Με πολιτικό docudrama και την Κ. Σακελλαροπούλου, άνοιξε η αυλαία για το 26ο ΦΝΘ (Φώτο)
Στην καρδιά της πλατείας Αριστοτέλους, χτυπούσε το βράδυ της Πέμπτης το 26ο ΦΝΘ με ειδικούς προσκεκλημένους, όπως την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Υφυπουργό Πολιτισμού, Χρίστο Δήμα, τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό, τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Ορέστη Ανδρεαδάκη αλλά και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη. -Το #ethermaikos παρακολούθησε την τελετή έναρξης του 26ου ΦΝΘ.
Η τελετή έναρξης, πραγματοποιήθηκε με πλήθος κόσμου να γεμίζει το ιστορικό κινηματοθέατρο, «Ολύμπιον» με τα φώτα στραμμένα στον βραβευμένο δημιουργό Φερνάντο Τρουέμπα, ο οποίος τιμήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Αλέξανδρο για τη συνεισφορά του στον κινηματογράφο.
«…Έχετε εφεύρει, τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, το να μην προσπαθείς να καταστρέψεις τον άλλον… νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα για την ανθρωπότητα» – Φερνάντο Τρουέμπα
Ο σκηνοθέτης, στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τους Έλληνες για την συνεισφορά τους στον χώρο του πολιτισμού αλλά κυρίως για την γέννηση της δημοκρατίας, την οποία όπως δήλωσε: «την οφείλουμε στους ‘Ελληνες». Πιο συγκεκριμένα, για την σχέση του με την Ελλάδα ανέφερε:
«Μου είχε λείψει η Ελλάδα, το φαγητό, τα τοπία της… ήταν μια πραγματική ευτυχία για εμένα να εργάζομαι με τον κόσμο της Ελλάδας τους ηθοποιούς τους και τους τεχνικούς… ήδη αισθάνομαι τη χώρα σαν το σπίτι μου… Έχετε εφεύρει τα πάντα όχι μόνο τη δημοκρατία αλλά τη φιλοσοφία, έχετε εφεύρει το τρόπο με τον οποίο απολαμβάνει ο άνθρωπος την ζωή μέσα από την κωμωδία και την τραγωδία, έχετε εφεύρει τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, το να μην προσπαθείς να καταστρέψεις τον άλλον… νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα για την ανθρωπότητα».
Για το έργο του, «Πυροβόλησαν τον πιανίστα» το περιέγραψε ως μια ταινία πολιτική, η οποία αναπαριστά «την σύγκρουση ανάμεσα στον πολιτισμό την βία, την σύγκρουση ανάμεσα στην τέχνη και τον φασισμό».
Στη συνέχεια ακολούθησε η τιμητική βράβευση του σκηνοθέτη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τόνισε την σημασία του θεσμού που κλείνει 26 χρόνια αλλά και την σπουδαία συνεισφορά του ντοκιμαντέρ για την δημοκρατία. Μεταξύ άλλων, δεν δίστασε να προσπαθήσει να ορίσει το ντοκιμαντέρ ως μια σχέση που διαφυλάσσει την δημοκρατία.
«Το ντοκιμαντέρ, ένα είδος με βαθιά δημοκρατικά χαρακτηριστικά» – Κ. Σακελλαροπούλου
Χαρακτηριστικά ένα απόσπασμα από τον χαιρετισμό της:
«Το ντοκιμαντέρ είναι η καλλιτεχνική αναπαράσταση της πραγματικότητας, η δημιουργική διαχείριση μιας αθέατης πλευράς, η ποιητική αποτύπωση μιας τεκμηριωμένης αλήθειας ή η υποκειμενική καταγραφή κάποιων διαστάσεων της. Το ντοκιμαντέρ είναι κινηματογραφικό είδος που προϋποθέτει πολιτισμική ευαισθησία, δημοσιογραφική αυθεντικότητα, ηθική ακεραιότητα, νοηματική καθαρότητα και πολιτική ευθυκρισία… Σε μια εποχή που η χρήση της τεχνολογίας τείνει να απομακρύνει μεγάλο μέρος του κινηματογράφου μυθοπλασίας από την ανθρώπινη εμπειρία δημιουργώντας σύμπαντα εξωπραγματικής σαγήνης, το ντοκιμαντέρ αναλαμβάνει να ανακατασκευάσει, να εμβαθύνει, να αναστοχαστεί και να ερμηνεύσει την πραγματικότητα χωρίς να την αντιγράφει αλλά να την αντανακλά, χωρίς να αποκόπτεται από τον λόγο του τεκμηρίου ή να αποσπάται από την ζωή…».
Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε το μουσικό πολιτικό docudrama «Πυροβόλησαν τον πιανίστα» του Φερνάντο Τρουέμπα ένα «εικαστικό κομψοτέχνημα με έντονα στοιχεία πολιτικού ντοκιμαντέρ».
Πράγματι, πρόκειται για μουσικό πολιτικό docudrama, το οποίο ταξιδεύει τον θεατή στην Βραζιλία όπου διερευνάται η ξαφνική εξαφάνιση του βιρτουόζο πιανίστα και συνθέτη Φρανσίσκο Τενόριο Ζούνιορ σε μια περιοδεία του στην Αργεντινή το 1976 μιλώντας για τη δικτατορία του Χ. Βιδέλα. Έτσι, ο θεατής βυθίζεται σε κρατική τρομοκρατία και αναγνωρίζει τα σημάδια της τρομοκρατίας στην σημερινή εποχή.
Μεταξύ άλλων, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα του φετινού φεστιβάλ, το οποίο τιμά την ΛΑΟΤΚΙ+ κοινότητα ενόψει της φιλοξενίας του Europride: «Φιλοξενώντας φέτος 250 ντοκιμαντέρ που αγγίζουν μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι το μεγάλο αφιέρωμα στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, το Φεστιβάλ προτάσσει την κορυφαία εκπαιδευτική του σημασία και εξελίσσεται σε μια δυναμική, γόνιμη και δημιουργική πλατφόρμα διαλόγου και προβληματισμού για τα μείζονα ζητήματα της εποχής μας. Και ενόψει της φιλοξενίας του Europride σε μερικούς μήνες, επιτρέψτε μου να σας πως νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που σε αυτό το Φεστιβάλ η φωνή της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας ακούγεται, επιτέλους, δυνατά και υπερήφανα».
Επίσης, η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό συγκινημένη έκανε λόγο για την σημασία του ντοκιμαντέρ σήμερα καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα προβληθούν συνολικά 250 ταινίες ενώ οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν είτε διαδικτυακά είτε στους φυσικούς χώρους.