Μ. Κώστη: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια βιώνουμε την υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης»
Η Μακρίνα Κώστη μιλά στο #ethermaikos για τους λόγους που την «έσπρωξαν» να πολιτευτεί, την «υποβάθμιση» της Θεσσαλονίκης και την ανάγκη για δραστική αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων.
Η Μακρίνα Βιόλα Κώστη είναι υποψήφια βουλεύτρια Β’ Θεσσαλονίκης με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είναι διδάκτωρ του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, ενώ εργάζεται και ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΚΕΤΑ).
Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στην ενασχόλησή σας με την ενεργό πολιτική;
Με λίγα λόγια η υπαρξιακή κρίση της ανθρωπότητας και η ανάγκη να παλέψουμε όλοι για να την αποσοβήσουμε. Γιατί ο άνθρωπος είναι ο κόσμος στον οποίο ζει. Και ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως είναι ζοφερός, δυστοπικός και δυσοίωνος αφού με τη βούλα της επιστημονικής κοινότητας μόνο μαύρα μαντάτα φέρνει: Οικονομική κρίση και κατάπτωση βιοτικού επιπέδου για την πλειονότητα των συνανθρώπων μας, κλιματική και περιβαλλοντική κρίση, πιθανότατα μη αντιστρέψιμη, εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση πολεμικών συγκρούσεων και γεωπολιτικών ρήξεων σε διάφορα μέτωπα. Ελλάδα και Ευρώπη όχι μόνο συμμετέχουν σε όλα αυτά αλλά και υφίστανται άμεσα τις επιπτώσεις αυτών με τους πολίτες τους να είναι τα πρώτα θύματα. Όμως, οι πολίτες ενστικτωδώς αντιδρούν, κινητοποιούνται και κατεβαίνουν στους δρόμους απαιτώντας από τις πολιτικές ηγεσίες λύσεις βιώσιμες και ανθρώπινες.
Αυτή την ανάγκη να αντιδράσω ενεργητικά και πολιτικά ως νέα μητέρα και Ελληνίδα πολίτης για το μέλλον όλων μας και ιδιαίτερα των παιδιών μας εκφράζει η στράτευση μου στην πολιτική με σημαία την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θεωρώ πως έφτασε η στιγμή που δεν πρέπει να αφηνόμαστε σε άλλους απλώς να μας εκπροσωπούν και πως πρέπει να πάρουμε την τύχη της ζωής μας στα χέρια μας.
κ. Κώστη ποια πιστεύετε ότι είναι τα βασικότερα «προβλήματα» της περιφέρειας στην οποία είσαστε υποψήφια και ποιες οι δικές σας προτεραιότητες όσον αφορά τη διαχείρισή τους;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών είναι ότι ο μισθός τελειώνει στις 18 του μήνα καθώς με 25% αύξηση των τιμών τροφίμων το τελευταίο τρίμηνο είναι προφανές πως η αγοραστική δύναμη των πολιτών εξαϋλώνεται και με την πολιτική της η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί στη φτωχοποίηση μεγάλο μέρος του ευρύτερου όσο και τοπικού πληθυσμού.
Ειδικότερα, η Περιφέρεια Β’ Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται από μεγάλες αντιθέσεις σε χαρακτηριστικά οικισμών, σε οικονομικές δράσεις, εισόδημα και περιβάλλον και περιλαμβάνει περιοχές με πιέσεις στις χρήσεις γης και αναπτυξιακή υποβάθμιση, όπως και περιοχές με μεγάλη δημογραφική μείωση και γήρανση και με έλλειψη υποδομών. Το δημογραφικό πρόβλημα είναι πιο έντονο στους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά και Χαλκηδόνος. Σε όλες τις περιοχές όμως διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια απαξίωση των λειτουργιών των δήμων με μείωση και του προσωπικού και του εξοπλισμού τους, ενώ πολλές λειτουργίες εξυπηρέτησης των πολιτών κλείνουν, όπως τράπεζες, ταχυδρομεία, κλπ. Σημαντικό πλήγμα στην αποκέντρωση και στην εξυπηρέτηση των πολιτών αποτελεί και η μη ενεργοποίηση από την κυβέρνηση νομοθετικής διάταξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία δήμων σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, όπως είναι ο ορεινός όγκος της Θεσσαλονίκης.
Γενικά μιλώντας, την τελευταία 4ετία απουσιάζει η πολιτική βούληση, στρατηγική και σχέδιο ώστε να βρεθούν οι πόροι και να στηριχθεί ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο για τις περιοχές της Β’ Θεσσαλονίκης. Η ΝΔ δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία για να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή, να υπάρξουν νέες επενδύσεις, να μειώσει το υπέρογκο κόστος μετακινήσεων λόγω της αύξησης των καυσίμων, να αντιστραφεί το φαινόμενο μείωσης του πληθυσμού και να κρατήσει στην ύπαιθρο τους νέους ανθρώπους. Επιπλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε τους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου και Κορώνειας-Βόλβης, τους οποίους σκοπεύουμε να επανασυγκροτήσουμε για να προστατεύσουμε δύο μοναδικές περιοχές της χώρας στο φυσικό περιβάλλον.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια βιώνουμε την υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μετρό αλλά και το διαμετακομιστικό εμπορευματικό κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου που θα μπορούσε να συνδέσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια και το οποίο ενώ ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ πάγωσε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ακόμη, ενώ η κυβέρνηση άφησε την Θεσσαλονίκη και το δημόσιο συμφέρον εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης, φρόντισε χατιρικά να δοθούν πόροι του στην Ελληνικός Χρυσός.
