Back
Ισχυρό προβάδισμα

Δημοσκόπηση ethermaikos: «Ακλόνητος» ο Τσαμασλής με ισχυρό προβάδισμα

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ισχυρό προβάδισμα φαίνεται να διατηρεί στις προτιμήσεις των δημοτών, ο Γιώργος Τσαμασλής, έναντι των «βασικών» αντιπάλων του – Στις 17,6 μονάδες η διαφορά.

Ισχυρό προβάδισμα νίκης και αυτοδύναμης διοίκησης του νυν Δημάρχου Θερμαϊκού, Γιώργο Τσαμασλή, δείχνουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του #ethermaikos, στο δρόμο προς τις κάλπες του Οκτωβρίου.

Από τα ευρήματα προκύπτει εικόνα ανάλογη των αποτελεσμάτων της προηγούμενης δημοσκόπησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Αντιθέτως, ακόμη και στην τελική ευθεία, η δημοσκόπηση δείχνει ότι πολλά μπορούν να ανατραπούν και πολλά είναι ακόμη προς διεκδίκηση για όλες τις παρατάξεις.

Το “προφίλ” της έρευνας

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 30 Μαϊου με 13 Ιουνίου 2023, σε ένα δείγμα 320 επιβεβαιωμένων μοναδικών χρηστών και αφορούσε στο σύνολο του πληθυσμού των πολιτών με δικαίωμα ψήφου στο Δήμο Θερμαϊκού.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής και βολιδοσκόπησης των «τάσεων» στην πολιτική σκηνή του δήμου και δεν αποτελεί προϊόν επιστημονικής έρευνας που βασίζεται στους αυστηρούς κανόνες της στατιστικής επιστήμης. Επομένως, το δείγμα της έρευνας δεν είναι τυχαίο και τα αποτελέσματα της δεν είναι σταθμισμένα.

Όπως κάθε φορά, πρέπει να επισημανθεί ότι τα στοιχεία της μέτρησης που παρουσιάζουμε αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.

Η πρόθεση ψήφου

Ο νυν Δήμαρχος Θερμαϊκού φαίνεται να κρατά γερά τα «πρωτεία», καθώς τα ευρήματα για την πρόθεση ψήφου καθιστούν τον «ΘΕΡΜΑγΙΚΟ» ακλόνητο φαβορί. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση Αν σήμερα είχαμε δημοτικές εκλογές τι θα ψηφίζατε, το 46,3% του συνόλου των συμμετεχόντων επιλέγουν την παράταξη «ΘΕΡΜΑγΙΚΟΣ», με τη διαφορά από τη δεύτερη σε προτιμήσεις παράταξη «Συμμετέχω Θερμαϊκός» να ανέρχεται στις 17,6 μονάδες.

Σημαντικά ενισχυμένη -σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης δημοσκόπησης– εμφανίζεται και η παράταξη με επικεφαλής τον Γιάννη Μαυρομάτη, «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» (4,6% έναντι 21,9%), διατηρώντας ωστόσο μεγάλη διαφορά από την πρώτη, με μια διαφορά της τάξεως των 24,4 μονάδων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Θερμαϊκού» με επικεφαλής τον Κοσμά Στεφανίδη, φαίνεται να διατηρεί τις δυνάμεις της και μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι θα τις αυξήσει, χωρίς ωστόσο να μπορεί να απειλήσει την παράταξη του κ. Μαυρομάτη για την τρίτη θέση.

Εντύπωση προκαλεί η απουσία της παράταξης «Το μέλλον…Τώρα» από τις προτιμήσεις των δημοτών, καθώς η παράταξη του Δημήτρη Καπλάνη δεν εμφανίζεται στα διαγράμματα των αποτελεσμάτων, χωρίς ωστόσο αυτό να αποκλείει μια ενδεχόμενη έκπληξη.

