Back
Μακρής

Μακρής: Η αξιοποίηση του Κάμπινγκ μόνο ανάπτυξη θα φέρει στην Αγία Τριάδα. “Κάποιοι” δεν τη θέλουν

Διάρκεια ανάγνωσης: 13 λεπτά

Ο Ηρακλής Μακρής μιλά στο #ethermaikos για την αίγλη που γνώρισε στο παρελθόν η Αγία Τριάδα, την μηδενική αξία που δίνεται στα Τοπικά Συμβούλια και την απόφασή του να μην συμμετέχει στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Μακρής

Συνέντευξη στη Χριστίνα Στεφανίδου – ethermaikos.gr

Ο Ηρακλής Μακρής είναι ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Αγίας Τριάδας. Οι εκλογές του 2019 τον βρίσκουν υποψήφιο με τον συνδυασμό του πρ. Δημάρχου Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη, οπότε και εκλέγεται Σύμβουλος της τοπικής κοινότητας Αγ. Τριάδας. Έχει σπουδάσει Εργοδηγός Χημικός και Τεχνολογία Τροφίμων στα Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης και έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος της ΣΕΑΣΕ για την μετατροπή των τότε ΚΑ.Τ.Ε.Ε. σε ΤΕΙ, ενώ έχει σημαντική προσφορά και ως μέλος σε αρκετούς τοπικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς.

Θα είστε εκ νέου υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές του Οκτώβρη;

Όχι, δεν θα είμαι μέρος κανενός ψηφοδελτίου. Η τετραετία αυτή ήταν πολύ κουραστική για μένα, χωρίς αποτέλεσμα. Και εγώ δεν έχω πρόβλημα με την κούραση, όπου και να εργαζόμουν -γιατί και αυτό εργασία είναι και μάλιστα άμισθη- έβλεπα το αποτέλεσμα και αυτό ήταν η επιβράβευση. Γιατί αναφέρθηκα όμως στο μισθό; Γιατί μας δίνονται μεν κάποια χρήματα, τα οποία καλύπτουν ίσα ίσα τα έξοδα μεταφοράς, αλλά αν θες να είσαι σωστός απέναντι στον τόπο σου, στο χωριό σου, πρέπει να βάλεις και από την τσέπη σου – όπως πολλές φορές έχω κάνει. Και γιατί; Γιατί δεν μπορεί ο Δήμος μας να ανταπεξέλθει, να κάνει σωστή διαχείριση και αυτό δεν ισχύει μόνο για την σημερινή διοίκηση.

Πως είναι η καθημερινότητα στην Αγία Τριάδα; Δώστε μας μια γενική εικόνα για την ζωή εκεί.

Θα ξεκινήσω με μια αναδρομή γιατί οι περισσότεροι νέοι αλλά και πολλοί παλιοί δεν γνωρίζουν την Αγία Τριάδα. Η Αγία Τριάδα είναι ένα προσφυγικό χωριό -όπως τα περισσότερα της περιοχής μας- από την Αν. Θράκη και το όνομα της οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονταν από τρία διαφορετικά χωριά. Για να μην ερίζουν, λοιπόν, ποιος θα δώσει το όνομα του δικού του χωριού, το είπαν Αγ. Τριάδα. Ο οικισμός γρήγορα αναπτύχθηκε -ειδικά τουριστικά- και έγινε το πρώτο τουριστικό χωριό της περιοχής. Περνώντας τα χρόνια έγινε ένα καθαρά τουριστικό μέρος, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ξεφεύγουν από τη γεωργία και την αλιεία και να ασχολούνται με τουριστικά επαγγέλματα.

Έτυχε η Αγία Τριάδα να γνωρίσει μεγάλη αίγλη από τη δεκαετία του 1960, χάρις στη δημιουργία του Κάμπινγκ, της τουριστικής πλαζ και των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ. Η Αγία Τριάδα λοιπόν αποτέλεσε για τον Δήμο μας το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο, αλλά και ένα από τα καλύτερα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδος, έχοντας το δεύτερο μεγαλύτερο Κάμπινγκ στα Βαλκάνια. Η εικόνα του χωριού μας σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που είχε κάποτε.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι συνετέλεσε στο να χάσει η Αγ. Τριάδα την πάλαι ποτέ αίγλη της. Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

