Back
Αγορά ακινήτων Δήμου Θερμαϊκού

ΕΡΕΥΝΑ: Πως θα κινηθεί η αγορά ακινήτων στον Δήμο Θερμαϊκού το 2023

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Μπορεί το ενδιαφέρον για ενοικίαση και αγορά ακινήτων στον Δήμο Θερμαϊκού να είναι αυξημένο, οι διαθέσιμες επιλογές ωστόσο είναι λιγοστές. Η δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου Thess INTEC δημιουργεί νέες προοπτικές.

Οι τιμές για ενοίκιο ή πώληση στον Δήμο Θερμαϊκού χαρακτηρίζονται αυξημένες λόγω και της μειωμένης προσφοράς ακινήτων. Είναι μια αύξηση, ωστόσο, που προέκυψε το 2018 και ισχύει μέχρι σήμερα. Το #ethermaikos κατέγραψε κατά μέσο όρο το εύρος των τιμών προς ενοικίαση και προς πώληση σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες.

Πίνακας ενδεικτικών τιμών ακινήτων προς ενοικίαση:

Περιοχή Εύρος τιμών
Περαία 250€-700€
Νέοι Επιβάτες 250€-500€
Αγία Τριάδα 250€-500€
Ν. Μηχανιώνα 300€-400€
Αγγελοχώρι 280€-320€
Ν. Κερασιά 280€-320€
Επανομή 250€-400€
Μεσημέρι 250€-400€

 

Πίνακας ενδεικτικών τιμών ακινήτων προς πώληση ανά τ.μ.:

Περιοχή Εύρος τιμών
Περαία 1000€-1800€
Νέοι Επιβάτες 900€-1500€
Αγία Τριάδα 900€-1500€
Ν. Μηχανιώνα 700€-1200€
Αγγελοχώρι 700€-1200€
Ν. Κερασιά 500€-1100€
Επανομή 700€-1000€
Μεσημέρι 700€-900€

 

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη τιμή ενός ακινήτου είναι πολλοί. Αν έχει ανακαινιστεί, η τοποθεσία του, το έτος κατασκευής, πόσο καλά είναι διατηρημένο κ.ά. αυξάνουν τα κόστη αγοράς ή ενοικίασης.

Ας δούμε τι συμβαίνει, λοιπόν, συγκεκριμένα στην αγορά ακινήτων ανά περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού.

Περαία, Νέοι Επιβάτες, Αγία Τριάδα

Η ζήτηση για ενοικίαση είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά τα ακίνητα είναι λιγοστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να ανεβαίνουν. Ο Βασίλης Δημητρακόπουλος, σύμβουλος ακίνητης περιουσίας στην Περαία, επισημαίνει: «Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πελατών μας είναι από το εξωτερικό. Σκοπιανοί και Σερβοι αγοράζουνε εδώ το ακίνητό τους. Και επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση, οι ιδιοκτήτες ανεβάζουν τις τιμές. Την κατάσταση δυσχεραίνει και η λειτουργία πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως είναι το Airbnb και το Booking. Λιγοστεύουν έτσι τα ακίνητα που είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές. Οι ιδιοκτήτες έχουν μεγαλύτερο συμφέρον αν νοικιάσουν τα ακίνητά τους ανά μέρα παρά ανά μήνα.

Ο Τριαντάφυλλος Αναγνωστίδης, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου στους Ν. Επιβάτες, μας έδωσε κάποιες ενδεικτικές τιμές ενοικίων.

Μία γκαρσονιέρα 50 τ.μ.: 250€-300€

Ένα δυάρι περίπου 80-85 τ.μ.: 330€-350€

Μεγαλύτερο δυάρι 90-100 τ.μ.: 380€-400€

Τριάρι 120-130 τ.μ.: από 450€ και πάνω.

Ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρει, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλο εύρος τιμών τόσο σε ενοικίαση όσο και σε πώληση. «Ενδεικτικά, μπορεί ένα παλιό ακίνητο να το πουλάν 1200€-1300€ ανά τ.μ. και υπάρχουν ακίνητα πρώτα στη θάλασσα με τιμή πώλησης στα 2600€ -2700€/τ.μ.».

