Back
Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 12 γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες

Διάρκεια ανάγνωσης: 8 λεπτά

Η κάθε μία διαγράφει ξεχωριστά τη δική της πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο  επιχειρείν και στην εκπαίδευση.

Από το 1977 η 8η Μαρτίου έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με σκοπό να αναγνωρίσουμε πόσο μακριά έχουμε φτάσει ως προς την ισότητα των φύλων, αλλά και πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Σήμερα, το τοπίο παραμένει θολό. Μπορεί οι γυναίκες πλέον να ηγούνται χωρών, να διαγράφουν λαμπρή πορεία σε ποικίλους τομείς παγκοσμίως, όμως, τα ποσοστά περιστατικών βίας και γυναικοκτονιών είναι θλιβερά και συνεχώς αυξανόμενα.

Δώδεκα γυναίκες που «πρωταγωνιστούν», μέσα από το έργο τους, στην κοινωνία, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις επιχειρήσεις και στην εκπαίδευση του Δ. Θερμαϊκού μιλούν στο #ethermaikos για τις προκλήσεις, τους πολλαπλούς ρόλους και το μέλλον της γυναικείας φύσης.

Βασιλική Γεροβασιλείου, Υπεύθυνη Marketing Κτήμα Γεροβασιλείου

Γεροβασιλείου

Βασιλική Γεροβασιλείου ________

Μαζί με τα δύο της αδέρφια αποτελούν τη δεύτερη γενιά του «Κτήματος Γεροβασιλείου». «Η σημερινή ημέρα είναι μία όμορφη ευκαιρία να υπενθυμίζουμε την ευαισθησία, τη δύναμη και την αφοσίωση μας. Στο κτήμα μας πλέον οι γυναίκες αποτελούν το 44% του συνολικού μας προσωπικού, ενώ σε ανώτερες διοικητικές θέσεις το ποσοστό φτάνει στο 55%. Αυτά τα ποσοστά δείχνουν και τη δέσμευσή μας για την ισότητα και τη σημαντικότητα που έχουν οι γυναίκες στο κτήμα Γεροβασιλείου».

Ξένη Γερνά, Διευθύντρια ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας

Γερνά

_______________ Ξένη Γερνά

Κατέχει τη διευθυντική θέση ενός παιδαγωγικού ιδρύματος που αποτελεί εδώ και χρόνια την πηγή επαγγελματιών τουρισμού. «Η κοινωνία μας δυστυχώς πηγαίνει πίσω. Πιστεύω ακράδαντα στις γυναικείες ικανότητες. Σαν προσωπικότητα η γυναίκα είναι φύσει οργανωτική αλλά δυστυχώς οι προσπάθειες των γυναικών πρέπει να είναι πολλαπλάσιες των ανδρών για να εξελιχθούν, είτε ως εργαζόμενες, είτε σε θέσεις ηγεσίας. Ο αγώνας παραμένει ατελείωτος και ανεκπλήρωτος».

 

Ελένη Παπία, Πρόεδρος Σωματείου Επισιτιστικών Επαγγελμάτων Δ. Θερμαϊκού

Ελένη Παπία

Ελένη Παπία _________________

Ηγείται ενός Σωματείου το οποίο αποτελεί κλειδί ανάπτυξης και συγχρόνως τομέα εξωστρέφειας της περιοχής του Δ. Θερμαϊκού. «Μητέρα, σύζυγος, επαγγελματίας. Οι γυναίκες μπορούμε να διαχειριζόμαστε ταυτόχρονα πολλές καταστάσεις. Χρειάζονται όμως θυσίες για να φτάσεις στα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι δυσκολίες μας είναι πρακτικές ώστε να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε στους πολλαπλούς μας ρόλους», δήλωσε για τη ημέρα η Ελ. Παπία. Το μήνυμά της για τη νέα γενιά γυναικών που έρχεται ήταν «Να μην το βάζει κάτω, να έχει στόχους και να τους κυνηγήσει μέχρι το τέλος».

 

Πάττη Πασχαλίδου, Επικεφαλής παράταξης «Όλοι Μαζί»

Πάττη Πασχαλίδου

____________ Πάττη Πασχαλίδου

Είναι στο τιμόνι της παράταξης «Όλοι Μαζί» με εμβληματική παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δ. Θέρμης και ανάμεσα στις 4 πιο περιζήτητες σε σταυρούς υποψήφιες στην Μ.Ε. Θεσσαλονίκης. «Η νέα γενιά και οι άνθρωποι αλλάζουν. Έχουμε κατακτήσει πολλά δικαιώματα τα οποία μπορούμε  να εξελίξουμε. Λυπηρό είναι ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε πολύ λίγες. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να διαχωρίζονται οι άνθρωποι από το φύλο τους αλλά από το αν είναι άξιοι και ικανοί. Τα νέα κορίτσια να οπλιστούν με υπομονή, γνώση και να μην επιτρέπουν σε άλλους να αποφασίζουν γι’ αυτές».

