Back
Infinity War

Infinity War: Οκτώβριο το εκλογικό #endgame

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

Αν κάποιος ανατρέξει στις εκλογικές αναμετρήσεις του δήμου Θερμαϊκού προ και μετά Καλλικράτη-Καποδίστρια εποχή μπορεί εύκολα να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Δεν μιλάμε για δημοτικές εκλογές, αλλά για έναν αιώνιο πόλεμο.

Konstantinos Kalamidas

Άρθρο του Κωνσταντίνου Καλαμίδα. Διευθευντής της SHARE MEDIA GROUP – ethermaikos.gr

Η δημοτική εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου ανεξαρτήτως αποτελέσματος οφείλει να χαρίσει στον τόπο μας κάτι παραπάνω από μία διοίκηση για την επόμενη 5 ετία. Οφείλει να χαρίσει το #endgame ενός Infinity War όπου τις μάχες δίνουν τα ίδια πρόσωπα σχεδόν 30 χρόνια. Θα μιλήσω περιληπτικά για τους επικεφαλής των συνδυασμών καθώς και για «πρωτοκλασάτα» στελέχη  αυτών. Σημαντικό είναι πως τη δεδομένη χρονική στιγμή ορισμένοι μιλούν λες και έχουν έρθει στο πολιτικό σκηνικό του τόπου μας από παρθενογένεση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε πως αυτός ο -αιώνιος πόλεμος- έχει να κάνει αυστηρά με όλους εμάς και τις επιλογές μας. Αυτό βέβαια θα το αναλύσουμε σε ένα από τα επόμενα άρθρα μου.

Γιώργος Τσαμασλής, ο νυν

Εμφανίζεται στον αιώνιο πόλεμο μόλις το 2014, αφήνοντας τη θέση του αντιπεριφερειάρχη την οποία έχει λάβει μάλιστα μετά από εσωτερική ψηφοφορία. Στις 10.03.2014 ανακοινώνει τη συμμετοχή του ως υποψήφιος δηλώνοντας:  Αυτή μου η απόφαση ήταν μια απόφαση απόλυτα προσωπική, από καρδιάς, με μόνο κίνητρό της τη θέλησή μου να ασχοληθώ με τον Δήμο μας αποκλειστικά. Το 2019 περνώντας στη 2η Κυριακή απέναντι στον Γιάννη Μαυρομάτη, εκλέγεται με ποσοστό 55,01%. Το σύστημα της απλής αναλογικής ωστόσο δεν του δίνει την απαραίτητη αυτοδυναμία, αφού εκλέγει μόλις 10 συμβούλους.

Ο Γιάννης Μαυρομάτης, πάντα παρών

Εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1998. Στην αιώνια μάχη μπαίνει δυνατά με αντίπαλο τότε τον Κώστα Κούτουκα. Δεν εκλέγεται. Επιστρέφει το 2002 για την «εκδίκηση» στη μάχη. Παρότι την 1η Κυριακή είναι δεύτερος, συμπράττει τότε με τον 3ο Αντώνη Βουδούρη (νυν γενικό γραμματέα του δήμου) και εκλέγεται με 52,44% (320ψήφοι). Νικητής και το 2006 από την πρώτη Κυριακή. Το 2010 δεν εκλέγεται. Το 2015 εκλέγεται Δήμαρχος του νέου καλλικρατικού δήμου με ποσοστό 65,35% τη 2η Κυριακή. Το 2019 δεν εκλέγεται. Το 2023 είναι εκ νέου υποψήφιος.

Θεόδωρος Τζέκος, νέος ναι μεν αλλά

Ο Θοδωρής Τζέκος μπορεί να έκανε το ντεμπούτο του στις εκλογές του 2019 ως επικεφαλής, «εκμεταλλευόμενος» το σύστημα της απλής αναλογικής, ωστόσο η εμπλοκή του στα κοινά ξεκινάει το 2006 ως δημοτικός σύμβουλος του τότε δήμου Επανομής με δήμαρχο τον Απόστολο Οικονομίδη. Το 2014 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος με επικεφαλής το Γιάννη Μαυρομάτη, ο οποίος τον ορίζει Αντιδήμαρχο Παιδείας ως το 2017. Το 2019 ως επικεφαλής του Συμμετέχω Θερμαϊκός λαμβάνει 10,39% και εκλέγει 4 συμβούλους. Το 2023 είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος.

Γιώργος Χατζηβαλάσης, one off

Ο Γιώργος Χατζηβαλάσης παρά το ομολογουμένως ενδιαφέρον βιογραφικού του μπαίνει στo Infinity War μόλις το 2019 ως επικεφαλής της Δράσης Πολιτών και την ευκαιρία της απλής αναλογικής. Καταφέρνει να εκλεγεί 4ος με 1.526 ψήφους και 7,32% εκλέγοντας 2 συμβούλους. Τον Οκτώβριο θα συμπράξει με τον Γιάννη Μαυρομάτη και το συνδυασμό Όλοι Μαζί.

