Τα highlights του debate
Ανάμεικτα συναισθήματα προκάλεσε το χθεσινοβραδινό debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών – Όλα όσα ακούσαμε στην τηλεμαχία.
Οι όροι και οι κανόνες στα πλαίσια των οποίων διεξήχθη το χθεσινοβραδινό debate στο ραδιομέγαρο ήταν αυστηροί και απόλυτοι και το αποτέλεσμα δεν φάνηκε να ικανοποίησε. Να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να θέσουν τα ερωτήματά τους στους πολιτικούς αρχηγούς κυκλικά και μέσα σε έξι διαφορετικές θεματικές ενότητες.
Για παράδειγμα την πρώτη ερώτηση την έθεσε η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ) στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η δεύτερη ερώτηση έγινε από τον Αντώνη Σρόιτερ (ALPHA) στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα κοκ. Η διάρκεια εκφώνησης της ερώτησης ήταν 30 δευτερόλεπτα ενώ οι απαντήσεις των πολιτικών δόθηκαν σε διάρκεια ενάμιση λεπτού. Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να κάνουν μία «ενισχυτική» ερώτηση. Ωστόσο, καμία από αυτές δεν ήταν ελεύθερες.
Η «είδηση» του debate
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κρατήσει αμυντική στάση και κυρίως απέφυγε περιτέχνως να αναπτύξει διάλογο με κάποιον από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Παρόλο που οι συνεργάτες του μετά το πέρας του σχολίασαν ότι ο «στόχος επετεύχθη» καθώς ο πρωθυπουργός φάνηκε καλά προετοιμασμένος και εύστοχος σε κάθε απάντηση που έδωσε. Ωστόσο, η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ) που τον ρώτησε για τον πληθωρισμό, σχολίασε ότι εν τέλει δεν της απάντησε στο ερώτημά της ενώ απλά έδωσε την είδηση για την επέκταση του market pass και στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Από την άλλη, η ερώτηση που πίεσε τον κ. Μητσοτάκη ήταν αυτή στην θεματική ενότητα των Θεσμών και του Κράτους Δικαίου, όταν η Ράνια Τζίμα (MEGA) τον ρώτησε για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και αν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί, όπως έκανε και ο κ. Καραμανλής μετά το τραγικό συμβάν των Τεμπών. Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι δεν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί, ότι ανέλαβε την ευθύνη του και ότι η υπόθεση αυτή ήταν μία «σκιά» της κυβέρνησής του. Πρόσθεσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας και ότι ανέλαβε ο ίδιος τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ, ωστόσο και αυτή η απάντηση δεν φάνηκε να ικανοποιεί.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Περιβάλλον – Ενέργεια» και σε ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη για τα χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση και την πανδημία και την κριτική της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για τις παροχές που εξαγγέλλει ανέφερε: «Η χώρα είχε εξαιρέσεις από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες στην πανδημία. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι πλέον.
Άρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει σημασία. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στοιχίζουν κοντά 4 δις ετησίως, θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να πει που θα τα βρει γιατί οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν».
Το άτυπο τετ-α-τετ
Μετά την απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε 1v1 debate μεταξύ Μητσοτάκη-Τσίπρα, ο δεύτερος φάνηκε να φέρνει ένα άτυπο τετ-α-τετ στο στούντιο του ραδιομεγάρου στο χθεσινοβραδινό debate.
Το θέμα της κοστολόγησης του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φαίνεται να ανησυχεί και στο ερώτημα που έθεσε ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι έχει κοστολογηθεί αναλυτικά και ότι «το πρόγραμμά μας είναι ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας». Στην συνέχεια σχολίασε: «Είναι ντροπή αυτή που έδωσαν πάνω από 10 δισ. σε επιδοτήσεις να μας λένε πού θα βρείτε τα λεφτά για να δώσετε στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό 2.000 ευρώ».
