Back
Ο.Φ.Κ.Α.Θ.

Οι αφανείς ήρωες του Ο.Φ.Κ.Α.Θ. – Συζήτηση με το Χρήστο Ράμο

Διάρκεια ανάγνωσης: 7 λεπτά

Οι Εθελοντές διασώστες του Ο.Φ.Κ.Α.Θ., είναι οι αφανείς ήρωες της καθημερινότητάς μας. Πάντα έτοιμοι να παράσχουν την πολύτιμη βοήθειά τους και να δώσουν αγώνα με τον χρόνο για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Ο.Φ.Κ.Α.Θ.

Συνέντευξη στη Χριστίνα Στεφανίδου – ethermaikos.gr

Από τη βαθιά συνείδηση ότι προλαβαίνουν, βοηθούν, σώζουν, πηγάζει η εσωτερική τους ικανοποίηση. Αυτή «τροφοδοτεί» το κουράγιο τους κάθε φορά που μια φυσική καταστροφή συμβαίνει, κάθε φορά που προστρέχουν να προσφέρουν τις πολύτιμες εθελοντικές τους υπηρεσίες.

Ο Χρήστος Ράμος είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής του ”Ομίλου Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού” με έδρα την Περαία και μιλώντας στο #ethermaikos αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο του Ο.Φ.Κ.Α.Θ., ενώ παράλληλα, έκανε αναφορά στις περιπτώσεις που έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη του.

Ο.Φ.Κ.Α.Θ.

Το ταξίδι στον εθελοντισμό έμελλε να ξεκινήσει με ένα δυσάρεστο γεγονός, το ξέσπασμα μιας φωτιάς στο όρος Μπέλλες πριν από περίπου 15 χρόνια. «Εγώ είμαι συνδεδεμένος με το βουνό, έχω σπίτι εκεί, καιγόμουν και εγώ μαζί. Ήθελα να βοηθήσω και δεν μπορούσα, δεν ήμουν εκπαιδευμένος» θυμάται ο κ. Ράμος και συμπληρώνει:

«Μια παρέα τότε 10 ανήσυχων φίλων, που ήταν ήδη στο βουνό και ξέρανε την περιοχή, κατέθεσαν τα χαρτιά τους στην Πολιτική Προστασία, η οποία πολύ γρήγορα μας ένταξε στα μητρώα της ως δασοπυρόσβεση/ πυροπροστασία. Έτσι ξεκινήσαμε. Με μια τρέλα και μέχρι και σήμερα ο εθελοντισμός για εμάς είναι το χόμπι μας, η τρέλα μας».

Και έτσι, από το Μάιο του 2008, οι εθελοντές του Ο.Φ.Κ.Α.Θ. βρίσκονται στη διάθεση των αρμόδιων και την τελευταία δεκαετία έχουν δώσει το ενεργό «παρών» σε όλα τα τραγικά γεγονότα που συγκλόνισαν τη χώρα.

Ο.Φ.Κ.Α.Θ.

Σε αυτό τον αγώνα…κανείς δεν περισσεύει

Το Σώμα αυτή τη στιγμή αριθμεί 17 βάσεις σε όλη την Ελλάδα -από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη- και 280 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 20 με 40 ετών. Ανάμεσά τους, 55 δασοπυροσβέστες πιστοποιημένοι από την Πυροσβεστική Ακαδημία και 10 έμπειροι πιστοποιημένοι εθελοντές διασώστες από το Τμήμα Α’ βοηθειών. Ο καθένας «κουβαλάει στην πλάτη του» αρχική εκπαίδευση στη δασοπροστασία, την έρευνα και διάσωση, τις πρώτες βοήθειες και τις τηλεπικοινωνίες…Και όλα αυτά χωρίς κανένα πρακτικό όφελος. Όπως θα αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ράμος, «κανένας δεν τους υπόσχεται ένα μισθό ή μια ”θέση” στο δημόσιο, δεν το κάνουν για αυτό. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, χρειάζεται να θυσιάσουν προσωπικό χρόνο ή ακόμα και χρόνο από την εργασία που τους αποφέρει χρήματα».

Ωστόσο, παρά τις ιδιοτελείς «παγίδες» που ενέχει ο εθελοντικός τρόπος ζωής όσοι αγαπήσουν το σκοπό της ομάδας, «βρίσκουν το χρόνο και τα προλαβαίνουν όλα».

Ο.Φ.Κ.Α.Θ.

«Όλοι είμαστε εθελοντές, απλά δεν το ξέρουμε. Όλοι αν δούμε έναν άνθρωπο σε ανάγκη θα τον συντρέξουμε ή θα περάσουμε μια γιαγιά από τον δρόμο». Ωστόσο, ο ρόλος της ομάδας του Ο.Φ.Κ.Α.Θ. στη ψυχολογία ενός ανθρώπου, όπως ισχυρίζεται ο κ. Ράμος, είναι το ακριβώς αντίθετο από τη δράση της – «να φουντώνει τη φλόγα μέσα στην καρδιά σου, τη φλόγα για τον εθελοντισμό».

Εθελοντισμός…ένας δρόμος μετ’ εμποδίων

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μια ομάδα όπως ο ”Όμιλος Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού”, με ένα πλούσιο εθελοντικό βιογραφικό δεν μπόρεσε όλα αυτά τα χρόνια να έχει τουλάχιστον πρόσβαση σε καύσιμα και εξοπλισμό για τη διευκόλυνση και την προστασία των εθελοντών.

