Back
Αυγέρη

Δ. Αυγέρη: «Έβαλα στην πρώτη γραμμή τα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μου στη Β’ Θεσσαλονίκης»

Διάρκεια ανάγνωσης: 8 λεπτά

Η βουλεύτρια Δώρα Αυγέρη μιλά στο #ethermaikos για τις γνωστές “παθογένειες” της Β’ Θεσσαλονίκης, τις προτεραιότητές της όσον αφορά την «επόμενη μέρα» και τον κρίσιμο ρόλο της παιδείας στην εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων.

Αυγέρη

Συνέντευξη στη Χριστίνα Στεφανίδου – ethermaikos.gr

Η Θεοδώρα Αυγέρη είναι βουλεύτρια Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και κάτοχος Master από το Τμήμα Δημοσιογραφίας& Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ. Η ενεργή ενασχόλησή της με την πολιτική ξεκινά το 2019, όταν και εξελέγη για πρώτη φορά βουλεύτρια στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Έχει διατελέσει Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, ενώ σήμερα εκτελεί χρέη Αν. Τομεάρχου Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στην ενασχόλησή σας με την ενεργό πολιτική;

Συστρατεύτηκα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2019, σε μία περίοδο δύσκολη για την αριστερά. Εισήλθα στην ενεργό πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτός κυβέρνησης, στην αντιπολίτευση. Απ’ αυτό μπορεί να καταλαβαίνει κανείς ότι δεν κρύβομαι στα δύσκολα. Έχοντας δεκαετίες στη δημοσιογραφία, στον Τύπο της Θεσσαλονίκης και την ΕΡΤ3, έζησα από κοντά την καθημερινότητα των συμπολιτών μου στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Κι έκρινα ότι, σε εκείνη τη δύσκολη περίοδο, θα μπορούσα να υπηρετήσω την αλήθεια των απλών, καθημερινών ανθρώπων από μια άλλη θέση, μεγαλύτερης ευθύνης. Το να υπηρετείς την αλήθεια και τους ανθρώπους που ζούνε την αλήθεια: πάντα αυτός είναι ο λόγος για κάθε ενασχόλησή μου με τα κοινά. Στο πανεπιστήμιο, στα νεανικά χρόνια, τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα και την περίοδο της ωριμότητας μέχρι τη βουλευτική θητεία και την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Να μαθαίνεις, να γνωρίζεσαι, να συνομιλείς από κοντά και να προσπαθείς για το συλλογικό καλό. Κι έχει τη σημασία του να πω ότι η θέση αυτή του βουλευτή δεν μου ανατέθηκε. Δεν ήταν αυτονόητο ότι η δημοσιογράφος Αυγέρη θα γινόταν η βουλευτής Αυγέρη, έτσι στον αυτόματο. Ήταν αποτέλεσμα δουλειάς, πίστης και αφοσίωσης. Πίστης στη δημοκρατία και αφοσίωσης στους αγώνες των προοδευτικών ανθρώπων κάθε φορά που αναζητούν αληθινές λύσεις σε αληθινά προβλήματα.

κα. Αυγέρη θα είστε τώρα εκ νέου υποψήφια στις επικείμενες εκλογές στη B’ Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα βασικότερα «προβλήματα» της περιφέρειας στην οποία είσαστε υποψήφια και ποιες οι δικές σας προτεραιότητες όσον αφορά τη διαχείρισή τους;

Τα προβλήματα της Β’ Θεσσαλονίκης δεν είναι άγνωστα. Κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα εν έτει 2023 ότι δεν ξέρει. Ποιος δεν γνωρίζει για τα πλείστα κοινωνικά προβλήματα που επέφεραν οι απανωτές κρίσεις; Τη διάρρηξη των σχέσεων αλληλεγγύης μέσα στις κοινότητες, την οποία επιβάλλει ο άκρατος ανταγωνισμός και ατομικισμός της εποχής; Την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας; Τον πόνο της απώλειας χιλιάδων ανθρώπων; Τη φτωχοποίηση των μεσαίων και εργατολαϊκών στρωμάτων, των αγροτών, σε δήμους και χωριά, που κάποια κέντρα εξουσίας έχουν αποφασίσει να ξεκάνουν; Την περιβαλλοντική υποβάθμιση, το να ζεις σε κοινότητες χωρίς ενεργειακή ασφάλεια, χωρίς σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, χωρίς υποδομές, χωρίς στοιχειώδεις υπηρεσίες, χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας;

