Back

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myCAR τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 – Τα ποσά, η διορία, οι τρόποι πληρωμής και εφτά ερωτοαπαντήσεις για όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 1 Νοεμβρίου αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα «myCar» της ΑΑΔΕ τα ειδοποιητήρια των τελών κυκλοφορίας όλων των οχημάτων για το 2024. Σε σχέση με πέρσι είναι αμετάβλητα ενώ όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής τους είναι η τελευταία μέρα του έτους, δηλαδή η 31η του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, πέρυσι στα μέσα Δεκεμβρίου, δόθηκε δίμηνη παράταση από το Υπουργείο Οικονομικών για την εξόφλησή τους, μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα ειδοποιητήρια μέσω της πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ. Μέσα από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκτυπώσουν τα τέλη κυκλοφορίας τους χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet για τη σύνδεση. Επίσης, μέσα από την ίδια πλατφόρμα μπορούν να θέσουν σε ακινησία τα οχήματά τους ή και να την άρουν.

Ένας ακόμη τρόπος για την απόκτηση του ειδοποιητηρίου είναι απευθείας μέσω της ΑΑΔΕ, χωρίς να χρειαστεί χρήση κωδικών. Σε αυτή την περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει το ΑΦΜ του και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του και λαμβάνει το έντυπο πληρωμής. Δεν υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης ή άρσης της ψηφιακής ακινησίας.

Κατηγορίες τελών κυκλοφορίας

Τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται και φέτος με δύο τρόπους: Με βάση τον κυβισμό, για τα παλιά αυτοκίνητα και με βάση τις εκπομπές ρύπων για τα νέας τεχνολογίας.

Αναλυτικά, τα τέλη κυκλοφορίας για ΙΧ με άδεια κυκλοφορίας από 1/01/2021 καθορίζονται ως εξής:

Για ΙΧ με άδεια κυκλοφορίας από 1/11/2010 έως 31/12/2020:

Και τέλος για ΙΧ με άδεια κυκλοφορίας έως 30/10/2010:

Τρόποι πληρωμής

– Μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
– Μέσω Web Banking εφόσον έχετε πρόσβαση στην διαθέσιμη, από την τράπεζά σας, εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».

Επτά ερωταπαντήσεις για όσα θέλετε να ξέρετε

Η ΑΑΔΕ έχει δώσει στη δημοσιότητα κι έναν οδηγό με 7 ερωταπαντήσεις για όλα όσα θέλετε να ξέρετε:

1. Αν μεταβιβάσω το όχημα εντός του τρέχοντος έτους οφείλω τέλη κυκλοφορίας του επόμενου;
Όχι. Τα τέλη πρέπει να καταβληθούν από αυτόν που είναι κάτοχος την 1η Ιανουαρίου ή μέχρι την παράταση, αν έχει δοθεί.

2. Είμαι συνιδιοκτήτης ενός οχήματος και έχουν εκδοθεί έντυπα τελών για κάθε Α.Φ.Μ. Πρέπει να τα πληρώσουμε όλοι;
Όχι. Τα τέλη είναι αδιαίρετα και αρκεί να τα πληρώσει ένας από τους συνιδιοκτήτες. Αν δεν πληρωθούν, ο καθένας είναι συνυπόχρεος για ολόκληρο το ποσό.

3. Έχει αλλάξει ο αριθμός κυκλοφορίας και έχω πληρώσει τα τέλη πριν την αλλαγή. Οφείλω τέλη και στο νέο αριθμό;
Όχι γιατί οι δύο αριθμοί συσχετίζονται και ισχύει η πληρωμή ανεξάρτητα σε ποιον αριθμό έγινε.

4. Πότε δεν οφείλονται τέλη;
Όταν το όχημα έχει τεθεί σε ακινησία εκούσια ή αναγκαστική πριν την έναρξη του έτους τελών.

5. Ποιες επιπτώσεις υπάρχουν αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας;
Εκτός από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, επιβάλλεται και πρόστιμο:
-ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
-το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
-30 ευρώ, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

6. Γιατί εμφανίζεται το μήνυμα «Ελλιπή στοιχεία για τον υπολογισμό των τελών»;
Ανάλογα με τον τύπο του οχήματος τα τέλη υπολογίζονται βάσει των κυβικών εκατοστών του κινητήρα (cc), των εκπομπών ρύπων (CO2), του μεικτού βάρους και των θέσεων. Αν η βάση υπολογισμού δεν είναι συμπληρωμένη δεν μπορούν να υπολογιστούν τα τέλη και θα πρέπει να απευθυνθείτε στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών προκειμένου να διορθωθεί η άδεια κυκλοφορίας.

7. Γιατί εμφανίζεται το μήνυμα «Ο Α.Φ.Μ. δεν εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης του οχήματος»;
Ο Α.Φ.Μ. που έχετε συμπληρώσει ή είναι λανθασμένος (οπότε συμπληρώνετε τον σωστό) ή αναγράφεται στην άδεια, Α.Φ.Μ. διαφορετικός από αυτόν του κατόχου (οπότε απευθύνεστε στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών) ή είναι διαφορετικός στα στοιχεία που τηρούνται από την Υπηρεσία μας (οπότε απευθύνεστε στη Δ.Ο.Υ.). Αν δεν ισχύει κάτι από τα ανωτέρω τότε μπορεί να συμπληρώνετε λανθασμένο αριθμό κυκλοφορίας.

*Πηγή thestival.gr και caranddriver.gr

Μπορείς να διαβάσεις:

ΑΑΔΕ: Νέα ψηφιακή πλατφόρμα “Καταγγελίες πολιτών”

Post a Comment