Back
Στέλλα Ψαρροπούλου

Πολιτική Γένος Θηλυκού: Η Στέλλα Ψαρροπούλου στο #ethermaikos

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Η Στέλλα Ψαρροπούλου είναι Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη «Όλοι Μαζί» και συστήνεται μέσα από το #ethermaikos.

Οι δημοσιογράφοι, Σοφία Πρώιου & Χριστίνα Στεφανίδου

Οι δημοσιογράφοι, Σοφία Πρώιου & Χριστίνα Στεφανίδου

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν στην ενασχόλησή σας με την ενεργό πολιτική;

Πιστεύω ότι αν δεν μας αρέσει κάτι και επιθυμούμε την βελτίωση του, θα πρέπει πρωτίστως να προσπαθήσουμε με την δική μας ενεργοποίηση δυνάμεων για την οποία αλλαγή ή βελτίωση του. Η πρόοδος και η εξέλιξη, η διευκόλυνση της καθημερινότητας σε ένα τόπο που χαίρεσαι να ζεις, να απολαμβάνεις και να συνυπάρχεις, αποτελούν κινητήριες δυνάμεις για εμένα ώστε να κινητοποιηθώ και να συμβάλω τόσο με στρατηγικούς στόχους αλλά κυρίως με δράσεις και έργα που θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι μεγαλύτερες «ελλείψεις» της περιοχής στην οποία είστε υποψήφια;

Δυστυχώς, μιλάμε πράγματι για μεγάλες ελλείψεις σε αυθεντικά μέρη με πολιτισμικό πλούτο και ιστορική αξία. Έλλειψη κυρίως ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού που θα ενσωματώνει δεδομένα και στοιχεία κάθε μιας από τις οκτώ τοπικές κοινότητες.

Ελλείψεις όπως η καθαριότητα και η μικρή απόδοση στην ανακύκλωση, η αντιπλημμυρική προστασία, η άναρχη και εκτός σχεδίου δόμηση χωρίς ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό που να ενσωματώνει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, ο γερασμένος πληθυσμός χωρίς ουσιαστικές δομές κοινωνικής πολιτικής. Οι εξαχρειωμένες υποδομές που εμποδίζουν την προσβασιμότητα αλλά και οι ελλείψεις στην σχολική στέγη. Ο φωτισμός, ειδικά στο οδικό δίκτυο, και η ενδοδημοτική συγκοινωνία. Τέλος, η μη ορθή διαχείριση και ανάδειξη του υδροβιότοπου της Επανομής, περιοχής NATURA, των Αλυκών του Αγγελοχωρίου και του οινοπαραγωγικού και όχι μόνο πλούτου που παράγει ο τόπος αλλά και η ιχθυόσκαλα της Ν. Μηχανιώνας, κύρια πηγή αλιευτικής δραστηριότητας και έρευνας για τον θαλάσσιο πλούτο του Θερμαϊκού κόλπου. Ταυτόχρονα θεωρώ έλλειψη τη μη σύνδεση και συνεργασία με την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μητροπολιτικό επίπεδο για την ενίσχυση του τουρισμού και της καινοτομίας.

Πέραν των «προβλημάτων» της περιοχής θα ήθελα να αναφερθείτε στο δικό σας όραμα για τον δήμο Θερμαϊκού. Ας υπερβούμε τις ανάγκες και ας ονειρευτούμε το αύριο της περιοχής μας.

Το όραμα μου για το Δήμο Θερμαϊκού είναι να γίνει ένας Δήμος συμπεριληπτικός, που συνεκτικά και συλλογικά θα αναδεικνύει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, φιλικό προς τους πολίτες, κατοίκους και επισκέπτες του, ανθεκτικό με βιώσιμα έργα και υποδομές που θα βάλουν την αγροτική, αλιευτική, τουριστική και επιχειρηματική δραστηριότητα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Η σημερινή εικόνα του ΔΣ είναι τουλάχιστον απογοητευτική όσον αφορά τη γυναικεία παρουσία. Θεωρείτε ότι αυτό οφείλεται σε επιλογή των γυναικών να απέχουν από την εκλογική διαδικασία ή στο γεγονός ότι το εκλογικό σώμα δεν τις εμπιστεύεται ώστε να της στηρίξει με την ψήφο του;

Οι γυναίκες επιφορτισμένες με πολλαπλούς ρόλους για την φροντίδα του σπιτιού, της οικογένειας ταυτόχρονα με τις επαγγελματικές ή αγροτικές υποχρεώσεις, μένουν πίσω στην ενασχόληση τους με την πολιτική. Η ενσυναίσθηση και η πρακτικότητα που συναντάται στις γυναίκες σε μεγάλο βαθμό, μπορούν να δώσουν αποτελέσματα στην ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών. Δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης και δεν θα έπρεπε. Το ουσιαστικό είναι η ενδυνάμωση των γυναικών για την συμμετοχή τους στα κοινά, από συλλογικότητες μέχρι τα Δημοτικά Συμβούλια, η συμβολή μπορεί να είναι και γένους θηλυκού.

