Back
Kύκνειο άσμα

Το κύκνειο άσμα & η προσωποποίηση της ελπίδας στο όνειρο

Διάρκεια ανάγνωσης: 10 λεπτά

Ποτέ στις εκλογές δεν κερδίζει ο δεύτερος ή ακόμα και ο τρίτος. Χάνει πάντα ο πρώτος – Ο κόσμος “δεν θέλει” να διαχειρίζεται την αλήθεια. Θέλει απλά να εκδικείται τον “ψεύτη” την επόμενη φορά.

Konstantinos Kalamidas

Άρθρο του Κ.Καλαμίδα. Διευθυντής του ethermaikos.gr

Μήνες τώρα θέλω να γράψω τι μας δίδαξε αυτή η κυριολεκτικά πρωτόγνωρη δημοτική μάχη στο Δήμο Θερμαϊκού. Το κύκνειο άσμα της διοίκησης Τσαμασλή ωστόσο, θα γραφτεί αύριο στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Το δημοτικό συμβούλιο θα μεταδοθεί live από το ethermaikos και θα βρει (;) στις θέσεις τους τον απερχόμενο Δήμαρχο Γιώργο Τσαμασλή, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και παραιτηθέντα από τη θέση του στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Γιάννη Μαυρομάτη, τον ορκισμένο πλέον δήμαρχο Θεόδωρο Τζέκο και φυσικά τους υπόλοιπους επικεφαλής οι οποίοι κάποιοι ήδη διαπραγματεύονται το ρόλο τους στην επόμενη θητεία.

Κύκνειο

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής, στην προεκλογική του ομιλία στη Νέα Μηχανιώνα – Η Ν. Μηχανιώνα έδωσε 28,66% την 1η Κυριακή στον Θερμαγικό.

Τσαμασλής – Μια διοίκηση «παρένθεση» για το δήμο Θερμαϊκού

Στις παρακάτω γραμμές δεν θα αναλύσω ποιος είναι ο πολιτικός Γιώργος Τσαμασλής. Είμαι πολύ μικρός να το κάνω. Στο κάτω-κάτω η πορεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση μετράει δεκάδες χρόνια και χιλιάδες σταυρούς εμπιστοσύνης στις θέσεις που βρέθηκε.

Πως όμως «έχασε» τις δημοτικές εκλογές τον περασμένο Οκτώβρη. Στην πολιτική ποτέ δεν κερδίζει ο δεύτερος ή ακόμα και ο τρίτος. Χάνει πάντα ο πρώτος. Αλαζονεία. Αυτή είναι η λέξη που απορρέει ακόμα και από τα άτομα του «σκληρού πυρήνα» της διοίκησης. Ο απερχόμενος δήμαρχος προερχόμενος από υψηλότερες θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν βγήκε ποτέ από το κουστούμι του «αντιπεριφερειάρχη». Προφανώς το να είναι κάποιος «επαγγελματίας» πολιτικός δεν είναι κακό. Ωστόσο μπορεί να τον «τυφλώσει» θεωρώντας πράγματα δεδομένα – ενώ αυτά δεν είναι.

Ο απερχόμενος δήμαρχος κέρδισε τις εκλογές του 2019 από τον Γιάννη Μαυρομάτη με ένα μόλις 4σελιδο έντυπο το οποίο μιλούσε για ασφάλεια & δημοτική αστυνομία, καθαριότητα, ύδρευση, οδικό δίκτυο, ξεχάστε τα Τσαΐρια κα. – ενώ έχασε τις εκλογές με δεκαδες χιλιάδες εφημερίδες (24σελίδων) στους δρόμους για έργα που όπως φάνηκε οι δημότες κυριολεκτικά δεν είδαν μέσα στην τετραετία.

