Back

Θερμαϊκός: Ένας δήμος προσβάσιμος για όλους

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

Ευαισθητοποιημένος στο θέμα της προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρίες φαίνεται να είναι ο Δ. Θερμαϊκού. «Είμαστε στο 85% όμως για να φτάσουμε στο 100% θέλουμε λίγη δουλίτσα ακόμα» θα δηλώσει κάτοικος της Επανομής.

Η περίπτωση του Δ. Θερμαϊκού παρουσιάζεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα όσο αναφορά την προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρίες. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο Δ. Θερμαϊκού είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος και εξυπηρετεί ως ένα βαθμό τα άτομα με ανάλογες ανάγκες.

Ωστόσο, αφορμή για το ρεπορτάζ στάθηκε το γεγονός ότι όταν τον Μάρτιο του 2023 είχε επισκεφθεί το Δ. Θερμαϊκού η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με σκοπό την ενδυνάμωση ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις στην Ν. Μηχανιώνα συνέβη κάτι απροσδόκητο.

Ο χώρος που είχε παραχωρηθεί για την υλοποίηση της ημερίδας ήταν η Καψαλάκειος Πολιτιστική Στέγη και μάλιστα μία αίθουσα του δεύτερου ορόφου. Αυτό σημαίνει ότι παρεμβάλλονταν τρεις ολόκληρες σκάλες με αποτέλεσμα η προσέλευση να είναι μηδενική.

Ακόμα και αν τα σκυλιά είναι δεμένα, ο δρόμος είναι ανοιχτός;

Το ρεπορτάζ ξεκινά από τον ίδιο το δρόμο και τους πεζόδρομους του δήμου μας. Το ερώτημα που θέσαμε ήταν το εξής: αν υπάρχουν μέρες που η μετακίνηση είναι δύσκολη για τους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιες προκλήσεις, πως είναι για τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες;

Η κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων είναι ένα θέμα που έχει επικοινωνήσει και σε άλλα ρεπορτάζ του το #ethermaikos. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ότι μόνο συγκεκριμένα πεζοδρόμια έχουν την ειδική κίτρινη λωρίδα για να μπορούν να κινούνται με άνεση άτομα με μειωμένη όραση χρησιμοποιώντας το ειδικό μπαστούνι.

Ο Μιχάλης Μπουτοβίνας, κάτοικος της Επανομής, θα σχολιάσει χαρακτηριστικά: «ευθυνόμαστε και εμείς γιατί ο Έλληνας δεν λειτουργεί σωστά, ούτε προνοεί ούτε και προβλέπει για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Μιλάμε για χωριά, μιλάμε για τοπικές κοινωνίες. Βλέπουμε στις κεντρικές πλατείες και στους κεντρικούς δρόμους αυτοκίνητα να είναι παρκαρισμένα πάνω στα πεζοδρόμια, οπότε ο δήμος τι πρέπει να προβλέψει σε τέτοια πράγματα; Εκεί που μπορεί έχει προνοήσει. Έχει κάνει ό, τι δουλειά θα μπορούσε να έχει γίνει».

Για να συνεχίσει: «Μέσα στην Επανομή υπάρχει μία θέση πάρκινγκ, που δεν θα έπρεπε να έχει μία, την οποία τις περισσότερες φορές κάποιοι ασυνείδητοι την έχουν κατειλημμένη. Ενώ έχει και τη σήμανση, είναι και βαμμένη πάνε και παρκάρουν εκεί. Μέσα στο χωριό αντιμετωπίζω πρόβλημα, δεν έχω που να παρκάρω».

«Αφιλόξενες» οι παραλίες του Δ. Θερμαϊκού

Όπως προκύπτει, η προσβασιμότητα στις παραλίες σε ολόκληρο το Δ. Θερμαϊκού δεν ενδείκνυται για ένα άτομο με κινητικές δυσκολίες. Συγκεκριμένα η κα. Ζαριφέ μιλά για ένα μόνο σύστημα πρόσβασης ατόμων με αναπηρίες στη θάλασσα (Seatrack) στην παραλία των Νέων Επιβατών, δίπλα στο «σπιτάκι» του ναυαγοσώστη.

Πηγή: seatrack.gr

Ωστόσο, αν αναλογιστούμε ότι ο δήμος μας απαρτίζεται από δεκάδες παραλίες, γίνεται εύκολα αντιληπτή η έλλειψη παρόμοιων συστημάτων στις υπόλοιπες Δημ. Κοινότητες. Αυτό το επιβεβαιώνει και ο Μιχάλης Μπουτοβίνας, κάτοικος της Επανομής.

