Back
Άλκης Καμπανός

Στιγμή δικαίωσης για την μνήμη του Άλκη Καμπανού

Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

Κόλαφος η ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης για τους 12 καταδικασθέντες δολοφόνους του 19χρονου Άλκη Καμπανού – Το χρονικό, η μαραθώνια δίκη και η στιγμή δικαίωσης για την μνήμη του Άλκη.

Ενάμιση χρόνο μετά την άγρια δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού τον Φεβρουάριο του 2022 από τους 12 οπαδούς του ΠΑΟΚ, έρχεται η «λύτρωση» με την ετυμηγορία του δικαστηρίου να καταδικάζει ομόφωνα και χωρίς ελαφρυντικά τους δράστες.

Η δίκη διήρκησε έξι μήνες και κατέληξε σε ισόβια κάθειρξη με επιπλέον πολυετείς καθείρξεις στους εφτά εκ των δώδεκα ενώ στους υπόλοιπους πέντε καταδικάστηκαν σε ποινή πολυετούς κάθειρξης. Με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης τιμωρούνται όσοι – σύμφωνα με την απόφαση των δικαστών – κρίνονται ένοχοι ως συναυτουργοί στην πράξη της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από άμεσο ανθρωποκτόνο δόλο), για τη δολοφονία του Άλκη. Οι πρόσκαιρες καθείρξεις επιβλήθηκαν σε όσους για την ίδια περίπτωση κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί. Όλοι οι κατηγορούμενοι επιστρέφουν μετά την απαγγελία της απόφασης στις φυλακές.

Το αιματοβαμμένο χρονικό

Τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 δώδεκα νεαροί οπαδοί του ΠΑΟΚ ξεκινούν από κεντρικό σύνδεσμο της ομάδας τους και κατευθύνονται με τρία οχήματα προς την περιοχή της Χαριλάου. Εκεί πραγματοποιούν «τυφλή» δολοφονική επίθεση με μαχαίρια, λοστούς, ξύλα, δρεπάνι κι άλλα αντικείμενα σε βάρος μίας πενταμελούς παρέας, φίλων της ομάδας του Άρη. Δύο εξ αυτών προλαβαίνουν και ξεφεύγουν, ενώ οι υπόλοιποι τρεις δέχονται άγρια επίθεση. Μεταξύ αυτών ο 19χρονος Άλκης Καμπανός που πέφτει νεκρός από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στο σώμα και στο κεφάλι, ενώ οι δύο φίλοι του υφίστανται τραύματα- στην ψυχή και στο σώμα τους. «Μη με χτυπάτε άλλο» είναι τα τελευταία λόγια του αδικοχαμένου Άλκη, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στην οδό Θ. Γαζή που πλέον φέρει το όνομά του. Η άγρια δολοφονία του Άλκη «παγώνει» το πανελλήνιο και οι τελευταίες του λέξεις γίνονται σύνθημα κατά της οπαδικής βίας.

Οι αστυνομικές έρευνες κορυφώνονται τα επόμενα 24ωρα και οδηγούν στη σύλληψη των δώδεκα εμπλεκόμενων προσώπων. Όλοι οδηγούνται μετά τις απολογίες τους στις φυλακές ως προσωρινά κρατούμενοι. Έντεκα μήνες μετά την δολοφονική επίθεση και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιανουάριο ξεκινάει η πολύκροτη δίκη, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των 6 μηνών της αποδεικτικής διαδικασίας (μέχρι την έκδοση της απόφασης) πραγματοποιούνται συνολικά 49 συνεδριάσεις, εξετάζονται περισσότεροι από 75 μάρτυρες (κατηγορίας και υπεράσπισης) και διαβάζονται περί τα 300 έγγραφα.

