστεί. Συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές ως νέα γυναίκα, επαγγελματίας και επιστήμονας, που την ενδιαφέρουν τα κοινά, προέρχεται από την κοινωνία και βασίζεται στις δικές της δυνάμεις.

Πως επιδρά η ψήφος στις ευρωεκλογές στην καθημερινότητα των λαών και γιατί είναι σημαντικό να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι πολίτες;

Γιατί ένα συντριπτικό ποσοστό των σημαντικών πολιτικών που μας αφορούν και επηρεάζουν την καθημερινότητά μας διαμορφώνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και – κυρίως – γιατί δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς.

Η δική σας συμβολή ποια μπορεί να είναι;

Είμαι εργατική, μελετώ προσεκτικά τα δεδομένα, αντιλαμβάνομαι την πολιτική στρατηγική και κυρίως πιστεύω ότι όλα είναι πολιτική. Με αυτά τα στοιχεία θα εργαστώ για να φέρω τη μέγιστη συμβολή προς όφελος της πατρίδας μου.

Κα. Μπουτζέτη, ποιο είναι το μήνυμα που απευθύνετε εσείς για τις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Επέλεξα ως μήνυμά μου το «+στη γενιά μας» γιατί θεωρώ ότι η γενιά μας, που διαχειρίστηκε την κρίση και κατάφερε να ορθοποδήσει, είναι η στιγμή να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη δημόσια ζωή του τόπου. Το «+ στην γενιά μας» είναι ένα διπλό μήνυμα: αφενός εκφράζει την ανάγκη να ενισχύσουμε τον ρόλο μας στα δημόσια πράγματα, αφετέρου αποτελεί κάλεσμα στους συμπολίτες μας να μας δώσουν αυτήν την ευκαιρία.

Μπορείς να διαβάσεις:

Η Ε. Γερασιμίδου στην Περαία για την προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ ενόψει Ευρωεκλογών

Post a Comment