Ι. Μισαλέμης: «Συνεχίζουμε μαζί σταθερά για το μέλλον του δήμου μας»
Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Στρατηγικού Σχεδιασμού Βιώσιμης Ανάπτυξης και Δημόσιας Υγείας, Ιωσήφ Μισαλέμης, κάνει την δική του αναδρομή στην τετραετία που φτάνει στο τέλος της και μιλά αποκλειστικά στο #ethermaikos για την Μονάδα Παρηγορικής Φροντίδας, τη μαρίνα της Μηχανιώνας, το φωτοβολταϊκό πάρκο και την επόμενη μέρα του Ε.Σ.Υ.
Κύριε Μισαλέμη, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Στρατηγικού Σχεδιασμού Βιώσιμης Ανάπτυξης και Δημόσιας Υγείας. Μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων. Πως βιώσατε αυτήν την τετραετία;
Από την πρώτη μέρα που κερδίσαμε τις εκλογές βρέθηκα μαζί με τον Δήμαρχο, ήμουν στον στενό κύκλο της διοίκησης από την πρώτη στιγμή. Όταν παραιτήθηκα τον Μάρτιο του 2017, χτίσαμε από την αρχή την παράταξη του «Θερμαγικού». Το 2019, λοιπόν, ο Δήμαρχος μου ανέφερε ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την ανάπτυξη του Δήμου. Ήθελε να σχεδιάσει την Αντιδημαρχία Προγραμματισμού, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης ενώ μέχρι τότε δεν υπήρχε κάτι τέτοιο στο οργανόγραμμα. Ήταν η πρώτη φορά που διοίκηση αποφάσισε να ιδρύσει αντιδημαρχία, της οποίας το χαρτοφυλάκιο αφορούσε την ανάπτυξη του τόπου. Μέχρι τότε, και πριν τον Καλλικράτη και μετά, δεν υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός και προγραμματισμός. Αντιθέτως, ήταν διασπαρμένος σε άλλες αντιδημαρχίες και δεν υπήρχε κεντρικό πλάνο. Εγώ, τότε, του είπα ότι θα δυσκολευτούμε λίγο, διότι δεν θα γίνει κατανοητό, αλλά θα το περάσουμε. Όντως, λυπάμαι πολύ που το λέω ούτε και θέλω να υποτιμήσω τη νοημοσύνη κανενός αλλά δεν έγινε κατανοητό ούτε και στους δικούς μας ανθρώπους.
Όταν λέμε ότι η αντιδημαρχία δεν υπήρχε στο οργανόγραμμα σημαίνει ότι δεν υπήρχε χώρος, δεν υπήρχαν υπάλληλοι, δεν υπήρχε τίποτα. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει άλλος μοχλός ανάπτυξης. Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα και ξεπεράσαμε πολλά εμπόδια. Να φανταστείτε, πέρασαν τρία χρόνια μέχρι να καταφέρουμε να νοικιάσουμε τον χώρο που βλέπετε. Μας πήγαν κόντρα, μας έβαλαν τρικλοποδιές μέχρι που μας κατήγγειλαν κιόλας. Η πρώτη επιτυχία που είχαμε ως Αντιδημαρχία Ανάπτυξης και Προγραμματισμού ήταν η δημιουργία δικού μας πολεοδομικού τμήματος χωρίς να χρειάζεται πλέον να εξαρτιόμαστε από αυτό της Θέρμης.
Να μιλήσουμε λίγο για το φωτοβολταϊκό πάρκο. Τι κάνει αυτό το έργο να ξεχωρίζει;
Καμαρώνω γι’ αυτό το έργο. Τα φωτοβολταϊκά είναι ένα έργο 50 στρεμμάτων που παράγει δύο μεγαβάτ. Να μην ξεχνάμε ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Θ σπαταλά ρεύμα που κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ με ΦΠΑ ετησίως. Το ένα μεγαβάτ, λοιπόν, θα διατεθεί στην ύδρευση. Με αυτόν τον τρόπο το ένα εκατομμύριο ευρώ που χρειαζόταν η Δ.Ε.Υ.Α.Θ για το ρεύμα θα γίνει μηδέν. Άρα γίνεται εξοικονόμηση ενός εκατομμυρίου ευρώ με αποτέλεσμα να πέσει και η τιμή του νερού, έτσι δεν είναι; Το να παράγουμε δύο μεγαβάτ σημαίνει ότι εξοικονομούμε δύο εκατομμύρια ευρώ. Το ένα εκατομμύριο ευρώ θα το διαθέσουμε στην Δ.Ε.Υ.Α.Θ ώστε να το αξιοποιήσει έτσι όπως θέλει, και το άλλο ένα εκατομμύριο θα κατανεμηθεί οριζόντια. Είναι αυτό που λέει ο Δήμαρχος πως έτσι θα μειώσουμε κι’ άλλο τα δημοτικά τέλη.