Υπάρχουν πολλά αλλά το βασικότερό μας πρόβλημα είναι: ότι δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα. Τα βλέπουμε να χρονίζουν και δεν κάνουμε κάτι για αυτά. Όταν η Αγία Τριάδα ήταν ακόμα Κοινότητα, ο τότε Πρόεδρος κατάφερε με τα μέσα που είχε, να λύσει κάποια μικροπροβλήματα. Τώρα ανήκουμε σε ένα Δήμο, υποτίθεται ότι γίναμε Δήμος για να έχουμε Πολεοδομία, για να έχουμε μηχανήματα, για να έχουμε υπαλλήλους. Στην ουσία δεν έχουμε τίποτα. Θα αναφερθώ συγκεκριμένα σε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και προκαλεί ακόμα και σήμερα ανασφάλεια στους κατοίκους:

Στην Αγία Τριάδα υπάρχουν δυο ρέματα τα οποία συμβάλλουν, γίνονται ένα και καταλήγουν στη θάλασσα. Έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές για αυτό το πρόβλημα, γιατί το ρέμα αυτό έχει πλημμυρίσει ήδη τέσσερις φορές, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Από κανέναν αρμόδιο δεν έχει υπάρξει πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα. Ο μόνος που έχει φέρει το θέμα αυτό στην Περιφέρεια, ήμουν εγώ με παρουσία μου στον ιδιαίτερο της κα. Πατουλίδου. Ήρθαν τότε, έκαναν αυτοψία και μου είχαν ζητήσει να τους στείλω κάποια έγγραφα. Ελπίζω μέχρι τον Ιούλιο -και πριν λήξει η θητεία μου- να έχω καταφέρει να στείλω αυτά που χρειάζονται και να κινήσω λίγο τη διαδικασία. Τους παρακάλεσα να έρθουν να δουν τι μπορεί να γίνει, γιατί η Αγία Τριάδα πάλι θα πλημμυρίσει και πάλι κανένας δεν θα είναι υπεύθυνος και έργα θα τάζουν, αλλά δεν θα γίνει τίποτα.

Κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας. Ξεκινούν οι συζητήσεις για την δημοπράτηση του και η δημοτική αρχή τάσσεται από την πρώτη στιγμή υπέρ της τουριστικής εκμετάλλευσης που σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, η πρόταση αυτή προκάλεσε την κινητοποίηση μιας μερίδας πολιτών, η οποία διαμαρτυρόμενη για «τσιμεντοποίση» του χώρου, στέκεται “εμπόδιο” σε αυτά τα σχέδια. Που βρίσκεται τώρα το θέμα αυτό;

Η ιστορία με το Κάμπινγκ ξεκινά από τότε που η Αγία Τριάδα ήταν ακόμα Κοινότητα. Από τότε που γίναμε ένας ενιαίος Δήμος όλα αυτά τελείωσαν. Γιατί η αξιοποίηση του Κάμπινγκ, μόνο ανάπτυξη θα φέρει στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και κανείς δεν το θέλει αυτό. Έχουν υπάρξει και από προηγούμενες διοικήσεις προσπάθειες να δημοπρατηθεί το Κάμπινγκ αλλά με τον τρόπο που θέλαν να το δώσουν -δηλαδή να πετάξει κάποιος ιδιώτης τα χρήματά του για να ικανοποιήσει τα «θέλω» του Δήμου- ήταν αδύνατο. Άλλωστε το Κάμπινγκ ποτέ δεν ήταν περιουσία του Δήμου. Το κάμπινγκ άνηκε στον ΕΟΤ και στα ελληνικά τουριστικά ακίνητα και από εκεί πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ. Δεν υπήρξε ποτέ του Δήμου για να μπορεί να το εκμεταλλευτεί. Αφού πέρασε στην κυριότητά του ΤΑΙΠΕΔ, σκέφτηκε ότι πρέπει να το δημοπρατήσει, με κάποιους όρους. Υπήρξε λοιπόν μια ολοκληρωμένη μελέτη 281 σελίδων. Είμαι νομίζω ο μόνος που την έχω διαβάσει ολόκληρη. Ως Τοπικό, ήμασταν υποχρεωμένοι να την διαβάσουμε γιατί έπρεπε να δώσουμε κάποιες εγγυήσεις και να κάνουμε και κάποιες προτάσεις. Ζητήσαμε κυρίως να διασφαλιστούν οι όροι δόμησης και ότι γίνει να γίνει βασισμένο σε μελέτες και όσα προτείναμε έγιναν όλα δεκτά.

