Back

ΕΡΕΥΝΑ: Ποιες είναι οι ανάγκες των νέων της Θεσσαλονίκης & του Δήμου Θερμαϊκού

Διάρκεια ανάγνωσης: 8 λεπτά

Κοινωνικοποίηση, ψυχολογική υποστήριξη και πρακτική εμπειρία ζητούν κυρίως οι νέοι της Θεσσαλονίκης. Πώς διαμορφώνονται οι προτεραιότητες τριών νέων στον Δήμο Θερμαϊκού;

Τις άμεσες ανάγκες των νέων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης αναδεικνύει έρευνα που διεξήγαγε ο οργανισμός νεολαίας Infinity Greece σε συνεργασία με την Ierax Analytix. 400 νέοι, μεταξύ 16 και 30 ετών, απάντησαν στην έρευνα και σας μεταφέρουμε τα σημαντικότερα από τα αποτελέσματα της.

Ανάγκη για κοινωνικοποίηση

Μπορεί να βρισκόμαστε στην εποχή των ψηφιακών μέσων και της κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο οι νέοι επιζητούν την κοινωνικοποίηση σε ποσοστό 57%. Ακολουθούν οι ευκαιρίες στην αγορά εργασίας και οι εκπαιδευτικές επιλογές.

Ανάγκες των νέων

Πίεση για οικονομικούς λόγους

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, την πρώτη θέση κερδίζει ο ικανοποιητικός μισθός. Από που προέρχεται η ανάγκη αυτή; Η πίεση που δέχονται οι γονείς/κηδεμόνες πολύ συχνά μεταφέρεται και στα παιδιά τους. Αυτά με τη σειρά τους αποζητούν έναν ικανοποιητικό μισθό για να αυτονομηθούν όσο γίνεται. Αξίζει να αναφερθεί ότι το καλό περιβάλλον εργασίας έρχεται πρώτο στις επιλογές των γυναικών.

Ανάγκες των νέων

Ένας στους δύο ζητά ψυχολογική υποστήριξη

Από τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα της έρευνας είναι ότι ένας στους δύο νέους ζητά ψυχολογική υποστήριξη. Ο Χάρης Λαλάτσης, CEO & Founder της Ierax Analytix, σχολιάζει το συγκεκριμένο εύρημα πως «η νέα γενιά μεγαλώνει με απίστευτη πίεση και δυσκολεύονται να μιλήσουν».

Ανάγκες των νέων

Ζητείται πρακτική εμπειρία

Την άμεση σύνδεση του αντικειμένου των σπουδών τους με την αγορά εργασίας ζητούν σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι. Soft & hard skills που θα τους προσφέρουν πρακτική ενασχόληση με τις σπουδές τους.

Ανάγκες των νέων

Πώς μπορεί ένας δήμος να βοηθήσει τους νέους;

Ο Γιάννης Χαρχαντής, ιδρυτής και πρόεδρος του Infinity Greece, αναφέρει:

Ανάγκες των νέων«Να τους δίνει τους πόρους που χρειάζονται. Έναν χώρο, έναν προτζέκτορα, μια οθόνη. Μια σακούλα αν θα βγουν να μαζέψουν σκουπίδια για το περιβάλλον. Πράγματα τα οποία ομάδες που δραστηριοποιούνται εθελοντικά τα χρειάζονται. Από μια απλή συνάντηση που θα κάνουν να πιούν καφέ μέχρι τα υλικά μιας ολόκληρης δράσης. Επίσης, θέλουνε και εκπαίδευση. Δηλαδή, πρέπει να είναι ένας άνθρωπος από πάνω, ένας youth worker ιδανικά, να τους λέει πως να τα χρησιμοποιήσουν. Χρειάζεται ένας άνθρωπος που θα είναι σημείο αναφοράς και θα μπορεί να καθοδηγήσει τους νέους. Και αυτό ονομάζεται youth worker. Στα ελληνικά αυτός ο όρος αποδίδεται ως σύμβουλος νεολαίας. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο Δήμος. Έτσι και ο Δήμος Θερμαϊκού. Πρέπει να εστιάσει στις ανάγκες που έχει έτσι ώστε να βοηθήσει τους νέους. Και αυτοί με τη σειρά τους να προσφέρουν κοινωνικό έργο στην περιοχή».

Πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός:

«Ο εθελοντισμός δημιουργεί πολύ μεγάλο αντίκτυπο πίσω στην κοινωνία. Δημιουργεί εκπαίδευση και κοινωνική ενσωμάτωση. Δημιουργεί μια κουλτούρα. Και μετά βοηθάει και τους ανθρώπους τους ίδιους. Να εξελιχθούνε, να μάθουνε, να κοινωνικοποιηθούν. Και όλο αυτό αναβαθμίζει συνολικά το επίπεδο ζωής και καθημερινότητας. Στο Infinity Greece μπορούν να συμμετέχουν νέοι από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οπότε, κάποιος που ζει στην Περαία, εννοείται ότι μπορεί να έρθει και να δραστηριοποιηθεί ως εθελοντής. Και αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτές οι αιτήσεις», επισημαίνει ο Γιάννης.

Τι είναι ένα Κέντρο Νεότητας (Youth Center);

Τα Κέντρα Νεότητας είναι οργανώσεις νέων που παρέχουν ευκαιρίες δημιουργικής απασχόλησης, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας στους νέους. Είναι εθελοντικές, αυτόνομες οργανώσεις που δημιουργούνται από τους νέους για τους νέους. Στεγάζουν όχι μόνο τη ζωντάνια, τη δημιουργικότητα, τα ταλέντα και τη φαντασία τους, αλλά και τις ανησυχίες και προβληματισμούς τους.

Τρεις νέοι του Δήμου Θερμαϊκού μοιράζονται τις σκέψεις τους

Το #ethermaikos συζήτησε με τρεις νέους από το Δήμο Θερμαϊκού για τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας.

Θεοδώρα Ταμπάκη: «Δουλεύουμε για να ζήσουμε»

Ανάγκες των νέωνΗ Θεοδώρα Ταμπάκη, 23 χρονών, θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να έχεις δράσεις στην περιοχή σου που να σου δίνουν την ευκαιρία να συναναστραφείς με ανθρώπους που μένεις κοντά και έχεις πολλά κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες. Οπότε η ανάγκη για κοινωνικοποίηση είναι και στη συγκεκριμένη περίπτωση εμφανής. Στη συνέχεια, η Θεοδώρα τοποθετεί σε σειρά προτεραιότητας, τι είναι πιο σημαντικό για αυτήν αναφορικά με την αγορά εργασίας. «Ικανοποιητικός μισθός, καλό εργασιακό περιβάλλον, ανάπτυξη δεξιοτήτων, και τέλος, η εργασία στο αντικείμενο σπουδών». Παρόλο που η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες βάζουν στην πρώτη θέση το καλό εργασιακό περιβάλλον, τα βιώματα του καθενός είναι διαφορετικά. Η Θεοδώρα μας ανέφερε ότι της έχει τύχει να δουλεύει σε πολύ καλό εργασιακό περιβάλλον, ωστόσο να μην πληρώνεται όπως θα έπρεπε. «Ουσιαστικά δουλεύουμε για να ζήσουμε. Ειδικά τώρα έτσι όπως είναι η κατάσταση είναι πάρα πολύ βασικό», σημειώνει.

Η Θεοδώρα μπορεί να μην έχει επισκεφτεί κάποιο Youth Center, αλλά αν είχε την ευκαιρία θα το έκανε. Αυτό που θα αναζητούσε ως πρώτη επιλογή είναι η ψυχολογική υποστήριξη. «Δεν υπάρχει καμία παροχή για ψυχολογική υποστήριξη των νέων. Εκτός και αν είναι δική τους πρωτοβουλία. Και πέρα απ’ αυτό, έτσι όπως είναι η κατάσταση σήμερα, ο κόσμος δεν έχει λεφτά να κάνει ψυχανάλυση». Δεύτερα στην προτίμησή της έρχονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα/σεμινάρια. Μετά έρχεται ο εθελοντισμός και η προσφορά στην κοινότητα. Στη συνέχεια, ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Και τελευταίες στην προτίμηση της Θεοδώρας έρχονται οι εκδηλώσεις/δράσεις ψυχαγωγίας.

