Back

Γ. Αρβανιτίδης: «Η Β’ Θεσσαλονίκης χρειάζεται αναπτυξιακό άλμα»

Διάρκεια ανάγνωσης: 8 λεπτά

Λίγες μόνο εβδομάδες μετά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Πράσινη & Δίκαιη Ανάπτυξη για όλους: Με τους πολίτες, για τους πολίτες» και μία ανάσα πριν την μεγάλη αναμέτρηση, ο Γιώργος Αρβανιτίδης παρουσιάζεται πολιτικά μέσα από το #ethermaikos.

Συνέντευξη στη Σοφία Πρώιου – ethermaikos.gr

Στα γραφεία του #ethermaikos βρέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης, όπου σε μία σύντομη αλλά εις βάθος συνέντευξη μίλησε για την επόμενη μέρα στη Β’ Θεσσαλονίκης, την ανατολική πλευρά της πόλης και τον πρωτογενή τομέα του Δ. Θερμαϊκού, την πράσινη οικονομία αλλά και το δίλημμα πολιτική εμπειρία ή πολιτική φρεσκάδα.

Τι είναι αυτό που θα αλλάζατε δραστικά την επόμενη μέρα της επανεκλογής σας στην Β’ Θεσσαλονίκης; Ανεξαρτήτως κόστους, χρόνου ή όγκου που θα απαιτούσε η διεκπεραίωση του.

Ανήκω σ’ εκείνους που δεν χρησιμοποιούν μεζούρα στην προσπάθεια και στον κόπο που απαιτεί οποιοδήποτε εγχείρημα. Η ευθύνη των αρμοδιοτήτων μοιράζεται για την κατάσταση στην περιοχή μας στους φορείς της αυτοδιοίκησης του πρώτου βαθμού, την Περιφέρεια, την κεντρική κυβέρνηση αλλά και τους επιχειρηματίες και βέβαια τους βουλευτές. Εφόσον είμαι εκ νέου βουλευτής θα στρέψω όλη μου την ενέργεια στο να επιτύχω την κινητοποίηση και τη συνεργασία όλων των παραπάνω δυνάμεων για να επιτύχουμε τη συνεννόηση για τα μεγάλα ζητήματα. Της χώρας και της Θεσσαλονίκης.

Εμπειρία ή νεότητα; Δοκιμασμένες ή φρέσκες επιλογές; Τελικά το «νέος» από μόνο του, αρκεί ως βασικό κριτήριο επιλογής για έναν υποψήφιο; Ποια είναι η ιδανική αναλογία κοινοβουλευτικής εμπειρίας – νεότητας;

Δεν υπάρχει ιδανική αναλογία. Υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται, έχουν όραμα, σχέδιο και ρίχνονται με πάθος στην υλοποίησή του κι εκείνοι που απλώς πολιτικολογούν κι ενδιαφέρονται μόνο για το φαίνεσθαι. Και οι μεν και οι δε, μπορεί να είναι νέοι ή έμπειροι, να είναι φρέσκοι ή κουρασμένοι. Όλοι μας έχουμε γύρω μας άτομα νέα και γεμάτα ζωντάνια αλλά και μεγαλύτερα σε ηλικία με νεανική ορμή και δημιουργική διάθεση. Ο συνδυασμός ενός γόνιμου μυαλού με την κοινοβουλευτική εμπειρία σαφώς μπορεί να είναι προς όφελος της κοινωνίας και του τόπου. Θέλω να πιστεύω ότι διαθέτω το πρώτο και μπορώ να αξιοποιήσω το δεύτερο.

Έχετε μιλήσει προηγουμένως για την ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας όπου θα μπορέσουν να απασχοληθούν οι νεότεροι σε ηλικία ενώ κάνατε λόγο και για επαναπατρισμό της νέας γενιάς, η οποία έφυγε από την χώρα την περίοδο της κρίσης. Ποια είναι η πολιτική στρατηγική σας για να γίνει κάτι τέτοιο στην Β’ Θεσσαλονίκης, η οποία φαίνεται να «πονά» σε αυτόν τον τομέα;

Η ανάγκη για «παραγωγή» σε νέα βάση και με όρους βιωσιμότητας δεν είναι δικό μου εφεύρημα. Είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής και οφείλουμε να το αντιληφθούμε πολιτικοί και πολίτες. Πρέπει όλοι μας να αποφασίσουμε να αυξήσουμε τον πλούτο της χώρας μας. Δηλαδή την παραγωγή της. Μόνο τότε θα γίνουμε ανεξάρτητοι ως χώρα, όταν θα μπορέσουμε να παράξουμε πλούτο και να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες. Κι όταν λέω παραγωγή, δεν εννοώ μόνο το να σπείρουμε χωράφια. Παραγωγή είναι και η ανάπτυξη της βιομηχανίας, η πράσινη ενέργεια, τα μεγάλα έργα, οι προμήθειες του κράτους. Είναι αυταπόδεικτο ότι όλα αυτά, ιδιαίτερα στη Β’ Θεσσαλονίκης μόνο νέες και καλοπληρωμένες δουλειές μπορούν να φέρουν.