Την απουσία προοπτικής για τους νέους, τους οποίους η ΝΔ θέλει ως φθηνό εργατικό δυναμικό και έρμαιο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, προκειμένου κάποιοι άλλοι μεγαλοσχήμονες να παριστάνουν τάχα τους επενδυτές, στην πραγματικότητα να απομυζούν δημόσιο χρήμα με κυβερνητικές πλάτες; Εκείνο το περίφημο, νέο παραγωγικό μοντέλο, για το οποίο όλοι μιλούν, αλλά κανείς πλην ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να εξηγήσει τις ριζοσπαστικές παραμέτρους που απαιτούνται για να εφαρμοστεί;

Πώς θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο χωρίς ενίσχυση της εργασίας, χωρίς ποιότητα ζωής, χωρίς δεξιότητες. Δεν γίνεται αλλαγή παραγωγικού μοντέλου με τη λογική ΝΔ-Μητσοτάκη. Ποιο είναι το μοντέλο Μητσοτάκη; Τι λέει στους ανθρώπους; Ότι είναι χρήσιμοι μόνο για να δουλεύουν όλη μέρα και να πληρώνουν λογαριασμούς. Η υπόλοιπη ζωή ανήκει στον Μητσοτάκη και τους φίλους του, στους βολεμένους, σε όσους περνιούνται για ελίτ και το επιδεικνύουν στα μούτρα των μη προνομιούχων, απαιτώντας τον σκασμό τους.

Για να το πω με παραδείγματα. Υπόσχεται στο πρόγραμμά του ο απερχόμενος πρωθυπουργός ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων κατοικιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Δεν μας λέει: με τους ίδιους ιδιοκτήτες; Ποια αναβάθμιση κατοικίας με χιλιάδες δανειολήπτες να κινδυνεύουν να πεταχτούν από τα σπίτια τους, με πτωχευτικό νόμο που επέβαλε τη χρεωκοπία των φυσικών προσώπων;

Υπόσχεται ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό χιλιάδων επιχειρήσεων, όταν τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας, την πέταξε έξω από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Υπόσχεται μείωση της φορολογίας, όταν ανακοινώνει ρεκόρ εισπράξεων από έμμεσους φόρους. Μειώνει τις εργοδοτικές εισφορές, αλλά την έχει αυξήσει στα μπλοκάκια και τους αυτοαπασχολούμενους.

Υπόσχεται μείωση της ανεργίας και κατάρτιση χιλιάδων ανέργων σε δεξιότητες με υψηλή ζήτηση. Με τι όρους εργασία και ζήτηση; Σε ποιο περιφερειακό, αναπτυξιακό σχέδιο;

Υπόσχεται αύξηση κατά χιλιάδες των κατ’ επάγγελμα νέων αγροτών. Αγρότες εννοεί ή μήπως εργάτες γης; Γιατί τους κατ’ επάγγελμα αγρότες τούς έχει πετάξει στα καρούλια, καμία πρόνοια για τα κόστη παραγωγής, καμία πρόνοια για τη σύνδεση των προϊόντων με δυναμικούς και εξαγωγικούς τομείς.

Υπόσχεται 719 χιλιόμετρα νέων σιδηροδρομικών γραμμών. Τι να πεις εδώ, τα λόγια περισσεύουν πια μετά το έγκλημα των Τεμπών.

Δικές μου προτεραιότητες ό,τι έχει να κάνει με τη βελτίωση των όρων ζωής στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Δημόσιες δομές υγείας, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, για να κρατηθούν οι νέοι στον τόπο τους, για να νιώθουν ασφαλείς οι νέοι γονείς, για να παίρνουν δουλειές οι νέοι επαγγελματίες.

Μέσα απ’ τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με συλλογική, οργανωμένη προσπάθεια των βουλευτών και πολιτευτών της αριστεράς, θεωρούμε ότι οι στόχοι μας όχι απλώς είναι εφικτοί, αλλά μπορούν να καταστούν σημείο αναφοράς για κάθε επόμενο βήμα κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Πέραν των «αναγκών» της Β’ Θεσσαλονίκης, θα ήθελα να αναφερθείτε στο δικό σας όραμα για την περιοχή. Ας υπερβούμε τις ανάγκες και ας ονειρευτούμε το αύριο της περιοχής μας.

