Κ. Μώραλη: «Μας βρήκαν μπροστά τους, όπως μας βρίσκουν χρόνια τώρα»
Στην εκπνοή της θητείας της και λίγο πριν παραδώσει την σκυτάλη στον σύντροφο Κοσμά Στεφανίδη, η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κωνσταντίνα Μώραλη, μιλά στο #ethermaikos για την παρουσία της παράταξης της στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Θερμαϊκού την τετραετία που φτάνει στο τέλος της.
Κυρία Μώραλη, ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείτε με τα κοινά;
Η ζωή ενός κομμουνιστή είναι ταυτισμένη με το λαϊκό κίνημα. Πηγάζει από τη βαθιά πίστη στον άνθρωπο, στη δύναμή του, στις ανάγκες του. Στον αγώνα για μια ζωή που αξίζει να ζει, απολαμβάνοντας τον πλούτο που ο ίδιος ο εργαζόμενος παράγει. Μέσα από το οργανωμένο ταξικό κίνημα στο χώρο δουλειάς μου ή ακόμα πιο πίσω, από το φοιτητικό κίνημα από τις οργανωμένες δράσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους, στο γονεϊκό κίνημα, στοχευμένα, με οδηγό τα ιδανικά για την ειρήνη, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τη δύναμη του στρατευμένου πολιτισμού που υπηρετεί τις πανανθρώπινες αξίες, για την ισοτιμία και το δικαίωμα στο όνειρο και την πραγμάτωσή του, για την ανάδειξη της ομορφιάς του αγώνα, της θυσίας και της αυτοθυσίας για όλους, για την ανάδειξη της ομορφιάς της ζωής.
Με βάση όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα, υπηρετώ και το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, ο άνθρωπος λειτουργεί ως ενιαία προσωπικότητα. Στο συγκεκριμένο χώρο μέσα από τις γραμμές του κόμματός μου συλλογικά παλεύουμε και θα συνεχίζουμε να παλεύουμε, για την ικανοποίηση της ανάγκης των κατοίκων μιας περιοχής να ζουν σε περιβάλλοντα αξιοπρεπή, ασφαλή , καθαρά με όρους υγιεινής και ασφάλειας.
Είστε ενεργή στην τοπική αυτοδιοίκηση και μάλιστα ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης από το 2006 εάν δεν κάνω λάθος. Μάλιστα στον τότε Δήμο Μηχανιώνας. Κυρία Μώραλη, έχετε δει βήματα εξέλιξης και προόδου στον τόπο μας έως σήμερα;
Ο όρος πρόοδος, όπως και ο όρος ανάπτυξη, είναι όροι πολύ σχετικοί και μάλιστα έχουν ταξικό πρόσημο. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη. Στα τόσα χρόνιας παρουσίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Θερμαϊκού, συγκεκριμένα 13 μέχρι τώρα, είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα διαφορετική, γιατί απλούστατα δεν άλλαξε κάτι, χωρίς να υπονοούμε ή να μην παίρνουμε υπόψιν μας ότι κάθε παράταξη είναι μια διαφορετική οντότητα ή ότι δεν έχουν γίνει έργα.
Βρέθηκαν παρατάξεις που για μια τετραετία άσκησαν διοίκηση και την άλλη βρέθηκαν στην θέση της αντιπολίτευσης και το αντίστροφο. Διεκδικητές της εξουσίας που άφηναν να εννοηθεί κάθε φορά ότι λειτουργούν ως μονομάχοι. Είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης, είτε από τη θέση της διοίκησης ασκούσαν ακριβώς την ίδια πολιτική.
Κυρία Μώραλη, πως θα περιγράφατε την εικόνα του Δήμου σήμερα;
Ο δήμος μας λειτουργεί τις υπηρεσίες του μέσα από τη λογική κόστους – οφέλους, κυρίως σε ότι αφορά δαπάνες σε στόλο και εξοπλισμό. Επίσης, με το σύνολο των υπηρεσιών να σπάζονται σε εργολαβίες, μέσα από μειωμένο προσωπικό, όπου και αυτοί οι λίγοι σε σχέση με τις ανάγκες εργαζόμενοι θεωρούνται βαρίδια, μέσα από προσλήψεις οκτάμηνες, δίμηνες, τετράμηνες, προγράμματα του ΟΑΕΔ και άλλα.
Λειτουργεί, ακόμα, μέσα από ελαστικές σχέσεις εργασίες – όπου, για τους γυμναστές, για παράδειγμα, που εργάζονται στον μαζικό αθλητισμό δεν υπάρχει ούτε μισθός ούτε μεροκάματο, οι αποδοχές τους εξαρτώνται από τη εισφορά των αθλούμενων συνδημοτών μας (ωφελούμενους τους ονομάζουν). Λειτουργεί με μειωμένη χρηματοδότηση που άγγιξε τα τελευταία χρόνια το ενώ την ίδια στιγμή φορτώνουν τους δήμους και με άλλες αρμοδιότητες και την ίδια στιγμή έχουμε τεράστιες αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο και πρώτες ύλες.
Θύματα των παραπάνω πολιτικών είναι και οι παιδικοί σταθμοί Επανομής και Μηχανιώνας που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΔΗΠΠΑΚΥΘ, που έχουν αφεθεί στην τύχη τους χρόνια τώρα. Και μόνο τον τελευταίο μήνα άρχισαν να κινητοποιούνται οι διοικήσεις δήμου και ΔΗΠΠΑΚΥΘ ,μετά από πολλές πιέσεις, δικές μας, του σωματείου των εργαζόμενων στο νομό και των εργαζόμενων στους παιδικούς.