Αγγελοχώρι – Καλοχώρι οι άκρες του Θερμαϊκού κόλπου. Είναι τελικά εφικτή η ενοποίηση ενός τεράστιου παραλιακού μετώπου;

Και εφικτή είναι και αναγκαία. Δεν έχουμε άλλο περιθώριο καθυστερήσεων στο μεγάλο αυτό έργο πνοής. Είναι επιτακτική ανάγκη για ένα ενιαίο αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο με ταυτόχρονη αντιμετώπιση της ρύπανσης του Θερμαϊκού. Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχουμε προτείνει κι επιμένουμε στην διαμόρφωση ενός ενιαίου παραλιακού μετώπου από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι καθώς ο μοναδικός αυτός χώρος των 40 χλμ. θα δώσει μια ξεχωριστή ταυτότητα στην πόλη και θα κάνει ακόμη πιο ελκυστικές για να επισκεφτείς και να ζεις, περιοχές όπως η Περαία, η Μηχανιώνα και οι Νέοι Επιβάτες.

Από την βιβλιοπαρουσίαση του Γιώργου Αρβανιτίδη στο Porto Palace.

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας σχολιάσατε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι «ελλειμματικός». Στο Δ. Θερμαϊκού υπάρχουν τουλάχιστον τρεις κοινότητες που ασχολούνται ενεργά με τον πρωτογενή τομέα, και συγκεκριμένα η Νέα Μηχανιώνα έχει την αλιεία ενώ η Επανομή, το Μεσημέρι και το Αγγελοχώρι ασχολούνται με την γεωργία. Κατά τη γνώμη σας, γιατί δεν έχουν ενισχυθεί αυτές οι περιοχές ώστε να παράγουν περισσότερα και ποιοτικότερα; Ποιοι είναι οι στόχοι σας γι’ αυτές τις περιοχές ώστε να εξελιχθούν και να ενισχύσουν τον χώρο;

Πανδημία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια και κλιματική αλλαγή έχουν χτυπήσει τον πρωτογενή τομέα την ώρα που η επισιτιστική ανασφάλεια αναδεικνύει την αξία της τοπικής παραγωγής και των μικρών παραγωγών. Ο αγροτικός κόσμος είναι αντιμέτωπος με το αυξημένο κόστος παραγωγής και συνάμα τις χαμηλές τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων που επιδεινώθηκε φέτος από την δυσκολία εξεύρεσης εργατικών χεριών για την έγκαιρη συλλογή της παραγωγής. Η Κυβέρνηση αντί να προτείνει λύσεις βιώσιμες και υποστηρικτικές για τον αγροτικό κόσμο, με την ενίσχυση της πράσινης ενέργειας μέσα από Α.Π.Ε., αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά και τις ενεργειακές κοινότητες, άφησε τους αγρότες στη μοίρα τους δίνοντας προτεραιότητα σε φαραωνικά έργα Α.Π.Ε. των μεγάλων ομίλων και εταιριών. Στόχος μας στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για όλους τους αγρότες είναι η μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση των αγροτικών εφοδίων, του κόστους ενέργειας και μεταφοράς των προϊόντων, η επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλισης ΕΛΓΑ, η καθιέρωση ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και ενισχύσεων των αγροτών και βέβαια η λύση του προβλήματος με τους εργάτες γης.