Αποσπάσματα από το ενημερωτικό προεκλογικό έντυπο (εφημερίδα) 2023 – Θερμαγικός

Η καθαριότητα – Το αυτονόητο & τα έργα υποδομής

Η απερχόμενη διοίκηση όλο το προηγούμενο διάστημα είχε εξαιρετικά ψηλά στην ατζέντα της την καθαριότητα, τα κλαδεμένα δέντρα, το πράσινο και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Όντως εδώ η διοίκηση Τσαμασλή τα πήγε περίφημα. Πάντα φυσικά σε σύγκριση με τον προηγούμενο. Όταν επί Μαυρομάτη ο δήμος είχε μετατραπεί από άκρη σε άκρη σε μικρές «χωματερές» η αλλαγή εικόνας ήταν πεντακάθαρη. Η μάχη χάθηκε ωστόσο διότι αυτά ήταν και παραμένουν αυτονόητα για του δημότες. Έτσι λοιπόν δεν μπορεί κανένας δήμαρχος να κερδίσει προβάλλοντας ως έργο – το αυτονόητο.

Thess Intec, Μαρίνα Μηχανιώνας, Τουριστικό θέρετρο Αγίας Τριάδας, Τσαΐρια & Camping Επανομής, όπως λέμε χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Η αιχμή δόρατος στην πολιτική προεκλογική επικοινωνία που γύρισε μπούμερανγκ. Το να μιλάς για μεγάλα έργα δεν είναι κακό. Γίνεται όμως πέρασμα στον καιάδα της πολιτικής πανωλεθρίας όπου ακόμα και το νόμισμα στον βαρκάρη είναι «κάλπικο».

Στην τετραετία οι 18 «μήνες covid» βαφτίστηκαν 2,5 και 3 χρόνια. Η τελευταία θέση στην ανακύκλωση, έγινε «πρώτη» στα λόγια. Οι διαβάσεις πεζών χαράχτηκαν 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές. Τα παράνομα σταθμευμένα και οι οδηγοί τους δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ. Οι κυκλικοί κόμβοι υπογράφτηκαν και επικοινωνήθηκαν ως έργο πνοής και τελικά ο ένας εξ’ αυτών δεν θα γίνει και «ποτέ». Το νερό είχε ξεκινήσει να έρχεται & δεν θα έρθει στην καλύτερη ούτε σε 10 χρόνια. Την ίδια στιγμή ο αμίαντος βασιλεύει στο δίκτυο ύδρευσης ενώ η Άνω Αγία Τριάδα πίνει νερό από ιδιωτικό δίκτυο. Όχι 180, αλλά ούτε ένας δρόμος δεν στρώθηκε με άσφαλτο τελικά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο περιφερειακός της Επανομής είναι έτοιμος – όσο και η αποχέτευση αυτής. Τα smart υδρόμετρα που θα άλλαζαν τη σχέση μας με τη ΔΕΥΑ Θερμαϊκού ήταν τόσο έξυπνα που δεν θα έρθουν ποτέ. Στέγαστρα που μπήκαν για να μπουν, 52 ηλεκτροκινούμενα ποδήλατα τα οποία είδαμε – δεν είδαμε, μια δημοτική αστυνομία που ξεκινούσε εκπαίδευση – ενώ ακόμα δεν έχει γίνει ούτε η προκήρυξη για την πρόσληψη, αδέσποτα που δεν έχουν βρει ακόμα καταφύγιο, μια ηλεκτρονική διακυβέρνηση που έμεινε σε τίτλους και 5ψήφιο που από 24/7 δουλεύει Δ-Π, 9:00-15:00 πάντα με βραβείο.

Παγκάκια, κάδοι και άλλα υποέργα του ανοιχτού κέντρου εμπορίου της Περαίας που ξεκίνησε επί Μαυρομάτη και θα τελειώσει επί Τζέκου “βαφτίζονται” έργα υποδομής.

Το «μοναχικό» κύκνειο άσμα

Αύριο ο απερχόμενος Δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής ετοιμάζεται για το κύκνειο άσμα της διοίκησης του. Όπως όλα δείχνουν στη ροή της πολιτικής διαδρομής του Δήμου Θερμαϊκού θα αποτυπωθεί ως παρένθεση, αφού πλέον ακόμα και οι πιο στενοί του συνεργάτες έχουν αποκλείσει οριστικά το ενδεχόμενο εκ νέου υποψηφιότητας για το 2029.

