Back
Πασχαλιάς

Πασχαλιάς: «Τις ψήφους που με τίμησαν, τις τίμησα και εγώ»

Διάρκεια ανάγνωσης: 8 λεπτά

Ο Δημήτρης Πασχαλιάς στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο “ευρυγώνιος” και στον Κωνσταντίνο Καλαμίδα αναφέρθηκε στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, στην εμπειρία του ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού και στον ρόλο της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας την “ανύπαρκτη”.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αρχικά αφηγήθηκε πως βάδισε το μονοπάτι της πολιτικής ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, θεωρώντας σχεδόν καθήκον του να συμμετέχει και να συμβάλει στην βελτίωση του τόπου που επέλεξε να ζει.

«Οι νέοι διαθέτουν έναν διαφορετικό έναν “νέο” τρόπο σκέψης, σίγουρα χρειάζεται η εμπειρία των παλαιότερων, αλλά οι νέοι θα έπρεπε να συμμετέχουν» και αποκάλυψε ότι αυτό μάλιστα ήταν το «σλόγκαν» με το οποίο συμμετείχε για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές «ΟΙ ΝΈΟΙ ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΥΝ!».

Για την επιτυχία του στις εκλογές του 2019, οι οποίες αποτέλεσαν μάλιστα και το βάπτισμα πυρός για εκείνον αφού δεν είχε συμμετάσχει ξανά σε κάποιο ψηφοδέλτιο: «Η ευθύνη της στήριξης του κόσμου σίγουρα με βαραίνει, τολμώ όμως να πω ότι την ψήφο που με τίμησε την τίμησα και εγώ. Γιατί σε κάθε πόστο που με τοποθέτησε ο Δήμαρχος, παρήγαγα έργο. Δεν είμαι εγώ βέβαια αυτός που θα το κρίνει αυτό, αλλά τουλάχιστον αυτό εισπράττω».

«Η όρεξη της νεολαίας σε συνδυασμό με την εμπειρία των παλαιότερων, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλα πράγματα»

Όσον αφορά την Τοπική Κοινότητα της Επανομής και το αν αυτή χρειάζεται ανανέωση όσον αφορά τους πολιτικούς της εκπροσώπους, ο κ. Πασχαλιάς απαντά: Ως ένα βαθμό χρειάζονται καινούργια πρόσωπα, αλλά όπως είπα και προηγουμένως χωρίς την εμπειρία των παλαιότερων, δεν μπορείς να προχωρήσεις. Δηλαδή αν θεωρητικά, υπήρχε ένας συνδυασμός μόνο με νέους ανθρώπους, αυτοί θα υστερούσαν σε γνώσεις, κυρίως γραφειοκρατικές. Θεωρώ ότι ο συνδυασμός της νεολαίας, υπό την εμπειρία των παλαιότερων, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ορθές αποφάσεις και αποτελέσματα και αυτό ο κ. Τσαμασλής το έχει επιδιώξει και θεωρώ το έχει πετύχει».

Επικοινωνία και Εξωστρέφεια

Για την εξωστρέφεια της διοίκησης ο κ. Πασχαλιάς «Η διοίκηση Τσαμασλή -χωρίς να έχω μέτρο σύγκρισης με τις προηγούμενες διοικήσεις- επενδύει στην εξωστρέφειά της, είτε μέσω των social media είτε μέσω του site του Δήμου».

«Βέβαια, αυτό που έχετε επισημάνει, μέσα από το ρεπορτάζ σας, αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ποιοι παρευρέθηκαν, ποιοι ψήφισαν υπέρ ή κατά, τι συζητήθηκε, θα έπρεπε και κατά τη γνώμη μου να υλοποιηθεί».

Ο ίδιος μάλιστα δεσμεύτηκε πως αν όλα πάνε καλά, μέχρι την εκπνοή της τετραετίας, τα θέματα που συζητούνται και οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, θα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Για την πορεία του μέσα στην διοίκηση τα τέσσερα αυτά χρόνια και τη θέση του Προέδρου του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. ο κ. Πασχαλιάς εξηγεί: «Το ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. είναι ένας μικρός Δήμος, με δικό του προϋπολογισμό, υλοποιεί όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου. Είναι ένα νομικό πρόσωπο με πολλά, πάρα πολλά παρακλάδια. Είναι, ουσιαστικά, η επαφή του Δήμου με τον κόσμο».

Ενώ ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. καθώς στην πρώτη του επαφή με οτιδήποτε δημόσιο, τον πήραν από το χέρι και του «έμαθαν πολλά πράγματα».