Είμαστε ένας δήμος ο οποίος συνδυάζει οριακά και τους 3 τομείς της οικονομίας. Ποιες πιστεύετε θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις ώστε η ανατολική πλευρά της πόλης να γνωρίσει επιτέλους την ανάλογη ανάπτυξη;

Η πόλη και βέβαια και το ανατολικό της κομμάτι, χρειάζεται αναπτυξιακό άλμα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να προωθήσουμε αλλαγές στις παραγωγικές διαδικασίες με βιώσιμες μεθόδους παραγωγής. Πρέπει να μετασχηματίσουμε το ενεργειακό αλλά και το οικονομικό μας σύστημα, σε πιο πράσινες» κατευθύνσεις, όχι απλά για να πάμε με την «μόδα» της εποχής, αλλά για υπαρξιακούς λόγους εθνικής επιβίωσης. Χρειαζόμαστε μια οικονομία ανθεκτική, βιώσιμη, ελληνική, με οφέλη για όλους που να δημιουργεί πολλές και ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας. Με επενδύσεις που θα έχουν προστιθέμενη αξία στον τόπο κι όχι μόνο τουριστικά realestate.

Μπήκατε στην κεντρική πολιτική σκηνή στα πολύ δύσκολα χρόνια αυτής. Ποια βιώματα/εμπειρίες σας έκαναν να εξελιχθείτε, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε ακόμα περισσότερο μια περιφέρεια όπως αυτή της Β Θεσσαλονίκης;

Η πολιτική είναι αγώνες και μια διαρκής μάχη με κύματα και φουρτούνες. Σχεδόν ποτέ δεν έχει μπουνάτσα. «Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία…» λέει ο στίχος του Άλκη Αλκαίου και όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική οι εκάστοτε αποφάσεις λαμβάνονται μέσα σε δεδομένες ιστορικές και κοινωνικές συγκυρίες κάθε φορά, οι οποίες γίνονται καλύτερα κατανοητές όταν έχει περάσει κάπως ο χρόνος και τα βλέπουμε όλα μετά με κάποια απόσταση. Σε κάθε περίπτωση σημασία έχει να μπορείς να κοιτάς τους ανθρώπους στα μάτια και να λες ότι εγώ στα δύσκολα «προσπάθησα». Έχοντας λοιπόν βιώσει περιόδους πίεσης και μεγάλων προκλήσεων τόσο ως Δήμαρχος όσο και ως βουλευτής ξέρω πως το καλύτερο αποτέλεσμα για τους πολίτες έρχεται μέσα από συλλογικές προσπάθειες και πνεύμα συνεννόησης πάνω στις βασικές κατευθύνσεις που θέλουμε να πάει ο τόπος μακριά από διχασμούς και τυφλές συγκρούσεις.

Κλείνοντας και αφού σας ευχηθούμε καλή προσωπική επιτυχία… κ. Αρβανιτίδη ποιο θέλετε να είναι το «πολιτικό» σας αποτύπωμα μέσα από την πορεία σας;

Τα τελευταία χρόνια, πολύ συχνά ακούμε να λέγεται ότι δεν υπάρχουν πλέον πολιτικοί ηγέτες. «Λείπουν οι ηγέτες του παρελθόντος», κ.λπ. Αναρωτιέμαι όμως, μήπως τελικά, αντί για ηγέτες, αυτό που λείπει είναι το όραμα για ένα καλύτερο αύριο, που μπορεί να κινητοποιήσει και να συγκινήσει τον κόσμο, και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους; Ένα όραμα που είναι βασισμένο σε διαχρονικές αρχές και αξίες και δεν είναι ένα ελιτιστικό ή λαϊκίστικο προεκλογικό αφήγημα και μόνο; Είναι μεγάλη η πρόκληση να ξανακάνουμε τους νέους να πιστέψουν ότι η πολιτική δίνει λύσεις και αλλάζει τις ζωές μας και δεν είναι απλά διαχείριση. Αν για κάτι προσπαθώ με όλο μου το «είναι» και θέλω να περάσω σε όλους γύρω μου είναι ότι η αναζήτηση «πράσινων» λύσεων καθίσταται μονόδρομος για όλους μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όμως ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το ποιοι θα είναι οι ωφελημένοι από αυτές τις λύσεις.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιχειρούμε την πυροδότηση κοινωνικών και οικονομικών διεργασιών που θα επιφέρουν την αλλαγή των καταναλωτικών και παραγωγικών προτύπων και την αλλαγή προς ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο όπως προανέφερα. Με διάχυση των ωφελημάτων της «πράσινης» μετάβασης σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στους μεγάλους και ισχυρούς. Με δυο λόγια να παράγουμε πλούτο με βιώσιμο τρόπο και να τον μοιράσουμε δίκαια μειώνοντας τις κάθε είδους ανισότητες. Σε αυτό το όραμα έχω ταχθεί και για αυτό θα αγωνίζομαι.

Μπορείς να διαβάσεις:

ΑΤ Θερμαϊκού: Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για το έργο της υπηρεσίας

Post a Comment