Back
Νιητής η αποχή

Νικητής η αποχή

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πρώτος νικητής με τεράστια διαφορά και σε αυτές τις εθνικές εκλογές είναι η αποχή. 3.881.550 συμπολίτες μας δεν πέρασαν ούτε έξω από εκλογικό κέντρο.

Konstantinos Kalamidas

Άρθρο του Κωνσταντίνου Καλαμίδα. Διευθευντής της SHARE MEDIA GROUP – ethermaikos.gr

Νικητής η αποχή λοιπόν! Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους όσοι δεν ψήφισαν είναι «σχεδόν» ίσοι με όσους ψήφισαν ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλετε ακόμα καλύτερα όσοι δεν ψήφισαν είναι ίσοι με όσους ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Συμμαχία Ανατροπής & Εθνική Δημιουργία. Για ακόμα μία φορά πολιτικοί & πολιτική δεν έπεισαν κανέναν για τη σημαντικότητα της συμμετοχής. Στη γείτονα χώρα Τουρκία η συμμετοχή έφτασε στο 93,6%* Από τις εκλογές του 2009 και έπειτα υπάρχει μια παγιωμένη απαξίωση στο θεσμό των εκλογών. Γιατί άραγε;

Η Νέα Δημοκρατία άντεξε.

Από χθες το βράδυ το σύνολο του δημοσιογραφικού κυρίως κόσμου μιλάει για μία ιστορική νίκη της ΝΔ. Η αλήθεια ωστόσο είναι άλλη. Η ΝΔ κατάφερε να κερδίσει επιπλέον 152.300 ψηφοφόρους από τις εκλογές του 2019. Αλήθεια είναι επίσης πως ο «λάος» με όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν τη κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειχνε πως του το φυλούσε για χθες. Ωστόσο τελικά τα κατάπιε όλα.

ΚΑΡΜΑ Vs ΣΥΡΙΖΑ 1-0

Δεν φταίει η πολιτική επικοινωνία με τη στρατηγική της αρνητικής διαφήμισης, το ατόπημα Κατρούγκαλου στο παρά δύο, το κακό ΤικΤοκ και το μισο-απλωμένο χέρι στις προοδευτικές δυνάμεις. Πίσω στο όχι και τόσο μακρινό 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ από το 4,6% βρίσκεται στο 36,54% και πρώτο κόμμα στις εκλογές του 2015 έχοντας αλώσει τον πολιτικό του χώρο. Μέσα σε λίγους μήνες οι συνιστώσες – σύντροφοι εξαφανίζονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει και ο επικεφαλής του προσπαθεί να εξελιχθεί σε κάτι το οποίο δεν ήταν και από όσο δείχνουν τα νούμερα δεν θα γίνει ποτέ ένας ηγέτης του προοδευτικού σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Οι συνιστώσες έριξαν το ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα στο 20%

Το νέο ΠΑΣΟΚ το ορθόδοξο.

Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη βρήκε το δρόμο του και το αφήγημα του δείχνει να ακούστηκε ηχηρά στο κοινό του και στη κοινή πολιτική του δεξαμενή με το ΣΥΡΙΖΑ. Η νίκη βέβαια του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβεται μόνο στα ποσοστά που διπλασίασε αλλά σε κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Το ΠΑΣΟΚ «καθάρισε» με την παλιά φρουρά βουλευτών του δείχνοντας έτοιμο για την επόμενη μέρα. Μένει να δούμε αν θα μιλήσει για πολιτική και πολιτικές.

Το ΚΚΕ του Κουτσούμπα χρήζει προσοχής

Μόνο ο Λαός, σώζει τον Λαό. Και αυτό όντως είναι το πλέον πετυχημένο σύνθημα αυτής της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας και το ΚΚΕ κατάφεραν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να επικοινωνήσουν με το λαό πιο δυνατά. Η εικόνα του Συντάγματος δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης. Το ΚΚΕ απέδειξε στις χθεσινές κάλπες που είναι πιο έτοιμο από ποτέ να είναι μια ισχυρή φωνή του λαού εντός του κοινοβουλίου όχι ως δεκανίκι αλλά ως θεμέλιος λίθος της «αριστεράς».

Ελλη-ΝΙΚΗ Λύση

Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Διαχρονικά η ελληνική βουλή δείχνει πως έχει την ανάγκη ενός πιο «πατριωτικού» κόμματος. Είτε αυτό πριν δεκαετίες λεγόταν ΛΑ.ΟΣ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ελληνική Λύση ή ΝΙΚΗ ο κοινός παρονομαστής ήταν το τρίπτυχο Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια. Δεν είναι τυχαίο πως η Νέα Δημοκρατία έχει ψηλά στις διοικητικές θέσεις/υπουργεία βουλευτές που έχουν ξεκινήσει από αυτόν τον ιδεολογικό χώρο. Μένει να δούμε αν στις εκλογές του Ιουνίου Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ θα διατηρήσουν ή θα αυξήσουν τις δυνάμεις τους.

Πλεύση Ελευθερίας + ΜέΡΑ25 = 2,9+2,5

Οι πρώην σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου & Γιάνης Βαρουφάκης δεν άγγιξαν το 3%. Μένει να δούμε αν τελικά τα «μικρότερα» κόμματα της αριστεράς πλευράς θα καταφέρουν να συνεννοηθούν για το καλό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Αυτή εκλογική αναμέτρηση πάρα την πρωτιά της αποχής έφερε και νέα πρόσωπα σε πολλές από τις περιφέρειες της χώρας. Μένει να δούμε αν τελικά τα νέα πρόσωπα θα καταφέρουν ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος όλων. Δεν θέλω να φανταστώ πως θα ζήσω σε μία χώρα που η βενζίνη θα φτάσει 3€ και η φέτα 35€/kg και θα ευχαριστώ τη κυβέρνηση που θα μου δίνει pass. Όπως φυσικά δεν μπορώ να φανταστώ μια χώρα που βλέπει ως γάγγραινα την ανάπτυξη και την εξέλιξη.

*εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 96εκ.

Μπορείς να διαβάσεις:

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ethermaikos: 6 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές

Post a Comment