Back
Γαβανά

Μ. Γαβανά: «Οραματίζομαι μια περιοχή με ήπια και επιστημονικά σχεδιασμένη ανάπτυξη»

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Η Μάγδα Γαβανά μιλά στο #ethermaikos για τις ελλείψεις της Β’ Θεσσαλονίκης από την αγροκτηνοτροφική παραγωγή μέχρι και την υγειονομική φροντίδα και τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ να «ξεχωρίζουν» στα ψηφοδέλτια.

Γαβανά

Συνέντευξη στη Χριστίνα Στεφανίδου – ethermaikos.gr

Η Μάγδα Γαβανά είναι υποψήφια βουλεύτρια με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην περιφέρεια Β’  Θεσσαλονίκης. Είναι επιδημιολόγος και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ιατρική ΑΠΘ και έχει διατελέσει Διευθύντρια ΕΣΥ Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής και Αν. Αντιπρόεδρος στον ΕΟΔΥ.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στην ενασχόλησή σας με την ενεργό πολιτική;

Ο κύριος λόγος είναι η αίσθηση της δικαιοσύνης. Η σημερινή κατάσταση με τους πολιτικούς που κληρονομούν την έδρα στα παιδιά τους ή διαθέτουν το χρήμα να «ανοίξουν» το δρόμο τους προς το κοινοβούλιο, έχει προκαλέσει πολλά από τα σημαντικότερα προβλήματα της πολιτικής πραγματικότητας. Εμείς στην Αριστερά πιστεύουμε στην ανάδειξη στελεχών μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες, μέσα από την παρουσία και την ενεργό δράση σε κοινωνικούς, εργασιακούς, επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και αθλητικούς χώρους. Φιλοδοξώ να συμμετέχω ως μέλος μιας γενιάς επιστημόνων, που εκτός από επιστημονικό έργο μπορούν να επιδείξουν και αξιόλογη κοινωνική και πολιτική δράση.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα βασικότερα «προβλήματα» της περιφέρειας στην οποία είσαστε υποψήφια και ποιες οι δικές σας προτεραιότητες όσον αφορά τη διαχείρησή τους;

Η περιφέρεια της Β’ Θεσσαλονίκης είναι μια αρκετά ανομοιογενής περιοχή, που περιλαμβάνει από αγρότες και άλλους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, βιομηχανικές και μεταποιητικές μονάδες, μέχρι αστικές περιοχές. Είναι δύσκολο να επικεντρωθούμε σε ένα στόχο. Θα επέλεγα τα τεράστια προβλήματα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που έχουν φέρει στο χείλος της καταστροφής πολλούς αγρότες, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που οξύνονται, χρονίζουν και επανέρχονται ολοένα και πιο απειλητικά (λίμνη Κορώνεια, ατμοσφαιρική ρύπανση, ποιότητα του νερού και απειλή ιδιωτικοποίησής του, διάβρωση των ακτών κλπ.) και, λόγω επαγγέλματος, τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομική φροντίδα, κυρίως στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου πλέον οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι είδος προς εξαφάνιση.

Πέραν των «αναγκών» της Β’ Θεσσαλονίκης, θα ήθελα να αναφερθείτε στο δικό σας όραμα για την περιοχή. Ας υπερβούμε τις ανάγκες και ας ονειρευτούμε το αύριο της περιοχής μας.

Οραματίζομαι μια περιοχή με ήπια και επιστημονικά σχεδιασμένη ανάπτυξη στον πρωτογενή, το βιομηχανικό και τον τουριστικό τομέα, που να αναδεικνύει τη μοναδικότητα της Ελληνικής γης, των προϊόντων και του τοπίου της, χωρίς να καταστρέφει το περιβάλλον. Ένα δίκτυο υπηρεσιών που καλύπτουν τις βασικές κοινωνικές ανάγκες (υγεία, εκπαίδευση, νερό, περιβάλλον, ενέργεια) οι οποίες επιτρέπουν στους πολίτες να ζουν αξιοπρεπώς και να μη νιώθουν να κρέμεται από πάνω τους η απειλή της ανασφάλειας. Θα ήθελα να ζούμε σε πόλεις και χωριά όπου οι άνθρωποι δουλεύουν για το κοινό καλό, που καλοδέχονται τον ξένο και τον μετανάστη που προσφέρει στην κοινωνία και την οικονομία, που φροντίζει και συγκρατεί τους ασθενέστερους σε ένα πλέγμα φροντίδας και ασφάλειας.

