Back
πολιτισμού

Το Σπίτι του Φύλακα…των τεχνών στο Αγγελοχώρι (Φώτο)

Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

Έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του είναι το “καταφύγιο πολιτισμού” του Αγγελοχωρίου, αφού από κατοικία του φύλακα της Αλυκής επί δεκαετίες, μετατράπηκε σε φύλακα των…τεχνών, με δεκάδες δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις να διοργανώνονται στην αυλή του.

Το σπίτι που έπειτα από δεκαετίες εγκατάλειψης είχε πάρει ξανά ζωή φιλοξενώντας κάθε είδους πολιτιστικές δράσεις, έκλεισε πέρσι λόγω επικινδυνότητας και η επαναλειτουργία του ήταν αμφίβολη, καθώς υπήρχε δυσκολία στη συγκέντρωση του ποσού για τις αναγκαίες επισκευές.

Ωστόσο, με τον προσωπικό μόχθο του Προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου Αγγελοχωρίου, Ευάγγελου Μίχου και τη συνδρομή των “ανθρώπων του σπιτιού” να αποτελούν στιβαρά θεμέλια, το «Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής» στο Αγγελοχώρι, είναι έτοιμο να ανοίξει και πάλι τις πύλες του σε ένα καλοκαίρι γεμάτο πολιτιστικές εκδηλώσεις και περιβαλλοντικές δράσεις.

πολιτισμού

Από σπίτι του φύλακα της Αλυκής σε…“καταφύγιο των καλλιτεχνών”

Η 20η Αυγούστου του 2018, έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο για πάντα -ελπίζει ο κ. Μίχος- το στίγμα του πολιτισμού στους τοίχους του οικήματος. Ήταν τότε που η αυλή του σπιτιού φιλοξένησε την πρώτη της εκδήλωση με τίτλο «Παραμύθια για το αλάτι». «Περίπου 120 άνθρωποι, καθισμένοι σε κατασκευές από τσιμέντο και ξύλα και μοναδικό φως μερικά κεριά -γιατί δεν υπήρχε μέριμνα για ρεύμα- μαγευτήκαμε, γιατί ο χώρος εδώ επιβάλλεται στον επισκέπτη και όταν μεσολαβεί η τέχνη, τότε αυτή λειτουργεί ως μέσο για να ταξιδέψεις» περιγράφει μιλώντας στο #ethermaikos o κ. Μίχος.

Έκτοτε, μουσικές εκδηλώσεις, αφηγήσεις για μικρούς και μεγάλους, σεμινάρια δημιουργικής γραφής και εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας δεν σταμάτησαν να διοργανώνονται πάνω στην αμμουδιά του σπιτιού, με δεκάδες καλλιτέχνες να μοιράζονται την τέχνη τους με τους επισκέπτες.

πολιτισμού

«Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του τόπου είναι ότι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο νερά: Τα νερά της θάλασσας και αυτά της Αλυκής. Το Σπίτι όπως είναι προσανατολισμένο λειτουργεί σαν ηχείο, όταν ο νοτιάς αρχίζει να σιγοφυσά μόλις πέσει ο ήλιος, παίρνει τους ήχους με τη βοήθεια του νερού και τους κουβαλάει και για ‘αυτό δεν θα συνδεθούμε ποτέ με το ρεύμα. Γιατί εδώ θα πρέπει να λειτουργήσουν οι αισθήσεις μας» εξηγεί ο κ. Μίχος.

Το «μονοπάτι» του Σπιτιού

Παρά τις φθορές του χρόνου, το «Σπίτι του φύλακα της Αλυκής», παραμένει εδώ και δεκαετίες σταθερός «φύλακας» της λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου. Από τη δεκαετία του ‘50 το «Σπίτι της Αλυκής» στέκει αγέρωχο να αγναντεύει τον μαγικό υγρότοπο.

Παροπλισμένο από τον ρόλο του φύλακα- κατοίκου του, το σπιτάκι αποτελεί μία από τις αθησαύριστες ομορφιές μιας προστατευόμενης περιοχής NATURA, της λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου, και μολονότι βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από την καρδιά της πόλης, παραμένει για πολλούς ένας άγνωστος τόπος.

πολιτισμού

Το Σπίτι θα λειτουργούσε ως εστία του Φύλακα της Αλυκής μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘80, οπότε και σταμάτησε η ανάγκη φύλαξης, λόγω κατάργησης του μονοπωλίου. Έκτοτε, στο παραθαλάσσιο σπιτάκι με τη μοναδική θέα, φιλοξενούνταν εποχιακοί εργάτες των αλυκών μέχρι και την οριστική εγκατάλειψή του το ’92.

