Back
Ωδείο Αθηνών

Μητσοτάκης από το Ωδείο Αθηνών: «Θέλουμε να φέρουμε την επανάσταση στο ΕΣΥ»

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Σε θεματική εκδήλωση για την Υγεία συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τρίτης (02/05) στο Ωδείο Αθηνών. Η θεματική συζήτηση του πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ αφορούσε την Υγεία και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας σε αυτόν τον τομέα.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ την τετραετία που μας πέρασε έριξε τα θεμέλια για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Θέλουμε την επόμενη τετραετία να κάνουμε πράξη το όραμά μας και να επιφέρουμε μία επανάσταση στην αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός στη θεματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία στο Ωδείο Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως το ΕΣΥ άντεξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και, όπως χαρακτηριστικά είπε, «θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι κάθονται και κάθισαν στις «ηλεκτρικές» καρέκλες του Υπουργείου Υγείας». Ανέφερε ότι είναι μονόδρομος η αξιολόγηση όλων των δομών Υγείας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ξεβολέψει κάποιους αλλά είναι ένα μικρό κόστος που θα αναλάβουμε για να κάνουμε πράξη την αναμόρφωση του συστήματος υγείας».

Η Επανάσταση στη Δημόσια Υγεία

Έχει έρθει η ώρα για μια πραγματική επανάσταση στον χώρο της Υγείας ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ο οποίος ευχαρίστησε τον Βασίλη Κικίλια, τον Θάνο Πλεύρη, την Μίνα Γκάγκα, τον Βασίλη Κοντοζαμάνη αλλά και τους Γενικούς Γραμματείς για το έργο που έκαναν και την προσπάθεια τους για να παραμείνει όρθιο το ΕΣΥ την περίοδο της πανδημίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισαγωγική τοποθέτηση της Ειρήνης Αγαπηδάκη, η οποία αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην δεκαετή οικονομική κρίση που επιδείνωσε την κατάσταση στη δημόσια υγεία αλλά και την πανδημία που ενέτεινε τα προβλήματα.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κυρία Αγαπηδάκη λέγοντας ότι η επιλογή της για την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου της ΝΔ, δείχνει την στοχοπροσήλωσή μας για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών στον χώρο της Υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση κατά 37% των δαπανών υγείας, καθώς και στην αύξηση του απόλυτου αριθμού των νοσηλευτών, αλλά και στην αύξηση κατά 10% των αμοιβών των ιατρών. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημαντική αύξηση των αριθμών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και στάθηκε ιδιαίτερα στο θεσμό του προσωπικού ιατρού.

«Αποτελεί δέσμευση μου ό,τι μπορούμε να εξοικονομήσουμε από τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ να επανεπενδύεται στην Υγεία εκτός από τους πόρους, που έχουν ήδη προβλεφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και ευρύτερα». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην ψηφιοποίηση της Υγείας.

«Έχουμε βάλει τα θεμέλια για την ολοκλήρωση του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς, που φιλοδοξούμε να γίνει εντός της επόμενης 4ετίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία έχουμε ρίξει θεμέλια, κάπου έχουμε χτίσει ορόφους κάπου πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, πάντως έχουμε συγκροτημένη άποψη για το τι πρέπει να γίνει στον τομέα της Υγείας τα επόμενα 4 χρόνια και ευελπιστούμε να μας δώσουν οι πολίτες την ευκαιρία να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με τα ζητήματα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία παγκόσμια «βόμβα» και επέμεινε ότι θα χρειαστεί να ανακατευθυνθούν επιπρόσθετοι πόροι για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως την επόμενη ημέρα πρέπει να δούμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε, ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό των προσωπικών ιατρών. Σε ό,τι αφορά στην πολιτική για τα Κέντρα Υγείας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως δρομολογείται η ανακατασκευή 156 Κέντρων Υγείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αναβάθμιση της Υγείας είναι μια επένδυση που πρέπει να γίνει. Είναι πάντα πιο φτηνό να προλαμβάνεις είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που έδωσε τη μάχη του αντικαπνιστικού νόμου η οποία σε μεγάλο βαθμό πέτυχε.

Είναι πρόκληση και ευκαιρία για την χώρα η αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, τόνισε.

Ωδείο Αθηνών

Η δημόσια Υγεία αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία της επόμενης ημέρας

«Επιδιώκουμε μία δίκαιη πολιτική για την Υγεία» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και επικαλούμενος το εθνικό γνώρισμα της νησιωτικότητας επέμεινε πως όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως του που διαβιούν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά στη Δημόσια Υγεία ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως για αυτόν ο συγκεκριμένος τομές αποτελεί και προσωπική πρόκληση, αλλά και μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι «πάντα φθηνότερο να προλαμβάνεις, από το να θεραπεύεις» και σημείωσε ότι στον προσυμπτωματικό έλεγχο τα αποτελέσματα είναι ορατά. «Για μένα προσωπικά η δημόσια υγεία αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία της επόμενης ημέρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αξιολόγηση παντού με πολύ αυστηρά κριτήρια

Απαντώντας σε ερώτηση της κυρίας Κοτανίδου αν η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να προχωρήσει την αξιολόγηση σε όλες τις δομές Υγείας, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Ναι. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Είναι ένα μικρό κόστος που θα αναλάβουμε για την αναμόρφωση του συστήματος Υγείας» σημείωσε.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η αξιολόγηση θα ξεβολέψει κάποιους, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σκέφτομαι μάλιστα εκτεταμένη αξιολόγηση και σε ό,τι αφορά στα κλινικά και τα οικονομικά αποτελέσματα. Τα πρόσωπα μετράνε και η αξιολόγηση θα έχει πολύ αυστηρά κριτήρια» είπε ο πρωθυπουργός.

Στο πεδίο των νοσοκομείων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τους ειδικούς εάν ιεραρχούν ως προτεραιότητα τις αμοιβές ή τις συνθήκες εργασίας και στάθηκε ιδιαίτερα στη δυνατότητα που παρέχεται πλέον στους γιατρούς του ΕΣΥ να εξασκούν το επάγγελμα και εκτός των δημόσιων νοσοκομείων.

Για το νοσηλευτικό προσωπικό ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη να προσληφθούν 10.000 πρόσθετοι νοσηλευτές εντός των επομένων 4 χρόνων. «Είναι μια μεγάλη πληγή οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις» ανέφερε. Ο πρωθυπουργός επέμεινε, δε, στην αύξηση των απολαβών, αλλά και στην αισθητή βελτίωση των συνθηκών εργασίας των νοσηλευτών χαρακτηρίζοντας «ανάγκη» να εκσυγχρονιστούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

ΠΗΓΗ
Μπορείς να διαβάσεις:

Α. Τσίπρας: «Άδικο για τον Σερραϊκό λαό να τον καταστήσει συνένοχο ο Καραμανλής των Τεμπών»

Post a Comment