 

Νίκη Χρυσίδου, σύζυγος του Δημάρχου Θερμαϊκού Θ. Τζέκου και Μητέρα 2 παιδιών

Νίκη Χρυσίδου

Νίκη Χρυσίδου ______________

Βρίσκεται στο πλάι του δημάρχου Θερμαϊκού Θ. Τζέκου και είναι μητέρα 2 παιδιών, αποτυπώνοντας τον πολλαπλό ρόλο της σύγχρονης γυναίκας. «Η γυναίκα σήμερα οφείλει να ανταπεξέλθει σε πολλαπλούς και απαιτητικούς ρόλους. Τη σημερινή μέρα δεν την βλέπω ως γιορτή, αλλά ως ημέρα μνήμης των γυναικείων αγώνων», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «στην οικογένειά μας είμαστε μία ομάδα και θεωρώ φυσικό επακόλουθο να στηρίζω τον άνθρωπό μου να τον δω χαρούμενο ώστε να είμαι κι εγώ μαζί του».

 

Μορφούλα Καραγιάννη – Σκαρτάδου, Αντιδήμαρχος Παιδείας

Μορφούλα Καραγιάννη – Σκαρτάδου

___ Μορφούλα Καραγιάννη – Σκαρτάδου

Με εκπαιδευτική και συλλογική δράση, από τη θέση της αντιδημάρχου Παιδείας η Μορφούλα Καραγιάννη – Σκαρτάδου αναρωτάται πόσοι αιώνες ακόμη θα χρειαστούν για να κερδίσει η γυναίκα τη θέση που της αξίζει. «Πόσο ακόμη θα πρέπει να παλέψει για να αποδεχτεί ο κόσμος τα αυτονόητα; Ας μετατρέψουμε την σχετική αναφορά των  Ηνωμένων Εθνών, από ευχολόγιο σε καθημερινό μας οδοδείκτη αντίληψης συμπεριφοράς και δράσης – η ισότητα των φύλων δεν είναι θεμελιώδες δικαίωμα, αλλά απαραίτητο θεμέλιο για ένα ειρηνικό, ευημερούντα και βιώσιμο κόσμο».

 

Σοφία Ζηφκοπούλου, Διευθύντρια 2ο ΓΕΛ Θερμαϊκού, π. Αντιδήμαρχος Παιδείας

Σοφία Ζηφκοπούλου

Σοφία Ζηφκοπούλου __________

Το όνομά της συνυφασμένο με γενιές μαθητών από τα σχολεία που διετέλεσε διευθύντρια αλλά και με το έργο της ως αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θερμαϊκού. «Γυναίκα, ευλογημένη από τον ΘΕΟ προικισμένη με μοναδικά χαρίσματα και προορισμό να κατακτήσει και να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην πορεία της ανθρωπότητας. Δοκιμάζεται καθημερινά και διακρίνεται σε όλα τα πεδία, στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνική προσφορά. Γιορτάζει καθημερινά και τιμάται ως ΚΟΡΗ, ως ΜΑΝΑ, ως ΣΥΖΥΓΟΣ, ως ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ, ως ΦΙΛΗ, ως ΓΥΝΑΙΚΑ. Και είναι για όλους εκεί!».

 

Αλεξία Μποϊδάνη, Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου

Αλεξία Μποϊδάνη

___________ Αλεξία Μποϊδάνη

Με εμπειρία από τα κοινά και ρόλο σημαντικό στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Θερμαϊκού. «Η γυναίκα δίνει έναν  καθημερινό αγώνα με τους πολλαπλούς ρόλους που έχει αναλάβει και της αξίζει να απολαμβάνει κάθε στιγμή τον σεβασμό, την αγάπη και την κατανόηση. Ας γίνει αυτή η ημέρα η αρχή μιας ωριμότερης σκέψης και προτροπής σε δράση για όλες αυτές τις γυναίκες που σιωπούν, ανέχονται και τελικά θυσιάζουν την προσωπικότητα τους στο βωμό του φόβου και της ανασφάλειας».

