Back
Κούτουκας

Κ. Κούτουκας: «Αλίμονο αν ακούγαμε τη φωνή της αντιπολίτευσης!»

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 12 λεπτά

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνος Κούτουκας, μιλά στο #ethermaikos για τις προκλήσεις και το «ασύλληπτο έργο» της διοίκησης Τσαμασλή καθώς και για την αντιπολίτευση που «δεν θέλει να ζυμώσει και δέκα χρόνια κοσκινίζει».

Συνέντευξη στη Σοφία Πρώιου – ethermaikos.gr

Το #ethermaikos συνάντησε τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνο Κούτουκα και συζήτησε μαζί του πληθώρα θεμάτων που απασχολούν την καθημερινότητα των δημοτών, την πορεία των οικονομικών του δήμου επί αντιδημαρχίας του και την «επόμενη μέρα».

Κύριε Κούτουκα, αν γινόντουσαν αύριο οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε τι κατάσταση θα «αφήναμε» το δήμο;

Σε άριστη. Και αυτό δεν το λέω επειδή έρχονται οι εκλογές αλλά επειδή το γράφουν τα χαρτιά. Θα σας πω ότι ο ισολογισμός του 2019 έδειχνε χρέη και οφειλές του δήμου 8,5 εκατομμυρίων ευρώ και ο ισολογισμός του 2021, δύο ή τρία χρόνια μετά, εμφανίζει πληρωμές οφειλών πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, άρα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Κάποιος θα μπορούσε να πει «τα πληρώσατε, κύριε, από τα λεφτά που σας αφήσαμε». Το ταμείο, λοιπόν, το 2019 ήταν 15,600,000€ και σήμερα στο ταμείο μας έχουμε πάνω από 17,300,000€ άρα έχουμε αυξήσει το ταμείο, έχουμε αποπληρώσει χρέη έχουμε μειώσει τα δημοτικά τέλη πάνω από 23%, αυτό μεταφράζεται σε εκατομμύρια ευρώ. Από την πρώτη χρονιά μειώνουμε τα δημοτικά τέλη.

Δεν μειώσαμε τα δημοτικά τέλη το 2023 που θα μπορούσε κάποιος να πει «προεκλογική χρονιά, γιατί δεν τα μειώσατε τώρα;», η απάντηση είναι ότι δεν τα μειώσαμε γιατί δεν ασχολούμαστε με τις εκλογές σε αυτό το επίπεδο, το πολιτικάντικο. Διαπιστώσαμε ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα ακρίβειας. Το ρεύμα για το δήμο αυξήθηκε 100%, είχαμε αυξήσεις στα καύσιμα κοντά στο 50% άρα αυτά έπρεπε να τα καλύψουμε. Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο ούτε να διακινδυνεύουμε τα οικονομικά του δήμου. Έχουμε κάνει τεράστιο έργο. Αν έχετε δει, μας κατηγορούν για φαραωνικές συμβάσεις. Σκεφτείτε ότι με όλες αυτές τις συμβάσεις ο δήμος είναι σε καλύτερη κατάσταση. Κι εγώ θα κάνω ένα ερώτημα τώρα σε αυτούς που μας αντιπολιτεύονται: Όταν όλα αυτά τα χρόνια βουλιάζαμε στα σκουπίδια, που πήγαιναν όλα αυτά τα λεφτά των δημοτών;

Μάλιστα. Να πάμε σε ένα άλλο θέμα. Διανύουμε ήδη την τουριστική σεζόν και έχουμε ήδη δει τους πρώτους τουρίστες. Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμα ανεκμετάλλευτη δημόσια περιουσία, όπως για παράδειγμα το Mama Bloom, το Ακρωτήρι καθώς και το εστιατόριο του ΚΑΠΠΑ 2000. Τι γίνεται με αυτό το θέμα;

Κοιτάξτε τώρα, αυτό είναι κάτι πολύπλοκο. Εσείς είπατε τρία – τέσσερα που υπάρχουν στην παραλία της Περαίας. Εγώ θα σας πω για άλλα τρία – τέσσερα που υπάρχουν στην παραλία της Ν. Μηχανιώνας. Υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα γιατί είναι αυθαίρετα και ατακτοποίητα. Τώρα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί πως γίνεται να έχει ένας δήμος αυθαίρετα και ατακτοποίητα. Συμβαίνει. Δυστυχώς είναι μία πραγματικότητα. Αυτή η διαδικασία τακτοποίησης είναι πάρα πολύ δύσκολη, απαιτεί ένα συντονισμό των τεχνικών υπηρεσιών και δεν φτάνουν μόνο οι τεχνικές μας υπηρεσίες. Απαιτεί βεβαιώσεις στατικής επάρκειας, που είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θα σας πω απλά ότι το κτίριο του λιμεναρχείου είναι από το 1950. Πόσο εύκολο είναι για έναν μηχανικό να υπογράψει στατική επάρκεια; Τέτοια είναι τα ζητήματα που προκαλούν καθυστερήσεις.

