Back
Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος

UPD: Ως ιδιώτης θα ταφεί ο Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος

Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Τρίτης (10/1) ο τέως Βασιλιάς της Ελλάδος,  Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, σε ηλικία 83 ετών. Διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου θα αποφασίσει αν η κηδεία θα γίνει δημοσία δαπάνη ή όχι.

Οι τελευταίες πληροφορίες αποδίδουν τον θάνατό του σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Νοσηλευόταν από την περασμένη Πέμπτη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Υγεία», ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Τα τελευταία χρόνια η υγεία του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

UPD:Κοντά στους προγόνους του στο Τατόι, ως απλός ιδιώτης, θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Η απόφαση ελήφθη σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

  • Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης
  • Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι
  • Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία
  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη
  • Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Που και πότε θα γίνει η ταφή του;

Διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή για να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες. Επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα αν η κηδεία θα γίνει δημοσία δαπάνη ή όχι.

Η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για την πορεία της υγείας του τέως βασιλιά, την περασμένη Πέμπτη, όταν και στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν οι γιοι του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, Παύλος και Νικόλας με τη συνοδεία του δικηγόρου τους Κωνσταντινου Λιδωρίκη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός Επικρατείας ενημερώθηκε σχετικά, ενώ επί τάπητος τέθηκαν και τα διαδικαστικά. Επιθυμία της οικογένειας ήταν να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και να κηδευθεί με τιμές αρχηγού κράτους.

Αναφορικά με τον τόπο που θα τελεστεί η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, να σημειωθεί ότι το ζήτημα δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά τη συνεννόηση της οικογένειας με την εκκλησία και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει στην Μητρόπολη της Αθήνας.

Αυτό ισχύει και για το λαϊκό προσκύνημα, με το σενάριο που επικρατεί να θέλει την σορό του τέως να μεταφέρεται στην Μητρόπολη για λίγες ώρες πριν την κηδεία και όποιος επιθυμεί να βρεθεί εκεί.

Η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα γίνει στο Τατόι, όπου βρίσκονται οι τάφοι της οικογένειάς του.

Η πορεία του ως Βασιλιά της Ελλάδος

Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1940 στο σπίτι της οικογένειας στο Παλαιό Ψυχικό. Ως γιος του βασιλιά Παύλου, ανέλαβε αρχικά την αντιβασιλεία τον Φεβρουάριο του 1964 και λίγο αργότερα, τον Μάρτιο έγινε επισήμως βασιλιάς στα 24 χρόνια του μετά το θάνατο του Παύλου.

Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα-Μαρία, τριτότοκη κόρη τού βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’. Απέκτησαν πέντε παιδιά, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, την Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

Τέως Βασιλιάς ΚωνσταντίνοςΑξίζει να σημειωθεί ότι η ανάρρηση του Κωνσταντίνου Β΄ στον θρόνο συνέπεσε με μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η Ένωση Κέντρου υπό την ηγεσία του Γεωργίου Παπανδρέου ανέλαβε τη διακυβέρνηση μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Φεβρουαρίου (52,72%). Η εμμονή του Κωνσταντίνου να ασκεί έλεγχο στις Ένοπλες Δυνάμεις και η άρνηση του να δεχθεί την αντικατάσταση του Πέτρου Γαρουφαλιά στο υπουργείο Αμυνας οδήγησε σε μετωπική σύγκρουση με τον πρωθυπουργό.

Κατά πολλούς, ο «άπειρος» βασιλιάς Κωνσταντίνος έκανε διαδοχικά λάθη, αρχής γενομένης από τα περίφημα Ιουλιανά του 1965. Η Φρειδερίκη λειτούργησε όχι ως βασιλομήτωρ αλλά ως βασίλισσα. Μετείχε ενεργά στο συνταγματικό πραξικόπημα των Ιουλιανών και στην αποστασία. Η παρατεταμένη κρίση είχε τη τραγική κατάληξη της επιβολής της επτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Από τη βασιλεία στην κατάργηση της μοναρχίας

Στις 13 Δεκεμβρίου 1967 ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄, αποπειράθηκε να ανατρέψει τη χούντα, αλλά απέτυχε. Μερικούς μήνες νωρίτερα, είχε αναγκαστεί να ορκίσει την κυβέρνησή τους. Μέχρι το τέλος υπερασπιζόταν την απόφασή του αυτή. Κάποτε είχε απαντήσει σε ερώτηση για το αν σήμερα θα έκανε το ίδιο. «Οπωσδήποτε θα την όρκιζα, οπωσδήποτε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Διότι μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στο άγνωστο. Και όταν λέω άγνωστο εννοώ ότι κανένας δεν είχε εξουσία εκείνη τη στιγμή. Ο μόνος που είχε εξουσία, εάν ήθελε να την ασκήσει ήμουν εγώ. Αλλά και ποιος με άκουγε εκείνη τη στιγμή; Ήταν πολύ περίεργη η κατάσταση, αλλά θα την όρκιζα την κυβέρνηση».

