Back
Έρντογαν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν κυρίαρχος της Τουρκίας για ακόμα μια πενταετία

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ανήμερα της θλιβερής επετείου της Άλωσης της Πόλης, ο “ακλόνητος” Έρντογαν θα συνδυάσει την πρωινή προσευχή στην Αγιά Σοφία με μια μεγάλη φιέστα για τη θριαμβευτική επανεκλογή του με 52,16% – 47,84% ο Κιλιτσντάρογλου.

Ύστερα από 20 χρόνια στην εξουσία, ο “σουλτάνος” απειλήθηκε για πρώτη φορά από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχοντας τη στήριξη των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, είχε τη μοναδική ευκαιρία να ανατρέψει τον Έρντογαν.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 100% των ψήφων, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) επικράτησε στον β΄ γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών έναντι του αντιπολιτευόμενου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με ποσοστό 52,16% έναντι 47,84%, διαιωνίζοντας έτσι την ήδη 20ετή (2003 – 2023) παραμονή του στην εξουσία.

«Σήμερα νίκησε η Τουρκία. Σήμερα νίκησαν οι 85 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες… Θα είμαστε μαζί ως το θάνατο» είπε στη νικητήρια ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ενώ από την πλευρά του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου -ο οποίος έχασε το στοίχημα της αλλαγής, της ειρήνης και της δημοκρατίας που υποσχόταν- ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραιτηθεί, υπογραμμίζοντας ότι «ζήσαμε την πιο άδικη διαδικασία των τελευταίων ετών. Δεν θα δαμάσει την βούλησή μας ένας ολιγάρχης».

Η φιέστα στην Αγία Σοφία

Ως νέος “Πορθητής” αναμένεται να εισέλθει στην Αγία Σοφία ο Ταγίπ Έρντογαν, μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του με ποσοστό που άγγιξε το 52%.

Η προσευχή του Τούρκου προέδρου στην Αγία Σοφία -που επί των ημερών του επαναλειτούργησε ως μουσουλμανικό τέμενος- αναμένεται να συνδυαστεί με μια φαντασμαγορική φιέστα, που επιχειρεί να παρουσιάσει τον Ταγίπ Έρντογαν ως νέο…Πορθητή. Αφήγημα, που όπως προέκυψε και από το αποτέλεσμα της κάλπης, ενστερνίζεται μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, παρόλο που ζει στα όρια της φτώχειας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι πιστοί έχουν αρχίσει να συρρέουν από πολύ νωρίς το πρωί στην Αγία Σοφία για την πρωινή προσευχή αλλά και να πανηγυρίσουν την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις μεγάλες πόλεις ο Κιλιτσντάρογλου, στις σεισμόπληκτες ο Έρντογαν

Τα αποτελέσματα του β’ γύρου των Τουρκικών εκλογών δεν διαφοροποιήθηκαν από εκέινα της 14ης Μαΐου καθώς και πάλι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ήρθε πρώτος σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, ενώ στις σεισμόπληκτες νικητής αναδείχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

Στην Άγκυρα, ο Κιλιτσντάρογλου πήρε 51,2% και ο Έρντογαν 48,8%. Η ίδια εικόνα και στην Κωνσταντινούπολη, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να περνάει μπροστά με 51,8%, έναντι του 48,2% που συγκέντρωσε ο πρόεδρος της χώρας. Νικητής στη Σμύρνη αναδείχθηκε -όπως αναμενόταν- ο Κιλιτσντάρογλου έχοντας 67,1%, με τον Έρντογαν να φτάνει μόλις το 32,9%.

Όσον αφορά στις σεισμόπληκτες περιοχές, με εξαίρεση το Χατάι -όπου η διαφορά ήταν οριακή (50,1% έναντι 49,9% του αντιπάλου του)- η υπεροχή του Έρντογαν ήταν συντριπτική. Ενδεικτικά, στο Καρχαμανμαράς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν πήρε το 75,8% των ψήφων με τον Κιλιτσντάρογλου να έχει μόλις 24,2% και στο Γκαζιάντεπ συγκέντρωσε 62,7% έναντι 37,3% του αντιπάλου του.

Ο διχασμός

Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να παρουσιάστηκε, το βράδυ της Κυριακής, ως ηγέτης «όλων των Τούρκων» στην επινίκια ομιλία του, ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει μια διχασμένη χώρα.

Σχεδόν το 48% των Τούρκων ψηφοφόρων ψήφισαν τον αντίπαλό του στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει, ενώ για πρώτη φορά το ποσοστό του α’ γύρου εκλογών ανάγκασε τον “ακλόνητο σουλτάνο” να πάει σε δεύτερη κάλπη.

Μπορείς να διαβάσεις:

Μακρής: Η αξιοποίηση του Κάμπινγκ μόνο ανάπτυξη θα φέρει στην Αγία Τριάδα. “Κάποιοι” δεν τη θέλουν

Post a Comment