Back
ΑΤ Θερμαϊκού

ΑΤ Θερμαϊκού: Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για το έργο της υπηρεσίας

Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

Ο Χρήστος Δημητρακόπουλος, Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της ΓΑΔ Θεσσαλονίκης, μιλά στο #ethermaikos για το έργο του ΑΤ Θερμαϊκού καθώς και για τα περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί στην καθημερινότητά τους.

Συνέντευξη στη Σοφία Πρώιου

«Πυλώνα της αστυνομίας» θα χαρακτηρίσει τα αστυνομικά τμήματα ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της ΓΑΔ Θεσσαλονίκης, Αστυνόμος Β’ Χρήστος Δημητρακόπουλος, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο #ethermaikos. Μιλά λεπτομερώς για το έργο του ΑΤ Θερμαϊκού, για τις αρμοδιότητές του, την στελέχωση αλλά και τα επίπεδα παραβατικότητας που παρατηρούνται στο Δήμο στην μετά-covid εποχή.

Πως θα αξιολογούσατε το έργο του Α.Τ Θερμαϊκού;

Γενικότερα το έργο όλων των αστυνομικών υπηρεσιών είναι πολύ σημαντικό. Το ΑΤ είναι ο πυλώνας της αστυνομίας, δηλαδή, ο κάθε πολίτης όταν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα, το πρώτο πράγμα το οποίο κάνει είναι να πάει στην αστυνομία. Οπότε το καταλαβαίνουμε όλοι ότι το αστυνομικό τμήμα είναι το κοντινότερο κτίριο που μπορεί να πάει κάποιος να ζητήσει μία βοήθεια.

Να μιλήσουμε για το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το Α.Τ Θερμαϊκού αυτή τη στιγμή. Πόσοι είναι οι αστυνομικοί που επιχειρούν στον Δ. Θερμαϊκού;

Το Α.Τ Θερμαϊκού είναι στελεχωμένο με προσωπικό και εφοδιασμένο με μέσα ώστε να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε περιστατικό απαιτηθεί. Ακριβή στοιχεία για τη στελέχωση δε συνηθίζουμε να ανακοινώνουμε διότι πίσω από τους αριθμούς είναι και επιχειρησιακοί λόγοι και λόγοι ασφαλείας, για τους οποίους καλό θα ήταν να μην γίνεται μεγαλύτερη μνεία. Αλλά παρόλα αυτά το τμήμα έχει ό, τι χρειάζεται για να ανταποκριθεί στην σύγχρονη αστυνόμευση που θέλουμε να κάνουμε.

Πριν την ένωση του Καλλικράτη υπήρχαν συνολικά τρία αστυνομικά τμήματα σε Νέους Επιβάτες, Νέα Κερασιά και Επανομή. Έπειτα συγχωνεύτηκαν. Πως επηρέασε αυτή η συγχώνευση την στελέχωση του τμήματος και κατ’ επέκταση τις υπηρεσίες των αστυνόμων; Δημιουργήθηκαν προβλήματα;

Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο την δική μας επιχειρησιακή ικανότητα και δυνατότητα, ούτως ή άλλως γι’ αυτό έχουμε τις περιπολίες και όλο το ανθρώπινο δυναμικό. Τώρα, αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι μία δυναμική αλλαγή, η οποία όμως πλέον νομίζω δεν μας απασχολεί γιατί αυτή η αλλαγή έγινε αρκετά χρόνια πριν και ούτως ή άλλως πολλές υπηρεσίες τις οποίες παρείχε το αστυνομικό τμήμα πλέον παρέχονται και ηλεκτρονικά. Ένα παράδειγμα είναι το γνήσιο της υπογραφής που γίνεται μέσω του gov.gr. Οπότε σκοπός μας είναι να απλοποιηθεί η διαδικασία για τους πολίτες. Εξάλλου θα λέγαμε ότι είναι περισσότερο διοικητικές αλλαγές, οι οποίες δεν επηρεάζουν με κανέναν τρόπο την αστυνόμευση και την ασφάλεια.

ΑΤ Θερμαϊκού

Αστυνόμος Β’ Χρήστος Δημητρακόπουλος

Eίναι επαρκώς στελεχωμένο ή θεωρείτε ότι χρειάζονται ενισχύσεις στο Α.Τ;

Κοιτάξτε τώρα, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια έλλειψη εξ’ όσων γνωρίζω. Η ΓΑΔ Θεσσαλονίκης προσπαθεί να φροντίζει όλες τις υπηρεσίες με τον ίδιο τρόπο ώστε να έχουν όλα όσα χρειάζονται για την σύγχρονη αστυνόμευση.

Σε τι είδους περιστατικά θα δούμε αστυνόμους του Α.Τ Θερμαϊκού να επεμβαίνουν; Δηλαδή, ποια είναι τα πιο συνήθη περιστατικά που σημειώνονται στον δήμο μας;

Όπως όλα τα Α.Τ, έτσι και το ΑΤ Θερμαϊκού έχει συγκεκριμένο φάσμα αρμοδιοτήτων, δηλαδή η καθ’ ύλην αρμοδιότητά τους είναι ορισμένη επ’ ακριβώς από νόμους και προεδρικά διατάγματα. Καταρχάς το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να δώσει ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Οι περιπολίες έχουν σκοπό να τονώσουν το αίσθημα αυτό. Να δείξουμε στον κόσμο ότι είμαστε εκεί. Να αισθάνεται πιο ασφαλής. Τώρα, επί του πρακτέου, πηγαίνουν σε ζητήματα που αφορούν κυρίως την γειτνίαση μεταξύ ατόμων. Γενικά, οι αστυνομικοί του ΑΤ Θερμαϊκού ανταποκρίνονται σε διάφορα περιστατικά, όπως περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας ή παροχής βοήθειας σε ηλικιωμένους όταν το χρειαστούν ή σε άτομα τα οποία είναι σε ανάγκη.