Το Mama Bloom που είπατε, είναι μισθωμένο αυτή τη στιγμή. Ο μισθωτής για τους δικούς του λόγους δεν έχει πληρώσει μισθώματα. Εμείς εδώ και αρκετό καιρό κάνουμε κάποιες νομικές διαδικασίες αλλά το νομικό σύστημα είναι τέτοιο που δίνει το δικαίωμα στον καθένα να λέει ότι θέλει και έτσι έχουμε μία μεγάλη καθυστέρηση, δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα. Πιστεύω ότι όλα αυτά θα επιλυθούν την επόμενη τετραετία γιατί αρκετά από αυτά εδώ έχουν ήδη δρομολογηθεί. Πραγματικά και η επόμενη τετραετία θα είναι και σε αυτόν τον τομέα η τετραετία της ανάπτυξης.

Αναφερθήκατε στο θέμα των σκουπιδιών. Πολλές φορές έχει κατηγορηθεί η διοίκηση στην οποία συμμετέχετε ότι ο εργολάβος είναι ο ίδιος αλλά η έκπτωση είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτήν της προηγούμενης διοίκησης.

Σήμερα ο εργολάβος δεν είναι ο ίδιος. Συμμετέχουν τρεις εργολάβοι. Πληρώνουμε 1,830,000€ για την αποκομιδή των σκουπιδιών αλλά έχουμε πολύ περισσότερες παροχές. Έχουμε μία μεγάλη σκούπα για όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, έχουμε ένα μικρό σκουπάκι για τις παραλίες του παλιού Δ. Θερμαϊκού, έχουμε ανθρώπους που μαζεύουν τα καλαθάκια ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Δεν έχει καμία σχέση αυτή η παροχή με αυτήν που υπήρχε πριν. Και να σκεφτείτε ότι ο ένας από αυτούς τους εργολάβους πράγματι υπήρχε το 2019 και βουλιάζαμε στα σκουπίδια. Και όταν βγήκε ο Τσαμασλής, όταν βγήκε αυτή η διοίκηση, καθαρίσαμε όλο το δήμο με τον ίδιο εργολάβο, πως το καταφέραμε αυτό;

Να πάμε λίγο στα φωτοβολταϊκά. Ένα μεγάλο έργο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και από τον ίδιο το Δήμαρχο σε διάφορες δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες με την δημιουργία αυτών των φωτοβολταϊκών πάρκων θα μειωθούν κι άλλο τα δημοτικά τέλη. Παρόλα αυτά, τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα παρέχουν ενέργεια μόνο στη ΔΕΥΑ Θερμαϊκού. Από την μία καταλαβαίνω πως θα μετακυλήσει όλο αυτό στον δημότη, από την άλλη όμως πόσο αισθητή θα είναι η διαφορά κύριε Αντιδήμαρχε;

Η διαφορά θα είναι τεράστια. Αυτό το φωτοβολταϊκό πάρκο είναι ύψους τεσσεράμισι εκατομμυρίων ευρώ. Είναι τεράστια επιτυχία για τον Δήμο να είναι 100% επιχορηγούμενο. Ο δημότης δεν δίνει ούτε ένα ευρώ. Πολύ σωστά είπατε, αυτό το έργο είναι της ΔΕΥΑ, δεν είναι του Δ. Θερμαϊκού. Άρα πως θα έρθει στο Δ. Θερμαϊκού η ωφέλεια; Λοιπόν, κατ’ αρχήν και η ΔΕΥΑ παιδί μας είναι, εμείς πληρώνουμε εκεί, συνεισφέρουμε, ενισχύουμε και λοιπά. Εμείς πέρσι κάψαμε ρεύμα 1,600,000 ευρώ. Αν σκεφτείτε ότι εισπράττουμε περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ από τα δημοτικά τέλη από τις τσέπες των πολιτών, αυτό θα αφαιρεθεί. Το υπερβάλλον θα αφαιρεθεί, είναι ξεκάθαρο. Θα μειωθεί το κόστος των δημοτικών τελών.

Τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά. Αν ξοδεύουμε περισσότερο πρέπει να παίρνουμε περισσότερο αν ξοδεύουμε λιγότερο οφείλουμε και υποχρεωνόμαστε να πάρουμε λιγότερα. Δεν είναι ότι τους κάνουμε χάρη. Δεν μπορούμε τα χρήματα των δημοτικών τελών να τα δώσουμε σε καμία άλλη υπηρεσία. Παρακολουθούνται και τα έσοδα και τα έξοδα αυστηρά ξεχωριστά. Δηλαδή τα τέλη πρέπει να πηγαίνουν στον φωτισμό και την καθαριότητα. Δύο τομείς. Τίποτα άλλο. Δεν μπορείς να πάρεις τα δημοτικά τέλη και να πεις θα κάνω ένα πάρκο. Το όφελος από αυτό το μεγάλο έργο είναι ότι όσο ρεύμα δεν ξοδεύει η ΔΕΥΑ θα μένει στο δήμο. Αλλά ακόμα και σε αυτό η αντιπολίτευση έφερνε εμπόδια. Πότε δεν της έκαναν τα χωράφια, πότε ήταν σε λανθασμένο σημείο. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα χρόνια κοσκινίζει.

Να περάσουμε λίγο στα δύο μεγάλα έργα, αν και το ένα δεν είναι του δήμου. Αναφέρομαι στο Thess Intec και στο κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας. Είναι δύο έργα τα οποία θα έλεγε κανείς ότι έχουν προκαλέσει κάποιες ανησυχίες. Εσείς, τι έχετε να πείτε σε αυτούς που ίσως πιστεύουν ότι αυτά τα δύο έργα θα πλήξουν την τοπική οικονομία και αγορά; Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που ανησυχούν;

Θα πρέπει να ανησυχούμε αν «στραβώσει» η δουλειά στο οτιδήποτε και δεν γίνουν τα δύο μεγάλα έργα. Δηλαδή η ανησυχία μας πρέπει να είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Το Thess Intec είναι ένα έργο που αφορά τη χώρα, θα πω εγώ, το οποίο γίνεται στον τόπο μας. Είναι τύχη; Συγκυρία; Δεν ξέρω πως να το χαρακτηρίσω. Είναι ευλογία αυτό το τόσο σημαντικό έργο. Θα απασχολήσει εφτά χιλιάδες ανθρώπους στην ολοκλήρωσή του, οι οποίοι θα είναι επιστήμονες και θα εγκατασταθούν εδώ κοντά. Θα αναζητήσουν τόπο διαμονής εδώ σε εμάς. Έτσι, θα ανεβάσουμε ολόκληρη την περιοχή του Δ. Θερμαϊκού.

Πραγματικά είναι ευτυχής συγκυρία και δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να σκαλώσει αυτό το μεγάλο έργο. Η ανησυχία όλων μας πρέπει να είναι στο να γίνει αυτό και να μην γίνει τίποτα διαφορετικό. Τώρα, όσο αναφορά το παλιό κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, αυτή η δημοτική αρχή είναι ξεκάθαρη. Εμείς είμαστε με την ανάπτυξη και την ανάπτυξη, η οποία δεν επηρεάζει το περιβάλλον καθόλου. Δηλαδή αυτός ο τόπος τώρα είναι σκουπιδότοπος. Δεν συζητάμε καν κάτι αστειότητες περί των δυόμισι χιλιάδων δένδρων, δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Θέλουμε ανάπτυξη και αυτό προχωράει με το «σπρώξιμο» του Δημάρχου προς το ΤΑΙΠΕΔ.