«Δυστυχώς, όταν βρήκαμε τα πατήματά μας, ήρθε ο Covid-19 και δεν πρόλαβα να προσφέρω όσα ήθελα, όσα είχα στο νου μου από την αρχή, γιατί πρέπει να ξέρετε ότι εγώ ο ίδιος είχα ζητήσει από τον Δήμαρχο -χωρίς να ξέρω τότε τι εστί ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ.- να με τοποθετήσει σε μια θέση που έχει σχέση με τον πολιτισμό».

Για την Αντιδημαρχία Κοινωνικών Υπηρεσιών, την οποία ανέλαβε ο κ. Πασχαλιάς εν μέσω πανδημίας, σχολίασε: «Η Αντιδημαρχία Κοινωνικών Υπηρεσιών, είναι μια Αντιδημαρχία με φοβερά προβλήματα, που δεν θα υπήρχε σε έναν ιδανικό κόσμο. Αλλά δυστυχώς οι περιπτώσεις αστέγων, ατόμων με αναπηρία που χρήζουν βοήθειας και κακοποιημένων οικογενειών είναι πολλές στο Δήμο μας και το είδα από πρώτο χέρι. Αν και έκατσα στη θέση αυτή για λίγους μήνες, πρόλαβα να δω το πολύ σημαντικό έργο που παράγεται εκεί».

Ο ίδιος μάλιστα έκανε αναφορά στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν σε πρώτη φάση, όταν ουσιαστικά «η Αντιδημαρχία ζούσε από δωρεές».

«Πλέον έχει σχεδιαστεί ένας προϋπολογισμός, με την βοήθεια του οποίου και των δωρεών που συνεχίζουν να γίνονται από τους εμπόρους, τους παραγωγούς, τους ψαράδες της Επανομής, βοηθάμε πάρα πολύ κόσμο».

«Εμάς μας εξέλεξε ο κόσμος για το όραμα και τον σχεδιασμό μας»

Όταν ερωτήθηκε για την αξία του ρόλου των Αντιδημάρχων, των Προέδρων κλπ. ο κ. Πασχαλιάς τόνισε: «Ο ρόλος του αιρετού δεν θεωρώ ότι είναι υπερεκτιμημένος, γιατί ο αιρετός χαράζει την πορεία. Για παράδειγμα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών είναι αυτός που θα αποφασίσει και θα δώσει την εντολή για να γίνει ο Περιφερειακός της Επανομής ή η Μαρίνα στην Ν. Μηχανιώνα. Αν ήταν στον αυτόματο πιλότο, στο χέρι των υπαλλήλων για παράδειγμα, μπορεί να είχαν άλλα σχέδια. Εμάς μας εξέλεξε ο κόσμος για το όραμα και τον σχεδιασμό μας».

«Φτάσαμε στο σημείο το αυτονόητο, να μην είναι αυτονόητο»

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα πράγματα που έγιναν και βελτίωσαν την καθημερινότητα των κατοίκων του Δήμου αλλά και σε αυτά που δεν έγιναν και θα έπρεπε να μπουν σε τροχιά υλοποίησης.

«Υπάρχουν προβλήματα στον Δήμο μας. Κανείς δεν έχει το μαγικό ραβδί. Αυτό που έχει βελτιωθεί σε πρώτη φάση είναι η καθημερινότητα των δημοτών. Καθαριότητα, ανακύκλωση, φωτισμός, λακούβες κ.α. Σίγουρα όσα ανέφερα επιδέχονται βελτιώσεων αλλά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι έχουν επιλυθεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό».

«Σχετικά με τα πράγματα που δεν έγιναν τώρα. Το θέμα της ύδρευσης και της αποχέτευσης της Επανομής είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους, καθώς οι σωληνώσεις της Επανομής είναι μέχρι και σήμερα αμιάντου. Βέβαια, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ, Γιάννης Βογιατζής, πρόσφατα ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για την αλλαγή ολόκληρου του δικτύου ύδρευσης της Τοπικής Κοινότητας της Επανομής και έπεται αυτό της αποχέτευσης».