Τομείς όπως η ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το γήπεδο του ΠΑΟΚ, ο κυκλοφοριακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός από το έργο της Περιφερειακής – fly over, η αέρια ρύπανση στη Θεσσαλονίκη (βλ. καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) κ.α. είτε δεν προχωράνε καθόλου είτε έχουν μεγάλη καθυστέρηση και καρκινοβατούν. Η επίλυση των προβλημάτων αυτών αποτελεί δική μας προτεραιότητα στην περιοχή.
Πέραν των «αναγκών» της Β’ Θεσσαλονίκης, θα ήθελα να αναφερθείτε στο δικό σας όραμα για την περιοχή. Ας υπερβούμε τις ανάγκες και ας ονειρευτούμε το αύριο της περιοχής μας.
Όραμά μου είναι η δραστική αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων της περιφέρειας στην οποία θέτω υποψηφιότητα και τα οποία στη βάση τους είναι λίγο πολύ τα ίδια με της ευρύτερης επικράτειας καθώς αφορούν την απουσία οργανωμένης αποτίμησης των αναγκών και τον σχεδιασμό κάλυψης τους, την ανεπαρκή αποκέντρωση των διοικητικών και οικονομικών λειτουργιών, και την υποβάθμιση των δημοσίων δομών από την παρούσα κυβέρνηση χάριν της απόδοσης των λειτουργιών τους σε ιδιωτικές δράσεις με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος. Αναφέρομαι στην υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομειακών υπηρεσιών με τα ρεκόρ απώλειας ανθρώπινων ψυχών επί πανδημίας, όπως και των εκπαιδευτικών υποδομών με το πρόσφατο ατύχημα πτώσης από το παράθυρο πανεπιστημιακής αίθουσας φοιτητή λόγω κορεσμού του χώρου διδασκαλίας. Ακόμη το τραγικό παράδειγμα των Τεμπών ήρθε να υπογραμμίσει τις εγκληματικές ευθύνες υποβάθμισης των δημόσιων συγκοινωνιών και μεταφορών με στόχο την ιδιωτικοποίηση χωρίς κανένα έλεγχο.
Με άλλα λόγια χρειαζόμαστε έναν δημοκρατικό και συμμετοχικό κεντρικό σχεδιασμό των παρεμβάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια μας με αύξηση αλλά και ουσιαστική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Παρεμβάσεων που θα εντάσσονται στο γενικότερο υπόδειγμα μετασχηματισμού που αναφέραμε πρωτύτερα.
Υπό το δικό σας πρίσμα, αυτό της πολιτεύτριας, θεωρείτε πως ο ρατσισμός όσον αφορά το φύλο, υφίσταται ακόμα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας του ‘23; Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την εξάλειψη αυτού, αν ο λαός της Θεσσαλονίκης σας δώσει εντολή να τον εκπροσωπήσετε;
Μολονότι από το 1960 οι Φεμινίστριες στην ΕΕ αγωνίζονται για θέματα όπως το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του σώματος της γυναίκας και της αναπαραγωγικής της ικανότητας, η ενδο-οικογενειακή βία, οι άδειες και τα επιδόματα μητρότητας, η διεκδίκηση ίσων μισθών για την ίδια εργασία, η σεξουαλική παρενόχληση, οι έμφυλες διακρίσεις και η βία, τα προβλήματα αυτά παραμένουν ανοικτά ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Βεβαίως, πρόοδος υπάρχει αφού μισό αιώνα πριν η γυναίκα δεν είχε δικαίωμα μόρφωσης, από μικρή ηλικία τα κορίτσια είχαν μια ασχολία κυρίως, τα οικοκυρικά και την φροντίδα των παιδιών, ενώ άλλο ένα φαινόμενο ρατσισμού προς το γυναικείο φύλο αφορούσε την ενασχόληση με τα κοινά και την ψήφιση των νόμων, τους οποίους ψήφιζαν μόνο οι άνδρες. Αυτά τα φαινόμενα δεν υπάρχουν σήμερα.
Όμως, με την οικονομική κρίση έχουμε τελευταία εκτίναξη της βίας και της εγκληματικότητας που προκαλούν φόβο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, το διάστημα 2019 – 2021 τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν 7,5%. Σύμφωνα με το CNN Greece, τα θύματα της βίας γενικά στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν 18% ετησίως. Επίσης, σύμφωνα με την Eurostat (Ιαν. 2023), το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα που ανέφερε περιστατικά εγκλημάτων, βίας και βανδαλισμών αυξήθηκε από 13,5% σε 18,1%, μία πολύ ανησυχητική αύξηση της τάξης του 34%. Κορωνίδα όλων οι γυναικοκτονίες που κορυφώθηκαν το 2022.