 

Κάτια Καργιολάκη, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ν. Μηχανιώνας

Κάτια Καριολάκη

Κάτια Καργιολάκη ___________

Βρίσκεται στο τιμόνι της Τοπικής Κοινότητας Ν. Μηχανιώνας και παράλληλα εργάζεται στην εκπαίδευση ως νηπιαγωγός. «Σήμερα είναι μία ημέρα μνήμης για όλα τα επιτεύγματα των γυναικών οι οποίες αγωνίστηκαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Προσδοκώ στην γιορτή του ανθρώπου, η οποία θα είναι κάθε μέρα σε ένα πλαίσιο ισότητας και ειρήνης. Οι γυναίκες είμαστε έτοιμες να αναλάβουμε θέσεις ισχύος, δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμες να αντιμετωπίσουμε την μη εμπιστοσύνη».

 

Κωνσταντίνα Ρομπέση, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αγίας Τριάδας

Κωνσταντίνα Ρομπέση

_________ Κωνσταντίνα Ρομπέση

Είναι η νεότερη και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγ. Τριάδας, ενώ συγχρόνως εργάζεται στην εκπαίδευση ως καθηγήτρια Αγγλικών. Αν και η γυναικεία παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί μειοψηφία εκείνη χαρακτηριστικά δήλωσε πως το φύλο δεν την έκανε ποτέ να νιώσει μειονεκτικά. «Έχω ζήσει όλη μου την ζωή στην Αγ. Τριάδα και τον πονάω τον τόπο μου. Δεν περίμενα εν έτη 2024 να βιώσω ρατσιστικές συμπεριφορές λόγω του φύλου μου. Ωστόσο, εύχομαι τα νέα κορίτσια να ασχοληθούν όχι μόνο με την πολιτική αλλά και με άλλες θέσεις ισχύος».

 

Δέσποινα (Μπέτυ) Ευαγγελινού, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δέσποινα (Μπέτυ) Ευαγελλινού

Δέσποινα (Μπέτυ) Ευαγγελινού ____

Είναι σύμβουλος του δημάρχου Θερμαϊκού σ’ έναν από τους πιο αναπτυσσόμενους τομείς της τεχνολογίας αυτού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. «Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια για έναν κόσμο όπου οι γυναίκες θα χαίρουν ίσες ευκαιρίες, σεβασμό και αξιοπρέπεια και να εξαλείψουμε κάθε μορφή ανισότητας. Νέες κοπέλες, γεμάτες όρεξη για ζωή και δημιουργία, έρχονται να προσθέσουν τη δική τους πινελιά στον κόσμο, φέρνοντας μαζί τους νέες ιδέες και οπτικές» και ευχήθηκε σε όλες τις γυναίκες να χαράξουν τον δικό τους δρόμο με σιγουριά και αισιοδοξία.

 

Αριστέα Κοντοδήμου Αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Δ. Θερμαϊκού

Αριστέα Κοντοδήμου

________ Αριστέα Κοντοδήμου

Σε ρόλο αντιπροέδρου σε ένα από τα πιο δυναμικά σωματεία του Δ. Θερμαϊκού, αυτό των εργαζομένων, η Αρ. Κοντοδήμου θεωρεί επιβεβλημένο οι γυναίκες θύματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας να στηριχθούν από Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες. «Αυτή η ημέρα είναι μια υπενθύμιση για όλους μας ότι ακόμη και σήμερα, υπάρχουν πολλά εμπόδια και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Φυσικά και έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός, αλλά δεν αρκούν. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η βία κατά των γυναικών, η εκμετάλλευση τους στους χώρους εργασίας και όχι μόνο. Μόνο έτσι η κοινωνία θα μπορεί να κοιτάζει το μέλλον και δεν θα επιστρέφει στο σκοτεινό και θλιβερό παρελθόν». 

Το #ethermaikos εύχεται σε όλες τις γυναίκες δύναμη για τη συνέχιση ενός αγώνα προς την ισότητα!

Μπορείς να διαβάσεις:

Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη για τους κατοίκους του Δ. Θερμαϊκού

 

Comments(2)

 • Στυλιανος κασσαρας

  8 Μαρτίου 2024

  Αφήσατε εκτός επιστήμονες, εργαζομενες με σκληρές συνθήκες που είναι κ μητέρες κ κάνατε μια καθαρά πολιτικής απόχρωσης παρουσιαση

  • Konstantinos Kalamidas, Director ethermaikos.gr

   8 Μαρτίου 2024

   Αντιδήμαρχε συγγνώμη αν δεν μπορείς να δεις στα μάτια της Αντιπροέδρου των Εργαζομένων του Δήμου Θερμαϊκού την κα Αριστέα Κοντοδήμου όλες τις σκληρά εργαζόμενες γυναίκες και μάλιστα μητέρες. Συγγνώμη αν στα μάτια της ειδικής συμβούλου και συνυποψήφιας σου την επιστήμων κα Ευαγγελινού δεν μπορείς να δεις όλες τις νέες γυναικές επιστήμονες. Εμείς είμαστε περήφανοι για κάθε μία από αυτές!

Post a Comment