Έχω την άποψη ότι τα μεγάλα οράματα δεν χρειάζονται πολλές λέξεις για να περιγραφούν. Το λένε τα μάτια μας, όταν συναντιόμαστε στους χώρους εργασίας, στις πλατείες, τους δρόμους, τις κοινότητές μας. Βλέπουμε την πραγματικότητα γύρω μας και αναμετριόμαστε με την αλήθεια. Θέλω να ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι θα επιστρέφουν στα σπίτια τους χωρίς να φοβούνται, όπου πηγαίνοντας και επιστρέφοντας κανείς από τη δουλειά του να αισθάνεται ότι οι κόποι του ανταμείβονται, όπου μέσα στη μέρα υπάρχουν ώρες δικές μας, ώρες για τους δικούς μας, ώρες για τα δικά μας. Εν τέλει, ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου είσαι ελεύθερος από καταναγκασμούς κι ό,τι κάνεις και λες έχει νόημα. Κι αυτό καταλαβαίνω ως δίκαιη κι ενάρετη ζωή.

Υπό το δικό σας πρίσμα, αυτό της πολιτεύτριας, θεωρείτε πως ο ρατσισμός όσον αφορά το φύλο υφίσταται ακόμα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας του ‘23; Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την εξάλειψη αυτού, αν ο λαός της Θεσσαλονίκης σας δώσει ξανά εντολή να τον εκπροσωπήσετε;

Δεν υφίσταται απλώς, αλλά ενισχύεται. Κι αυτό γίνεται με ξεκάθαρη ευθύνη των αξιακών προτύπων και των υλικών συνθηκών που επιβάλλει ο νεοσυντηρητισμός της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Τώρα θυμήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός να υποσχεθεί κυβέρνηση με αυξημένη συμμετοχή γυναικών; Θυμάμαι μια από τις πρώτες συνεντεύξεις που είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός. Είχε, τότε, ερωτηθεί σχετικά και δυσκολεύτηκε αρκετά να απαντήσει. Προφανώς, γιατί η συνέντευξη είχε δοθεί στο BBC και όχι στη λίστα Πέτσα. Τον ρώτησαν, λοιπόν, γιατί τόσο λίγες γυναίκες στην κυβέρνησή του. Αρχικά, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι ούτε στο κοινοβούλιο έχουν εκλεγεί πολλές γυναίκες. Η δημοσιογράφος επέμεινε αντιπροτείνοντάς του να πάει εκείνη να βρει αντί γι’ αυτόν. Τι είπε ο Μητσοτάκης; Είπε ότι ρώτησε πολλές και ήταν διστακτικές.

Μπορούμε να εξαλείψουμε τις έμφυλες διακρίσεις, κι όχι μόνο στην πολιτική. Οι ποσοστώσεις απαντούν τεχνικά στο πρόβλημα. Είναι ένα βήμα, αλλά απαιτούνται περισσότερα και δυσκολότερα, ξεκινώντας από τα σχολεία. Εκεί θα κερδηθεί το στοίχημα, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία –ιστορία των γυναικείων κινημάτων, ορατότητα των γυναικών επιστημόνων, λογοτεχνών, καλλιτεχνών, πολιτικών–, ώστε να κερδηθούν οι κρίσιμες μάχες που είναι μέσα σε κάθε σπίτι. Και, βεβαίως, κρίσιμος κρισιμότατος ο ρόλος εδώ των δημοσιογράφων, των δημοσιολογούντων και όσων έχουν δημόσιο βήμα και ακούγονται.

Για ποιους λόγους κάποιος να επιλέξει να στηρίξει με την ψήφο του την Δώρα Αυγέρη και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί, ακούω και βλέπω από κοντά τους συνανθρώπους μου, δεν ξεχνώ, δεν εγκαταλείπω καμία μάχη, έκανα σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, τα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μου στη Β’ τα έβαλα στην πρώτη γραμμή.

Γιατί, η αριστερά είναι το πιο γρήγορο και ασφαλές μέσο σταθερής τροχιάς. Γιατί, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι κόμμα φτιαγμένο για υπερασπίζεται την κοινωνία, προορισμένο να υπάρχει όσο υπάρχει κοινωνία. Γιατί, όσοι έχουμε βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην ταυτότητά μας αγωνία μας δεν έχουμε την εξουσία των λίγων, αλλά την ευτυχία των πολλών. Και γιατί ζω στη Νέα Κερασιά, είμαι δημότης του δήμου Θερμαϊκού, ένας άνθρωπος, μία γυναίκα ανάμεσα στον κόσμο που με εμπιστεύεται και με καλημερίζει καθημερινά από κοντά. Γιατί, είμαι εκεί.

Μπορείς να διαβάσεις:

Μ. Γαβανά: «Οραματίζομαι μια περιοχή με ήπια και επιστημονικά σχεδιασμένη ανάπτυξη»

Post a Comment