Back
Καπλάνη

«Αυτογκόλ» Δ. Καπλάνη – Άκυρη η πρόταση μομφής κατά του προέδρου του Δ.Σ.

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Άκυρη κρίθηκε η πρόταση μομφής του επί σχεδόν 30 χρόνια πολιτευμένου Δημ. Συμβούλου, Δ. Καπλάνη κατά του Δ. Πασχαλιά – Δεν προβλέπεται από νόμο ή κανονισμό.

Στην 16η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος, Δημήτρης Πασχαλιάς, προχώρησε σε ενημέρωση του σώματος των δημοτικών συμβούλων σχετικά με την εξέταση της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει ο επικεφαλής της παράταξης «Το μέλλον… Τώρα», Δημήτρης Καπλάνης κατά του κ. Πασχαλιά.

Στην εισήγησή του ο κ. Πασχαλιάς ανέφερε ότι «η πρόταση μομφής δεν υφίσταται ως μέσο πίεσης, δεν υπάρχει πουθενά στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, στον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου ή σε κάποια νομοθεσία». Έτσι, η πρόθεση του κ. Καπλάνη να οδηγήσει τον πρόεδρο του Δ.Σ. σε πειθαρχική εξέταση είναι άκυρη και χωρίς νομικό υπόβαθρο.

Μετά την εισήγησή του, ο κ. Πασχαλιάς έδωσε τον λόγο στον λόγο στον κ. Καπλάνη ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ιδανικά δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος εν τη απουσία του Δημάρχου, ωστόσο «επειδή το θέμα δεν θα επανέλθει» και μετά την τοποθέτηση των επικεφαλής των αντιπολιτευτικών παρατάξεων, ο κ. Καπλάνης πήρε το λόγο και ξεκαθάρισε ότι η πρόταση μομφής αποτελούσε «μια ευκαιρία να διορθώσει ο Δήμαρχος το λάθος που έκανε ζητώντας μια συγγνώμη».

Αυτό που δημιουργεί προβληματισμούς είναι το γεγονός ότι ο κ. Καπλάνης παρόλο που ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι ενεργός στα δημοτικά δρώμενα από το 1994, δηλαδή επί 29 συναπτά έτη, φάνηκε να μην είναι ενήμερος για το ότι αποτελεί πρακτική η κατάθεση πρότασης μομφής από έναν δημοτικό σύμβουλο.

Το σημείο εκκίνησης της σφοδρής αντιπαράθεσης

Όλα ξεκίνησαν όταν στην 14η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 17 Μαΐου 2023, ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω Θερμαϊκός», Θεόδωρος Τζέκος, είχε σχολιάσει την Ετήσια Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου του Δ. Θερμαϊκού για το έτος 2022.

Τότε, ο κ. Τζέκος είχε θίξει τα αποτελέσματα της έρευνας που κατακεραύνωναν την τεχνική υπηρεσία του Δ. Θερμαϊκού, υποδεικνύοντας μεγάλες ελλείψεις αλλά και κακή διαχείριση της υπηρεσίας. Στην συνέχεια, πήραν τον λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Δράση Πολιτών», Γιώργος Χατζηβαλάσης και η τέως επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Κωνσταντίνα Μώραλη.

Έπειτα, τον λόγο έλαβε ο κ. Δ. Καπλάνης, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον νυν Δήμαρχο, Γιώργο Τσαμασλή. Η πολύπλευρη «επίπληξη» του κ. Χατζηβαλάση, αφορούσε στον ορισμό εσωτερικού ελεγκτή με απευθείας ανάθεση σε εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων, στην κατάσταση των υπηρεσιών βάσει των αποτελεσμάτων της έκθεσης καθώς και της απώλειας έρευνας που να αφορά την οικονομική υπηρεσία. Επί της ουσίας, για την ανεπαρκή λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, ο κ. Καπλάνης κατέδειξε ως μοναδικό υπεύθυνο τον Δήμαρχο.

Ο μαινόμενος Δήμαρχος

Από εκείνο το σημείο ξεκίνησε και η σφοδρή επίθεση του κ. Τσαμασλή κατά του κ. Καπλάνη, λέγοντάς του πως εάν είχαν αναλάβει τον εσωτερικό έλεγχο σε υπαλλήλους του Δήμου, εκείνοι θα παρουσίαζαν εσφαλμένα αποτελέσματα, σχολιάζοντας «εκ προοιμίου σας λέω ότι θα τα βγάζανε όλα καλά».

Ενώ συνέχισε λέγοντας: «Ακριβώς και εγώ σας λέω πως αν την κάνανε οι ίδιοι, επειδή τους ίδιους αφορά, τους ίδιους βγάζει στη μετριότητα, δε θα το κάνανε». Αναφορικά με την κατάσταση της τεχνικής υπηρεσίας είπε: «Για προβλήματα μιλάμε; Για ανικανότητα μιλάμε. […] Έχουνε χρηματοδότηση, έχουνε εγκρίσεις, έχουνε τα πάντα και δεν κάνουνε δημοπρασίες, τι σημαίνει αυτό;»
Στην συνέχεια, ο κ. Τσαμασλής ανέφερε πως για την έγκαιρη και ολοκληρωμένη αποπεράτωση ενός έργου, βάσει νόμου καθολικός υπεύθυνος είναι ο Διευθυντής της υπηρεσίας. Ο αιρετός (Αντιδήμαρχοι – Δήμαρχος) μπορεί μόνο να παραδώσει το τεχνικό πρόγραμμα και να διαθέσει τον κατάλληλο προϋπολογισμό στην υπηρεσία.

Ωστόσο, η κορύφωση της διαμάχης επήλθε όταν ο κ. Καπλάνης μίλησε για αποποίηση των ευθυνών από τον κ. Τσαμασλή καθώς και για «φόρτωμα στον κόκορα». Τότε, ο μαινόμενος Δήμαρχος εξαπέλυσε σωρεία απρεπών χαρακτηρισμών κατά του κ. Καπλάνη αποκαλώντας τον «ανίδεο» και «ουραγό», ενώ σχολίασε «δεν ξέρετε ούτε το « Α» ούτε το «Β» να ξεχωρίσετε» για να συνεχίσει την επίθεση λέγοντας του πως «δεν έχει καμία ικανότητα».

Ο ρόλος του Δ. Πασχαλιά

Στον απόηχο της αντιπαράθεσής τους, ο κ. Καπλάνης θεώρησε βασικά υπεύθυνο τον κ. Πασχαλιά, ο οποίος σύμφωνα με τον πρώτο δεν έκανε τίποτα για να τον προστατεύσει από την λεκτική επίθεση προς το πρόσωπό του.

Τελικά, στην 14η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Καπλάνης επανήλθε επί του ζητήματος, θέτοντας την «πρόταση μομφής» κατά του προέδρου του Δ.Σ., Δημήτρη Πασχαλιά, με την αιτιολογία ότι ο κ. Πασχαλιάς «μεροληπτεί κατ’ επανάληψη υπέρ του δημάρχου» και ότι «φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο συγκεκριμένος πρόεδρος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του». Δείτε ολόκληρη τη δήλωσή του εδώ.

Μπορείς να διαβάσεις:

Τσαμασλής & Μαυρομάτης διασταυρώνουν τα ξίφη τους…με φόντο το Πολιτιστικό Κέντρο

Post a Comment