Ο επόμενος Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού φαίνεται να απολαμβάνει της προτίμησης του 50% των ψηφοφόρων της δημοτικής ενότητας Θερμαϊκού, αφήνοντας «πίσω» τον δεύτερο σε προτιμήσεις κ. Μαυρομάτη. Στην τρίτη θέση για την ενότητα του Θερμαϊκού βρίσκεται ο Θεόδωρος Τζέκος με ποσοστό 20%, ενώ την τετράδα των προτιμήσεων συμπληρώνει ο Κοσμάς Στεφανίδης με 3%.

Η δημοτική ενότητα Επανομής φαίνεται να είναι η μόνη που θέτει υπό αμφισβήτηση την πρωτιά του Γιώργου Τσαμασλή, αφού βάσει των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, το 40% επιλέγει να υποστηρίξει τον Θεόδωρο Τζέκο, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα «κονταροχτυπηθεί» με τον Γιάννη Μαυρομάτη, ο οποίος συγκεντρώνει το ίδιο ακριβώς ποσοστό.

Αντίθετα, στη δημοτική ενότητα Νέας Μηχανιώνας, η πρωτιά του Γιώργου Τσαμασλή δεν δείχνει να αμφισβητείται, καθώς βάση των αποτελεσμάτων, εξαιρετικά δύσκολος μοιάζει ο στόχος να ξεπεραστεί το ποσοστό του 52% που φαίνεται να συγκεντρώνει. Με μια αρκετά μεγάλη διαφορά ακολουθεί ο κ. Τζέκος, συγκεντρώνοντας το 34% των προτιμήσεων, ενώ χαμηλότερες από το αναμενόμενο είναι οι «πτήσεις» για τον πρώην Δήμαρχο Ν. Μηχανιώνας, Γιάννη Μαυρομάτη, με ένα μόλις 13% των ψηφοφόρων να τον επιλέγουν.

Αυτοδυναμία ή συνεργασία;

Ξεκάθαρη είναι η προτίμηση των ψηφοφόρων του δήμου σε μια αυτοδύναμη διοίκηση, σε σχέση με μια διοίκηση συνεργασίας. Στο υποθετικό ερώτημα Εάν υπάρχει δεύτερη Κυριακή, πιστεύετε πως ο 2ος με τον 3ο θα ήταν καλό να συνεργαστούν, οι δημότες Θερμαϊκού απαντούν σε μεγάλο ποσοστό όχι. Σχεδόν ένας στους δυο ψηφοφόρους δεν επιθυμούν συνεργασίες.

Συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες προτιμούν την αυτοδυναμία σε ποσοστό 51,9%, ενώ η ιδέα της συνεργασίας το 30,6%.

Ένα ιδανικό ψηφοδέλτιο νίκης

Ενδιαφέρον παρουσίασαν και τα αποτελέσματα της έρευνας για τους υποψήφιους που θα απάρτιζαν, ένα «ιδανικό» ψηφοδέλτιο. Στην ερώτηση Ποιον/α θα θέλατε να δείτε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ανεξαρτήτως συνδυασμού, 28 ψήφους έλαβε ο Γιώργος Τσαμασλής, αμέσως μετά με 26 ψήφους ακολουθεί ο Θεόδωρος Τζέκος, ενώ το όνομα του Γιάννη Μαυρομάτη συμπεριλήφθηκε μόλις σε 10 απαντήσεις. Σημειώνεται πως παρόλο που η πλειονότητα των συμμετεχόντων επέλεξε την απάντηση ΔΓ/ΔΑ, υπήρξαν πολλά ονόματα που ενώ επιλέγονται από τους ψηφοφόρους βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός δημοτικού συμβουλίου. (UPDATE να ενημερώσουμε πως εκ παραδρομής μέχρι τις 18/06 τα αποτελέσματα δεν συμπεριέλαβαν τους κ. Παράσχου & Χαρμάνα)

Δείτε τα ονόματα παρακάτω:

Δημοσκόπηση!Ισχυρό προβάδισμα

Μπορείς να διαβάσεις:

Τσαμασλής & Μαυρομάτης διασταυρώνουν τα ξίφη τους…με φόντο το Πολιτιστικό Κέντρο

Post a Comment