Back
βιωματική δράση

Αφήνω το κινητό και πιάνω το ποδήλατο: Βιωματική δράση στην Περαία για την πρόληψη ατυχημάτων

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Η οργάνωση ΕΝΟΔΙΑ διοργανώνει μία βιωματική δράση για τους μικρούς ποδηλάτες του Δ. Θερμαϊκού την Κυριακή 5/11 στην Περαία – Η ασφαλής χρήση του ποδηλάτου, η ενθάρρυνση χρήσης του και η πρόληψη ατυχημάτων οι τρεις βασικοί άξονες της δράσης.

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου από τις 11:00 έως τις 15:00 εθελοντές της ΕΝΟΔΙΑ θα βρίσκονται στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Περαίας, στην οδό Φιλίππου 7, όπου θα εκπαιδεύσουν δωρεάν μικρούς ποδηλάτες, ηλικιών δημοτικού και γυμνασίου να χρησιμοποιούν το ποδήλατο με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση αλλά και να μπορούν να προλαμβάνουν ατυχήματα. Η εν λόγω βιωματική δράση υλοποιείται για πρώτη φορά στο Δ. Θερμαϊκού ενώ μεγάλη επιτυχία έχει γνωρίσει στον Δ. Αμπελοκήπων – Μενεμένης, όπου εκπαιδεύτηκαν περίπου 2.000 μαθητές και μαθήτριες.

Ο υπεύθυνος της ΕΝΟΔΙΑ, Θανάσης Σκόρδας, θα σχολιάσει στο #ethermaikos: «Ο δρόμος είναι δάσκαλος. Τα παιδιά πρέπει να χαίρονται την ελευθερία που έχουν στην μετακίνηση και να την προστατεύουν. Αυτό που προσπαθούμε εμείς είναι να αλλάξουμε κουλτούρα, να δημιουργήσουμε μία νέα γενιά συνειδητών πολιτών, οι οποίοι μέσα από τις γνώσεις που λαμβάνουν τώρα μπορούν και να εγκαλούν τους γονείς τους, ας πούμε στο να φορούν ζώνη, αλλά και να γίνουν και οι ίδιοι καλύτεροι γονείς.

Δυστυχώς, το κράτος δεν παρέχει ικανού επιπέδου εκπαιδευτικά προγράμματα οπότε εκεί καλείται η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει το ρόλο του κράτους και να υποστηρίξει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Εμείς δεν μαθαίνουμε στα παιδιά μόνο πως να χρησιμοποιούν σωστά το ποδήλατό τους αλλά και πως να συμπεριφέρονται όταν θα συναντήσουν ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, πως μπορούν να προσεγγίσουν έναν τυφλό στο φανάρι ευγενικά και διακριτικά και να του παρέχουν μία βοήθεια, πως να κινούνται σε κακοφωτισμένους δρόμους αλλά και πως να παρέχουν πρώτες βοήθειες.

Πέρα από το να μάθουν πως να αποφύγουν την πρόκληση ενός ατυχήματος οφείλουμε να τους μάθουμε πως να αντιδρούν εάν συμβεί κάτι. Τους μαθαίνουμε πως να παρέχουν τις Α’ Βοήθειες όπως και ποια τηλέφωνα πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να καλέσουν σε βοήθεια.

Όμως, στόχος μας δεν είναι μόνο η συμπεριφορά των παιδιών στο δρόμο. Προσπαθούμε να αλλάξουμε την κουλτούρα τους, να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα συνεχούς εκπαίδευσης σχετικά με τις ήπιες μετακινήσεις. Δηλαδή, προσπαθούμε να τους εξοικειώσουμε με τις έννοιες της πράσινης μετακίνησης και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Καλό είναι να αποκτήσουν μία κουλτούρα σύμφωνα με την οποία θα χρησιμοποιούν λεωφορεία, πατίνια, ποδήλατα ή θα επιλέγουν το περπάτημα».

Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου, ο τίτλος της δράσης είναι «Βιωματική δράση προώθησης της οδικής ασφάλειας με έμφαση στη χρήση του ποδηλάτου των μέσων μικρο -κινητικότητας, στο περπάτημα, στην εξοικείωση με τις ανάγκες μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία» και στόχοι της είναι η ασφαλής χρήση του ποδηλάτου, η πρόληψη ατυχημάτων καθώς και η ενθάρρυνση της χρήσης του. Το ποδήλατο αποτελεί ένα βιώσιμο μέσο ενεργητικής μετακίνησης που μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητα ενός ατόμου που επιλέγει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν και μπορούν να συμμετέχουν παιδιά ηλικίας δημοτικού και γυμνασίου με την προϋπόθεση της επιτόπιας φυσικής παρουσίας και της γραπτής συναίνεσης των γονέων ή κηδεμόνων τους.

Οι συμμετέχοντες στη βιωματική δράση καλούνται να φέρουν το ποδήλατό τους και το κράνος τους, καθώς περιορισμένος μόνο αριθμός ποδηλάτων και κρανών θα είναι διαθέσιμος για δανειστική χρήση.

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα απονεμηθούν «Διπλώματα Ποδηλάτη» στους συμμετέχοντες, φυλλάδια με οδηγίες για την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου και θα διανεμηθούν δωρεάν φωσφορούχα γιλέκα. Ανάμεσα στους εθελοντές της ΕΝΟΔΙΑΣ θα βρίσκονται και διασώστες.

*Τη βιωματική δράση υποστηρίζει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Μπορείς να διαβάσεις:

2ο ΓΕ.Λ Θερμαϊκού: Το πρώτο σχολείο του Δήμου με διαδραστικούς πίνακες

 

Post a Comment