Back

Thess Intec από 40 κυμμάτα

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

4 χρόνια μετά την εξαγγελία του από τον πρωθυπουργό το Thess Intec προσπαθεί να μπει ακόμα σε τροχιά υλοποίησης.

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ξεχώρισε το 4ο θέμα με εισηγητή τον αντιδήμαρχο Χρήστο Βογιατζή. Η εκ νέου Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) με θέμα: «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο & Συνοδευτικές Μελέτες για την Ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς – Thess Intec στο Ακίνητο 1160 του Αγροκτήματος Δ.Κ. Περαίας Δήμου Θερμαϊκού» και η έγκριση αυτής από το δημοτικό συμβούλιο ήταν απαραίτητη, ώστε το έργο να μπει εκ νέου σε τροχιά υλοποίησης. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν θετική κατά πλειοψηφία, με την παράταξη της κας. Μώραλη να είναι η μοναδική που ψήφισε κατά. Δείτε τη συζήτηση του θέματος:

Το χρονικό

Στην περιοχή που έχει οριστεί η κατασκευή του τεχνολικού πάρκου -Thess Intec υπάρχει υγρότοπος, ο οποίος φιλοξενεί μία σπάνια ορνιθοπανίδα ενώ παράλληλα έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή «Απαγόρευσης δόμησης». Για να επιτραπεί το χτίσιμο σε τέτοιου είδους περιοχές, πρέπει πρώτα να αποστραγγιστεί ώστε να εξασφαλισθεί η σταθερότητα των κτιρίων.
Στα «χαρτιά» αναφέρεται ως «Παράκτιο Έλος Περαίας», χωρίς πουθενά να αναφέρονται αναλυτικά τα σπάνια είδη πτηνών που επισκέπτονται τον υγρότοπο, ξεχειμωνιάζουν και αναπαράγονται εκεί.

Έτσι, τα προβλήματα ξεκινούν τον Οκτώβριο του 2021 όταν τίθεται προς δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την ίδρυση του τεχνολογικού πάρκου – Thess Intec στα Τσαΐρια.

Σε αυτήν την ΣΜΠΕ δεν αναφέρονται η σπάνια ορνιθοπανίδα ούτε η αναγκαιότητα αποστράγγισης του υγροτόπου. Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο «Περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά που ενδέχεται να επηρεαστούν σημαντικά», στην παράγραφο που αφορά σε «Βιοποικιλότητα-χλωρίδαπανίδα» αναφέρεται ότι τόσο «στη Ζώνη Άμεσης Επιρροής του έργου όσο και στην ίδια την Περιοχή επέμβασης δεν περιλαμβάνονται δασικές εκτάσεις, ζώνες φυσικής προστασίας, κηρυγμένοι βιότοποι -οικότοποι, ευαίσθητα οικοσυστήματα ή άλλες περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό.

Πηγή φωτόγραφίας: Μαρία Παναγιωτοπούλου/ Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Ορνιθολογική Εταιρεία & Φ.Δ.Π.Π.Θ.Κ

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο τότε Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου* γνωμοδότησε αρνητικά την ΣΜΠΕ για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Για τους ίδιους λόγους γνωμοδότησαν αρνητικά την ΣΜΠΕ και η Ορνιθολογική Εταιρεία όπως και η Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας.
Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω αρνητικές γνωμοδοτήσεις, στις 20 Οκτωβρίου 2022, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) γνωμοδοτεί, επίσης, αρνητικά την ΣΜΠΕ του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την Ίδρυση του τεχνολογικού πάρκου στην Περαία.Τεχνολογικό Πάρκο

Εκ νέου Διαβούλευση

Στις 05 Απριλίου 2023 τίθεται εκ νέου προς δημόσια διαβούλευση της εν λόγω ΣΜΠΕ με σκοπό να εξετασθεί η πρόβλεψη για τον υγρότοπο και την ελάχιστη παρέμβαση σε μία υψίστης περιβαλλοντικής σημασίας περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί πως για δεύτερη φορά η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης τίθεται κατά και της δεύτερης έκδοσης της ΣΜΠΕ στέλνοντας επιστολή στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το επόμενο βήμα

Μετά τη χθεσινή θετική εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου, αναμένεται η ΣΜΠΕ να επιστρέψει στο ΣτΕ για εκ νέου έλεγχο.

 

*Με το ΦΕΚ 6387 που δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 καταργείται ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου και ενσωματώνεται στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Μπορείς να διαβάσεις:

Ο Δημήτρης Πασχαλιάς καλεσμένος στο αποψινό “ευρυγώνιος”

Post a Comment