Back
debate

Ένα debate πολύ ντεκαντάνς!

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Έπεσαν οι τοίχοι των αυστηρών κανόνων και τους πλάκωσαν – Το «ανάλατο» debate των επίδοξων μονολόγων.

Άρθρο της Σοφίας Πρώιου, δημοσιογράφος – ethermaikos.gr

Χρειάστηκαν οχτώ χρόνια, 26 κάμερες, ένα drone και 36 ετοιματζίδηκες ερωτήσεις για να σκάσει η φούσκα της ηγετικής στόφας των αρχηγών των κομμάτων που βρίσκονται μέχρι σήμερα στην Βουλή.

Όσο και αν προσπάθησαν να «ξεδιπλώσουν» την πολιτική τους ατζέντα και να τραβήξουν την προσοχή με περίτεχνες ατάκες ή σηκώνοντας εκτυπωμένες φωτογραφίες σε Α4 χαρτί, το αποτέλεσμα ήταν… «μηδέν εις το πηλίκιο» που είχε πει και μια ψυχή.

Με μερικές μόνο εξαιρέσεις, οι ερωτήσεις δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ενώ αρκετοί από τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο στούντιο της ΕΡΤ όπως η κ. Κοσιώνη και ο κ. Στάθης σχολίασαν το όλο εγχείρημα ένα «τηλεοπτικό προϊόν που δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες του κοινού». Φαίνεται ότι οι όροι που έθεσε η διακομματική επιτροπή έπιασαν τόπο καθώς κάθε ένας από τους πολιτικούς αρχηγούς φάνηκε να κάνει το δικό του «μονόπρακτο».

Θέλει η πονηριά να κρυφτεί και η χαρά.. δεν την αφήνει!

Ας τα πάρουμε όμως ένα – ένα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε ότι άφησε την γνωστή έπαρση έξω από το ραδιομέγαρο ενώ με κάθε ευκαιρία εξέφραζε την «χαρά» που του χαρίζουν απλόχερα οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Χαίρεται που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν αλλά χαίρεται που και ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Γενικά πολλή χαρά έπεσε αλλά ποτέ δεν διευκρίνισε ποιες ευθύνες ανέλαβε για το σκάνδαλο των υποκλοπών αφού ουδέποτε του πέρασε από το μυαλό να παραιτηθεί.

Ή μήπως ο κ. Μητσοτάκης εννοούσε ότι η δική του ευθύνη ήταν να απομακρυνθούν από την υπηρεσία δύο άνθρωποι που δεν ήταν άμεσοι πολιτικοί προϊστάμενοι της ΕΥΠ, σε αντίθεση με τον ίδιο; Αυτό που θα ήταν χρήσιμο να κρατήσουμε, πάντως, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σίγουρος ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι επικίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας, παρόλο που όταν ξέσπασε το σκάνδαλο είχε δηλώσει πλήρη άγνοια.

Τι 40… Τι 50… Τι 60;

Φυσικά, δεν ήταν ο μόνος που ακολούθησε την γνωστή και μη εξαιρετέα μέθοδο «στρίβειν δια του αρραβώνος», μιας και ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στον κ. Σρόιτερ ξεκάθαρα για την ακριβή κοστολόγηση του πολιτικού του προγράμματος. Απλά περιορίστηκε στο να πει ότι έχει κοστολογηθεί αναλυτικά και είναι ρεαλιστικό. Μήπως το «σκονάκι» με τα νούμερα το έφαγε η Κάρμεν;

Παράλληλα, όσο σίγουρος φάνηκε για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ άλλο τόσο αναποφάσιστος παρουσιάστηκε για το μεταναστευτικό, το πλέον μείζον ζήτημα. Δηλαδή, την ίδια στιγμή που μας έλεγε ότι με τους φράχτες δεν λύνεται το μεταναστευτικό/προσφυγικό μας είπε από πάνω ότι «όπου υπάρχουν φράχτες καλώς υπάρχουν». Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

Εκτός τόπου και χρόνου!