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε στο πρόσωπο του επικεφαλής της παράταξής με την οποία είστε υποψήφια και αποφασίσατε να συμμετέχετε στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο;

Ο Γιάννης Μαυρομάτης έχει πολιτική αντίληψη, πολυετή εμπειρία και βαθιά γνώση και αγάπη για κάθε τοπική κοινότητα αυτού του Δήμου, ξεχωριστά και συνεκτικά. Εκτιμώ την δουλειά που έκανε ως Δήμαρχος, το όραμα του και το γεγονός ότι έχει μαζέψει μια πολυσυλλεκτική ομάδα ανθρώπων σε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και απαιτητικό ταυτόχρονα.

Γιατί οι δημότες Θερμαϊκού να επιλέξουν να στηρίξουν με την ψήφο τους την παράταξή σας και εσάς;

Κατεβαίνω πρώτη φορά υποψήφια στο Δήμο Θερμαϊκού, αλλά εργάζομαι 18 χρόνια για την τοπική αυτοδιοίκηση και μάλιστα στον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της Ελλάδας, στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Έχω εξειδίκευση στα Ευρωπαϊκά προγράμματα και στη διαχείριση χρηματοδοτικών εργαλείων και διοικητική επάρκεια και γνώση. Δηλώνω δημιουργική αλλά και πρακτική και πιστεύω ότι μέσα από συστηματικά μικρά βήματα, μπορούν να υπάρξουν μεγάλα αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ με αγωνία την πορεία όλου του Δήμου Θερμαϊκού, επισκεπτόμενη κάθε περιοχή και εστιάζοντας στα προβλήματα και τις προκλήσεις προκειμένου να αναγνωρίσω τις προοπτικές που υπάρχουν και χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν και μπορούν να αποτελέσουν τις λύσεις. Σε όλα αυτά θέλω να συμβάλω με την εμπειρία και την γνώση μου αλλά και την διάθεση μου για να αποκτήσει ο Δήμος Θερμαϊκού το συγκριτικό πλεονέκτημα που αξίζει στους κατοίκους του.

Έστω ότι η επομένη των εκλογών σας βρίσκει στο δημοτικό συμβούλιο ως μέλος της διοικούσας παράταξης. Ποιες είναι οι προσωπικές σας φιλοδοξίες για την επόμενη πενταετία;

Ο Δήμος είναι καταρχήν ένας οργανισμός που λειτουργεί με ένα ανθρώπινο προσωπικό, το οποίο πρέπει να είναι ισότιμος εταίρος στον οποίο προγραμματισμό. Ταυτόχρονα έχουμε ένα περιβάλλον αστικό αλλά και αγροτικό και παραθαλάσσιο που θέλει διαφορετικές αλλά και αλληλένδετες παρεμβάσεις. Κρίνω πολύ σημαντικό λοιπόν παράγοντα την υλοποίηση του προγράμματος του Δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη μέσα από συνέργειες, με το ανθρώπινο δυναμικό, τους επιχειρηματίες, τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών όλων των τοπικών κοινοτήτων ξεχωριστά και συνολικά.

Φιλοδοξία μου είναι να μπορέσουμε να έχουμε βελτιώσει την καθημερινότητα. Πως? Διασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις από προγράμματα όπως το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 καταρχήν για δομές κοινωνικής πολιτικής, το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα ανάπλασης, βιοκλιματικής αναβάθμισης, ηλεκτροφωτισμού με παράλληλη εξοικονόμηση ενέργειας, ενδοδημοτικής συγκοινωνίας και σχολικής στέγης. Ευρωπαϊκά προγράμματα για τον αγροδιατροφικό και αλιευτικό τομέα αλλά και την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη. Βάζοντας ψηλά στις προτεραιότητες την ενίσχυση των φυσικών πόρων, την προώθηση του τοπικού παραγωγικού πλούτου, αλλά και την διασφάλιση ασφάλειας και προστασίας των κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.

Δες όλες τις συνεντεύξεις εδώ.

Μπορείς να διαβάσεις:

Η Πολιτική είναι Γένος Θηλυκού

Post a Comment