Τα στελέχη και συνοδοιπόροι του Θερμαγικού στις εκλογές ακόμα και αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν προσκληθεί σε μία συνάντηση ως ομάδα για να αποτυπωθούν σκέψεις – απολογισμός, για το τι συνέβη στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις & την «επόμενη» μέρα. Οι υπόψηφιοι που έφεραν ως ομάδα εκατοντάδες “προσωπικούς” σταυρούς για την νίκη, δεν έχουν δεχτεί ούτε τηλεφωνήμα. Ο Ναπολέων είχε πει: Ο πιο μεγάλος κίνδυνος γεννιέται τη στιγμή της νίκης. Αυτό συνέβη τον Μάιο του 2019.

Ο Θεόδωρος Τζέκος κατά την ορκωμόσια της νέας διοίκησης – δημοσκόπηση του ethermaikos που τον έφερνε 2ο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση

Τζέκος – Η ενσάρκωση της ελπίδας στο όνειρο

Αν κάποιος την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου σου έλεγε: Ο Τζέκος σε 15 μέρες θα είναι Δήμαρχος η απάντηση θα ήταν, ούτε με σφαίρες!

Πως όμως η σφεντόνα του Δαυίδ κέρδισε 2 Γολιάθ; Πως το outsider, νίκησε; Για να είμαστε καθολικά ειλικρινής ακόμα και οι άνθρωποι που την Κυριακή ορκίστηκαν, δεν πίστευαν πως θα κερδίσουν ούτε οι ίδιοι.

Δεκάδες δημοτικοί και τοπικοί υποψήφιοι δεν είχαν τυπώσει ούτε προεκλογική κάρτα. Για την ακρίβεια ορισμένοι από αυτούς δεν ήξεραν ούτε που είναι υποψήφιοι & ούτε τι σημαίνει αυτό. Άλλοι τέλος δημοσίευαν 2 μέρες πριν την πρώτη Κυριακή την υποψηφιότητα τους με γαμπριάτικη φωτογραφία.

Το πόσο δυσκολεύτηκε ο νέος Δήμαρχος να δημιουργήσει ψηφοδέλτιο ειδικά με το νέο σύστημα το ομολόγησε ο ίδιος στην εκπομπή Ευρυγώνιος – Δημοτικές Εκλογές 2023.

Fly under the radar

Στελέχη του Γιώργου Τσαμασλή διέρρεαν δημοσκοπήσεις οι οποίες κυριολεκτικά δεν ανίχνευαν τον Θοδωρή Τζέκο σε αυτές. Αντίθετα όμως η δημοσκόπηση του ethermaikos τον έφερνε 2ο τόσο ως συνδυασμό, όσο και ως δεύτερο πιο επιθυμητό πρόσωπο να είναι εντός του νέου δημοτικού συμβουλίου. Κάποιοι τότε μας λοιδόρησαν, λίγο μετά «τα λούσανε».

Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις τις οποίες κάλυψε ο ethermaikos αποκάλυπταν επίσης μια «χλιαρότητα» ως προς τον παλμό και την ένταση τους. Ωστόσο την 1η Κυριακή οι δημότες της ενότητας Θερμαϊκού επέλεξαν #metonthodori και όχι με τον Γιάννη.

Το γιατί ο Γιάννης Μαυρομάτης δεν πέρασε τη 2η Κυριακή το ανέλυσα από την πρώτη στιγμή στο άρθρο μου που μπορείς να το διαβάσεις εδώ ΟΛΟΙκη ΜΑΖΙκή καταστροφή – THE END.

Στιγμιότυπο από το Ευρυγώνιος – Δημοτικές Εκλογές 2023, με καλεσμένο τον νέο Δήμαρχο Θερμαϊκού Θεόδωρο Τζέκο

Τα ασταύρωτα ψηφοδέλτια & η 2η Κυριακή

Ο Θερμαγικός ήθελε τους ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Ωστόσο η Περαία και τα εκλογικά τμήματα αυτής επέλεξαν Συμμετέχω Θερμαϊκός κόντρα στον συνδυασμό του Γιάννη Μαυρομάτη δίνοντας πέρασμα στον Θεόδωρο Τζέκο για την τελική μάχη.