Αν και τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης «δείχνουν» περισσότερα από 30 τραύματα στο κορμί του Άλκη, οι κατηγορούμενοι, μέσα από τις απολογίες τους, αρνούνται ότι ήρθαν σε επαφή μαζί του, αλλά και να περιγράψουν τα όσα είδαν. Μόνο ένας εξ αυτών παραδέχεται ότι μαχαίρωσε τον 19χρονο φοιτητή, με την ομολογία του πάντως να αμφισβητείται ευθέως από την εισαγγελέα της έδρας.

Η ίδια εισαγγελική λειτουργός στην μαραθώνια αγόρευσή της κάνει λόγο για «επίθεση οργανωμένη και σχεδιασμένη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο με κοινό ανθρωποκτόνο δόλο σε βάρος όλων των θυμάτων». «Λυπάμαι πραγματικά, έχουμε 12 νέα παιδιά που ήταν στο χέρι τους να ακολουθήσουν έναν καλύτερο δρόμο στη ζωή τους κι όχι το σκοτάδι. Σε έναν “ανορθόδοξο πόλεμο” η νίκη σημαίνει καταδίκη» αναφέρει στην πρόταση της ζητώντας την καταδίκη όλων των κατηγορούμενων.

Οι ποινές

Οι 12 νεαροί που έκατσαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (από άμεσο ανθρωποκτόνο δόλο) σε βάρος του Άλκη- οι επτά ως αυτουργοί και οι 5 ως συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη.

Αντίστοιχη ήταν η απόφαση –με ανάλογη μετατροπή της κατηγορίας, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πρώτου τραυματία νεαρού, ενώ για την περίπτωση του δεύτερου τραυματία, οι δικαστές έκριναν ένοχους, κατά πλειοψηφία, τους 11 για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και τον τελευταίο ως αυτουργό στην πράξη αυτή (οι μειοψηφήσαντες δικαστές είχαν την άποψη ότι θα έπρεπε να καταδικαστούν για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη).

1) (επ.) CARCIU (όν.) AFKSENDOS του ARTUR, γεν. 1999 στην Θεσσαλονίκη – 27 έτη (εκτιτέα 20)

2) (επ ) GEGA ( ον ) ALEKSANDRO του ARTAN – Ισόβια και 20 έτη

3) (επ.) ΤΖΟΥΡΟΒΙΤΣ (όν.) Οδυσσέα του Ιορδάνη, γεν. 2001 στην Θεσσαλονίκη – Ισόβια και 18 έτη

4) (επ) DEMIRAZI (ον) ROXHERS του SOTIRAQ, γεν. 2002 στην Αλβανία – Ισόβια και 18 έτη

5) ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Δημήτριο του Παύλου, γεν. 2000 στην Πτολεμαΐδα – 24 έτη (εκτιτέα 20 έτη)

6) ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΣ Στέργιο του Ευάγγελου, γεν. 1999 στις Σέρρες – Ποινή 20 ετών

7) ΒΑΡΒΕΡΗΣ – ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Ιωάννη του Νικολάου, γεν. 2001 στη Θεσσαλονίκη – Ισόβια και 20 έτη

8) ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ Νικόλαος του Βαλέριου, γεν. 2002 στη Θεσσαλονίκη – 19 έτη

9) ΒΕΛΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Αλέξανδρος – Ηλία του Ευάγγελου, γεν. 1997 στην Αττική – Ισόβια και 20 έτη

10) ΚΟΥΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης του Παρασκευά, γεν. 2001 στη Θεσσαλονίκη – Ισόβια και 22 (εκτιτέα 20 ετών)

11) ΚΑΜΠΟ ή KAMBO Γκεράλντι ή GERALDI του Δημητερ ή DHIMITER, γεν. 1999 στην Αλβανία – Ισόβια και 20 έτη

12) ΜΠΙΣΚΟ – ΤΟΚΜΑΚΙΔΗ Κωνσταντίνο του Κων/νου, γεν. 2000 στην Θεσσαλονίκη – 22 έτη (εκτιτέα 20)

Μπορείς να διαβάσεις:

«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ»: Αυτοί είναι οι 124 «κρυμμένοι» άσσοι

Post a Comment