«Είναι αναγκαίο να βρεθεί ένας τρόπος επικοινωνίας της δημοτικής αρχής με την νεολαία»

Για τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή ο κ. Πασχαλιάς αναφέρει: «Θα σας μιλήσω από την σκοπιά ενός τριαντάρη. Δυστυχώς οι νέοι επιδεικνύουν μια αποστροφή για τα πολιτικά δρώμενα γενικότερα και για αυτό ευθύνονται πρόσωπα και καταστάσεις παλαιότερων ετών. Είναι αναγκαίο να βρεθεί ένας τρόπος επικοινωνίας της δημοτικής αρχής και κατ’ επέκταση της κεντρικής πολιτικής σκηνής με την νεολαία. Πραγματικά με λυπεί το γεγονός ότι -ενώ εγώ είχα την όρεξη και την επιθυμία- όταν ανακοίνωσα επίσημα σε φίλους και γνωστούς την απόφασή μου να συμμετέχω, με αποθάρρυναν γιατί ήταν κάτι που θεωρούσαν ότι δεν άξιζε τον χρόνο μου».

Ενώ για την ποιότητα του συνόλου των δημοτικών συμβούλων και την εικόνα του Συμβουλίου του Δ. Θερμαϊκού σχολιάζει: «Όταν κάποιος συμμετέχει στην πολιτική 20 και 30 χρόνια, θα έπρεπε να έχει την ευσυνειδησία να κάνει ένα βήμα πίσω και να δώσει τόπο στα νιάτα. Από την άλλη είναι καθαρά στο χέρι του ψηφοφόρου, ποιον θα επιλέξει. Επομένως έχει να κάνει και με τις επιλογές μας όσον αφορά τους ανθρώπους που μας εκπροσωπούν».

Σχετικά με την πολύ χαμηλή προσέλευση στα δημοτικά συμβούλια, εξηγεί: «Και πάλι στην ηλικία θα επιστρέψω. Κάποιοι σύμβουλοι -ίσως λόγω παλαιότητας- παίρνουν αψήφιστα πλέον τα Δημοτικά Συμβούλια. Ειδικά σε Συμβούλια απολογισμών ή Συμβούλια που υπάρχει συμμετοχή δημοτών, σημειώνονται πολλές απουσίες».

«Το “καμπανάκι” θα έπρεπε να χτυπάει περισσότερες φορές»

Για την εμπειρία του ως Πρόεδρος ενός πολυπληθούς Δημοτικού Συμβουλίου που αποτελείται από 7 παρατάξεις ο κ. Πασχαλιάς αναφέρεται στη δυσκολία που αντιμετωπίζει ως ηλικιακά ο νεότερος σύμβουλος και με την ελάχιστη εμπειρία που διαθέτει σε σχέση με άλλους συμβούλους στην διαχείριση τόσων πολλών συνδυασμών.

Ο ρόλος της Αντιπολίτευσης: Μια γόνιμη συζήτηση ή μια στείρα αντιπαράθεση;

Σχετικά με την αξία της αντιπολίτευσης και το κατά πόσο οι επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων πέφτουν θύματα μιας στείρας αντιπαράθεσης: «Θα έπρεπε να δίνεται αξία στην αντιπολίτευση. Ωστόσο πιστεύω ότι και αυτοδιοικητικά και κατά συνέπεια στην Περιφέρεια και την Κεντρική πολιτική σκηνή, υπάρχει για να υπάρχει. Και αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που λέω ότι είναι βαρύ αλλά αυτό εισπράττω εγώ παρακολουθώντας την πολιτική επικαιρότητα».

Όσον αφορά την Πρόταση Μομφής που κατέθεσε εναντίον του ο επικεφαλής της παράταξης «ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ…ΤΩΡΑ!» Δημήτρης Καπλάνης, ο κ. Πασχαλιάς εξηγεί: «Η διαδικασία αυτή δεν προβλέπεται θεσμικά. Αυτό βέβαια μένει να μου το επιβεβαιώσουν και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Τρέφω μεγάλο σεβασμό και διατηρούμε και προσωπική σχέση με τον κ. Καπλάνη, αλλά η Πρόταση Μομφής που κατέθεσε είναι άκυρη».

Το σχόλιο για το Δήμαρχo

Για την απόφαση του Δημάρχου κατά τη διάρκεια των Συμβουλίων να μην κάθεται στο προεδρείο αλλά αντικριστά με τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων και δίπλα στους Αντιδημάρχους του, ο κ. Πασχαλιάς σχολιάζει: «Από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος έδειξε δείγματα ταπεινότας, καταργώντας για παράδειγμα τη θέση στάθμευσης του Δημάρχου πλησίον του Δημαρχείου και μετατρέποντάς την σε θέση για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, αλλά και με άλλες μικρές λεπτομέρειες που σχημάτισαν όμως μια μεγάλη συνολική εικόνα».

Μπορείς να διαβάσεις:

Θερμαϊκός: Ένας δήμος προσβάσιμος για όλους

Post a Comment