Υπό το δικό σας πρίσμα, αυτό της πολιτεύτριας, θεωρείτε πως ο ρατσισμός όσον αφορά το φύλο, υφίσταται ακόμα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας του ‘23; Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την εξάλειψη αυτού, αν ο λαός της Θεσσαλονίκης σας δώσει εντολή να τον εκπροσωπήσετε;

Στην Ελληνική κοινωνία του 2023 υπάρχουν ακόμη πολλά στερεότυπα να σπάσουν όσον αφορά το φύλο. Υπάρχουν δρόμοι, άλλοτε φανεροί και άλλοτε υπόγειοι, που οδηγούν στις διακρίσεις σχετικά με το ποιος είναι «ικανότερος» να ασχοληθεί με την πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα πρώτο μεγάλο βήμα με την ποσόστωση 50-50% των δύο φύλων στα ψηφοδέλτιά του.

Το αισιόδοξο είναι ότι τα νέα παιδιά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στα θέματα του φύλου και στην ύπαρξη διακρίσεων, γεγονός που μας κάνει να ονειρευόμαστε μια κοινωνία όπου κάθε άνθρωπος θα υπόκειται στη δική του αλήθεια και όχι στα κοινωνικά στερεότυπα. Εμείς δε ρωτάμε «τι φύλο είσαι», αλλά μόνο αν έχεις τη διάθεση να αγωνιστείς μαζί μας για μια καλύτερη κοινωνία.

Για ποιους λόγους κάποιος να επιλέξει να στηρίξει με την ψήφο του την Μάγδα Γαβανά και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ;

Γιατί είμαστε σοβαροί, μετρημένοι, τεκμηριωμένοι και αποφασισμένοι να επαναφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο. Γιατί όσοι συμμετέχουμε στα ψηφοδέλτια είμαστε άνθρωποι που ζούμε, δουλεύουμε και ονειρευόμαστε σε αυτή την κοινωνία, είμαστε κομμάτι του λαού και θέλουμε να εκπροσωπήσουμε τα όνειρα και τις ανάγκες του. Γιατί, σε αντίθεση με την προπαγάνδα της δεξιάς περί «αριστείας», έχουμε να επιδείξουμε στελέχη που διαπρέπουν στην επιστημονική κοινότητα, στις τέχνες και τον αθλητισμό, χωρίς να χάνουν την κοινωνική τους αναφορά. Γιατί δεν πιστεύουμε στην ισόβια πολιτική «καριέρα», που γεννά φαινόμενα νεποτισμού. Γιατί προωθούμε την εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών τάξεων και ομάδων, ειδικά αυτών που υφίστανται αποκλεισμούς και διακρίσεις, με τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτιά μας.

Δυσκολεύομαι να μιλήσω για μένα και να «διαφημίσω» τον εαυτό μου. Ίσως γιατί σε όλη μου τη ζωή πίστευα πάντα στη συλλογική προσπάθεια, στη δύναμη της ομάδας. Οι συμπολίτες μου έχουν την ευκαιρία να δουν το βιογραφικό μου και να επιλέξουν. Θα ήθελα λοιπόν την στήριξη του κόσμου για να εξασφαλίσουμε ότι θα ακουστεί η φωνή του, για να αναδείξουμε τις ανάγκες του, για να σχεδιάσουμε μαζί το αύριο σε μια κοινωνία που φροντίζει και σέβεται τους ανθρώπους.

Μπορείς να διαβάσεις:

Μ. Κώστη: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια βιώνουμε την υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης»

Post a Comment