Υπάρχουν κάποια περιστατικά τα οποία θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πιο συχνά; Για παράδειγμα περιστατικά κλοπών ή κάτι παρόμοιο;

Εδώ θα σας κάνω λίγο τη διάκριση γιατί ίσως υπάρχει κάποια παρερμηνεία. Το ΑΤ Θερμαϊκού και το Τμήμα Ασφαλείας Θερμαϊκού, αντιστοίχως, είναι διαφορετικές υπηρεσίες. Το Α.Τ είναι αυτοί που φοράνε στολή και το Τμήμα Ασφάλειας είναι η ασφάλεια με τα πολιτικά, οι οποίοι συνήθως επιλύουν τα προβλήματα των κλοπών και τα λοιπά. Τώρα, ο Δ. Θερμαϊκού είναι μία περιοχή που δεν έχει ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Δεν παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη αύξηση ή εναλλαγή στα αδικήματα τα οποία τελούνται.

Οπότε από όσο καταλαβαίνω το Α.Τ επιχειρεί κατόπιν καταγγελιών.

Ακριβώς. Για παράδειγμα υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος καταγγέλλει τον γείτονά του γιατί δεν διατηρεί το κατοικίδιό του στους ανάλογους κανόνες ευζωίας. Οι αστυνομικοί, με βάση τον νόμο της προστασίας των ζώων πρέπει να πάνε εκεί πέρα να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τι γίνεται και από εκεί και πέρα εάν βεβαιωθούν παραβάσεις και εάν είναι περίπτωση η οποία προβλέπεται από τον νόμο να γίνει και η δικογραφία. Δηλαδή, το ΑΤ Θερμαϊκού φροντίζει για την εφαρμογή της νομοθεσίας των ζώων, της ηχορύπανσης και άλλα τέτοια περιστατικά. Το Τμήμα Ασφαλείας είναι εκείνο το οποίο κάνει έρευνες για την εξιχνίαση των κλοπών, των απατών, των ληστειών. Είναι αδικήματα τα οποία είναι βαρύτερα συνήθως στον Ποινικό Κώδικα.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία διχογνωμία σχετικά με το έργο της αστυνομίας. Ποια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η άποψη των δημοτών του Δ. Θερμαϊκού προς τους αστυνόμους του;

Η όποια δυσπιστία προς έναν οργανισμό μπορεί να τον κάνει και πολύ καλύτερο. Εμείς είμαστε εδώ πέρα για να είμαστε δίπλα στον πολίτη. Νομίζω ότι κανείς δεν είναι τέλειος, ενδεχομένως να γίνονται από παντού λάθη και παραλείψεις. Σκοπός μας είναι να γινόμαστε καλύτεροι και αυτή τη δυσπιστία που αναφέρετε, εμείς να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα. Θεωρώ, όμως, ότι γενικά οι περιφερειακές υπηρεσίες είναι πιο κοντά στον πολίτη γιατί γνωρίζονται προσωπικά, είναι άλλα τα περιβάλλοντα.

Κατά την άποψή σας, η επαναλειτουργία της δημοτικής αστυνομίας θα ενισχύσει το έργο του Α.Τ Θερμαϊκού;

Με αυτά που έχουμε με αυτά πορευόμαστε. Εμάς μας έχουν ανατεθεί συγκεκριμένα καθήκοντα. Από εκεί και πέρα αν αλλάξει κάτι, εκεί είμαστε να το αντιμετωπίσουμε.

Σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στην μετά-covid εποχή. Εσείς, παρατηρείτε ενδεχομένως κάποια έξαρση ή ύφεση παραβατικότητας στον Δ. Θερμαϊκού;

Κοιτάξτε να δείτε, όταν ήμασταν στην covid εποχή όλοι μας ήρθαμε αντιμέτωποι με κάτι που ζούσαμε για πρώτη φορά στην ζωή μας, δεν είχαμε ξανά ζήσει κάτι τέτοιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μεταβληθούν κάποιες σταθερές, οι οποίες υπήρχαν μέχρι τότε. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για συγκρίσεις, γίνονται μόνο με νούμερα που υπήρχαν προ covid. Αν θυμάστε καλά στα lockdown είχαμε κι άλλες παραβάσεις, για παράδειγμα ήταν ποινικό αδίκημα τα γνωστά κορονο-πάρτι, κάτι που τώρα δεν είναι ποινικό αδίκημα. Η μετά-covid εποχή έχει βοηθήσει πολύ στο να δούμε την πραγματική διάσταση της εγκληματικότητας. Τώρα, όσο αφορά το Δ. Θερμαϊκού, δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάτι δραματικό, ίσα- ίσα έχουμε και πολλές περιπτώσεις επιτυχιών οπότε το έργο της αστυνομίας αποτιμάται θετικά, ιδίως μετά τον covid.

Μπορείς να διαβάσεις:

Τα highlights του debate

Post a Comment