Back
Πορείες

Υπό «πολιορκία» το κέντρο της Θεσσαλονίκης – Πέντε πορείες διαμαρτυρίας

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Παρέλυσε το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 1/2 τουλάχιστον πέντε πορείες πραγματοποιήθηκαν – Αγρότες, ψαράδες και μελισσοκόμοι, φοιτητές, υγειονομικοί και ταξιτζήδες στους δρόμους μέχρι αυτήν την ώρα.

Μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της φαίνεται να περνάει τις τελευταίες εβδομάδες η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις διαμαρτυρίες από τη μία των αγροτών και από την άλλη των φοιτητών να κλιμακώνονται συνεχώς ενώ η έναρξη της Agrotica έγινε στη σκιά των αγανακτισμένων πολιτών.

Η κορύφωση των κινητοποιήσεων των αγροτών

Η μέρα ξεκίνησε με τα κομβόι των τρακτέρ να κατακλύζουν το κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς αγρότες από την Επανομή, τις Σέρρες και την Θεσσαλία να φτάνουν στο κέντρο λίγο μετά τις 11:00 ενώ παρατάχθηκαν περίπου 300 τρακτέρ έξω από τη Νότια πύλη της ΔΕΘ.

Τα αιτήματα των παραγωγών παραμένουν τα ίδια, αφού συνεχίζουν να τονίζουν πως οι υψηλές τιμές στο ρεύμα, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τα αγροεφόδια, ωθούν σε απόγνωση τους επαγγελματίες γης καθώς τα έξοδα συνεχώς αυξάνονται την ίδια στιγμή που τα έσοδα μόνο μειώνονται.

Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες αναμένεται να συνεχίσουν να αποκλείουν την είσοδο της ΔΕΘ μέχρι και την Κυριακή 4/1 οπότε και ολοκληρώνεται το τετραήμερο της Agrotica.

Ψαράδες και μελισσοκόμοι στο πλευρό των αγροτών

Ήδη από νωρίς το πρωί περίπου 10 καΐκια έπλευσαν από το λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, ενώ οι μηχανές έσβησαν μπροστά στην παραλία Θεσσαλονίκης, με σκοπό το άναμμα πυρσών ως ένδειξη συμπαράστασης των ψαράδων της περιοχής στον αγώνα των αγροτών.

Παράλληλα, μελισσοκόμοι των Σερρών έφτασαν στην Θεσσαλονίκη ώστε και εκείνοι να υποστηρίξουν τις διεκδικήσεις των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Στο απροχώρητο έφτασε και η αγανάκτηση των φοιτητών, οι οποίοι κορυφώνουν τις διαμαρτυρίες τους αναφορικά με την ίδρυση μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων τις τελευταίες εβδομάδες με καταλήψεις σε όλα τα κρατικά πανεπιστήμια.

Σήμερα λίγο μετά τις 12:00 ξεκίνησε η πορεία των φοιτητών με αιτήματα τη μη υπονόμευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, ενώ οργή προκαλεί το γεγονός ότι φαίνεται η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διατίθεται να ανοίξει δημόσιο διάλογο με το φοιτητικό κίνημα με σκοπό να ακουστούν τα αιτήματά τους.

Ωστόσο, η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να υποστηρίξει την εξεταστική «με όποιον τρόπο είναι εφικτός» ενώ αποφάσισε την εξ’ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων στα υπό κατάληψη τμήματα και κάλεσε τα μέλη της Κυβέρνησης «να μην στοχοποιούν τους Πρυτάνεις» για ό, τι συμβαίνει στον φοιτητικό κόσμο.

Υγειονομικοί

«Κρέμασαν» τις ρόμπες τους και πάλι οι υγειονομικοί αφού προχώρησαν σε στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων μετά το κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Πέρα από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν καθημερινά και εκτός των ελλείψεων που κάνουν την κάθε βάρδια και πιο δύσκολη, «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν η εξαγγελία του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τα απογευματινά χειρουργεία.

«Έκλεισαν τις πόρτες» και οι οδηγοί ταξί

Σε διαμαρτυρία για το νέο φορολογικό προχωρούν και οι οδηγοί ταξί, ζητώντας από την Κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο ενώ επιφυλάσσονται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Μπορείς να διαβάσεις:

Στο πλάι των αγροτών και οι ψαράδες της Ν. Μηχανιώνας – «Έσβησαν» τις μηχανές τους στην Παραλία Θεσσαλονίκης

Post a Comment