Θέλω όμως να σχολιάσω και αυτό που είπατε για την «μερίδα των πολιτών» που τάσσονται κατά της της αξιοποίησης. Γιατί κάποιοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η πλειονότητα των κατοίκων της Αγίας Τριάδας δεν θέλει την επαναλειτουργία του Κάμπινγκ. Σας διαβεβαιώνω ότι όλο το χωριό -εκτός ελαχίστων περιπτώσεων- θέλει το Κάμπινγκ να αξιοποιηθεί. Δεν ερωτήθηκαν ποτέ οι κάτοικοι για τη γνώμη τους. Γιατί η κατάσταση αυτή τη στιγμή έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι εγκαταστάσεις είναι γεμάτες άτομα περιθωριακά, ο κόσμος δεν αισθάνεται ασφάλεια να περάσει από εκεί μόλις πέσει ο ήλιος. Τον τελευταίο καιρό έχουν καταγγελθεί πολλά περιστατικά επιθέσεων σε γυναίκες. Για πολλούς επίσης έχει καταντήσει το κυνοκομείο του Δήμου. Φώναξα πριν λίγες μέρες τον ΣΥΠΠΑΖΑΘ να έρθει να μαζέψει κάποια σκυλάκια που είχαν λεισμανίαση. Οι κάτοικοι δεν νιώθουν πια ασφάλεια να κινούνται σε εκείνη την περιοχή και λογικό είναι να θέλουν την πρόταση αξιοποίησης.

Υπέρ ποιας πλευράς «τάσσεται», λοιπόν, το Τοπικό Συμβούλιο της Αγίας Τριάδας;

Το Συμβούλιο της Αγίας Τριάδας πρέπει να σας πω πως, μέχρι στιγμής σε όλες τις αποφάσεις που έχει κληθεί να πάρει είναι ομόφωνο και σύσσωμο. Γιατί μπορεί να είμαστε από τρεις διαφορετικές παρατάξεις, αλλά όλες μας οι αποφάσεις στηρίζονται στο καλό του τόπου μας. Όταν λοιπόν κληθήκαμε να ψηφίσουμε, εκδώσαμε μια ομόφωνη απόφαση 7-0 υπέρ της αξιοποίησης του Κάμπινγκ. Γιατί είναι απαίτηση του κόσμου, πρέπει πάση θυσία να γίνει.

Κάποια στιγμή κατηγόρησα στο Δημοτικό Συμβούλιο την Περαία και τους Ν. Επιβάτες γιατί στη συζήτηση για το Κάμπινγκ είπαν ότι η περιοχή του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας είναι το τελευταίο μέρος που έμεινε για να περνάνε τις ώρες τους. Αυτό τώρα το σκέφτηκαν; Όταν χτιζόταν όλη η Περαία και έχτισαν και όλους τους Ν. Επιβάτες κανένας δεν σκέφτηκε που θα κάνει ο κόσμος τη βόλτα του, που θα είναι το πάρκο του, που θα πάει βόλτα το παιδί του; Τα τσιμεντοποιήσανε όλα για να γίνουν εισοδηματίες και θέλουν να έρχονται να περνάνε καλά στην Αγία Τριάδα. Αλλά το πως θα ζήσει η Αγ. Τριάδα δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Πως θα εκτιμούσατε τη γενικότερη συνεργασία σας με τη δημοτική αρχή;

Σε ολόκληρη την πορεία της θητείας μου, προσπάθησα να είμαι συνεργάσιμος, γιατί εάν δεν ήμουν και κοιτούσα πως θα κάνω αντιπολίτευση, θα ήταν σαν να κάνω αντιπολίτευση στο ίδιο μου το χωριό. Ήμουν λοιπόν υποχρεωμένος, είτε ήθελα, είτε όχι, να συνεργαστώ. Πολλές φορές όμως νιώθω ότι με κοροϊδεύουν. Όταν ζητάω, για παράδειγμα, συνάντηση από τον αιρετό και αυτός κοιτάει πως θα με αποφύγει ή του ζητάω κάτι και από την άλλη πλευρά ακούω μόνο ναι -για να μου κάνει το κέφι-, χωρίς όμως αποτέλεσμα, νιώθω ότι με κοροϊδεύουν.

