Back
Αγορά ακινήτων Δήμου Θερμαϊκού

Thess INTEC: Εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα – Τον Μάρτιο οι πρώτες εργασίες

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Υπεγράφη και δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως το προεδρικό διάταγμα που αφορά τη χωροθέτηση και την κατασκευή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς Thess INTEC, στον Δήμο Θερμαϊκού.

Μετά τη θετική γνωμάτευση του Συμβουλίου Επικρατείας (12/1/2024), προχώρησε σε υπογραφή και δημοσίευση το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με στοιχεία ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 83, Τεύχος Τέταρτο, 15 Φεβρουαρίου 2024.

Το συγκεκριμένο ΠΔ αφορά την «Έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στο ακίνητο 1160 του Αγροκτήματος Δ.Κ. Περαίας, Δήμου Θερμαϊκού (Ν. Θεσσαλονίκης), καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, περιβαλλοντική έγκρισή του και έγκριση Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής αυτού».

Πότε, πως και που;

Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC, έχει χωροθετηθεί στον Δήμο Θερμαϊκού, μόλις 15 χλμ από το κέντρο της πόλης, στη νότια ακτή του Θερμαϊκού κόλπου.

Ο σχεδιασμός του ξεκίνησε το 2017  με την κατεδάφιση παλαιών κτισμάτων και την προετοιμασία του εδάφους. Η συγκεκριμένη έκταση μεταβιβάστηκε από το δημόσιο στην «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.» ειδικά για την δημιουργία του Πάρκου Καινοτομίας και Τεχνολογίας.

Τον Μάρτιο οι πρώτες μπουλντόζες

Τα πρώτα έργα θα ξεκινήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Μάρτιο του 2024 με οικονομικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης – 35 εκ. ευρώ – και από ιδιώτες – 20εκ ευρώ. Τα έργα θα αφορούν τη δημιουργία βασικών υποδομών και δικτύων όπως η αποχέτευση, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενεργειακά δίκτυα, τα αντιπλημμυρικά έργα, οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια και οι κοινόχρηστοι χώροι. Στόχος του χρονοδιαγράμματος είναι τα έργα να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του 2026.

Ο πρώτος χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης είναι τα 2 έτη και θα αφορά τεχνολογικές καινοτομίες και ανάπτυξη, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, ευέλικτα οργανικά υλικά, καινοτόμες μεθόδους εφοδιασμού των επιχειρήσεων κτλ.

Οι ζώνες του Thess INTEC

H πρώτη «Ζώνη του Τεχνολογικού Πάρκου» θα περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο και χώρους συνοδευτικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης μαζί με ερευνητικές και παραγωγικές εγκαταστάσεις όπως χώρους στάθμευσης και έργων υποδομών.

Στη δεύτερη «Ζώνη του Τουρισμού Αναψυχής» θα περιλαμβάνονται ξενοδοχειακή εγκατάσταση και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο).

Η τρίτη «Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου» θα εκτείνεται κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του έργου.

Μία ολόκληρη «Πολιτεία Τεχνολογίας και Καινοτομίας» σε έκταση 760 στρεμμάτων

Το εν λόγω έργο θα δημιουργήσει μία ολοκληρωμένη Πολιτεία Τεχνολογίας και Καινοτομίας σε έκταση περίπου 760 στρεμμάτων. Η σύνδεσή του δε με τη παραδοσιακά φοιτητική και επιστημονική νεολαία της Θεσσαλονίκης θα είναι δεδομένη, αφού πρόκειται να καλυφθούν 7.000 θέσεις εργασίας σε πλήθος επιστημονικών πεδίων, στα πρότυπα αντίστοιχων πάρκων σε ΗΠΑ και Ισραήλ.

Μπορείς να διαβάσεις:

Κίνδυνος να χαθεί η ακτοπλοϊκή διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Σποράδων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Post a Comment