Back
Αντιστάσεως

Ν. Μηχανιώνα: Νέα εποχή για την πλατεία Εθν. Αντιστάσεως – Ξεκινά η ανάπλασή της (ΦΩΤΟ)

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Περισσότερο πράσινο, βελτίωση της προσβασιμότητας και «νήματα μνήμης» που συνδέουν το παρελθόν της περιοχής με τη σύγχρονη μορφή της, συνθέτουν την αρχιτεκτονική πρόταση που επικράτησε στον διαγωνισμό για την ανάπλαση του άξονα της Ν. Μηχανιώνας – Το νέο «πρόσωπο» της Πλατείας Εθν. Αντιστάσεως και το πρώτο σχόλιο του Θ. Τζέκου στο ethermaikos.gr.

Ξεμπλοκάρει επτά ολόκληρα χρόνια μετά την σύνταξη της μελέτης και πέντε χρόνια μετά την ένταξη του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου, ένα από τα πιο σημαντικά έργα αναβάθμισης στην «καρδιά» της Νέας Μηχανιώνας, καθώς από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τοποθετούνται οι περιφράξεις και ξεκινούν οι εργασίες για τη βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως.

Ενώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέσα στον μήνα θα υπογραφεί η σύμβαση με το αρχιτεκτονικό γραφείο KARD Architects, του οποίου η πρόταση επικράτησε στον διαγωνισμό.

Η νέα εικόνα της πλατείας

Στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Αστική Αναζωογόνηση 2019» εντάχθηκε η πρόταση που υπέβαλε ο δήμος για την υλοποίηση του έργου «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ» συνολικού προϋπολογισμού 634.799,09€, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κατά 60% από το Πράσινο Ταμείο και κατά 40% από ιδίους πόρους.

Η ανάπλαση στοχεύει στην βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας και με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να αλλάξει όψη το κέντρο της Κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα, στη νέα πλατεία Εθν. Αντιστάσεως, θα κυριαρχεί το πράσινο και το υδάτινο στοιχείο (σιντριβάνια), όπως προβλέπεται και από τις προτάσεις για τη βιοκλιματική ανάπλαση του χώρου.

Αντιστάσεως

Αντιστάσεως

Στον χώρο της πλατείας, θα τοποθετηθεί επίσης σύγχρονος ηλεκτροφωτισμός με φωτιστικά LED, επίστρωση με ειδικά υλικά που θα βελτιώνουν τις συνθήκες θερμικής άνεσης, ενώ θα διασφαλιστεί και η απρόσκοπτη πρόσβαση για όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Αντιστάσεως

Αντιστάσεως

Με ρυθμούς – εξπρές

Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, που ανοίγει τον δρόμο για μια από τις πλέον εμβληματικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για τον δήμο, εξέφρασε μιλώντας στο ethermaikos.gr, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Θεόδωρος Τζέκος: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε ως νέα διοίκηση να προχωρήσουμε όλες αυτές τις διαδικασίες έτσι ώστε σήμερα να υπάρχει εργολάβος ως ανάδοχος για την ανάπλαση της πλατείας της Νέας Μηχανιώνας. Θέλουμε να πιστεύουμε πως μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα υπογράψουμε και τη σύμβαση».

Οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν, ότι, εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί για την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης – που είναι εννέα (9) μήνες –, το έργο θα μπορούσε να παραδοθεί στους κατοίκους της Νέας Μηχανιώνας ακόμα και μέσα στο 2025.

«Πολλά από τα έργα που είχαν εξαγγελθεί τα προηγούμενα χρόνια παρέμεναν μπλοκαρισμένα»

Ερωτηθείς για τις χρόνιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε πολλά έργα, αλλά και τους λόγους που κρατάνε τον δήμο…μακριά από τις συμβάσεις, ο κ. Τζέκος παραδέχθηκε ότι «πρόκειται όντως για μια παλιά μελέτη, για την οποία, ωστόσο, δεν είχαν εκκινήσει οι διαδικασίες από την Υπηρεσία για να ξεμπλοκάρει το έργο» και εξήγησε: «Τώρα τρέξανε οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση πολλών έργων στον δήμο μας. Πολλά από τα έργα που είχαν εξαγγελθεί τα προηγούμενα χρόνια ήταν “μπλοκαρισμένα” σε πολύ αρχικό στάδιο, για να καταλάβετε για το έργο των ασφαλτοστρώσεων δεν υπήρχαν καν κυκλοφοριακές μελέτες. Το ίδιο συμβαίνει και με την ανάπλαση της πλατείας του Μεσημερίου, μια μελέτη που έρχεται από το 2009. Ήταν όλα κολλημένα, επειδή δεν μπορούσε να λειτουργήσει η Τεχνική Υπηρεσία. Είναι έργα, τα οποία βάλαμε κάτω ξεκινώντας και για τα οποία χρειάστηκε σε κάποιες περιπτώσεις να κάνουμε και αιτήσεις για ανανέωση της χρηματοδότησης – όπως το Κλειστό Γήπεδο της Επανομής».

Μπορείς να διαβάσεις:

Από μια κλωστή «κρέμονται» οι κολόνες φωτισμού στον Δ. Θερμαϊκού (ΦΩΤΟ)

Post a Comment