Οι πληγές της διάβρωσης των ακτών στην περιοχή της Αγίας Τριάδας είναι εμφανείς ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια με τον σημαντικό περιορισμό της παραλίας σε λίγα μόλις μέτρα αλλά και υλικές καταστροφές. Ποιες είναι οι αιτίες του φαινομένου αυτού και ποιες οι λύσεις του;

Η διάβρωση των ακτών μας είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η αιτία του φαινομένου είναι η δημιουργία λιμανιών και προβλητών, χωρίς να έχουνε διενεργήσει προηγουμένως σοβαρές μελέτες -παρόμοια περίπτωση αποτελεί και το αεροδρόμιο, για το οποίο βρισκόμαστε σε αναμονή των προβλημάτων. Όλα τα λιμάνια του Δήμου μας είναι «κλεισμένα» από άμμο. Εκεί μαζεύεται η άμμος της Αγίας Τριάδας.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι γνωστό σε όλους, όπως όλοι γνωρίζουν και τις επιπτώσεις που θα έχει εάν δεν δράσουμε άμεσα. Κανείς όμως δεν κάνει τίποτα. Από όσα έχω μελετήσει για το συγκεκριμένο θέμα και από τα ταξίδια που έχω κάνει -έχω δει πως αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας- ξέρω ότι το πρόβλημα της διάβρωσης μπορεί με την τοποθέτηση βραχιόνων να λυθεί εύκολα και γρήγορα, θέληση δεν υπάρχει. Από την ημέρα της εκλογής μου ακούω για μελέτες που δήθεν υπάρχουν αλλά δεν γίνεται τίποτα.

Έχετε πιέσει για αποτελέσματα από τη δική σας πλευρά; Θέλω να πω έχουν υπάρξει προτάσεις του τοπικού συμβουλίου για τον περιορισμό ή και την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού;

Την δεύτερη χρονιά της εκλογής μου, μετά και από δικές μου κινήσεις να έρθουν κάποια κανάλια, να τραβήξουν πλάνα για τη διάβρωση των ακτών και για την γέφυρα της σκάλας μας που κάθε λίγο και λιγάκι πέφτει, κινητοποιήθηκε λίγο η Περιφέρεια, αλλά απλώς για να μας κλείσουν τα μάτια. Να θολώσουν λίγο τα νερά. Ανέφερε ο τότε Αντιπεριφερειάρχης ότι έχουν ποντίσει πλωτούς μετρητές για να μετρήσουν τα ρεύματα και να δουν πως θα γίνουν οι βραχίονες. Είχε εξαγγείλει, μάλιστα, στην τηλεόραση κάτι για το οποίο μας είχε διαβεβαιώσει και ο Δήμαρχος, ότι μετά τον Φεβρουάριο του 2021 θα υπήρχε και μια χρηματοδότηση από ένα πακέτο του ΕΣΠΑ για να αποπερατωθεί το έργο. Εμείς δεν είδαμε ποτέ τίποτα από αυτά. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, είναι δυνατόν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να «στήνει» αλλού τα ίδια έργα και εδώ, μέσα στη Θεσσαλονίκη, να μην μπορεί να κάνει το ίδιο;

Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί έντονα τους κατοίκους της Αγίας Τριάδας και δικαίως γιατί σχετίζεται άμεσα την υγεία τους είναι το θέμα της ύδρευσης και πιο συγκεκριμένα το γεγονός ότι η Αγία Τριάδα ακόμη και σήμερα υδρεύεται από σωληνώσεις αμιάντου αλλά και το θέμα της υδροδότησης του οικισμού Άνω Αγίας Τριάδας. Τι ακριβώς συμβαίνει με το θέμα αυτό;

Η Αγία Τριάδα όπως είπαμε αναπτύχθηκε γρήγορα και κάποια πράγματα δεν προλαβαίνουν να εξελιχθούν το ίδιο γρήγορα. Δυο περιοχές στην Αγία Τριάδα υδρεύονται ακόμα και σήμερα από ιδιωτικά υδραγωγεία. Κάποια στιγμή -όταν ακόμα ήμασταν κοινότητα- βγάλαμε κάποια κονδύλια, ένα από αυτά και για μια δεξαμενή, η οποία βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο της Αγίας Τριάδας και θα υδροδοτούσε τις περιοχές που εξαρτώνται από τα ιδιωτικά δίκτυα. Κάναμε και δυο γεωτρήσεις. Η δεξαμενή αυτή δεν γέμισε ποτέ με νερό και ενώ υπήρχαν οι γεωτρήσεις και ο εξοπλισμός, σταμάτησε το ενδιαφέρον -μάλλον λόγω εκλογών, δεν ξέρω- πάντως δεν συνέχισε τίποτα. Από τότε πέρασαν δυο διοικήσεις Αλεξανδρή, μια διοίκηση Μαυρομάτη και μια Τσαμασλή και δεν έχει πέσει ούτε ένα ποτήρι νερό μέσα.

