Back

Έρευνα: Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου – Διστακτικότητα για δωρεές, Αυξημένο ενδιαφέρον για ενημέρωση

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Δίπλα στον Δήμο μας, εδώ και 25 χρόνια, υπάρχει ένα μικρό χωριό που προσφέρει φροντίδα και προστασία σε παιδιά. Το παιδικό χωριό SOS Πλαγιαρίου στέκει αρωγός από την ευαίσθητη παιδική ηλικία μέχρι και την ενηλικίωση.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις έχουν επηρεάσει τον κόσμο

Ωστόσο, οι τελευταίες αποκαλύψεις σε δομές, όπως η Κιβωτός του Κόσμου, έχουν προκαλέσει αυξημένη διστακτικότητα του κόσμου για δωρεές σε αντίστοιχες δομές. Το ίδιο συμβαίνει και στο Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι, όπως επισημαίνει στο #ethermaikos ο Ηλίας Δροσάκης, κοινωνικός λειτουργός της δομής. «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τις δράσεις των παιδιών, για τους τρόπους φροντίδας τους και γενικότερα για το πως διαβιούν. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια ήμασταν ανοιχτοί πάντα προς τον κόσμο. Και αυτό που ζητούσαμε πάντα είναι να ενημερωθεί. Να έρθει δηλαδή, να αφιερώσει λίγο χρόνο, να μιλήσει με κάποιον συνάδελφο, ο οποίος θα του δώσει να καταλάβει τι γίνεται εδώ. Αυτή η ανάγκη είναι μεγαλύτερη τον τελευταίο καιρό με όλα αυτά που ακούγονται» αναφέρει ο κ. Δροσάκης.

Η διαδρομή και φιλοσοφία

Αρχικά, στο Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου η πρώτη οικογένεια ήρθε το 1997. Ανήκει στα παιδικά χωριά SOS Ελλάδος, που με τη σειρά τους ανήκουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό των Παιδικών Χωριών SOS (SOS-Kinderdorf International) που εδρεύει στην Αυστρία. Και στις 134 χώρες σε όλον τον κόσμο που φιλοξενούνται παιδικά χωριά SOS η φιλοσοφία είναι η ίδια. Κάθε παιδί μεγαλώνει σε μια οικογένεια με αγάπη, σεβασμό και ασφάλεια.

Η αντίληψη αυτή βασίζεται σε τέσσερις παιδαγωγικές αρχές που αποτελούν και την ουσία της λειτουργίας τους:

  • τη μητέρα SOS,
  • τα παιδιά-αδέρφια,
  • το σπίτι
  • και το χωριό.

Η διαβίωση και τα παιδιά

Στο χωριό υπάρχουν δέκα σπίτια. Κάθε σπίτι έχει μία υπεύθυνη, τη μητέρα SOS, η οποία μένει αρκετές μέρες εκεί, μέσα στον μήνα και αναλαμβάνει έναν ρόλο. «Η λέξη «μαμά» δεν επιβάλλεται, αλλά βγαίνει μέσα από τα ίδια τα παιδιά», επισημαίνει ο κ. Δροσάκης. Ακόμη, μέσα σε αυτό το μοντέλο υπάρχει η θεία, η οποία καλύπτει τη μητέρα. Υπάρχει ο παιδαγωγός, ο οποίος αναπληρώνει την αντρική-πατρική φιγούρα . Τέλος, βασική επιδίωξη είναι η ανάπτυξη ανθρώπινων σχέσεων και η διαβίωση με τα φυσικά αδέρφια ή άλλα παιδιά. Τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ο μοναδικός φορέας παιδικής προστασίας στην Ελλάδα που προσφέρει στα παιδιά οικογενειακού τύπου φροντίδα.