«Το πρώτο εκείνο βράδυ, ήρθε εδώ η κόρη του τελευταίου φύλακα που έμεινε στο Σπίτι. Ήρθε και μου έφερε τη λάμπα που φώτιζε το σπίτι και μια φωτογραφία του. Μετά από αυτό, το όλο εγχείρημα για εμένα πήρε άλλη οντότητα. Καταλαβαίνεις ότι ο Φύλακας δεν ήταν κάποιο ανώνυμο πρόσωπο, ξέρεις πια ποιος ήταν, τον έχεις εδώ» λέει συγκινημένος ο κ. Μίχος.

Μετά από μια 20ετία και πλέον εγκατάλειψης, το 2014, ο κ. Μίχος έρχεται για πρώτη φορά στο Σπίτι και 4 χρόνια μετά, τον Ιουλίου του 2018 -μετά από παραχώρηση του οικήματος από το δήμο- ξεκινούν οι εργασίες για τη λειτουργία του ως έδρα του Συλλόγου.

«Πρακτικά ο Μορφωτικός Σύλλογος είναι ο “εργολάβος” που έχει αναλάβει τις εργασίες της αποκατάστασης, για να λειτουργήσει εδώ ένα εντευκτήριο, μια λέσχη πολιτισμού, ανοιχτή για όλο τον κόσμο, δίχως να υπάρχει χρηματικό αντίτιμο» ξεκαθαρίζει ο κ. Μίχος.

πολιτισμού

«Αυτό που εισπράττω από τον κόσμο, το μετατρέπω σε αγάπη για το ίδιο το σπίτι»

Στις 8 Αυγούστου 2022 οι εκδηλώσεις παύθηκαν και το Σπίτι κλείστηκε πίσω από τις κόκκινες κορδέλες της Πολεοδομικής Υπηρεσίας, καθώς μετά από καταγγελία και αυτοψία, κρίθηκε επικίνδυνο για κατάρρευση.

Ο κ. Μίχος θα πει χαρακτηριστικά: «Εγώ ευγνωμονώ αυτόν τον καταγγέλλοντα. Γιατί χάρη σε αυτή την καταγγελία και χάρη στην απόφαση της Πολεοδομίας, έγινε ότι έγινε και κινητοποιήθηκε ο κόσμος για την αποκατάσταση του Σπιτιού, γιατί του λείπει αυτό που απολάμβανε».

Μια ανάρτηση στη σελίδα του Σπιτιού στο Facebook, αποτέλεσε το σημείο έναρξης ενός αγώνα δρόμου για τη συγκέντρωση του απαραίτητου χρηματικού ποσού για την επισκευή του, κάτι που τελικά κατέστη εφικτό με τη συνδρομή πολιτών και ανθρώπων που γνώρισαν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και αγκάλιασαν τη προσφορά του Σπιτιού στον πολιτισμό.

πολιτισμού

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι μέσα σε ένα μήνα θα συγκεντρωνόταν το ποσό των 8.000 ευρώ. Όντως, γνωστοί και άγνωστοι φίλοι, ενθουσιάστηκαν από το εγχείρημα και θέλησαν να βοηθήσουν βάζοντας τα 10, τα 20 και τα 300 ευρώ. Ότι διέθετε ο κάθε ένας».

«Ήρθαν όμως και άνθρωποι της περιοχής μας. Ήρθε η οικογένεια του συγχωρεμένου του Δημήτρη του Μήλιου – τα παιδιά και ο ανιψιός του- και δουλέψανε στη στέγη στη μνήμη του πατέρα τους. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από αυτό. Και ευτυχώς είναι πολλοί αυτοί που σε κάνουν να αποκτάς ξανά πίστη στον άνθρωπο».

«Αυτό που εισπράττω από τον κόσμο, εγώ το μετατρέπω σε αγάπη για το ίδιο το σπίτι» καταλήγει ο κ. Μίχος.

Μπορείς να διαβάσεις:

Έτοιμοι οι ναυαγοσώστες για τις παραλίες του Δ. Θερμαϊκού

Comment(1)

  • Γιάννης Κουλιαλης

    5 Ιουνίου 2023

    Μπορούμε να τραγουδήσουμε εθελοντικά ?

Post a Comment