Βιώσιμη ανάπτυξη. Είστε άνθρωπος των χρημάτων, των αριθμών. Είναι εφικτό για έναν μικρό δήμο να είναι και περιβαλλοντικά ανεπτυγμένος;

Μεγάλη κουβέντα αυτό τώρα. Η ανάπτυξη δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον, είναι αλήθεια. Πως την εννοούμε την βιώσιμη ανάπτυξη; Θα σας πω ένα παράδειγμα. Στον Ποταμό της Επανομής πηγαίνει χιλιάδες κόσμος και κάνει μπάνιο. Ο Ποταμός της Επανομής είναι ένας βιότοπος. Είναι μέσα στη συνθήκη Natura 2000. Είναι καταφύγιο άγριας ζωής, μία δεύτερη συνθήκη. Δεν θα πρέπει όμως να τον χαίρονται και οι πολίτες; Προσπαθούμε να μην δημιουργούμε προβλήματα. Δηλαδή οι λουόμενοι να είναι στην παραλία και να μην μπαίνουνε καθόλου μέσα. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν και οι ασυνείδητοι. Και είναι αρκετοί αυτοί οι ασυνείδητοι, οι οποίοι δεν σέβονται τίποτα. Πράγματι δεν σέβονται το περιβάλλον. Εκεί πρέπει να στεκόμαστε απέναντί τους. Αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε όλη την περιοχή και να είναι απλά και μόνο βιότοπος. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό.

Πρέπει να μπορούμε να συμβιώσουμε με μία ήπια ανάπτυξη και νομίζω εκεί το καταφέρνουμε σε ένα βαθμό. Δημιουργεί ένα πρόβλημα; Ναι, σίγουρα δημιουργεί ένα πρόβλημα. Ακόμα και στην παραλία κάτι διαταράσσεις. Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα έτσι όπως τα θέλουμε. Θα πρέπει να κάνουμε και κάποιους συμβιβασμούς. Συμβιβασμός είναι και οι τουριστικές εγκαταστάσεις εκεί να μην είναι ανεξέλεγκτες και επηρεάζουν το περιβάλλον, συμβιβασμός είναι όμως και να λειτουργούν. Δεν μπορούν να μην λειτουργήσουν. Δεν είναι εύκολο να το πετύχεις, χρειάζεται προσπάθεια και επαγρύπνηση.

Είπαμε ότι η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι σε καλή κατάσταση. Η Οικονομική Υπηρεσία, όμως, σε τι κατάσταση βρίσκεται;

Στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Πράγματι έγινε ένα δημοσίευμα, από τα πολλά ανεκδιήγητα, όπου βρήκε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ένα έγγραφο του προϊσταμένου της υπηρεσίας που λέει «ξέρεις χρειαζόμαστε προσωπικό, δεν επαρκεί το προσωπικό μας», και έστησε ένα ολόκληρο παραμύθι πάνω σε αυτό το έγγραφο. Ο κάθε τμηματάρχης ζητά προσωπικό για το τμήμα του, αυτό είναι γεγονός. Θαύματα, όμως, δεν γίνονται. Παρότι εμείς και εδώ κάναμε θαύματα. Πραγματικά όλα είναι σε υποδειγματική λειτουργία.

Αντιθέτως, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου οι αστοχίες και οι επιπολαιότητες της προηγούμενης δημοτικής αρχής εμποδίζουν την οικονομική υπηρεσία να πληρώσει προμηθευτές.

Δηλαδή;

Θα σας πω ένα παράδειγμα. Εμείς πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια φτιάξαμε μελέτη για να έχουμε εργολαβία στην περίπτωση των θεομηνιών. Προκύπτει μία πλημμύρα, μια πυρκαγιά. Τι μηχανήματα θα κινήσουμε; Του δήμου; Ένα παλιό φορτηγό και έναν φορτωτή; Αυτά; Εμείς θέλουμε να λειτουργούν δεκάδες μηχανήματα! Εμείς υπογράψαμε μία σύμβαση πριν από τρία χρόνια, γιατί εδώ δεν βρήκαμε τίποτα, και καταψηφίστηκε από αυτή τη μειοψηφία. Γιατί; Το τότε επιχείρημα ήταν ότι «ξέρεις; Τα γκρέιντερ είναι για να ανακατεύουν τα χώματα, δεν είναι για να ασχολούνται με τα χιόνια». Όπου και να δείτε, γκρέιντερ θα δείτε στα χιόνια.

Καταψήφισε, όταν επί θητείας της προηγούμενης διοίκησης χιόνισε στο Δ. Θερμαϊκού και τα χάσανε! Ήταν αποκλεισμένος για τρεις μέρες ο δήμος, και καλούσαν οποιοδήποτε περνούσε από μπροστά. Στην κυριολεξία σας το λέω, όποιο φορτηγό περνούσε και όποιο βοθροφόρο το καλούσαν να έρθει να βοηθήσει.

