Back
Ναυαγοσώστες

Έτοιμοι οι ναυαγοσώστες για τις παραλίες του Δ. Θερμαϊκού

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Οχτώ ναυαγοσωστικοί πύργοι στήθηκαν στις πιο πολυσύχναστες παραλίες του Δ. Θερμαϊκού ενόψει των καλοκαιρινών μηνών. Το #ethermaikos πέρασε ένα απόγευμα με τους ναυαγοσώστες της Seawatch Lifeguards, που έχει αναλάβει την ναυαγοσωστική κάλυψη του Δ. Θερμαϊκού. Μάθαμε τι περιλαμβάνουν οι ναυαγοσωστικοί πύργοι, ποια είναι τα καθήκοντα τους καθώς και ξεναγηθήκαμε με το ταχύπλοο τους.

Έπιασαν δουλειά για την καλοκαιρινή περίοδο οι ναυαγοσώστες στο Δ. Θερμαϊκού. Οι αφανείς ήρωες του καλοκαιριού βρίσκονται στις παραλίες από την 1η Ιουνίου ενώ η ακούραστη παρουσία τους θα ολοκληρωθεί την τελευταία μέρα του Σεπτεμβρίου. Οι έμπειροι ναυαγοσώστες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες του Δήμου μας, μιλούν στο #ethermaikos και περιγράφουν την καθημερινότητά τους.

Πλήρης η ναυαγοσωστική κάλυψη του Δήμου

1η Ιουνίου ανέλαβαν τα καθήκοντά τους οι ναυαγοσώστες οι οποίοι θα βρίσκονται στις πιο πολυσύχναστες παραλίες του Δ. Θερμαϊκού μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Για το καλοκαίρι του 2023 λειτουργούν οχτώ πύργοι στις παραλίες του Δ. Θερμαϊκού. Στο σύνολο του Δήμου επιχειρούν 13 έμπειροι ναυαγοσώστες ενώ δίπλα σε αυτούς έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και νέοι απόφοιτοι.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για την ναυαγοσωστική κάλυψη μίας παραλίας δεν απαιτεί προϋπόθεση η «βράβευση» με γαλάζια σημαία. Αντιθέτως, για να υψωθεί γαλάζια σημαία σε μία παραλία είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ναυαγοσωστική της κάλυψη. Γι’ αυτό και στον Δ. Θερμαϊκού στήθηκαν οχτώ ναυαγοσωστικοί πύργοι στις οχτώ ορισμένες ως πολυσύχναστες παραλίες ενώ πέντε από αυτές διαθέτουν “γαλάζια σημαία”.

Η Χρύσα, η οποία είναι ναυαγοσώστης επί εφτά χρόνια θα μας μιλήσει για τα καθήκοντά της σε μία παραλία. «Τα καθήκοντά μου είναι να είμαι εκεί ανά πάσα ώρα και στιγμή για οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται κάποιος λουόμενος. Είτε αυτός βρίσκεται στη στεριά είτε είναι στη θάλασσα».

«Εμένα τα μάτια μου είναι πάντα στη θάλασσα. Άμα δω κάτι περίεργο θα πάω. Τώρα, θα χρειαστώ δε θα χρειαστώ, θα δείξει. Αν ο άνθρωπος μου πει ότι είναι οκ θα γυρίσω πίσω στον πύργο μου γιατί πρέπει να συνεχίσω να επιβλέπω».

Επίσης, η Χρύσα θα μας πληροφορήσει ότι η περιοχή καθηκόντων της στην παραλία είναι 200 μέτρα εκατέρωθεν του πύργου. Δηλαδή, όπως θα εξηγήσει λίγο αργότερα, 200 μέτρα δεξιά και 200 μέτρα αριστερά.

Ωστόσο, στη θάλασσα τα πράγματα διαφέρουν λίγο. Όπως αναφέρει η Χρύσα, ένας ναυαγοσώστης μπορεί να βοηθήσει μόνο μέχρι το σημείο της οριοθέτησης, δηλαδή μέχρι εκεί που βρίσκονται οι σημαντήρες. Από εκεί και έπειτα θα πρέπει να επέμβει ο επόπτης ή οποιοσδήποτε χειρίζεται το μεγάλο σκάφος (ταχύπλοο).

Υπερσύγχρονα συστήματα πρόληψης

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ οι πύργοι που στήθηκαν στις παραλίες του Δ. Θερμαϊκού είναι υπερπλήρεις. Ο Στέλιος, μας πληροφορεί ότι ο κάθε πύργος είναι εξοπλισμένος με ένα μικρό μηχανοκίνητο σκάφος, πλωτά καθώς και κανονικά φορεία, φαρμακεία με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό, το σωσίβιο του ναυαγοσώστη ενώ πάνω στον πύργο υπάρχουν banner με όλες τις απαραίτητες οδηγίες.

Μπορείς να διαβάσεις:

Πανελλαδικές 2023: Πρεμιέρα για τα Γενικά Λύκεια

Post a Comment