Ο ρατσισμός λοιπόν απέναντι στο γυναικείο φύλο καλά κρατεί και η αντιμετώπιση του αποτελεί μείζονα προτεραιότητα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
Αποδίδουμε σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού), το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής. Αυξάνουμε το επίδομα μητέρας για το δεύτερο παιδί, από 70 ευρώ στα 105 ευρώ το μήνα, και διευρύνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης. Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας για τις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες. Καθιερώνουμε άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες. Διασφαλίζουμε δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Διπλασιάζουμε την επιδότηση ενοικίου σε νέες νέους 25-44 ετών. Δημιουργούμε Τράπεζα Στέγης για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέα ζευγάρια. Απαγορεύουμε το Airbnb σε Νομικά Πρόσωπα. Διπλασιάζουμε το επίδομα ενοικίου και διευρύνουμε τα κριτήρια ένταξης. Απλοποιούμε τη διαδικασία πολιτογράφησης στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων, γιατί έτσι θα γίνουμε Ευρώπη, με στόχο τη ταχύτερη και δίκαιη απόδοση ιθαγένειας σε χιλιάδες ανθρώπους που ζουν και εργάζονται για δεκαετίες στη χώρα μας.
Για ποιους λόγους κάποιος να επιλέξει να στηρίξει με την ψήφο του την Μακρίνα Κωστή και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ;
Πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μόνη ικανή πολιτική δύναμη που μπορεί να συσπειρώσει την Αριστερά και το Κέντρο σε ένα πρόγραμμα κοινωνικού μετασχηματισμού με στόχο μία βιώσιμη δίκαιη και συμπεριληπτική ανάπτυξη που θα έχει ως βάση την ενίσχυση των μισθών, των εισοδημάτων και της απασχόλησης υπό κανονικές συνθήκες εργασίας, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την τόνωση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας σε μία κατεύθυνση ψηφιακού εκσυγχρονισμού και πράσινου ενεργειακού μεταβολισμού. Πρόκειται για μία ανάπτυξη από κάτω προς τα πάνω, αντίθετα από αυτό που αποτυχημένα επιχειρήθηκε επί κυβέρνησης ΝΔ όπου η ανάπτυξη αφορούσε μόνον τους λίγους στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας και ποτέ δεν έφθασε στην βάση της.
Σε ότι με αφορά, ζητώ να με εμπιστευτείτε με την ψήφο σας γιατί, ως νέα γυναίκα και μητέρα δύο παιδιών, έχω τάξει ως σκοπό ζωής την υπεράσπιση των αδύναμων συμπολιτών μας, την ουσιαστική αναβάθμιση των συνθηκών εργασιακής και πολιτικής ένταξης των νέων στην κοινωνία, καθώς και την πλήρη χειραφέτηση και ισοτιμία των γυναικών. Ονειρεύομαι ένα καλύτερο μέλλον για όλους και αυτό δεν μπορεί παρά να ξεκινάει με τη νέα γενιά και να περιλαμβάνει γενικότερα μέτρα όπως αυτά που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
1. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και καθορισμός του με συλλογική διαπραγμάτευση μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
2. Θεσμοθέτηση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
3. Μείωση του ορίου των υπερωριών.
4. Κατάργηση της υπερεργασίας και μείωση των νόμιμων χρονικά ορίων εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση της επιπλέον αμοιβής από 20% σε 40%.
5. Πιλοτική μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τις 40 στις 35 ώρες
6. Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια, εφόσον υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσων εργάζονται με διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
7. Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών.
8. Ρύθμιση της τηλεργασίας ως μισθωτής εργασίας από απόσταση.
9. Αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και πλήρης κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας
10. Αναβάθμιση και αύξηση της κλίμακας των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα.
11. Ειδικά προγράμματα νέων θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες στο δημόσιο τομέα
12. Δημιουργία οικιστικών μονάδων στέγασης για δημόσιους λειτουργούς και φοιτητές σε περιοχές με έλλειψη στέγης.
13. Αύξηση του αφορολόγητου στα 1.000 ευρώ και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.
14. Αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία, και προσλήψεις) και η μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, ΕΦΚ σε καύσιμα) και μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης και της εκπαίδευσης.
15. Πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των σχολικών κτιρίων (με προτεραιότητα στην ενεργειακή αποδοτικότητα) με στόχο λιγότερους μαθητές ανά τάξη και βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών.
16. Πρόγραμμα ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας, σημαντική επέκταση των φοιτητικών εστιών και ενίσχυση του στεγαστικού επιδόματος.
17. Διπλασιασμός της επιδότησης ενοικίου σε νέες νέους 25-44 ετών. Δημιουργία Τράπεζας Στέγης για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέα ζευγάρια.
Μπορείς να διαβάσεις:
Κ. Νοτοπούλου: “Μαζί για την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στη δημόσια υγειονομική φροντίδα”