Back
Γαλάζια Σημαία

Οι «Γαλάζιες Σημαίες» που θα κυματίζουν φέτος στις 5 παραλίες του Δ. Θερμαϊκού

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Σε πέντε οργανωμένες ακτές του Δήμου Θερμαϊκού κυματίζει και φέτος το διεθνές σήμα ποιότητας για τη θάλασσα, η Γαλάζια Σημαία – Οι προϋποθέσεις για το «χρυσό μετάλλιο» των ακτών και η περίπτωση του «Ποταμού».

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ανακοίνωσε τις γαλάζιες σημαίες με τις οποίες βραβεύτηκαν ακτές, μαρίνες αλλά και τουριστικά σκάφη στην Ελλάδα. Ανάμεσα στις 617 βραβευμένες ακτές της χώρας μας, βρίσκονται και 5 παραλίες του Δήμου Θερμαϊκού.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις παραλίες:

  • Αγ. Τριάδα – ΠΙΚΠΑ
  • Νέα Μηχανιώνα – Τουρμπαλί
  • Νέοι Επιβάτες
  • Περαία – Κοχύλι και Πλατεία Μνήμης

Σημειώνεται πως από τις παραλίες που είχε προτείνει η δημοτική αρχή για την ένταξη στο Πρόγραμμα, όλες -μηδεμιάς εξαιρουμένης- διακρίθηκαν με το «μετάλλιο» της καθαρής θάλασσας.

Δείτε όλες τις παραλίες εδώ.

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «Εξαιρετική».

Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι η μη ύπαρξη γαλάζιας σημαίας δεν συνεπάγεται αυτόματα την κακή ποιότητα των υδάτων. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός απαραίτητων κριτηρίων που πρέπει ακόμη να πληρούνται, ώστε να τιμηθεί μια ακτή με τη διάκριση της «Γαλάζιας Σημαίας»:

Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής

  • «Εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
  • Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό.
  • Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
  • Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κλπ.

Β. Οργάνωση ακτής

  • Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής.
  • Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
  • Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Γ. Ασφάλεια επισκεπτών

  • Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
  • Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

  • Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
  • Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
  • Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

Η περίπτωση του «Ποταμού» Επανομής

Ο πρώην Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου -λίγο πριν την κατάργησή του με το ΦΕΚ B’ 6387/31.12.2021- ο οποίος υπάγεται πλέον στον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, πραγματοποίησε αυτοψία στην ευρύτερη περιοχή του Ποταμού και συνέταξε έκθεση “κόλαφο” για την περιβαλλοντική διαχείριση της.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης που εστάλησαν με μορφή καταγγελίας στην αρμόδια Επιτροπή Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) που χειρίζεται το διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» στην Ελλάδα, ήταν καθοριστικά για να αποσυρθεί η Γαλάζια Σημαία από τον Ποταμό (GR1220012).

Οι ειδικοί στην έκθεση τους, κατέγραψαν σειρά περιβαλλοντικών παραβάσεων που «καταπονούν» την προστατευόμενη περιοχή και προκαλούν προβλήματα στο οικοσύστημα.

Γιατί “χάθηκε” η γαλάζια σημαία από την Επανομή

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής: «Η περιοχή του Ποταμού στην Επανομή, λόγω της ύπαρξης υγροβιότοπου, απαιτεί αυξημένη ευαισθησία, καθώς πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή υπαγόμενη στο δίκτυο NATURA 2000 […]».

Ωστόσο, σύμφωνα με το ν. 3937/2011 αρ. 13§4 περ. α, ορίζεται ότι: «Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, […] καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές». Αυτός είναι και ο λόγος που έκτοτε δεν έχει υπάρξει προσπάθεια για ανάκτηση της Γαλάζιας Σημαίας στον Ποταμό.

«Παρά ταύτα, άφοβα μπορούν όλοι να επισκέπτονται και εκείνη την περιοχή διότι, όπως γνωρίζετε εδώ και χρόνια, είναι απολύτως ασφαλής όπως και οι άλλες», υπογραμμίζει ο κ. Τσαμασλής.

Μπορείς να διαβάσεις:

GenZ-ers: Δημήτρης Σταμίδης

Post a Comment