Back
Ιντζέ

Λίγο πριν τις κάλπες των Ευρωεκλογών ο υποψήφιος του ΚΚΕ Κ. Ιντζές μιλά στο #ethermaikos

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 8 λεπτά

Το ΚΚΕ «ποντάρει» στη νέα γενιά με την υποψηφιότητα του ελεύθερου επαγγελματία Κωνσταντίνου Ιντζέ στις επικείμενες Ευρωεκλογές – Όλα όσα είπε στο #ethermaikos λίγο πριν την εκλογική μάχη.

Συνέντευξη στη Σοφία Πρώιου, δημοσιογράφος – ethermaikos.gr

Ο 40χρονος Κωνσταντίνος Ιντζές, με καταγωγή από Νέα Μηχανιώνα, τα τελευταία χρόνια ζει στις Συκιές, με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους. Ο Κωνσταντίνος, απόφοιτος του ΤΕΙ Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης και παράλληλα εργάζεται και ως τοπογράφος μηχανικός.

Σήμερα, και λίγο πριν τις κάλπες των Ευρωεκλογών, ο Κωνσταντίνος Ιντζές βρίσκεται στα γραφεία του #ethermaikos και μιλά για τη «μέγγενη» του διεθνούς lobby, τις «διευρυμένες λαϊκές ανάγκες» αλλά και την επιτακτικότητα ενός ισχυρού ΚΚΕ.

Πως αποφασίσατε ή αποφασίστηκε να τεθείτε υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2024;

Είναι γνωστό αλλά καλό είναι να το ξανά πούμε. Εμείς στο Κομμουνιστικό Κόμμα παίρνουμε συλλογικά αυτές τις αποφάσεις, που αφορούν δηλαδή την εκπροσώπηση του κόμματος, μέσα από τις υποψηφιότητες στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στην τοπική διοίκηση και λοιπά. Για παράδειγμα, είμαι εκλεγμένος στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Το λέω με την έννοια ότι είναι από τη φύση του το κόμμα συλλογικό, οπότε δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά και σε αυτές τις περιπτώσεις και αυτό για εμάς, η επιτυχία δηλαδή στις εκλογές έχει να κάνει με την επιτυχία συνολικότερα, της ανόδου των ποσοστών του Κομμουνιστικού Κόμματος και όχι σε προσωπικές φιλοδοξίες που μπορεί να έχει ο Α ή ο Β υποψήφιος.

Φυσικά θέλουμε και τις προσωπικές ψήφους αλλά για εμάς επιτυχία θα είναι να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Παρόλα αυτά όπως όλοι καταλαβαίνουμε, μία προεκλογική εκστρατεία είναι προσωπικό ζήτημα, πέρα από το γεγονός ότι ο εκάστοτε υποψήφιος εκπροσωπεί ένα κόμμα.

Φυσικά, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν και υποψήφιοι.

Οπότε, πόσο εύκολο ήταν για εσάς να πείτε ότι είστε έτοιμος να εκτεθείτε και να θέσετε τον εαυτό σας στην κρίση των πολιτών ώστε να σας εμπιστευτεί με την ψήφο του να σας στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μία οντότητα πολύ μεγαλύτερη από έναν Δήμο ή μια Περιφέρεια;

Αυτό που λέμε εμείς στο Κομμουνιστικό Κόμμα και θέλουμε να το επικοινωνήσουμε και στον κόσμο, είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι, όπως και εγώ προσωπικά, δεν βγήκαμε χθες, έτσι από το πουθενά για να μας γνωρίσει ο κόσμος και να μας ψηφίσει με κριτήρια όπως άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα το lifestyle, που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική.

Αν δείτε όλο το ψηφοδέλτιο του Κομμουνιστικού Κόμματος, στην προκειμένη των Ευρωεκλογών, είναι άνθρωποι οι οποίοι 365 μέρες το χρόνο βρίσκονται εκτεθειμένοι μέσα στο Κίνημα, μέσα στα σωματεία, μέσα από αγροτικούς, φοιτητικούς, ιατρικούς και δικαστικούς συλλόγους. Οπότε είναι έτσι κι αλλιώς γνωστοί στο επάγγελμά τους, στο χώρο τους, στον κλάδο τους, στις λαϊκές γειτονιές, γιατί τον προηγούμενο καιρό έδωσαν μάχη για τις Δημοτικές εκλογές.

Το φαινόμενο του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς φαίνεται να εγείρει προβληματισμούς τόσο σε εθνικό πλαίσιο όσο και σε διεθνές. Πως μπορεί να καταπολεμηθεί κατά την γνώμη σας το φαινόμενο αυτό;

Κοιτάξτε, δεν μπορείς να παλέψεις ένα συστημικό φαινόμενο με τα ίδια όπλα του συστήματος. Τι εννοώ; Τα ακροδεξιά κόμματα, τα φασιστικά, ακόμα και τα ναζιστικά κόμματα στην Ευρώπη δεν πέσανε από τον ουρανό, ούτε και ήταν μία εφεύρεση της τελευταίας δεκαετίας.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που αυτά τα κόμματα ανδρώθηκαν και συμμετάσχουν σε Κοινοβούλια, με την ανοχή και σε πολλές περιπτώσεις και την ώθηση των κλασικών αστικών κομμάτων. Δηλαδή, για το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες αποφυλακίστηκε ο βασικός αρχιναζιστής Μιχαλολιάκος με τις «πλάτες» του ίδιου του συστήματος, γιατί αργοπόρησε η τελεσίδικη απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, βαραίνουν ευθύνες και την αστική δικαιοσύνη αλλά κυρίως υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλες τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι ένα ζήτημα που θα θίξετε;

Στην Ελλάδα, οι δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος που συμμετάσχουν μέσα στο αγροτικό κίνημα ήταν πρωταγωνιστές στις εξελίξεις και στην οργάνωση των αγροτών, όχι τώρα, αλλά επί δεκαετίες. Έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο για τα αιτήματα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς στον αγώνα διαχρονικά.