Θύματα της ίδιας πολιτικής είναι ενδεικτικά, το δημοτικό σχολείο Νέων Επιβατών που χρόνια τώρα ψάχνει να βρει στέγη, το 1ο ΓΕΛ Θερμαϊκού που χρόνια τώρα ψάχνει τρόπους και κονδύλια να μεταφέρονται οι μαθητές με ευθύνη της πολιτείας με ασφάλεια από και προς το σχολείο.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που απασχόλησε τον τόπο μας αυτήν την περίοδο, είναι το ξεπούλημα του κάμπινγκ στην Αγία Τριάδα. Η άτυπη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα ήταν αποκαλυπτική. Το επίδικο σε αυτήν την υπόθεση δεν είναι με τι όρους θα ξεπουληθεί η δημόσια ή η δημοτική γη, αλλά το αν θα ξεπουληθεί. Η συζήτηση λοιπόν από τις άλλες παρατάξεις διοίκηση και αντιπολίτευσης στάθηκαν στο πρώτο. Η δική μας πρόταση ήταν να αξιοποιηθεί με κρατική χρηματοδότηση προς όφελος του λαού με υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού αναψυχής για το λαό του τόπου μας αλλά και το λαό της Θεσσαλονίκης που η περιοχή μας αποτελεί μια γρήγορη απόδραση.
Πίσω στο 2019 η Λαϊκή Συσπείρωση είχε διοικητικό πρόγραμμα; Κυρία Μώραλη, εάν επικρατούσε τι θα έκανε διαφορετικό από την διοίκηση του «Θερμαγικού»;
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε το εξής ότι και με αυτήν την διοίκηση όπως και με τις άλλες, υπήρξαμε αρωγοί σε όποιο μέτρο εισηγούνταν η διοίκηση που έδινε ανάσες ανακούφισης στο λαό του τόπου μας.
Το δικό μας σχέδιο, οι δικές μας θέσεις για μία σειρά επίμαχων ζητημάτων που αφορούν και τον τόπο μας είναι η αντιπυρική θωράκιση, με ταυτόχρονη πάλη για τη δημιουργία σταθμού στην περιοχή μας, προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού, ούτε σκέψη για πέρασμα των σχετικών υπηρεσιών σε δήμους και περιφέρειες. Επίσης, προτείνουμε πλήρη έλεγχο όλων των σχολείων, δημόσιων και δημοτικών κτιρίων σε ότι αφορά την στατικότητα τους. Ηλεκτροφωτισμό που θα καλύπτει το εύρος του δήμου, ειδικότερα σε περιοχές που είναι κατοικημένες αλλά επικίνδυνα αφώτιστες, άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, συνεχή καθαρισμό ρεμάτων, δίκτυο απορροής όμβριων υδάτων.
Εμείς μιλάμε για αξιοποίηση της δημοτικής και της δημόσιας γης και των υποδομών, προς όφελος των λαϊκών αναγκών, για άθληση, πολιτισμό, ψυχαγωγία, αναψυχή, δημιουργία. Μιλάμε για άμεση χρηματοδότηση, χωρίς άλλες κωλυσιεργίες και δικαιολογίες ώστε ο δρόμος που συνδέει τον τόπο μας με την πόλη της Θεσσαλονίκης να γίνει ένας σύγχρονος κεντρικός άξονας που θα εξυπηρετεί με ασφάλεια τις ανάγκες πεζών, ποδηλάτων, οχημάτων.
Επίσης, με αφορμή το κακό παράδειγμα των εγκαταστάσεων του βιολογικού στην Αγία Τριάδα που επιβαρύνει την καθημερινότητα των κατοίκων εξαιτίας των ατυχημάτων και των αφόρητων οσμών, θέλουμε ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων, με αποκλειστικά δημόσια διαχείριση, χωρίς καμία συμμετοχή εταιριών με χωροθέτηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας από πριν. Για παράδειγμα, εγκαταστάσεις βιολογικού με προτεραιότητα την υγεία των κατοίκων!
Πως αξιολογείτε το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου την τελευταία τετραετία; Θεωρείτε ότι παρήχθη γόνιμη αντιπολίτευση τόσο από την δική σας παράταξη όσο και από τις υπόλοιπες αντιπολιτευτικές παρατάξεις;
Πιστεύουμε ότι μας βρήκαν μπροστά τους, όπως μας βρίσκουν χρόνια τώρα, ακριβώς γιατί εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Αυτήν την μαχητική αντιπολίτευση ασκήσαμε μαζί με φορείς, επιτροπές αγώνα, σωματεία για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όπως για παράδειγμα με τις σχολικές καθαρίστριες, τους εργαζόμενους στο ΚΥ, τους εργαζόμενους στο δήμο, τα σωματεία των εκπαιδευτικών, τους συλλόγους γονιών.
Την ίδια στιγμή ήμασταν αρωγοί σε όποιο μέτρο εισηγούνταν η διοίκηση που έδινε ανάσες ανακούφισης στο λαό του τόπου μας. Μα και στη διοίκηση του δήμου να φτάσουμε πάλι μαχητική αντιπολίτευση θα ακολουθήσουμε απέναντι στην πολιτική που μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη του τόπου μας, βάζοντας στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το κίνημά τους.
Κυρία Μώραλη, ένα τελευταίο σχόλιο.
Κλείνοντας να πούμε το εξής: και στη διοίκηση του δήμου να φτάσουμε πάλι μαχητική αντιπολίτευση θα ακολουθήσουμε απέναντι στην πολιτική που μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη του τόπου μας, βάζοντας στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους.