Μια ξεχωριστή stand up comedy παράσταση ευαισθητοποίησε μαθητές του 2ου ΓΕΛ
Συγκίνηση, προβληματισμό αλλά και γεμάτη νοήματα ήταν η stand up comedy παράσταση «Στα καλά του καθισμένου 2 1/2» που παρακολούθησαν χθες στο ΚΑΠΠΑ μαθητές του 2ου ΓΕΛ Θερμαϊκού.
Ήρθαν σε επαφή με το ζωντανό παράδειγμα ενός νέου ανθρώπου με αναπηρία, τον Δημήτρη Αντωνίου. Πρωταγωνιστεί στην παράσταση μαζί με τον Μιχάλη Σαρόπουλο. Ο Δημήτρης Αντωνίου, μιλώντας αποκλειστικά στο #ethermaikos, δήλωσε: «Η παράσταση μας με κοινό το 2ο ΓΕΛ Θερμαϊκού ήταν μία από τις αγαπημένες μας. Σε ένα πολύ όμορφο θέατρο. Με ένα ξεχωριστό κοινό που γέλασε με τα αστεία μας και αφουγκράστηκε τους προβληματισμούς μας. Ακόμη πιο ευχάριστο ήταν το γεγονός ότι οι μαθητές μετά την παράσταση παρουσίασαν τους δικούς τους προβληματισμούς και στόχους για το μέλλον. Έδειξαν ότι είναι αρκετά ώριμοι σε θέματα αναπηρίας και αυτό μόνο ελπιδοφόρο μπορεί να είναι».
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Σαρόπουλος, πρωταγωνιστής και αυτός στη χθεσινή παράσταση, μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του: «Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνόμαστε σε παιδιά. Και αυτά με τη σειρά τους να γίνονται κοινωνοί της ιδέας του να δώσουμε στον κόσμο ένα καλύτερο πρόσωπο. Μόνο σπουδαίο μπορεί να χαρακτηριστεί ότι στην παράσταση αυτή θεατές είναι παιδιά. Είναι οι πολίτες του αύριο. Είναι αυτοί που θα αλλάξουν την κοινωνία σε όλα όσα εμείς οι «μεγάλοι» παταγωδώς αποτύχαμε. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο Νίκος Πορτοκάλογλου, τα παιδιά στην κερκίδα είναι η μόνη μας ελπίδα».
Απολογισμός της παράστασης από τους εκπαιδευτικούς
Η Σοφία Ζηφκοπούλου, διευθύντρια του σχολείου, τόνισε ότι «στο σχολείο μας γίνονται δράσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Έχουν ως στόχο, κυρίως, να μας υπενθυμίσουν και να μας ευαισθητοποιήσουν για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ΑΜΕΑ. Αλλά και την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ενώνουμε όλοι τις φωνές μας στέλνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού».
Απολογισμό για τη χθεσινή εκδήλωση έκανε και η Ευτυχία Δεληγιώργη, υπεύθυνη του ευρωπαϊκού προγράμματος. Δήλωσε ότι «οι μαθητές έδειξαν με τη στάση τους ότι «έχει φυτρώσει» μέσα τους ο σπόρος της ενσυναίσθησης για τα ΑΜΕΑ. Είναι κάτι που μας χαροποιεί και μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους». Ακόμη, η Μαρία Παπαδοπούλου, φιλόλογος, ανέφερε ότι «ήταν μια επιτυχημένη παρουσίαση, ωφέλιμη για τα παιδιά. Είχε ως στόχο την καλλιέργεια ενσυναίσθησης και διάθεσης φροντίδας. Ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές αυτής της στάσης στην τοπική κοινωνία».
Την εν λόγω εκδήλωση διοργάνωσε το 2ο ΓΕΛ Θερμαϊκού «Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2021-2022» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας ΑΜΕΑ στις 3 Δεκεμβρίου.
Τέλος, όσον αφορά τις δράσεις του σχολείου, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν μια εφαρμογή. Πρόκειται για ένα λογισμικό εντοπισμού προσβάσιμων σημείων για ΑΜΕΑ στην περιοχή μας. Στόχος της δράσης αυτής είναι η ακριβής χαρτογράφηση αυτών των σημείων και η βελτίωση της πρόσβασης σε αυτά. Επίσης, παρουσιάστηκαν μελοποιημένοι στίχοι των μαθητών του προγράμματος με περιεχόμενο την άποψη τους για την αδιάφορη – και κάποιες φορές ανάλγητη – αντιμετώπιση των ΑΜΕΑ από την πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου.
Μπορείς να διαβάσεις:
Τι λείπει άραγε από τους νέους στις μέρες μας;
ΕΡΕΥΝΑ: Ποιες είναι οι ανάγκες των νέων της Θεσσαλονίκης & του Δήμου Θερμαϊκού