Πως θα μπορούσε ο Δήμος να βοηθήσει τη νεολαία;

Η Θεοδώρα απαντάει με το «να προσφέρει χώρους και πόρους για να υλοποιούμε τις ιδέες μας. Να προσφέρει ευκαιρίες για τις πρώτες μου επαγγελματικές εμπειρίες. Να προσφέρει εκπαίδευση και τεχνογνωσία για την αποτελεσματική υλοποίηση κοινωνικών έργων. Αν, όμως, έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιο, θα ήταν το πρώτο, γιατί σε όλα τα πράγματα πρέπει να γίνει η αρχή. Γιατί αν δεν υπάρξουν αυτά, ο χώρος και οι πόροι, τα υπόλοιπα δεν μπορούν να γίνουνε. Αν δημιουργούνταν ένα Youth Center στον Δήμο Θερμαϊκού, η Θεοδώρα πιστεύει ότι θα βοηθούσε πολύ τους νέους και θα συμμετείχε και η ίδια.

Νίκος Μπαλάρης: «Ευκαιρίες στην αγορά εργασίας»

Ανάγκες των νέωνΟ Νίκος Μπαλάρης, 28 ετών, μοιράστηκε μαζί μας τις δικές του πεποιθήσεις και προτιμήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας. Κατοικώντας στην Περαία, βασική του ανάγκη είναι οι ευκαιρίες στην αγορά εργασίας και δεύτερη έρχεται η κοινωνικοποίηση.

Για τον Νίκο, πιο σημαντικό στην αγορά εργασίας είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων, μετά η εργασιακή ισότητα και τρίτον το καλό περιβάλλον εργασίας. Στη συνέχεια έρχεται ο ικανοποιητικός μισθός και τέλος η εργασία στο αντικείμενο σπουδών.

Μπορεί ο Νίκος να μην έχει επισκεφτεί ποτέ ένα Youth Center, αλλά αν υπήρχε ένα στην περιοχή του είναι πολύ πιθανόν να το επισκεπτόταν. Μάλιστα, θα ήθελε να έχει δράσεις ψυχαγωγίας, εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις εθελοντισμού, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη.

Τέλος, στην ερώτηση «Τι θεωρείς ότι χρειάζεσαι από την περιοχή σου ώστε να προσφέρεις κοινωνικό έργο;», ο Νίκος θεώρησε πιο σημαντικό το να παρέχει εκπαίδευση και τεχνογνωσία για την υλοποίηση κοινωνικού έργου. «Πρώτα απ’ όλα εκπαίδευση και μετά χώρους και πόρους», τονίζει ο Νίκος.

Φώτης Ισμαϊλάι: «Η Περαία είναι ένα μέρος που έχει πολλά ακόμα να δώσει»

Ανάγκες των νέωνΟ Φώτης Ισμαϊλάι, 27 ετών, επιλέγει, επίσης, ως πρώτη βασική του ανάγκη τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, μιας και «η Περαία είναι ένα μέρος που έχει πολλά ακόμα να δώσει». Δεύτερη έρχεται η ανάγκη της κοινωνικοποίησης.

Για την αγορά εργασίας ο Φώτης θεωρεί σημαντικότερο το καλό περιβάλλον εργασίας και ακολούθως την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τον ικανοποιητικό μισθό, την εργασιακή ισότητα και τέλος, την εργασία στο αντικείμενο σπουδών. Ο Φώτης γνωρίζει την ύπαρξη των Κέντρων Νεότητας, αλλά δεν έχει τύχει να επισκεφτεί ποτέ. Μπορεί ο ελεύθερος χρόνος του να είναι περιορισμένος, αλλά θα ενδιαφερόταν για τον εθελοντισμό. Αν άνοιγε ένα Youth Center στην περιοχή του, θα ήθελε να έχει τις ακόλουθες παροχές όπως δράσεις εθελοντισμού, ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική, δράσεις ψυχαγωγίας, σεμινάρια.

Τέλος, ο Φώτης πιστεύει πως «ένα μέρος που θα γίνεται gathering θα βοηθήσει σίγουρα». Θα διευκόλυνε, δηλαδή, τη νεολαία του Δήμου για την προφορά κοινωνικού έργου.

Μπορείς να διαβάσεις:

Τι λείπει άραγε από τους νέους στις μέρες μας;

ΕΡΕΥΝΑ: Πως θα κινηθεί η αγορά ακινήτων στον Δήμο Θερμαϊκού το 2023

Post a Comment