Ο δε κος. Ανδρουλάκης, τον οποίο παρουσίασαν ως «μαχητικό» από την Χαρίλαου Τρικούπη, φάνηκε λίγο «ίσα βάρκα ίσα νερά». Και αυτό γιατί ναι μεν σόκαρε τους δημοσιογράφους με την βαρύγδουπη δήλωσή του για το σκάνδαλο των υποκλοπών ότι κάποιος πρέπει να πάει στη φυλακή αλλά δοθείσης ευκαιρίας κατέκρινε τον κ. Τσίπρα που επί μέρες ΣΥΡΙΖΑ, διευθυντής του ΕΣΥ της Σαντορίνης ήταν ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ. Σωστό ναι μεν, αλλά… μήπως έχει χάσει μερικά επεισόδια; Δεν ξέρω, λέω!

Ο κύριος «άλλα λέω κι άλλα κάνω»

Ωστόσο, την μεγάλη «έκπληξη» την έκανε ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος περιχαρής μιλούσε για συλλογικές συμβάσεις όταν πίσω στο 2013 απολυόταν από την εφημερίδα του ΚΚΕ «Ριζοσπάστης» ο κ. Ν. Μπογιόπουλος επειδή δεν δέχτηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση! Που να το πούμε και ποιος θα μας πιστέψει;

Και θυμάστε που μιλήσαμε για εξαιρετικές περιπτώσεις εύστοχων ερωτήσεων; Μία από αυτές ήταν του Αντώνη Σρόιτερ στον Κυριάκο Βελόπουλο. Εκεί ο κ. Βελόπουλος μας έδειξε την «γνήσια» νοοτροπία μακριά από εμένα κι ας είναι και στον αδερφό μου! Γιατί βλέπετε ο κ. Βελόπουλος, δεν έκανε το εμβόλιο γιατί το σώμα του ήταν δικό του αλλά για τις αμβλώσεις πρέπει να σκεφτούμε το δημογραφικό. Βολικό ε;

Και όταν επανήλθε ο κ. Σρόιτερ με την ερώτηση: «ως πολιτικός αρχηγός το κυβερνητικό σας πρόγραμμα το καθορίζει ο χριστιανισμός;» εκείνος με τα λίγα με τα πολλά είπε ναι. Άρα, το Σύνταγμα που μιλά για ανεξιθρησκεία να το κάνουμε χαρτί… κουζίνας;

ERROR – Ουψ! Κάτι πήγε λάθος…

Τελευταίο και όντως καταϊδρωμένο είχαμε τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος εμφάνισε κάποιου τύπου ERROR όταν η δημοσιογράφος του MEGA, Ράνια Τζίμα, του έθεσε ένα υποθετικό πλαίσιο στο οποίο Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονταν σε κάποια βραχονησίδα που η Ελλάδα την θεωρεί ελληνικό έδαφος αλλά η Τουρκία γκρίζα ζώνη με το ερώτημα να είναι «αν ήσασταν πρωθυπουργός τι θα κάνατε;» και δεν χρειάστηκε τίποτα άλλο για να καεί εντελώς αφού αντί να απαντήσει στο ερώτημα μας έκανε προγραμματικές δηλώσεις!

Αντί επιλόγου

Το δίχως άλλο, σε ένα πράγμα μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον κ. Βαρουφάκη. Αυτό το debate ήταν πολύ κακό! Μία κατάσταση πιο στημένη και από το Survivor All Star, αμήχανα βλέμματα και ένα σκηνικό σαν τις εξετάσεις εξαμήνου το καλοκαίρι της Γ’ Λυκείου μετά τις Πανελλήνιες. Αν είναι να γίνονται τέτοια debate, ευχαριστούμε πολύ, δεν θα πάρουμε!

Geçmiş olsun! – Σ.Π.
Μπορείς να διαβάσεις:

Α. Ρούφτης: «Δεν κάνανε τίποτα για τους Νέους Επιβάτες»

Post a Comment