Back
Δ.Ε.Υ.Α. Θερμαϊκού

Δ.Ε.Υ.Α. Θερμαϊκού: Τελικά πίνεται το νερό;

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

Φουσκωμένοι λογαριασμοί, αμφιλεγόμενη ποιότητα νερού, δικαστικές διαμάχες, επικείμενα αναπτυξιακά έργα και η «απενοχοποίηση» της ΡΑΕ. Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Θερμαϊκού, Γιάννης Βογιατζής, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Συνέντευξη Σοφίας Πρώιου – ethermaikos.gr

Το #ethermaikos βρέθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α. Θερμαϊκού όπου ανέλυσε πληθώρα θεμάτων που απασχολούν την καθημερινότητα των δημοτών, την πορεία την επιχείρησης επί διοίκησής του και την «επόμενη μέρα».

Πως θα αξιολογούσατε την πορεία της επιχείρησης τα τελευταία 3,5 χρόνια;

Κάποιοι γράφανε ότι η Δ.Ε.Υ.Α. Θερμαϊκού «βουλιάζει». Εγώ έκανα μία μελέτη βιωσιμότητας όπου αποδεικνύω ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη. Η επιχείρηση είναι υγιέστατη οικονομικά και δεν χρωστάει σε κανέναν πλην της διαμάχης με την ΕΥΑΘ. Μάλιστα, έχει εξοφλήσει υποχρεώσεις της προηγούμενης διοίκησης.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήσαμε ένα αλαλούμ με τους λογαριασμούς του νερού. Σε άλλους ερχόντουσαν πιο συχνά από ότι έπρεπε ενώ σε άλλους δεν ερχόντουσαν καθόλου με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρωστούμενα ποσά. Σήμερα σε τι σημείο θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρισκόμαστε;

Έχεις δίκιο σε αυτό. Υπάρχει καθυστέρηση αποστολής λογαριασμών. Όταν αναλάβαμε, η καθυστέρηση ήταν της τάξης των 20 μηνών. Τώρα βγαίνει το δεύτερο τετράμηνο του ’22 που σημαίνει ότι εκκρεμεί μόνο το τρίτο τετράμηνο του ’22. Θα γίνει προσπάθεια να φτάσουμε στο σημείο έκδοσης λογαριασμών στον σωστό χρόνο με τη σωστή ποσότητα. Γιατί τώρα υπάρχει και θέμα ποσότητας. Ήδη υπήρχε μία εποχή που δεν γίνονταν καν μετρήσεις και μπαίναν μόνο πάγια. Όταν εμείς μετρήσαμε, βρήκαμε μία μεγάλη συσσώρευση κυβικών. Εκεί όντως κάποιοι πολίτες αδικήθηκαν.

Παίζει ρόλο ο πληθυσμός;

Όχι. Κοίταξε, για να βγάλεις ένα λογαριασμό ή μάλλον μια τιμή μονάδας για το νερό κάνεις μία οικονομο- τεχνική μελέτη. Έστω ότι εγώ για να φέρω στις 50,000 κόσμου του δήμου «αυτό» το νερό χρειάζομαι τρία εκ. ευρώ το χρόνο. Άρα εγώ πρέπει να μαζέψω τρία εκ. ευρώ. Για να μαζέψω τρία εκ. ευρώ, η τιμή μονάδας πρέπει να είναι «τόση». Έτσι καταλήγεις. Όχι ότι το βάζεις αυθαίρετα ή έρχεται ο άλλος προεκλογικά και παινεύεται ότι θα το μειώσει. Πως θα το μειώσει;

Να μιλήσουμε λίγο για την ποιότητα του νερού.

Η περιοχή μας αυτό το νερό δίνει. Αυτό είναι. Τώρα, όμως, πάμε στην πραγματικότητα. Το νερό μας είναι καλό. Δεν έχουν κανένα κίνδυνο οι δημότες. Χλωριώνεται κανονικά με αυτόματους χλωριοτές. Υπάρχει χημικός μηχανικός που ελέγχει σχεδόν κάθε μέρα τις γεωτρήσεις, τις δεξαμενές, τα αντλιοστάσια, όπου υπάρχει νερό. Στέλνει πέντε δείγματα σε διαπιστευμένο εργαστήριο και έχει τα αποτελέσματα στα χέρια του κάθε μήνα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν κάτι δεν πάει καλά το σταματάμε, το κλείνουμε. Ήδη, γι’ αυτό ακριβώς, δύο γεωτρήσεις που κλείσαμε, τις αντικαταστήσαμε με καινούργιες, οι οποίες έχουν καθαρό νερό.

Δ.Ε.Υ.Α. Θερμαϊκού

Τον προηγούμενο καιρό υπήρξαν και κάποιες περιπέτειες μεταξύ του Δήμου και της Δ.Ε.Υ.Α. Θερμαϊκού σχετικά με τα χρέη της υπηρεσίας σας. Ποια είναι η έκβαση του ζητήματος;

Μέσω covid το υπουργείο έδωσε σε όλες τις επιχειρήσεις μία ανάσα. Δηλαδή τους έδωσε δάνειο, το οποίο το πήραν όλες οι επιχειρήσεις. Αλλά έβαλε εγγυητή τον Δήμο. Στην δική μας επιχείρηση ενέκριναν ένα ποσό περίπου 390,000 €. Όντως το πήραμε και από αυτά δώσαμε 285,000 € στην ΕΥΑΘ και τα υπόλοιπα τα δώσαμε στην ΔΕΗ. Γιατί γράφανε στα site «που θα πήγαιναν άραγε τα λεφτά;» και καλά να απορρέουν στον κόσμο ότι τα παίρναμε για να τα φάμε. Τα λεφτά πήγαν στην ΕΥΑΘ και στη ΔΕΗ. Κι όποιος θέλει να ‘ρθει να δει τα βιβλία.

Όντως εμείς θέλουμε από αυτά να πληρώνουμε στον Δήμο κάθε μήνα περίπου 20,000€. Υπήρχε όμως μία οφειλή του Δήμου προς την Δ.Ε.Υ.Α. Θερμαϊκού. Αυτή υπήρχε από την εποχή της Μηχανιώνας. Κάποτε η ΔΕΥΑ Μηχανιώνας ανέλαβε την καθαριότητα. Κι ένα ποσό περίπου 180,000€, υπηρεσίες που τις εκτέλεσε η Δ.Ε.Υ.Α. Θερμαϊκού δεν τις πληρώθηκε ποτέ. Άρα ο δήμος, χωρίς να πληρώσει καθαριότητα, είχε καθαριότητα. Νομικά αυτό θα το λέγαμε «αδικαιολόγητο πλουτισμό». Δηλαδή, αποκτάς υπηρεσίες χωρίς να πληρώσεις. Εμείς διεκδικούμε αυτά τα χρήματα. Θα πάμε στα δικαστήρια και θα τα πάρουμε. Το χρέος προς το Δήμο, είναι πραγματικό, υπάρχει. Αλλά θα εξοφληθεί με τον Α ή το Β τρόπο.

Σας είδαμε στην συγκέντρωση πολιτών της Άνω Αγίας Τριάδας όπου μιλήσατε για το θέμα της υδροδότησης του οικισμού. Πότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί;

Δεν θα σου πω για χρονικό περιθώριο. Ειλικρινά ο οικισμός αυτός έχει θέμα με το νερό γιατί υδρεύεται σήμερα από έναν ιδιώτη. Και είναι στα χέρια του ιδιώτη. Εμείς τον ελέγχουμε κατά χρονικά διαστήματα αλλά αυτοί δεν ξέρουν τι νερό πίνουν. Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να εξασφαλίσουμε επάρκεια νερού για την Αγία Τριάδα και για όσους οικισμούς προμηθεύονται από τον ίδιο ιδιώτη. Γι’ αυτό έχω συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της Δ.Ε.Υ.Α. Θερμαϊκού ένα ποσό για να γίνει μελέτη, ώστε να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το δίκτυο νερού. Η μελέτη θα είναι έτοιμη σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα και μετά είμαστε στην αναμονή ευρέσεως χρημάτων.

Υπάρχει κάτι που θα κάνατε διαφορετικά αυτά τα 3,5 χρόνια;

Ναι, υπάρχει ένα θέμα και τώρα μου δόθηκε η ευκαιρία να το διορθώσω. Είναι η καταμέτρηση των ρολογιών. Εδώ υστερούμε είναι η αλήθεια. Γιατί ο Δήμος μας έχει περίπου 14,000 ρολόγια που είτε δεν δουλεύουν καθόλου όλο το χρόνο, δηλαδή έχουν μηδενικό λογαριασμό, είτε έχουν λογαριασμό δέκα ημερών. Μιλάμε για τα ρολόγια που είναι μέσα στα τουριστικά οικοπεδάκια, τα οποία είναι κλειστά. Αυτά δεν μπορούμε ούτε να τα μετρήσουμε. Γιατί όποτε πάνε για καταμέτρηση είναι κλειστά.

Ευτυχώς τώρα, αν και καθυστερημένα, τρέχει ένα πρόγραμμα αντικατάστασης 29,000 υδρομέτρων. Καταθέσαμε τεχνικό δελτίο προϋπολογισμού περίπου 7,5 εκ. €. Θα μπουν ηλεκτρονικά υδρόμετρα. Οπότε θα περνάει από όλους τους δρόμους ένα μηχάνημα, θα παίρνει καταγραφές και θα φτάνει εδώ. Η δουλειά θα τελειώνει γρηγορότερα και χωρίς προσωπικό. Αυτό είναι ένα από αυτά που ήθελα να κάνω από την αρχή. Αυτό που θέλω, είναι όπως στην προηγούμενη προεδρία μου φεύγοντας άφησα το αποχετευτικό δίκτυο στην Επανομή, έτσι και τώρα, φεύγοντας θέλω να αφήσω ένα μεγάλο έργο.

Τέλος, θα ήθελα την δική σας άποψη σχετικά με το νομοσχέδιο για την Ρυθμιστική Αρχή.

Δεν αφορά αυτό που νομίζει ο κόσμος. Δηλαδή την ιδιωτικοποίηση του νερού. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι κάθετος. Το νερό δεν θα πάει στους ιδιώτες. Δεν είναι ότι η ΡΑΕ θα είναι πάνω από τις ΔΕΥΑ και θα τις ελέγχει. Γιατί έτσι κι αλλιώς τώρα, ό, τι απόφαση έχει οικονομικό αντικείμενο την ελέγχει ο Επίτροπος και η Περιφέρεια. Αυτοί, όμως, θα ελέγχουν περισσότερο θέματα διαδικασιών. Για παράδειγμα, πρέπει να έχουμε ως μόνιμο υπάλληλο χημικό. Επίσης, εάν δεν υπάρχει κανονισμός που προβλέπει τι εργασίες θα κάνει αυτός ο χημικός, εκεί έχεις ευθύνες σαν πρόεδρος. Αυτά θα ψάξει η ΡΑΕ. Άρα να μην φοβάται ο κόσμος ότι θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό.

Μπορείς να διαβάσεις:

Βουλγαράκη Ιωάννα: «Αυτό που λείπει από την Περαία είναι η στόχευση οράματος»

Descriptive alt text

Post a Comment