Back
Μπλε πανσέληνος

«Μπλε πανσέληνος»: Πως θα γιορτάσει ο Δ. Θερμαϊκού τη φεγγαράδα του Αυγούστου

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Το «Μπλε Φεγγάρι» ή «Μπλε Σελήνη» θα εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό στις 30 και 31 Αυγούστου και ο Δ. Θερμαϊκού το «υποδέχεται» με ένα μπουκέτο εκδηλώσεων – Που και πότε μπορείς να θαυμάσεις την τελευταία φεγγαράδα του Αυγούστου.

Το φεγγάρι θα γεμίσει για δεύτερη φορά αυτό τον μήνα, το καλοκαίρι θα τελειώσει επισήμως και κόσμος από όλη την Ελλάδα θα το αποχαιρετίσει σπεύδοντας κατά ορδές σε συναυλίες, παραστάσεις και λογοτεχνικές βραδιές…κάτω από το ρομαντικό φως του φεγγαριού.

Ο Δήμος Θερμαϊκού, με αφορμή την τελευταία -διαφορετική καθότι «μπλε»- φεγγαράδα του Αυγούστου, διοργανώνει μια σειρά συναυλιών, μουσικών παραστάσεων και προβολών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, που συνθέτουν ένα πλούσιο «μπουκέτο» εκδηλώσεων.

Το #ethermaikos συγκέντρωσε και παρουσιάζει τις δραστηριότητες και τα μέρη από όπου μπορείς να θαυμάσεις τη μπλε φεγγαράδα του Αυγούστου:

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Με φόντο το ολόγιομο φεγγάρι και το Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής, η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης [ΚΛΘ] και ο Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου, υπόσχονται μια αξέχαστη βραδιά. Η προβολή του χαμένου αριστουργήματος του Ρίτσαρντ Ουίλιαμς «Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ», θα κάνει πρεμιέρα στις Αλυκές Αγγελοχωρίου την Τετάρτη 30 Αυγούστου στις 20:30 μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής, ο Νίκος Καββαδίας και ο Άλκης Αλκαίος έχουν δώσει μελωδικό ραντεβού με το κοινό, την Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 20:30 μ.μ. Θα τους συνοδεύσουν μουσικά ο Μάκης Αϊβάζογλου, η Μαρία Θωίδου και ο Θανάσης Μπιλιλής.

Λίγο πιο μακριά, στο Λιμάνι του Αγγελοχωρίου, ο Δήμος Θερμαϊκού και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου “Ο ΦΑΡΟΣ”, διοργανώνουν μια μουσική παράσταση κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι. Ο Κωνσταντίνος Φωστηρόπουλος, η Αναστασία Ζαχαριάδου και ο Μίλτος Σπυριδόπουλος συναντιούνται μουσικά κάτω από την πανσέληνο του Οξύρρυγχου, με τη φιλική συμμετοχή της Νάστιας Σταυρίδου.

Την ίδια στιγμή, στην περιοχή του Πάλιουρα της Επανομής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επανομής, μας καλεί να «γιορτάζουμε τη Μπλε Πανσέληνο, τραγουδώντας για τον έρωτα». Το βράδυ της Πέμπτης 31/08 θα δώσουν το «παρών» τραγουδώντας για τη φεγγαράδα του Αυγούστου, η Δήμητρα Αντωνακούδη, ο Δημήτρης Κεχαγιάς, ο Σάκης Κοντονικόλας και ο Παύλος Παφρανίδης.

Πως ”γεννήθηκε” το «Μπλε φεγγάρι»

«Μπλε φεγγάρι» αποκαλείται η δεύτερη πανσέληνος που συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα.

Ο όρος «Μπλε φεγγάρι» έχει και μεταφορική σημασία, η οποία τονίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια.

Στο άλλο άκρο υπάρχει και μια πολύ κυριολεκτική σημασία καθώς ένα φεγγάρι μπορεί πράγματι να έχει χρώμα μπλε, εξαιτίας γήινων ατμοσφαιρικών διαταραχών. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι (όχι απαραίτητα πανσέληνος) φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή γαλαζωπό εξαιτίας της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στη γήινη ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950 και, αξιοσημείωτα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, που είχε ως επακόλουθο να εμφανίζεται το φεγγάρι μπλε για μια περίοδο δύο ετών.

Μπορείς να διαβάσεις:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – Πεζοδρόμια…μετ’ εμποδίων

Post a Comment