Ο Ιούνιος της Υπερηφάνειας
Μια εξέγερση έκανε την αρχή.
Μια ζεστή νύχτα του Ιουνίου του 1969 πραγματοποιήθηκε μια…συνηθισμένη αστυνομική εισβολή σε ένα από τα πιο δημοφιλή gay μπαρ της Νέας Υόρκης, το Stonewall Inn. Αυτό που δεν ήταν συνηθισμένο ήταν η αντίδραση των θαμώνων.
Εν αρχή ην…οι ταραχές του Stonewall
Ήταν 28 Ιουνίου 1969. Βαριά οπλισμένοι άντρες των ειδικών δυνάμεων της Νέας Υόρκης πραγματοποίησαν επιδρομή στο Stonewall Inn, ένα δημοφιλές γκέι μπαρ στο Greenwich Village. Η επιδρομή έγινε δήθεν επειδή το μαγαζί δεν διέθετε άδεια κατανάλωσης αλκοόλ -οι αρχές δεν τις ενέκριναν συχνά για τα γκέι μπαρ- αλλά ήταν η τελευταία σε μια μακρά σειρά ενεργειών που έγιναν ειδικά για τη δίωξη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της πόλης.
Οι αστυνομικοί άρχισαν να συλλαμβάνουν ανθρώπους, και όταν ένας χτύπησε τον κρατούμενο του, ο κόσμος άρχισε να ανταποδίδει τα χτυπήματα.
Η αστυνομία αναγκάστηκε να οχυρωθεί μέσα στο μπαρ, καθώς ο όχλος μεγάλωνε σε δύναμη και αριθμό, ξεκινώντας μια σειρά διαδηλώσεων που διήρκεσαν αρκετές ημέρες.
O Ιούνιος ως Pride μήνας
Οι λεγόμενες «ταραχές του Stonewall» (ή «εξέγερση του Stonewall») δεν ήταν η πρώτη φορά που η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα των ΗΠΑ αγωνίστηκε ανοιχτά κατά της συστημικής καταπίεσης και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- στην πραγματικότητα, η πρώτη εκστρατεία για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ χρονολογείται από το 1924.
Ωστόσο, εκεί που όλοι πλέον κατάλαβαν ότι οι ταραχές του Stonewall δεν θα ήταν ένα απλό πυροτέχνημα ήταν όταν τον επόμενο χρόνο πραγματοποιήθηκε η «πορεία για στο Stonewall» σε ανάμνηση του γεγονότος και συγχρόνως σαν διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων και της βίας που ασκήθηκαν στους ομοφυλόφιλους, λεσβίες και Τρανς της Νέας Υόρκης. Το θέμα ήταν η «υπερηφάνεια των ομοφυλοφίλων» (Gay Pride) και οι ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες του Σικάγο, του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Άντζελες διοργάνωσαν επίσης εκδηλώσεις για την περίσταση.
Με τα χρόνια, η επέτειος απέκτησε εορταστικό χαρακτήρα, απλώθηκε αρχικά και σε άλλες αμερικανικές πόλεις και στη συνέχεια σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως του δυτικού κόσμου, ενώ καθιερώθηκε η 28η Ιουνίου ως η «Ημέρα ΛΟΑΤ περηφάνειας» (LGBT Pride Day). Για το λόγο αυτό τα περισσότερα LGBT Pride ανά τον κόσμο διοργανώνονται συνήθως μήνα Ιούνιο.
Και κάπως έτσι έφτασε και στην Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 1980 έγινε η πρώτη προσπάθεια από το ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας) στην Αθήνα. Πέρασαν αρκετά χρόνια για να γίνουν οι επόμενες εκδηλώσεις με πολλά εμπόδια και πολλούς να εκφράζουν την αντίθεσή τους. Το πρώτο επίσημο Athens Pride διοργανώνεται το 2005, αντίστοιχο με Pride του εξωτερικού, και από τότε κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο.
Οι ΗΠΑ και το Gay Pride
Παρόλο που οι ταραχές του Stonewall βοήθησαν να ξεκινήσει μια νέα εποχή ακτιβισμού των ΛΟΑΤΚΙ και το «Gay Pride» έγινε το σύνθημα για ένα όλο και πιο παγκόσμιο κίνημα, οι ΗΠΑ δεν αναγνώρισαν αυτή τη σημασία σε εθνικό επίπεδο μέχρι το 1999.
Τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς, ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τίμησε την 30η επέτειο του Stonewall ανακηρύσσοντας τον Ιούνιο ως «Μήνα Υπερηφάνειας Γκέι και Λεσβιών».
Δέκα χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε μια άλλη διακήρυξη, ενημερώνοντας τον τίτλο του σε «Μήνας υπερηφάνειας των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσέξουαλ».
«Όσο η υπόσχεση της ισότητας για όλους παραμένει ανεκπλήρωτη, όλοι οι Αμερικανοί επηρεάζονται. Αν μπορέσουμε να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε τις αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε το έθνος μας, κάθε Αμερικανός θα ωφεληθεί» έγραψε.
«Κατά τη διάρκεια του Μήνα Υπερηφάνειας των ΛΟΑΤ, καλώ την ΛΟΑΤ κοινότητα, το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό να συνεργαστούν για την προώθηση ίσων δικαιωμάτων για όλους, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου».
Μπορείς να διαβάσεις:
Πανελλαδικές 2023: Με τριπλή «μάχη» ξεκινά η δεύτερη εβδομάδα