Θα σχολιάσει στο #ethermaikos: «Στις παραλίες έχουμε κάποιο θέμα. Όχι σε όλες. Εγώ είμαι από την Επανομή. Έχουμε κάποιο θέμα στην περιοχή του Ποταμού. Δεν μπορείς να πας σε ένα σημείο πολύ κοντά. Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη γιατί υπάρχει και πολύς κόσμος, έτσι;

Έχουν φτιάξει μία ράμπα αλλά όχι από αυτές που εξυπηρετούν και τους ανθρώπους με τα αμαξίδια. Σε μέρες αιχμής όπως τα σαββατοκύριακα, όποιος θέλει να πάει δεν έχει πρόσβαση με το αυτοκίνητο. Σε άλλη παραλία είναι δύσκολο να πάει κάποιος να κάνει μπάνιο γιατί δεν είναι τόσο καθαρές οι θάλασσες.

Ο καθένας προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να μπορέσει να πάει να κάνει ένα μπάνιο. Θέλει βελτίωση. Σε αυτά τα θέματα θέλουμε δουλειά».

Δημόσιες υπηρεσίες

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ευτυχία Ζαριφέ, θα σχολιάσει στο #ethermaikos: «Γενικά, τα περισσότερα κτήρια έχουν ράμπες. Ό, τι έχει κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια έχει ράμπα. Όμως τα κτήρια στις παλιές κοινότητες, όπως αυτή της Επανομής, της Ν. Μηχανιώνας και των Νέων Επιβατών, δεν έχουν ασανσέρ. Αυτό γιατί τα κτήρια ήταν παλιά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα με τις οικοδομικές άδειες.

Παρόλα αυτά, τα ΚΕΠ πλέον είναι όλα ισόγεια, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι δημότες».

Από την άλλη, σε μειονεκτική θέση φαίνεται να βρίσκεται η πρόβλεψη αναφορικά με την στελέχωση των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, η κα. Ζαριφέ παρόλο που θα πει ότι «πάρα πολλά χρόνια που ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ πρόβλημα στην επικοινωνία με κωφούς», αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι, όπως μας πληροφορεί η ίδια, μόνο μία υπάλληλος γνωρίζει την νοηματική.

Τα σχολεία του δήμου ευαισθητοποιημένα και ενεργά

Η προσβασιμότητα και στα σχολικά κτήρια του Δ. Θερμαϊκού είναι σε αρκετά καλό επίπεδο καθώς δεν υπάρχει κάποια αίτηση από τις διευθύνσεις των σχολείων που να αφορά την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες σε αυτά.

Όπως προκύπτει, έχουν γίνει ενέργειες και παρεμβάσεις, προκειμένου τα σχολεία να είναι προσβάσιμα από άτομα με ειδικές ανάγκες. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτές οι ενέργειες «πέφτουν» πάνω σε προκλήσεις και εμπόδια.

Για αυτά τα εμπόδια θα μιλήσει στο #ethermaikos η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Σοφία Ζηφκοπούλου. Θα σχολιάσει ότι γίνονται προσπάθειες να είναι όλα τα σχολεία προσβάσιμα από άτομα με αναπηρίες αλλά «όλες αυτές οι ενέργειες «σκοντάφτουν» γιατί παρουσιάζονται προβλήματα και προβληματισμοί για το εάν μπορεί να πάρει έγκριση μία τέτοια επέμβαση».

Στο σύνολό τους, όμως, τα σχολεία που διαθέτουν πολλούς ορόφους έχουν ασανσέρ, όπως το λύκειο της Ν. Μηχανιώνας, το 2ο ΓΕ.Λ Θερμαϊκού, το 3ο και το 5ο Δημοτικό Περαίας.

Σε ερώτηση για το αν πραγματοποιούνται δράσεις ευαισθητοποίησης στα σχολεία του Δ. Θερμαϊκού, η κα. Ζηφκοπούλου δήλωσε: «Γίνονται προγράμματα μέσα στα σχολεία. Το 2ο ΓΕ.Λ Θερμαϊκού είναι πρέσβης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ένα θέμα το οποίο απασχολεί τα παιδιά είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες και κάθε τι που είναι διαφορετικό και χρειάζεται υποστήριξη».

Αντί επιλόγου

Είναι εμφανής η προσπάθεια του Δ. Θερμαϊκού να είναι εξυπηρετήσιμος και προσβάσιμος για όλους, ωστόσο τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα. Εξαιρετικά ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι πέραν της διοίκησης και οι ίδιοι οι δημότες είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι καθώς πολύ συχνά με ατομικές πρωτοβουλίες διοργανώνουν δράσεις οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Μπορείς να διαβάσεις:

Thess Intec από 40 κυμμάτα

Post a Comment