Back
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

26ο ΦΝΘ: Κινδυνεύει η εκκλησία από μια αφίσα;

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η αφίσα της δημιουργού του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά» στο Ολύμπιον με την διευθύντρια του 26ου  ΦΝΘ να απαντά στις δηλώσεις του Μητροπολίτη Θεόφιλου που έκανε λόγο για «προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος».

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις με αφορμή την αφίσα στο «Ολύμπιον» που επέλεξε η Ελίνα Ψύκου να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ της, με τίτλο «Αδέσποτα Κορμιά» στα πλαίσια του 26ου Φεστιβαλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, εχθές προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της εκκλησίας όσο και από συντηρητικούς κύκλους της ακροδεξιάς.

Το συμβάν έγινε λίγη ώρα μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αντιφασιστικών οργανώσεων έξω από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» καθώς αρκετοί παρευρισκόμενοι θεώρησαν την άφησα «βλάσφημη». Οι αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές και στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ.

Αφίσα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το “Ολύμπιον’ με αφορμή την αφίσα του ντοκιμαντέρ “Αδέσποτα Κορμιά” της σκηνοθέτιδας Ελένης Ψύκου, η οποία προβλήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | EUROKINISSI

Αφίσα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το “Ολύμπιον” με αφορμή την αφίσα του ντοκιμαντέρ “Αδέσποτα Κορμιά” της σκηνοθέτιδας Ελένης Ψύκου, η οποία προβλήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | EUROKINISSI

Αφίσα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το “Ολύμπιον’ με αφορμή την αφίσα του ντοκιμαντέρ “Αδέσποτα Κορμιά” της σκηνοθέτιδας Ελένης Ψύκου, η οποία προβλήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | EUROKINISSI

Αντιδράσεις από την εκκλησία

Η αφίσα απεικονίζει μια σταυρωμένη ημίγυμνη εγκυμονούσα και ήταν αρκετή για να προκαλέσει την αντίδραση της εκκλησίας καθώς με επιστολή του, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος ζήτησε τη μη ανάρτηση της αφίσας καθώς όπως υποστηρίζει, «είναι βαθύτατα προκλητική για το θρησκευτικό συναίσθημα των χριστιανών της πόλης».

Αναλυτικά η επιστολή του Μητροπολίτη στη γενική διευθύντρια του ΦΝΘ:

«Τείνει, δυστυχώς, να καταστεί συνήθεια, τα τελευταία χρόνια, η εκ μέρους διαφόρων ‘’καλλιτεχνών’’ χρησιμοποίηση των ιερών Προσώπων της Πίστης, όχι για να αποδώσουν τον αρμόζοντα σεβασμό και να εκφράσουν την πρέπουσα ευλάβεια προς Αυτά, αλλά για να ‘’διαφημίσουν’’ εκδηλώσεις και δημιουργήματα τέχνης. Αυτές οι διαφημίσεις υπό το πρόσχημα μιάς αμφίβολης καλλιτεχνικά γραφιστικής προσέγγισης, αγγίζουν- ενίοτε δε και υπερβαίνουν- τα όρια της κακόβουλης πρόκλησης και της κακοποιητικής πρόθεσης».

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δεν ήταν ο μόνος που διαμαρτυρήθηκε. Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων έστειλε επίσης επιστολή στη διευθύντρια του φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, γιατί λένε έγινε «απαράδεκτη κατάχρηση του κατ’ εξοχήν Ιερότατου Συμβόλου του Χριστιανισμού, του Τίμιου και Ζωοποιού Σταυρού, πάνω στον οποίο απεικονίζεται μία ημίγυμνη έγκυος γυναίκα».

Τι απαντά η Διευθύντρια του ΦΝΘ, Ελίζ Ζαλαντό

Ωστόσο η απόσυρση της αφίσας αντίκειται όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Διευθύντρια, Ελίζ Ζαλαντό στο «Κράτος Δικαίου».

Σε απάντηση της η Διευθύντρια Ελίζ Ζαλαντό αναφέρει:

«Κατανοώ ότι η διαφημιστική αφίσα της ταινίας Αδέσποτα Κορμιά εκφράζει ίσως απόψεις αντίθετες από τις δικές σας. Το ίδιο είμαι σίγουρη ότι συμβαίνει και με άλλα καλλιτεχνικά έργα που παρουσιάζονται σε κινηματογραφικές αίθουσες, τηλεοπτικούς σταθμούς, αίθουσες τέχνης και μουσεία. Μα κι εγώ όμως βλέπω έργα που δεν μου αρέσουν και ακούω απόψεις που είναι αντίθετες στις δικές μου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσα να ζητήσω την απαγόρευσή τους, ή την απόσυρσή τους, διότι αυτό αντίκειται στο Κράτος Δικαίου.

Το ίδιο συμβαίνει και με την αφίσα της ταινίας Αδέσποτα Κορμιά. Ως καλλιτεχνικό έργο μπορεί να διαβαστεί με πολλούς τρόπους και να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Χωρίς να έχουμε καμία σχέση με τη δημιουργία της, έχουμε ακούσει στο Φεστιβάλ πολλές διαφορετικές απόψεις: από θετικές και εγκωμιαστικές, έως προσβλητικές και απειλητικές. Όμως ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος επίσημος φορέας μπορεί να την απαγορεύσει από τη στιγμή που δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους.

Αντιλαμβάνομαι λοιπόν τον προβληματισμό σας για τη συγκεκριμένη αφίσα. Σας παρακαλώ, όμως, να κατανοήσετε κι εσείς ότι οι πράξεις απαγόρευσης ή λογοκρισίας είναι αντίθετες όχι μόνο στις αξίες μου αλλά και αντίθετες στους νόμους του κράτους μας».

Αφίσα

Η αφίσα του ντοκιμαντέρ “Αδέσποτα Κορμιά” της σκηνοθέτιδας Ελένης Ψύκου.

Μπορείς να διαβάσεις:

Το «Μαχαίρι στο κόκαλο» σε σκηνοθεσία του Β. Καλφάκη στο θέατρο Metropolitan

Post a Comment