Περνάει η πρώτη τετραετία που είμαστε Δήμος και επειδή η παραλιακή της Περαίας και των Νέων Επιβατών είχε προβλήματα με τη χαμηλή πίεση του νερού, έκαναν το εξής έξυπνο: Έκαναν λοιπόν στο τέλος της οδού Λαμπράκη ένα ByPass για να παίρνουν το νερό της Αγ. Τριάδας και να το πάνε στους Ν. Επιβάτες και από εκεί ένα άλλο ByPass για να το φέρνουν στην Περαία. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει μια βάνα -η «αμαρτωλή βάνα» που λέμε εμείς εκεί- την οποία κλείνουν και ανοίγουν όποτε αυτοί θέλουν και κόβουν το νερό στην Αγία Τριάδα. Ξαφνικά μένουμε χωρίς νερό στις βρύσες μας, να ψάχνουμε τους υπεύθυνους για να πάνε να γυρίσουνε την βάνα. Οπότε όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για ένα έγκλημα διαρκείας, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Πέρυσι το καλοκαίρι -εν μέσω τουριστικής περιόδου- τρεις μέρες δεν είχαμε νερό. Οι τουρίστες δεν το πίστευαν. Αυτή είναι λοιπόν η κατάσταση στην Αγία Τριάδα και η υποβάθμιση συνεχίζεται…

Ποια θέματα εισηγηθήκατε από τη στιγμή της εκλογής σας και υλοποιήθηκαν ή έστω δρομολογήθηκαν μέσα σε αυτή την τετραετία;

Από την πρώτη μας χρονιά ως Τοπικό Συμβούλιο, συντάξαμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα και παρουσιάσαμε όλα τα προβλήματα του τόπου μας και μεταξύ άλλων, αναφερθήκαμε στην ανάγκη αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, στην οδοποιία, την πεζοδρόμηση, την οδοσήμανση εντός του οικισμού, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και πολλά άλλα προβλήματα καθημερινότητας.

Μάλιστα, στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα για τη διάβρωση των ακτών αναφέραμε χαρακτηριστικά ότι: εφόσον λύσεις μπορούν να δοθούν, ας δοθούν μια ώρα αρχύτερα προτού μπει η θάλασσα στα σπίτια μας. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, γιατί ο ρόλος που έχουν επιλέξει να έχουμε είναι γνωμοδοτικός. Το Τεχνικό Πρόγραμμα του πρώτου έτους το πέταξαν όπως ήταν στα σκουπίδια. Κανονικά θα έπρεπε για την κάθε απόφαση που λαμβάνουμε, η όποια υπηρεσία στην οποία απευθυνόμαστε, να μας απαντά για το αν αυτή μπορεί να υλοποιηθεί ή όχι. Να γνωρίζουμε αρχικά για την πορεία του κάθε έργου και αν κόβεται για ποιο λόγο κόπηκε. Δυστυχώς τέσσερα χρόνια τώρα δεν ολοκληρώθηκε τίποτα από όσα προτείναμε και δεν γνωρίζουμε ούτε καν που βρίσκονται τα θέματα αυτά.

Μελλοντικά; Ποια είναι τα πράγματα τα οποία πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα στην δημ. κοινότητα της Αγίας Τριάδας;

Για μένα τα Τοπικά Συμβούλια πρέπει στο μέλλον να καταργηθούν. Δεν έχουν κανένα ουσιαστικό ρόλο, μας έχουν για υπαλλήλους. Γνωμοδοτικά όργανα; Τους λέμε την γνώμη μας και την πετάνε στα σκουπίδια. Καλύτερα να καταργηθούνε, να δουλέψουν λίγο οι αιρετοί που πληρώνονται.

Εάν ήθελαν να έχουμε πιο ενεργό ρόλο, θα είχαμε. Για παράδειγμα, θα μπορούσε στην κάθε περιοχή ανάλογα τον πληθυσμό να δίνεται ένα ποσό, το οποίο θα αποφάσιζε το συμβούλιο σε ποιο έργο θα διοχετεύονταν, ανάλογα φυσικά με τις ανάγκες τις περιοχής. Να κάναμε κάθε χρόνο και από ένα έργο. Εγώ εάν μου δίνονταν αυτά τα λεφτά, θα είχα κάνει υπόγειους κάδους σε όλη την Αγία Τριάδα και δεν θα περνούσαν οι επισκέπτες από τον κεντρικό για να αντικρίζουν αυτό το χάλι με τους αραδιασμένους κάδους. Δεν θέλουν, όμως, να μας δώσουν αξία.

Μπορείς να διαβάσεις:

Δημοσκόπηση ethermaikos: 3/4 σήμερα επιλέγουν Γ. Τσαμασλή

Post a Comment