Ωστόσο, αυτό που αναμφισβήτητα «έκλεψε» την παράσταση, ήταν η αντίδραση του κ. Τσίπρα στην θεματική ενότητα Θεσμών και Κράτους Δικαίου όταν σχολίασε: «Κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου αυτού του τόπου. Πώς θα συνεργαστώ με κάποιον που μπορεί να είναι επικίνδυνος για την χώρα;» και πρόσθεσε: «Υπήρξε εθνικός λόγος για την παρακολούθηση; Ας δώσει ο κ. Μητσοτάκης κάποιες εξηγήσεις για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Ας μας πει αν είναι επικίνδυνος».
Σε ό,τι αφορά την ελάχιστη βάση εισαγωγής ανέφερε: «Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και μπήκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής για δύο λόγους: να μειώσουν τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων και να αβγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολλεγίων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Και εξήγησε πως «ο βαθμός στις εξετάσεις εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής προωθεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Ο «μεστός» και «μαχητικός» Ανδρουλάκης
«Προγραμματικός», «μεστός» και «μαχητικός» χαρακτηρίστηκε από την Χαρίλαου Τρικούπη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, για την παρουσία του στο χθεσινό debate ενώ φάνηκε ότι επέλεξε μια λογική αμφίπλευρης επίθεσης σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας ότι απέχει μάλλον αρκετά από μια μετεκλογική συνεργασία με κάποιον από τους δύο. Ενδεικτικό ότι είπε πως «κάποιος πρέπει να μπει φυλακή» για την υπόθεση των υποκλοπών και από την άλλη απέκρουσε κάθε άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα, με «κερασάκι» την απάντηση του για τον υποδιοικητή του νοσοκομείου Σαντορίνης επί ΣΥΡΙΖΑ που είχε… βουλκανιζατέρ.
Για τα θέματα της άμυνας ζήτησε την προστασία της Ευρώπης με έναν ευρωστρατό στα εθνικά μας σύνορα, για την οικονομία ανέφερε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του κοστολογείται σε 1 δισ. και περιλαμβάνει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος με κύρια μέριμνα την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, συντάξεις αποκατάστασης, χηρείας και νέο ΕΚΑΣ.
Ενώ σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα (STAR) για την αναθεώρηση του Άρθρου 16, απάντησε ότι λευκή επιταγή για αναθεώρηση του άρθρου χωρίς πλαίσιο για τη δημόσια εκπαίδευση δεν θα δοθεί. “Εμείς δεν μπαίνουμε εμπόδιο στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Είναι προτεραιότητά μας, όμως, τα ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δ. Κουτσούμπας, Κ. Βελόπουλος & Γ. Βαρουφάκης στην δική τους ταινία πρωταγωνιστές
Οι τρεις «μικρότεροι» αρχηγοί, από την άλλη, έπαιξαν με τη σειρά τους τα δικά τους χαρτιά. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέθεσε την ατζέντα του και «κέρδισε» τη μάχη της ατάκας, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να «μην τρίβεται στην γκλίτσα του τσομπάνη» με τις διαρκείς προσκλήσεις του για «προοδευτική διακυβέρνηση», την οποία χαρακτήρισε εκ νέου «μούφα». Ενώ δεν έλειψε ο σχολιασμός για το κυβερνητικό πρόγραμμα των τριών επικρατέστερων κομμάτων, ότι δηλαδή, «όλοι έχουν το ίδιο πρόγραμμα».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος, με μεγαλύτερη τηλεοπτική εμπειρία, επέλεξε να μιλήσει σε ένα στοχευμένο, δικό του κοινό, κλείνοντας εμμέσως πλην σαφώς το μάτι και σε ψηφοφόρους που προέρχονται από το κόμμα Κασιδιάρη, ενώ προκάλεσε…τσουνάμι σχολίων με την εικόνα της «Παναγιας της Γκέισας» που επικαλέστηκε, στην προσπάθειά του να αντιπαλέψει ως «Χριστιανός ορθόδοξος» την κουλτούρα της πολιτικής ορθότητας. Ο Γιάννης Βαρουφάκης από την άλλη, εμφάνισε «error» στην απάντηση για το πώς θα χειριζόταν ως πρωθυπουργός μια κρίση σαν τα Ίμια, επέλεξε να απευθυνθεί στα εκλογικά του ακροατήρια, αν και, ομολογουμένως, δεν ήταν από τις καλύτερες του εμφανίσεις.