Στις 9 Οκτωβρίου όλα ήταν αλλιώς. Η Επανομή ήταν έτοιμη να σκάσει σαν μπαρουτοαποθήκη – το δικό τους παιδί είχε ρίξει στο καναβάτσο τον πρώτο και τώρα όλοι πίστεψαν στο όνειρο. Άνθρωποι που μέχρι εκείνη τη στιγμή εντός και εκτός συνδυασμού δεν έλεγαν κουβέντα ήταν έτοιμοι να πάρουν την «Πόλη».

Ο κόσμος είχε επιλέξει «Τζέκο», αφού τα ψηφοδέλτια ειδικά στις ενότητες Θερμαϊκού – Νέας Μηχανιώνας έπεφταν ασταύρωτα επιβεβαιώνοντας πως η «ομάδα» μπορεί να μην τραβούσε, ωστόσο το πρόσωπο του αρχηγού ήταν η προσωποποίηση της ελπίδας στο όνειρο, για μία νέα εποχή.

Ο Φάμελλος έδωσε ως «ΣΥΡΙΖΑ» σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους της 2ης Κυριακής της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης στήριξη, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν άδειο πουκάμισο σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, οπότε και έκανε το «κομμάτι» του. Ο Φάμελλος ανασκεύασε την επόμενη μέρα, η στήριξη έγινε ανοιχτό κάλεσμα, στο ραδιοφωνικό debate την επόμενη μέρα έγινε πολιτική «Κασελάκη» και πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα που μοιράστηκε πόρτα – πόρτα, για να καταλήξει σε μία νίκη «εξαίρεση» κόντρα σε κάθε πολιτική ανάλυση.

Η επόμενη μέρα & η αντιπολίτευση της μεγαλοστομίας   

Με τον Γιάννη Μαυρομάτη να έχει ήδη παραιτηθεί από την ηγεσία του συνδυασμού και να έχει αποποιηθεί της εκλογής του, ο πρώτος ρόλος περνά στη σιδηρά κυρία των ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, Πάττυ Πασχαλίδου. Προεξοφλώ πως την διακριτική έξοδο μετά από λίγους μήνες θα ακολουθήσει και ο Γιώργος Τσαμασλής. Ωστόσο οι πληροφορίες μου λένε πως θα αναλάβει ρόλο που θα είναι άρτια συνδεδεμένος με την περιοχή και τα project που τρέχουν σε αυτή όπως είναι το Thess Intec ή το Τουριστικό χωριό στην Αγία Τριάδα.

Ο Θεόδωρος Τζέκος θα έχει σκληρή αντιπολίτευση από τις μεγαλοστομίες που εξέφραζε σε όλη την προεκλογική περίοδο. Κοινώς η αντιπολίτευση θα έρθει χωρίς έλεος από τις εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες που έχουν δημιουργήσει οι δημότες για τη νέα διοίκηση.

Δομή – Σύστημα καθαριότητας, Γαλάζιες σημαίες στον Ποταμό Επανομής, αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, Τουριστική ανάπτυξη, Αδέσποτα, Ύδρευση, Αναπτυξιακά έργα, καθημερινότητα και δεκάδες άλλα που όταν είσαι «απ΄έξω» είναι εύκολα να μιλάς για αυτά. Όταν όμως καλείσαι να διοικήσεις με μία ομάδα που οφείλει να μαθαίνει γρήγορα, τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Ευχή

Στην τελευταία μου εκπομπή Ευρυγώνιος – Δημοτικές Εκλογές 2023 ο Θεόδωρος Τζέκος εύχεται να σταθούμε γουρλήδες. Πραγματικά σταθήκαμε. Όσοι μας τίμησαν μάλιστα με την παρουσία τους στις ζωντανές εκπομπές μας, εκλέχτηκαν. Εύχομαι λοιπόν στο νέο δήμαρχο και τη διοίκηση, να μην έχουν το τέλος των προηγούμενων.  

Μπόρείς να διαβάσεις:

LIVE 25o Δημ.Συμβουλίο Δήμου Θερμαϊκού

Post a Comment