Back
Thermaikos Youth Hub

Thermaikos Youth Hub: Η πιο “ενεργή” παρέα νέων του Δ. Θερμαϊκού

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Το #ethermaikos συνάντησε και γνώρισε τους πιο ενεργούς νέους του Δ. Θερμαϊκού. Τα μέλη του Δικτύου Ενεργών Νέων (Thermaikos Youth Hub) μιλούν για ένα «φρέσκο» όραμα, την νεανική ατζέντα του δήμου αλλά και για την «απουσία» των συνομηλίκων τους από τα κοινά.

Τον Μάιο του 2022 γεννιέται η πιο φρέσκια πρωτοβουλία του Δ. Θερμαϊκού: Το Thermaikos Youth Hub. Είναι ένας σύλλογος που ίδρυσαν ευαισθητοποιημένοι νέοι του Δ. Θερμαϊκού, εμπνευσμένοι από παρόμοιες ομάδες άλλων πόλεων.

Ξεκίνησε από μία τυχαία συνάντηση άγνωστων μεταξύ τους νέων παιδιών όταν κατάλαβαν το «κενό» που δημιουργεί στον Δήμο Θερμαϊκού η απουσία νέων ηλικιακά ανθρώπων στην καθημερινή ενασχόληση με τα κοινά.

Ο σύλλογος κοντεύει τον ένα χρόνο ζωής και μετράει ήδη 25 μέλη εκ των οποίων τα 17 είναι ενεργά καθημερινά ενώ το ηλικιακό όριο είναι από 17 έως 30 ετών. Παρόλο που δεν υπάρχει φυσικός χώρος που να λειτουργεί σαν «βάση» του συλλόγου δεν τους σταματά τίποτα από το να οργανώνουν τις δράσεις τους άλλοτε σε καφετέριες και άλλοτε μέσω online meetings.

«Θεωρούμε ότι η περιοχή μας δεν είναι τόσο ανοιχτή στη νέα γενιά όσο θα μπορούσε να είναι σε μία πληθώρα τομέων, οπότε είπαμε να κάνουμε κάτι για τους νέους του Θερμαϊκού», θα πει ο Γιάννης.

«Κυρίως θέλουμε να προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε τους νέους. Δηλαδή, εκείνους που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά και με τα προβλήματα της περιοχής. Να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις, για το πως αυτή η πόλη που ζούμε, η πόλη του Θερμαϊκού μπορεί να γίνει πιο ανοιχτή στους νέους», λένε και το εννοούν.

Βασικός κανόνας της οργάνωσης είναι να αφήνει στις παραλίες μόνο… πατημασιές! Έτσι, οργανώνουν συστηματικούς καθαρισμούς παραλιών, όπως στο Κτήμα του Καραγκιόζη και στο Φανάρι της Επανομής.

Εκτός από καθαρές παραλίες, «αφήνουν πίσω τους» και βιβλία! Συγκεκριμένα, έκαναν μία σημαντική δωρεά στην ανοιχτή βιβλιοθήκη, δίπλα στο Αστυνομικό Τμήμα στους Νέους Επιβάτες ενώ τις γιορτινές μέρες τους βρίσκουμε να δωρίζουν τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δ. Θερμαϊκού.

Ποιοι είναι οι Ενεργοί Νέοι

Η Θεοδώρα θα πει ότι όταν ξεκίνησε στο Hub νόμιζε ότι θα συναντήσει μία μεγάλη παρέα, ενώ θα συνεχίσει: «Είμαστε πάρα πολλοί νέοι από όλο το δήμο. Γίναμε όλοι μαζί ένας σύλλογος και εκφέρουμε τη γνώμη μας και σε εθελοντικό και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

Πάνω από όλα προσπαθούμε για το καλύτερο του δήμου γιατί ουσιαστικά εδώ θα μείνουμε τουλάχιστον οι περισσότεροι. Εμείς θέλουμε να μείνουμε, για εμάς πρέπει να χτίσουμε το πως θα είναι».

Για τον Γιάννη, το Hub είναι το μέσο για την διαμόρφωση μίας τοπικής νεανικής ατζέντας και έτσι να την προβάλουν και να ενθαρρύνουν όσους περισσότερους νέους μπορούν να ασχοληθούν με την περιοχή.

Ο Στάθης θα περιγράψει το Thermaikos Youth Hub ως «ξυπνητήρι που μας ξυπνάει και μας μαθαίνει να είμαστε ενεργοί και να κάνουμε πράγματα έτσι όπως πρέπει να τα κάνουμε».

Από την άλλη, για τον Βαγγέλη είναι «μία ομάδα προβληματισμού». Συγκεκριμένα θα πει ότι το είναι «και μία ομάδα ιδεών. Βάζουμε προτεραιότητες, βάζουμε στόχους. Μου αρέσει το γεγονός ότι μαζεύουμε προβλήματα και πρώτον τα αναλύουμε. Είναι πολύ σημαντικό να κάτσουμε να δούμε ποια είναι τα σημαντικά προβλήματα του δήμου».

Ο τρίτος στόχος

Από τον Μάιο μέχρι σήμερα κατάφεραν άμεσες συνεργασίες με διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η United Societies of Balkans είναι μία από αυτές. Επιπλέον, συμμετέχουν και σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps – ESC).

Θα σχολιάσουν: «Ο αρχικός στόχος είναι να συγκροτήσουμε μία ατζέντα και να διαμορφώσουμε συλλογικά κάποιες προτάσεις. Ο επόμενος στόχος είναι να μπορέσουμε να δώσουμε στα πιο νέα παιδιά της περιοχής τα ερεθίσματα εκείνα που δεν είναι εύκολο να τα πάρουν είτε μέσα από το κράτος, είτε μέσα από το δήμο».

Η μεγάλη παρέα του Δήμου

Στην ροή της κουβέντας, έγινε αναφορά στο αναπτυξιακό χάσμα που παρατηρούν μεταξύ των περιοχών του Δήμου Θερμαϊκού. Θα σχολιάσει ο Γιάννης: «Η Περαία θεωρητικά είναι αστικό κέντρο, αν και έχει κι αυτή τα προβλήματά της. Οι άλλες περιοχές του Δήμου μας είναι σε μία φάση στασιμότητας. Θεωρούμε ότι βασικός παράγοντας είναι η απουσία των νέων στην διαμόρφωση και την εξέλιξή τους.

Είναι ενθαρρυντικό το ότι υπάρχει εκλογή νέων ανθρώπων. Από την άλλη, νέος για εμάς δεν είναι μόνο κάποιος με προκαθορισμένη ηλικιακά θέση. Είναι και κάποιος ο οποίος μπορεί να φέρει φρέσκιες και προοδευτικές ιδέες που θα φέρουν την αλλαγή».

Εν τέλει, ο Στάθης θα σχολιάσει ότι «η ομάδα μας σαν δυναμική έχει το κοινό όραμα και την κοινή μνήμη. Ο ένας είναι από Κερασιά, ο άλλος από Αγγελοχώρι… Εμάς μας ενώνουν πολλά περισσότερα πράγματα από όσα μας χωρίζουν».

Μπορείς να διαβάσεις:

Κ. Κούτουκας – Γ. Μαυρομάτης στο «ρινγκ» της καθαριότητας