Νίκος Παράσχου, «αστερί» που δεν έλαμψε

Ο Νίκος Παράσχου αφήνει «αστέρι», φλόγα και σπαθιά και από Ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας μπαίνει να δώσει τη δική του μάχη στο Infinity War. Το 2010 είναι υποψήφιος Δήμαρχος με την παράταξη Κοινωνία των Πολιτών. Με 9,47% και 2021 ψήφους έρχεται 4ος πίσω από τους έως τότε Δημάρχους Αλεξανδρή, Μαυρομάτη, Οικονομίδη. Τη 2η Κυριακή συμπράττει για πρώτη φορά με τον Γιάννη Μαυρομάτη. Ωστόσο δήμαρχος εκλέγεται ο Γιάννης Αλεξανδρής με την παράταξη Θερμαϊκός για όλους. Το 2014 συμπράττει με την παράταξη του Γιώργου Τσαμασλή από την οποία ανεξαρτητοποιείται. Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου προσδίδει πολιτικό χαρακτήρα, όπως και ως πολιτικές και όχι προσωπικές, χαρακτηρίζει τις διαφωνίες του με τον επικεφαλής της παράταξης Γιώργο Τσαμασλή.
Όπως είπε: “Η απόφασή μου σχετίζεται με την τακτική και τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής παράταξης, η οποία – κατά την άποψή μου – θα έπρεπε να ήταν διαφορετική απέναντι στα φαινόμενα, αλαζονείας, συγκεντρωτισμού, αυταρέσκειας της δημοτικής αρχής”. To 2019 μπαίνει εκ νέου στη μάχη ως υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Όλοι Μαζί για τον Θερμαϊκό. Λαμβάνει 1.232ψήφους και έρχεται 6ος 5,91%. Τον Οκτώβριο θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με επικεφαλής τον Γιάννη Μαυρομάτη και το συνδυασμό Όλοι Μαζί.

Δημήτρης Καπλάνης, πάντα κάπου εκεί.

Αν ήμασταν στο στρατό θα ήταν σίγουρα ΑΓΕΕΘΑ. Υποψήφιος Πρόεδρος για την τότε Κοινότητα Περαίας το 1994! 1998, 2002, 2006 δεν εκλέγεται Δήμαρχος. Ενδεικτικό της εκλογικής “κόντρας” που υπήρχε με τον τότε δήμαρχο Αντώνη Ματζάρη είναι πως οι εκλογικές αναμετρήσεις ήταν οριακές με την πιο χαρακτηριστική αυτή του 1998 που χάνει την εκλογή του για μόλις 89 ψήφους. Το 2010 με το νέο καλλικρατικό δήμο βρίσκετε στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Μαυρομάτη. Μετά από μία παύση το 2014, επανέρχεται στο προσκήνιο το 2019 «εκμεταλλευόμενος» και αυτός το σύστημα της απλής αναλογικής. Εκλέγεται μόνος του με 3,57% εκπροσωπώντας το σύνολο του συνδυασμού του.

Αντώνης Καζάκης, οικογενειακή παράδοση

Ο Αντώνης Καζάκης προσπάθησε να συνεχίσει την παράδοση του αδερφού του Θεόδωρου Καζάκη ο οποίος επί ετών διετέλεσε πρόεδρος & δήμαρχος Επανομής με την πρώτη φορά να εκλέγεται το μακρινό 1978! Ο Αντώνης Καζάκης είναι υποψήφιος δήμαρχος για πρώτη φορά στο Δήμο Επανομής το 2006. Ωστόσο χάνει από τον Απόστολο Οικονομίδη στη μάχη της 2ης Κυριακής. Το 2010 είναι υποψήφιος στη δημοτική κοινότητα Επανομής με δήμαρχο τον Γιάννη Αλεξανδρή. Το 2014 δεν εκλέγεται πρόεδρος, ενώ τα καταφέρνει το 2019 πάντα ως υποψήφιος στο συνδυασμό του Γιώργου Τσαμασλή.

Αντώνης Ματζάρης, σαν ταινία παλιά.

Για πολλούς ο πλέον πετυχημένος δήμαρχος στο δήμο Θερμαϊκού. Επί προεδρίας και δημαρχίας του η Περαία άλλαξε σελίδα από μια κοινότητα 2000+ κατοίκων σε έναν καποδιστριακό δήμο των 20000+ κατοίκων. Ωστόσο ο κόσμος παρά τις νίκες του, το 1994, το 1998 και το 2002, το 2006 αποφάσισε πως ο κύκλος του έκλεισε, χάνοντας από την 1η Κυριακή από τον Γιάννη Αλεξανδρή. Από το 2006 επιστρέφει ως υποψήφιος σύμβουλος στη δημοτική κοινότητα Περαίας με επικεφαλής τον Γιάννη Μαυρομάτη στο συνδυασμό Όλοι Μαζί.

Με έναν εξαιρετικά υψηλό ηλικιακό μέσο όρο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η πολιτική σκηνή χρίζει ανανέωσης. Το τέλος του Infinity War θα λήξει με τις δημοτικές εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο. #endgame

Αρχείο εκλογικών αποτελεσμάτων εδώ

Μπορείς να διαβάσεις:

Κ. Κούτουκας: «Αλίμονο αν ακούγαμε τη φωνή της αντιπολίτευσης!»

Post a Comment