Ν. Μηχανιώνα, Ν. Κερασιά & Αγγελοχώρι

Ο Κώστας Βασιλειάδης, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου στη Ν.Μηχανιώνα, επισημαίνει ότι το ενοίκιο για μία γκαρσονιέρα επιπλωμένη 50-60 τ.μ. ανέρχεται στα 300€ – 370€.

Όσον αφορά το Αγγελοχώρι και την Ν. Κερασιά, «τα ενοίκια για μικρές μονοκατοικίες και διαμερίσματα – με 1-2 δωμάτια, σαλόνι & κουζίνα – κυμαίνονται λίγο πιο κάτω από τη Ν. Μηχανιώνα. Μπορεί κανείς να βρει σπίτι από 280€ μέχρι 300€.

Οι τιμές στις πωλήσεις κατοικιών στη Ν. Μηχανιώνα κοστολογούνται από 700€ μέχρι 1200€. «Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιες καινούριες μονοκατοικίες που φτάνουν και τα 1500€ ανά τ.μ.».

Επανομή & Μεσημέρι

Στην ίδια κλίμακα κινούνται και τα ενοίκια στην Επανομή και στο Μεσημέρι. Ο Σταύρος Σιάμος, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου στην Επανομή, κάνει λόγο για τιμές προς ενοικίαση της τάξης των 250€ μέχρι 400€. Αναφορικά με τις πωλήσεις, οι τιμές ξεκινούν από τα 700€ ανά τ.μ. και φτάνουν μέχρι και 900-1000€.

Υπάρχει ενδιαφέρον για ενοικίαση/πώληση ακινήτων στον Δήμο Θερμαϊκού;

«Υπάρχει κινητικότητα, αλλά τα σπίτια είναι λίγα. Έχει επέλθει κορεσμός. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια ούτε για ενοικίαση ούτε για πώληση», τονίζουν οι μεσίτες που μιλήσαμε.

«Ο κόσμος ενδιαφέρεται και έρχεται σε εμάς. Είτε επειδή θέλει να φύγει από αυτό που είναι, είτε επειδή θέλει να μείνει σε κάποιο άλλο ακίνητο. Ο κόσμος έρχεται, απλά δεν υπάρχουν σπίτια», επισημαίνει ο κ. Βασιλειάδης.

Το Thess INTEC & οι ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων

Αγορά ακινήτων Δήμου ΘερμαϊκούΗ δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου Thess INTEC στην Περαία θα τονώσει την αγορά ακινήτων, καθώς θα έρθει αρκετός κόσμος να δουλέψει. Επομένως, θα χρειαστεί να κατασκευαστούν σπίτια για να μένουν αυτοί οι άνθρωποι. Επίσης, έχουμε ανθρώπους από το Ισραήλ που αγοράζουνε στην περιοχή και έχουνε καταλάβει που πάει το πράγμα. Κάποιοι από αυτούς περιμένουνε μέχρι τον Φεβρουάριο, δε θα κάνουνε άλλη κίνηση. Ένα ποσοστό περιμένει να δει αν οι τιμές μέχρι τον Φεβρουάριο-Μάρτιο θα μεταβληθούν, έτσι ώστε να συνεχίσουν να αγοράζουν», αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ωστόσο, ο κόσμος του Real Estate αναμένει να δει την εξέλιξη της αγοράς. «Kαι η Fraport και το ξενοδοχείο Wellness Santa έδωσε μία τόνωση στην αγορά, αλλά ξεθύμανε γρήγορα όλο αυτό», υπογραμμίζουν.

Τέλος, μέσα στο 2023 θα ξεκινήσουνε έργα ανοικοδόμησης πολυκατοικιών στην περιοχή των Ν. Επιβατών και της Περαίας, τα οποία δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. «Αυτό είναι μια αρχή. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν και άλλοι κατασκευαστές», καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

 

Μπορείς να διαβάσεις:

Θεοφάνια: Κοσμοσυρροή στα μαγαζιά της Ν. Μηχανιώνας

Θεοφάνια: Με λαμπρότητα εορτάστηκαν στη Ν. Μηχανιώνα

Post a Comment