Με το δημοψήφισμα του 1974, οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την κατάργηση της μοναρχίας. Παρέμεινε στο εξωτερικό και επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1981 και αυτό για να παρακολουθήσει τη νεκρώσιμη ακολουθία στην κηδεία της μητέρας του Φρειδερίκης.

Τα χρόνια μετά τη βασιλεία

Το 1992 ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ σύναψε συμφωνία με την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με αυτήν, εκχωρούσε το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας του στην Ελλάδα σε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Ως αντάλλαγμα οριζόταν η απόδοση των παλαιών θερινών ανακτόρων του Τατοΐου και το δικαίωμα να κατέχει και να εξάγει έναν μεγάλο αριθμό κινητών περιουσιακών στοιχείων από τη χώρα.

Μεταφέρθηκε με κοντέινερ όλη η κινητή περιουσία που βρισκόταν στα παλαιά ανάκτορα Τατοΐου προκαλώντας την κατακραυγή της κοινής γνώμης. Πολλοί αντέδρασαν. Έναν χρόνο αργότερα, πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη επίσκεψη στην Ελλάδα. Κάμερες τον ακολουθούσαν κατά πόδας. Εξαιτίας των αντιδράσεων, του ζητήθηκε να αποχωρήσει. Το 1994 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε στο μεταξύ επανέλθει στην εξουσία, ακύρωσε τη συμφωνία του 1992 και αφαίρεσε από τον Κωνσταντίνο την ιδιοκτησία του στην Ελλάδα και την ελληνική ιθαγένεια. Ήταν η χρονιά που στο Λονδίνο τελέστηκε ο γάμος του πρωτότοκου γιού του Παύλου με τη Μαρί Σαντάλ.

Τέως Βασιλιάς ΚωνσταντίνοςΣτις 21 Οκτωβρίου του 1994 ο Κωνσταντίνος, τέως βασιλιάς, κατέθεσε μαζί με άλλα οκτώ μέλη της οικογένειας του προσφυγή κατά της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο. Ισχυρίστηκε ότι ο νόμος 2215/1994 παραβίαζε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αργότερα, τον Νοέμβριο του 2000, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα. Στις 28 Νοεμβρίου 2002, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδίκασε 13,7 εκατ. ευρώ, τα οποία τελικά ο τέως έλαβε ως αποζημίωση από τη ΔΟΥ Αχαρνών τον Μάρτιο του 2003. Το ελληνικό κράτος κατέβαλε αυτό το ποσό, το οποίο και εξασφάλισε από τον προϋπολογισμό «φυσικών καταστροφών». Ο Κωνσταντίνος, στη συνέχεια, ανήγγειλε τη δημιουργία του Ιδρύματος «Άννα – Μαρία» ως φορέα διάθεσης της αποζημίωσής του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η επιστροφή στην Ελλάδα

Οι αρχές του 2000 σηματοδοτούν μία νηνεμία και την επιστροφή του στην Ελλάδα. Αγοράζει σπίτι στο Πόρτο Χέλι. Εκεί συγκεντρωνόταν η οικογένεια, έδιναν συνεντεύξεις, φιλοξενούσαν διάσημους καλεσμένους. Το 2015 εκδόθηκε η τρίτομη αυτοβιογραφία του με τίτλο «Βασιλεύς Κωνσταντίνος. Χωρίς Τίτλο». Η βίλα του στο Πόρτο Χέλι πάντως πουλήθηκε πρόσφατα σε Βούλγαρο επιχειρηματία. Είχε μετακομίσει με τη σύζυγό του σ’ ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι. Εκεί γιόρτασε τα τελευταία γενέθλιά του σε στενό οικογενειακό κύκλο.

 

Μπορείς να διαβάσεις:

Μ. Μποτέλλη: «Ο μονόλογος μου αντίδοτο σε κάθε μορφή βίας» (ΗΧΗΤΙΚΟ)

ΕΡΕΥΝΑ: Ποιες είναι οι ανάγκες των νέων της Θεσσαλονίκης & του Δήμου Θερμαϊκού

Post a Comment