Πριν, όμως, τελειώσει εκείνη η σύμβαση εμείς ερχόμαστε έγκαιρα και κάνουμε νέα μελέτη και τώρα δημοπρατούμε νέο διαγωνισμό και έρχεται η αντιπολίτευση και το καταψηφίζει αυτή τη φορά με το επιχείρημα ότι θα είμαστε διοίκηση για άλλους έξι μήνες. Κι εμείς απαντάμε ότι δεν έχει σημασία ποιος θα είναι διοίκηση, ο δήμος εδώ πρέπει να λειτουργήσει. Δηλαδή αν χιονίσει την πρώτη Ιανουαρίου τι πρέπει να πούμε εμείς; Δεν ήμασταν εμείς διοίκηση και ήταν ένας άλλος δήμαρχος; Εμείς οφείλαμε να βρούμε κάτι εδώ. Αλλά αυτή είναι η νοοτροπία τους. Αυτή είναι η προσφορά της αντιπολίτευσης στο δημόσιο διάλογο και στη λειτουργία του δήμου. Είναι σε όλα άρνηση.

Από την στιγμή που την καταψήφισαν, πρέπει να γίνει καινούργια μελέτη;

Όχι, όχι. Εμείς συνεχίζουμε κανονικά και αλίμονο στο Δήμο αν ακούγαμε αυτές τις φωνές. Συνεχίζουμε κανονικά, έχουμε πλειοψηφία, πέρασε και από την οικονομική επιτροπή και προχωράει κανονικά για τη σύμβαση.

Έστω ότι την επόμενη μέρα είναι και πάλι ο «Θερμαγικός» η παράταξη που διοικεί. Έστω ότι κι εσείς έχετε επανεκλεγεί σαν δημοτικός σύμβουλος. Αν διεκδικήσετε ξανά την αντιδημαρχία των Οικονομικών, ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη μέρα του Δ. Θερμαϊκού;

Καταρχήν, δεν ξέρω αν θα είμαι στην αντιδημαρχία των οικονομικών. Αυτό είναι δικαίωμα του Δημάρχου. Πρέπει να δει και όλη την δημοτική ομάδα που θα εκλεγεί για το που θα τοποθετήσει τον καθένα ώστε να αποδώσει καλύτερα. Νομίζω, όμως, ότι όποιος και να είναι στην αντιδημαρχία Οικονομικών, αυτή η διοίκηση με σύνεση και αποφασιστικότητα θα κάνει το καλύτερο δυνατό με σκοπό την ωφέλεια των δημοτών. Η διοίκηση του Τσαμασλή και ο Δήμαρχος πέρασε δύσκολα. Δεν ήταν εύκολα με την απλή αναλογική. Σκεφτείτε ότι στο παρελθόν οι δήμαρχοι έβγαιναν με μία τεράστια πλειοψηφία, δεν είχαν κανένα θέμα. Στους 33 δημοτικούς συμβούλους, οι 20 ήταν του δημάρχου.

Σήμερα στους 33 ο δήμαρχος είχε δέκα συμβούλους. Έγινε σύμπραξη με μία άλλη παράταξη και γίναμε 12. Έπρεπε σε κάθε περίπτωση να διαπραγματεύεσαι για να μπορείς να συνεχίσεις. Στην επόμενη διοίκηση θα είναι πολύ πιο αποφασιστικά τα πράγματα, πολύ πιο γρήγορα θα τρέξουνε, χωρίς επιπλέον διαπραγμάτευση με τον οποιονδήποτε. Νομίζω ότι η επόμενη τετραετία θα είναι τετραετία των έργων, όλων αυτών που δρομολογήσαμε τώρα.

Κύριε Κούτουκα, ένα τελευταίο σχόλιο;

Τι να πω; Σε έξι μήνες έχουμε εκλογές. Νομίζω ότι οι πολίτες θα μας κρίνουν όλους. Έχουμε κάνει ένα μεγάλο έργο. Η διαφορά με την προηγούμενη διοίκηση είναι τεράστια. Και ως προς το οικονομικό κομμάτι που είμαι εγώ υπεύθυνος. Το νοικοκυριό είναι σε ασύλληπτη μορφή σε σχέση με τους προηγούμενους, όπως ασύλληπτο είναι και το έργο που έχουμε προσφέρει.

Μπορείς να διαβάσεις:

Ζαβέρκος: Ο Μαυρομάτης με διέγραψε επειδή βγήκα πρώτος

Post a Comment