Ο εξοπλισμός που διαθέτουν οι εθελοντές του Ο.Φ.Κ.Α.Θ. -μεταξύ του οποίου τρία ιδιόκτητα επιχειρησιακά οχήματα, δύο διασωστικά σκάφη εξοπλισμένα με sonar, βυθόμετρο και radar, ένα υποβρύχιο (Drone) και μια υποβρύχια κάμερα- αποκτήθηκε με πολύ κόπο και αποτελεί τα παράσημά τους. Εκφράζουν τα εκατοντάδες «ευχαριστώ» για τους ανθρώπους που επέστρεψαν ασφαλείς στις οικογένειές τους και τις καταστροφές που πρόλαβαν.

Ο.Φ.Κ.Α.Θ.

«Η ομάδα του Ο.Φ.Κ.Α.Θ. δεν έχει έσοδα από πουθενά, βασιζόμαστε στην καλή θέληση αυτών που αναγνωρίζουν όσα κάνουμε και μας βοηθούν χρόνια τώρα» τόνισε ο κ. Ράμος.
Ενώ, σε ερώτηση για το αν λαμβάνουν κάποια επιχορήγηση ή διευκόλυνση από το κράτος, ο ίδιος θα εξηγήσει: «Πληρώνουμε κανονικά ακόμα και τα διόδια. Στα 15 χρόνια ζωής της ομάδας μας, μπορώ να θυμηθώ μόνο μια φορά που η Περιφέρεια ανέλαβε το κόστος των διοδίων, ήταν στους σεισμούς της Λάρισας».

«Αυτό που μας χαρακτηρίζει, είναι ότι μέχρι και σήμερα και για όσο θα προεδρεύω εγώ, ο Ο.Φ.Κ.Α.Θ. δεν θα έχει ποτέ αριθμό λογαριασμού στην τράπεζα. Δεν πήραμε και δεν θα πάρουμε ποτέ χρήματα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ομάδας.

Η αξία της ζωής

Ποια είναι όμως η πιο δύσκολη στιγμή που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν; «Το Μάτι» λέει με σιγουριά ο κ. Ράμος, «ήταν αναμφίβολα το Μάτι της Αττικής» επαναλαμβάνει και θυμάται: «Όταν καλεστήκαμε στο Μάτι, αντικρύσαμε το χειρότερο σενάριο με το οποίο έχουμε έρθει ποτέ αντιμέτωποι σαν διασώστες – και έχουμε δει πολλά. Η μυρωδιά αυτή, έκανε μήνες να φύγει από τη μύτη μας».

Ο.Φ.Κ.Α.Θ.

«Από την πιο απλή περίπτωση εξαφάνισης ενός ηλικιωμένου, μέχρι τη συνδρομή για την κατάσβεση μιας τεράστιας φωτιάς, όλες οι περιπτώσεις για εμάς είναι οι ίδιες. Δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται όλες οι υποθέσεις από όλους με την ίδια σοβαρότητα. Εμείς όμως, μάθαμε να εκτιμούμε το ίδιο την αξία της οποιασδήποτε ζωής».

Ο εθελοντισμός όμως προσφέρει και στιγμές έντονης συγκίνησης, είναι οι στιγμές που «τροφοδοτούν» το κουράγιο και αποτελούν τον κινητήριο μοχλό των εθελοντών. Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές στα 15 χρόνια ζωής του Ο.Φ.Κ.Α.Θ. ήταν, σύμφωνα με τον κ. Ράμο, η υπόθεση απαγωγής του μικρού Φοίβου από τον πατέρα του στην Ορμύλια Χαλκιδικής μετά από τη στυγερή δολοφονία της συζύγου του στις 6 Ιανουαρίου 2016.

«Όταν πήρα στην αγκαλιά μου τον μικρό Φοίβο και μου είπε σε ευχαριστώ που με έψαχνες…δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή».

Οι διακρίσεις και οι συνεργασίες

Ο.Φ.Κ.Α.Θ.

Η ομάδα του Ο.Φ.Κ.Α.Θ. έχει μεταξύ άλλων βραβευτεί τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με το διεθνώς αναγνωρισμένο βραβείο Giuseppe Sciacca από την Ιταλία για την εθελοντική του δράση αλλά και για την πολύτιμη συνεισφορά και βοήθειά της στην καταστροφική φωτιά στο Μάτι Αττικής από την 1η ΕΜΑΚ, τον Οκτώβριο του 2018.

«Μάλιστα, αυτή τη στιγμή είμαστε επίσημοι συνεργάτες του Silver Alert, τη Γραμμή Ζωής για ηλικιωμένους για τη Βόρειο Ελλάδα αλλά και της Αγγελικής Νικολούλη, συνεργασία που επισημοποιήθηκε μετά την υπόθεση του Δημήτρη Γραικού» καταλήγει ο κ. Ράμος.

Ο.Φ.Κ.Α.Θ.

Μπορείς να διαβάσεις:

Στη γραμμή εκκίνησης οι υποψήφιοι για την επίσημη «κούρσα» των δημοτικών εκλογών

 

 

Post a Comment