Η αγροτιά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είχαν ένα βασικό στόχο, που όχι μόνο πρέπει να αναφερθεί αλλά ίσως πρέπει να γίνει και κριτήριο ψήφου σε αυτές τις εκλογές: η εναντίωση στην κοινή αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται τις τελευταίες δεκαετίες από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και, χωρίς να θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια του, αλλά το Κομμουνιστικό Κόμμα επιβεβαιώθηκε στην κατεύθυνση εναντίωσης της κοινής αγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και συμφωνούν όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Συμμετείχατε και σε άλλες εκλογικές μάχες, όπως αυτή των Περιφερειακών Εκλογών. Πως σας βοηθάει αυτό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο;

Όπως σας είπα και πριν εμείς επειδή στο Κομμουνιστικό Κόμμα συμμετάσχουμε στο κίνημα 365 μέρες το χρόνο και δεν είμαστε για την προεκλογική περίοδο, αφουγκραζόμαστε τα πραγματικά οξυμένα προβλήματα του κόσμου και προσπαθούμε με την πρόταση διεξόδου που έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα, να τους δώσουμε λύσεις.

Εμείς λέμε ότι είναι εφαρμόσιμη τώρα η λύση διεξόδου του ΚΚΕ. Αλλά ταυτόχρονα λέμε ότι πρέπει να αποδεσμευτούμε από αυτές τις ενώσεις για παράδειγμα της Ευρωπαϊκής, που είναι ενώσεις πολέμων και καπιταλιστικών μεγαθηρίων. Που επί της ουσίας βάζουν στη μέγγενη όχι μόνο τον δικό μας το λαό αλλά και όλους τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτή τη έννοια μπορεί ο λαός μας να κάνει την αντεπίθεσή του και ταυτόχρονα να ανοίξει αυτόν τον δρόμο.

Μιλάτε για μία Ευρωπαϊκή Ένωση των πολέμων. Τι προσπαθεί να κάνει το ΚΚΕ μέσα από τη συμμετοχή του στις Ευρωεκλογές; Να «πολεμήσει μέσα από το κάστρο»;

Αυτήν την ερώτηση μας την κάνει και ο κόσμος έξω, καλοπροαίρετα, και έτσι την εκλαμβάνουμε και εμείς. Στη λογική, δηλαδή, για ποιο λόγο το ΚΚΕ συμμετέχει σε ένα Κοινοβούλιο, το οποίο δεν το ασπάζεται.

Δεν είναι λίγο οξύμωρο;

Όχι, καθόλου οξύμωρο. Ίσα – ίσα, το αντίθετο ισχύει. Για όλους αυτούς τους λόγους που έχουμε ήδη συζητήσει, το ΚΚΕ όχι μόνο πρέπει να γιγαντωθεί, πρέπει να αυξηθεί πολύ για να αποκαλύπτει από καλύτερες θέσεις όλους αυτούς τους σχεδιασμούς. Εμείς, δεν θα αφήσουμε κανένα μα κανένα εργαλείο ανεκμετάλλευτο στη λογική να ενημερώνουμε και να αντιπαλεύουμε όλη αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική.

Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Άμα δεν ήταν δύο Ευρωβουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, δεν θα ήξερε κανείς το ρόλο των lobby στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το λέω γιατί αυτές οι δύο ψήφοι ήταν οι μοναδικές αρνητικές σε ολόκληρο το Κοινοβούλιο.

Ποιος είναι ο σκοπός του ΚΚΕ εν τέλει στις Ευρωεκλογές; Να τη βελτιώσει ή να δείξει στον κόσμο την αρνητική πλευρά της;

Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε ότι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία εχθρική ένωση για την τεράστια πλειοψηφία των λαών της Ευρώπης, να δείξουμε σε αυτούς τους λαούς, και φυσικά πρώτα και κύρια στο λαό της Ελλάδας ότι μπορεί να αλλάξει. Πώς όμως θα γίνει αυτό; Αποδεσμευόμενοι και φεύγοντας από αυτή τη μέγγενη που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζοντας πλώρη για μια λαϊκή οικονομία, μία λαϊκή εξουσία με αυτά τα χαρακτηριστικά, ώστε ο λαός να μπορέσει να ζήσει με βάση τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες του.

Άρα γιατί να συμμετάσχουν οι πολίτες στις Ευρωεκλογές, κ. Ιντζέ;

Όχι να ψηφίσουν γενικά. Εμείς λέμε ότι πρέπει να ψηφίσουν μαζικά ΚΚΕ. Δίνοντας ψήφο στη Νέα Δημοκρατία και στα υπόλοιπα κόμματα είναι σαν να λες “συνέχισε αυτό που κάνεις τώρα”, είναι ξεκάθαρο για εμάς. Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει αλλά εμείς δεν θα πούμε ψέματα.

Ψηφίζοντας σε αυτή τη φάση Νέα Δημοκρατία και δίνεις “άφεση αμαρτιών” για ό, τι έχει γίνε μέχρι τώρα και τους λες “προχωρήστε, καλά τα κάνετε”. Άρα με αυτή την έννοια δεν λέμε απλά πηγαίνετε και ψηφίστε. Ψηφίστε ΚΚΕ για να δυναμώσει αυτή η προοπτική, να δυναμώσει αυτό το ρεύμα αμφισβήτησης.

Μπορείς να διαβάσεις:

Λίγο πριν τις κάλπες των Ευρωεκλογών η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπουτζέτη μιλά στο #ethermaikos

Post a Comment