Η οικονομική κρίση έφερε το 2011-12 στην κοινότητα πολλά παιδιά που οι οικογένειές τους αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αργότερα, με την προσφυγική κρίση ήρθαν πολλά ασυνόδευτα παιδιά από τρίτες χώρες. Η μεταχείριση τους ήταν αρκετά δύσκολη υπόθεση. Δεν ήταν τόσο το πρόβλημα της γλώσσας, όσο το βεβαρημένο ιστορικό των παιδιών αυτών. «Αν σκεφτούμε πώς ήρθανε από τις χώρες καταγωγής τους, έχουν βιώσει δύσκολες καταστάσεις. Τα ψυχοσυναισθηματικά τους τραύματα είναι εμφανή. Χρειάζονται δηλαδή από εμάς μία άλλου τύπου φροντίδα, που πλαισιώνεται και με ειδικούς παιδοψυχιάτρους, παιδοψυχολόγους, οι οποίοι ασχολούνται περισσότερο με τα βιώματα τους και με όλες αυτές τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν», τονίζει ο κ. Δροσάκης.

Αποϊδρυματοποίηση και υιοθεσίες

Σήμερα στη δομή φιλοξενούνται 32 παιδιά. Από τον Ιούλιο του 2020 που τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος 4538/2018 περί αναδοχής και υιοθεσίας, έχουνε φύγει από το χωριό δέκα παιδιά. Άλλα τόσα παιδιά, επίσης, έχουν επιστρέψει στις βιολογικές τους οικογένειες.
«Μέσα στο χωριό δεν υπάρχει ιατρείο, νοσοκομείο, σχολείο. Δεν πρόκειται για το παλιού τύπου ίδρυμα. Η πόρτα στο χωριό είναι πάντα ανοιχτή. Το κάθε παιδί μπορεί και βγαίνει έξω. Είτε για το σχολείο στον Τρίλοφο, στο Πλαγιάρι, είτε για τα ψώνια τους, είτε για τη βόλτα τους. Είτε σε κάποιον ειδικό αν χρειαστεί κάτι κάποιο παιδί. Όλα αυτά γίνονται – και γίνονταν πάντα – μέσα στο πλαίσιο της αποϊδρυματοποίησης» αναφέρει ο κ. Δροσάκης.

Παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία

Αρχικά, η προσφορά του χωριού στην τοπική κοινωνία ξεκινά με την υποστήριξη προγραμμάτων του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (Κ.Σ.Π.Ο.) και του Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης (ΚΕ.Μ.Π.Υ.) στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένες οικογένειες λαμβάνουν στήριξη από το Παιδικό Χωριό SOS είτε με την παροχή υλικών αγαθών είτε με υπηρεσίες από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους επιστημονικούς συνεργάτες. Ακόμη, στα ΚΕ.Μ.Π.Υ. πηγαίνουν τα παιδιά μετά το πέρας του σχολείου και λαμβάνουν την απαραίτητη βοήθεια για τη μελέτη των μαθημάτων τους.
Επιπλέον, το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου δίνει το παρόν σε δεντροφυτεύσεις, αιμοδοσίες, καθώς και στον καθαρισμό παραλιών σε Επανομή, Περαία και Μηχανιώνα.

Εορταστικές εκδηλώσεις

Φυσικά δεν λείπουν και οι εορταστικές δράσεις. Για παράδειγμα, την Παραμονή Πρωτοχρονιάς διοργανώνεται μία γιορτή στις εγκαταστάσεις στο Πλαγιάρι. «Όλα τα παιδιά, και αυτά που μένουν εδώ και αυτά που έχουν ενηλικιωθεί και έχουν φύγει συγκεντρώνονται εκείνη τη μέρα και στήνεται μία μεγάλη γιορτή για όλους», σημειώνει ο κ. Δροσάκης. Προηγήθηκε ένα Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ, ενώ οργανώνονται εκδρομές εντός και εκτός Θεσσαλονίκης.

Πως μπορεί κανείς να ενισχύσει το έργο του Παιδικού Χωριού SOS στο Πλαγιάρι;

  • Οικονομική βοήθεια μέσω των τραπεζικών λογαριασμών της δομής
  • Κλήση αγάπης στο 19820
  • Δωρεές μνήμης προς τιμήν ανθρώπων που έχουν αποβιώσει
  • Τέλος, δωρεά ειδών, όπως είναι τα τρόφιμα μεγάλης διάρκειας, τα καθαριστικά, τα είδη ατομικής και οικιακής υγιεινής, αλλά κατά καιρούς και τα σχολικά είδη και τα παιχνίδια.

Post a Comment