Back
Σπίτι του Φύλακα

Βραδιές ανοιχτού θερινού σινεμά στο Σπίτι του Φύλακα

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το Σπίτι του Φύλακα στο Αγγελοχώρι γίνεται θερινό σινεμά για δύο δωρεάν κινηματογραφικές προβολές σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης!

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης «χτυπά της πόρτα» του Βαγγέλη Μίχου τον Αύγουστο. Το Σπίτι του Φύλακα στο Αγγελοχώρι, γίνεται θερινό σινεμά για δύο ανοιχτές κινηματογραφικές βραδιές. Αυτό το καλοκαίρι ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου συνεργάζεται με την Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Θερβάντες και την Πρεσβεία της Ουρουγουάης.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 20 Αυγούστου, στις 20:30 μέσω του προγράμματος Περιοδεύων Ισπανόφωνος Κινηματογράφος, η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγγελοχωρίου παρουσιάζουν τη λατινοαμερικάνικη δραματική κωμωδία «Η Τουαλέτα του Πάπα»/ «El baño del Papa» / «The Pope’s Toilet». Την ταινία θα προλογίσει ο κριτικός κινηματογράφου, μέλος της Πανελλήνιες Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Κώστας Καρδερίνης.

Πρόκειται για μία 90λεπτη ταινία του 2007, συμπαραγωγή της Ουρουγουάης, της Βραζιλίας και της Γαλλίας.

Η υπόθεση της ταινίας αφορά τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, ο οποίος το 1988 ανακοινώνει την επίσκεψή του στο συνοριακό χωριό Μέλο της Ουρουγουάης, στη μεθόριο της Βραζιλίας.
Στην επίσκεψη αυτή εναποθέτει τις ελπίδες του για μια καλύτερη ζωή, ο μικρολαθρέμπορος Μπέτο και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού στο οποίο ζει, προκειμένου να διασωθούν από τη φτώχεια που τους πνίγει.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 50.000 προσκυνητές θα παρευρεθούν στην ομιλία και το δαιμόνιο μυαλό του Μπέτο σκαρφίζεται ένα πρωτότυπο σχέδιο: τη δημιουργία τουαλέτας μετ’ αποδοχών, η οποία θα προσφέρει «ανακούφιση» στους χιλιάδες παρευρισκόμενους.

Την σκηνοθεσία ανέλαβαν ο César Charlone και ο Enrique Fernández ενώ στην ταινία πρωταγωνιστούν οι César Troncoso [Μπέτο], Virginia Méndez [Κάρμεν], Mario Silva [Βαλβουλίνα], Virginia Ruiz [Σίλβια], Nelson Lence [Μελέγιο], Henry De Leon [Νασέντε], Jose Arce [Τίσα], Rosario Dos Santos [Τερέσα], Hugo Blandamuro [Ταρταμούντο].

Πρώτη προβολή στη Θεσσαλονίκη!

Την Τετάρτη 30 Αυγούστου στις 20:30, η ευγενής χορηγία του Στάθη Τσασάκου «φέρνει» στο Σπίτι του Φύλακα την πλήρως αποκατεστημένη και μεταγλωττισμένη ταινία «Ο Κλέφτης και ο Τσαγκάρης».

Το κινούμενο σχέδιο «Ο κλέφτης και ο Τσαγκάρης» κρύβει μια ιδιαίτερη ιστορία πίσω του. Το 1968 που «γεννήθηκε» η αρχική ιδέα, λόγω πίεσης χρόνου, οι δημιουργοί της ταινίας αναγκάστηκαν να την κόψουν.  Έτσι, το αρχικό όραμα του δημιουργού «πέθανε» με μια αρκετά κομμένη εκδοχή το 1992, υπό τον τίτλο «The Princess and the Cobbler». Το 1993 βγήκε ξανά, ακόμα πιο άχαρα κομμένη, από τα στούντιο της Disney με τον τίτλο Arabian Knight, οι οποίες ήταν και οι δύο εμπορικές αποτυχίες.

Ωστόσο, το 2023, μία ομάδα αποτελούμενη από φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων και του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τη Samantha Adkins του College of Art and Design της Σαβάνα, κατόρθωσαν σε λιγότερο από 2 μήνες, να βάψουν και να ολοκληρώσουν 10 σκηνές που στο πρωτότυπο, δεν είχαν ολοκληρωθεί με χρώμα και το φιλμ είχε υποστεί αρκετή ζημιά. Συντονιστής και development director της πρωτοβουλίας είναι ο Στάθης Τσασάκος.

Το σουρεαλιστικό animation διηγείται την ιστορία του σιωπηλού τσαγκάρη, που θέλει να κερδίσει την καρδιά της νεαρής πριγκίπισσας Γιαμ Γιαμ.  Όμως, το εγχείρημα μοιάζει μακρινό όνειρο. Παράλληλα, όμως, ο διασκεδαστικά ύπουλος και χειριστικός Ζίγκζαγκ, ο μέγας βεζίρης που συχνά μιλάει με ρίμες, προσπαθεί να σφετεριστεί τον θρόνο από τον… συνεχώς κοιμισμένο πατέρα της, βασιλιά Νοντ.

Ωστόσο, χωρίς να το γνωρίζουν, ένας γενοκτονικός στρατός τρομακτικών πολεμιστών και κατακτητών, γνωστών ως «Οι μονόφθαλμοι» πλησιάζουν στη Χρυσή Πόλη σχεδιάζοντας μια αιματηρή λεηλασία! Όλα και όλοι εξαρτώνται από έναν μουγγό γκαφατζή κλεφτράκο να τα διορθώσει… Κατά Λάθος;

Στην ανακατασκευή αυτή, δανείζουν τις φωνές τους ο Βασίλης Κουτζανίδης (Βασιλιάς Νοντ), ο Άγγελος Παπαλός (Οπλαρχηγός Ρούφλες/ Φάιντο), ο Στάθης Τσασάκος (ΖίγκΖαγκ), η Εύη Βρανά (Πριγκίπισσα Γιαμ Γιαμ), η Εμμανουέλα Μαρκάκη (Ιερή Μάγισσα), η Ειρήνη Καμά (Νταντά) και ο Νώντας Τσιρέπας (Μέγας Μονόφθαλμος). Την σκηνοθεσία και την επιμέλεια μεταγλώττισης ανέλαβαν ο Στάθης Τσασάκος και το Νώντας Τσιρέπας ενώ την μετάφραση ανέλαβε ο Στάθης Τσασάκος.

Μπορείς να διαβάσεις:

43% + 1ψήφο χρειάζεται ο νικητής για το Δήμο Θερμαϊκού

Post a Comment