Back
Θεόδωρος Πάγκαλος

Έφυγε Θεόδωρος Πάγκαλος σε ηλικία 84 ετών

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Την τελευταία του πνοή άφησε ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε ηλικία 84 ετών. Την είδηση έκανε γνωστή η οικογένειά του μέσω Twitter – Κανένα σχόλιο από το Κόμμα μέχρι στιγμής.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος πέθανε «ήσυχα στο σπίτι του» σε ηλικία 84 ετών. Στο πλευρό του είχε την οικογένειά του και τους στενούς συνεργάτες του. Την είδηση έκαναν γνωστή οι οικείου του, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε σήμερα από κοντά μας, ήσυχα στο σπίτι του, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του και τους στενούς του συνεργάτες. Καλό ταξίδι λατρεμένε μας. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος επί σειρά ετών αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του.

Άφαντο το Κόμμα

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν έχει προχωρήσει σε κάποια σχετική ανακοίνωση. Από την άλλη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε: «Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένα αυστηρός κριτής των πολιτικών εξελίξεων με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ακριβούς εικόνας τους. Θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του».

Από την Ελευσίνα στο Παρίσι

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα από τα νεανικά του χρόνια. Γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1938 και από οικογένεια στρατιωτικών από την πλευρά του πατέρα του. Ο πατέρας του ήταν ανώτατος αξιωματικός και από τους πρώτους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπλέον, ο παππούς του ήταν ο στρατηγός και δικτάτορας το 1925 Θεόδωρος Πάγκαλος.

Τελείωσε το Βαρβάκειο Γυμνάσιο Αθηνών και σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τα φοιτητικά του χρόνια έδειξε ενδιαφέρον για τον χώρο της Αριστεράς, πρωταγωνιστώντας στα ηγετικά κλιμάκια της Νεολαίας Λαμπράκη.

Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και λίγο πριν την επιβολή της Δικτατορίας συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Το 1973 ολοκληρώνει την διατριβή του στις Οικονομικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου του Παρισιού 1 (Πάνθεον-Σορβόννη). Το δικτατορικό καθεστώς τού αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια, την οποία επανέκτησε μετά τη Μεταπολίτευση.

Η «μεταγραφή» από το ΚΚΕ στο ΠΑΣΟΚ

Το 1978 έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος στην Ελευσίνα και κατετάγη τρίτος. Επίσης σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το ΚΚΕ. Στη διάσπαση του 1968 ακολούθησε το ΚΚΕ εσωτερικού και αργότερα ανέπτυξε στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το 1974 έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, εξελέγη βουλευτής Αττικής για πρώτη φορά το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και έκτοτε εξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έθεσε υποψηφιότητα. Ήταν μέλος της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε είχε αναλάβει το Υπουργείο Εμπορίου και λίγο αργότερα ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών ως υφυπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις συμβάλλοντας στην διαμόρφωση των Μ.Ο.Π.

Το 1999, όντας υπουργός Εξωτερικών στη πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη ήταν υπεύθυνος για την υπόθεση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ιδρυτή ηγέτη του PKK, ο οποίος κατέφυγε στην Ελλάδα ενώ τον καταδίωκε η Τουρκία. Ο Θόδωρος Πάγκαλος και τρεις υπουργοί παραιτήθηκαν μετά την κατηγορία για τη σύλληψη και μεταφορά του στη Τουρκία.

Τον Μάρτιο του 2004 είχε εκλεγεί εκ νέου βουλευτής Αττικής. Ανέλαβε την θέση του υπεύθυνου του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στον Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Πολιτικής Καταναλωτών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, ήταν και εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μετέχει στην αντιπροσωπεία της ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009 στις εκλογές, ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ελλάδας, θέση που διατήρησε και στους δύο ανασχηματισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρέμεινε και κατά τη θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου.

Από την Βουλή στο… «Μαζί τα φάγαμε»

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος αποχώρησε από την ενεργό πολιτική δράση πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2012. «Κατ’ αρχήν μπορώ να δώσω ένα τυπικό λόγο: είμαι 74 ετών, έχω 32 χρόνια στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», είχε δηλώσει. Αργότερα είχε σχολιάσει ότι «κανένα κόμμα δεν θα κατακτούσε την αυτοδυναμία».

Παρόλα αυτά όχι μόνο συμμετείχε αλλά μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ ως τρίτο κόμμα, συμφώνησε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον Αντώνη Σαμαρά (ΝΔ) και τον Φώτη Κουβέλη (Δημοκρατική Αριστερά – ΔΗΜΑΡ). Αποτέλεσμα ήταν η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ το 2015.

Το 2012 στο e-book του «Μαζί τα φάγαμε», το οποίο είπε σε συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής το 2011 εξήγησε πως «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμετείχαμε σε μη ορθολογικές πρακτικές και συμπεριφορές, στην πορεία του χρόνου, σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Αυτό που λέμε “δημοσιονομική κρίση” είναι και δικό μας δημιούργημα».

ΠΗΓΗ
Μπορείς να διαβάσεις:

Infinity War: Οκτώβριο το εκλογικό #endgame

Post a Comment