Έστω ότι θα έρθει η μέρα που θα υλοποιηθεί η μαρίνα της Μηχανιώνας. Κύριε Μισαλέμη, πως θα επηρεάσει την καθημερινότητα των κατοίκων της και κυρίως των αλιέων;
Η Μηχανιώνα έχει να δει ένα σοβαρό έργο από τότε που φτιάχτηκε το λιμάνι. Πρέπει να αναπτυχθεί αυτή η περιοχή και μόνο η μαρίνα μπορεί να το κάνει αυτό το πράγμα. Η προσέλκυση των επισκεπτών να έρθουν να παρκάρουν τα σκάφη τους θα είναι πάρα πολύ καλή πηγή εσόδων. Επίσης, θα βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής. Αυτό θα το δείτε μελλοντικά.
Η μαρίνα θα είναι πλωτή μέσα στη λεκάνη και θα φτιαχτεί ένας βραχίονας για να μπορούν να παρκάρουν τα σκάφη. Δηλαδή, δεν επηρεάζονται καθόλου οι ανεμότρατες άπαξ και μπουν στη λεκάνη. Θέλω να τονίσω ότι ο βόρειος βραχίονας που γίνεται τώρα λέγεται «Βόρειος Βραχίονας για την προστασία του αλιευτικού στόλου». Το πρώτο μεγαλύτερο στρατηγικό έργο που έχει γίνει ποτέ στη Μηχανιώνα είναι το λιμάνι και το δεύτερο είναι η μαρίνα.
Σε συνάντησή σας με μέλη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας είχατε συζητήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδας παρηγορικής φροντίδας στον Δήμο Θερμαϊκού. Κύριε Μισαλέμη, προχώρησε το εγχείρημα;
Όταν διοργανώθηκε ημερίδα γι’ αυτό το πράγμα εγώ είχα εκπροσωπήσει τον Δ. Θερμαϊκού σαν Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας. Ο μεγάλος χορηγός αυτής της εκδήλωσης ήταν η κυρία Μαριάννα Λάτση, που προς τιμήν της ανέλαβε όλη τη διοργάνωση ώστε να καταφέρουμε όλοι μαζί να ανακουφίσουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Βρεθήκαμε, λοιπόν, με την κυρία Λάτση καθώς και τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Φιλόπουλο Ευάγγελο, και συζητήσαμε εάν υπάρχει διαθέσιμος χώρος ώστε να έχουμε και στον Δήμο μας μία παρηγορική μονάδα.
Αυτές οι μονάδες, φυσικά, πρέπει να έχουν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ανθρώπινο είναι, ψυχολογικό είναι και δεν μπορείς να δώσεις οποιοδήποτε οικόπεδο. Πρέπει να έχει όμορφη θέα και να είναι μακριά από τον αστικό ιστό. Προς τιμήν τους, η Πολεοδομία και η Τεχνική Υπηρεσία μας έδωσαν τρία οικόπεδα για να διαλέξουμε. Τώρα, περιμένουμε την επιτροπή να έρθει να διαλέξει ποιο θέλει. Μετά θα κάνουμε μία εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκριση της παραχώρησης του οικοπέδου για την συγκεκριμένη λειτουργία για όσο καιρό θα υπάρχει η μονάδα. Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά από την δημιουργία της μονάδας αυτής.
Να μιλήσουμε για την σημερινή εικόνα του Κέντρου Υγείας. Δεν είναι επαρκώς στελεχωμένο. Το ήδη υπάρχον προσωπικό καλείται να καλύψει βάρδιες σε Περαία και Επανομή. Επίσης, ακούμε για έργα όπως η μαρίνα και το τεχνολογικό πάρκο που θα φέρουν κόσμο στον Δήμο. Κύριε Μισαλέμη, η ερώτησή μου είναι η εξής: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε συνθήκη;
Το Κέντρο Υγείας είναι το σύστημα υγείας που είχε οραματιστεί ο αείμνηστος Γεώργιος Γεννηματάς. Εκτός του ότι με την διευθύντρια του Κέντρου Υγείας μας δένει μία στενή φιλία από τα φοιτητικά μας χρόνια, έφερα και παράγοντες από το Υπουργείο για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Η στελέχωση είναι ανεπαρκής, ο εξοπλισμός είναι ανεπαρκής και χρειάζεται πολύ μεγάλη βελτίωση.
Τώρα να πω και την αλήθεια, αρκετοί υποσχέθηκαν ότι θα αρχίσουν να το στελεχώνουν αρκετοί γιατροί, ότι θα βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός για να μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα. Υπάρχουν λίγες ειδικότητες, λίγα ωράρια, οι εφημερίες δεν βγαίνουν εύκολα αλλά πιστεύω ότι με τις συνεχείς επαφές θα πετύχουμε κάτι.
Πως θα αξιολογούσατε την τετραετία που φτάνει στο τέλος της από την θέση του αντιδημάρχου;
Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε τέλειοι. Δεν μπορώ να πω ότι τα κάναμε όλα. Αλλά θέλω οι πολίτες να συγκρίνουν την τετραετία 2014-2019 με την δική μας, 2019-2023. Ήμασταν από τους πιο βρώμικους δήμους της Ελλάδας και σήμερα είμαστε από τους πιο καθαρούς. Εμείς λέμε ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Έχουμε και την δύναμη, έχουμε και τις γνώσεις, έχουμε και τη θέληση, έχουμε και την κουλτούρα! Κακά τα ψέματα, η καθαριότητα στους δρόμους είναι κουλτούρα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα κατεβάσουν το παράθυρο και θα πετάξουν το σκουπίδι κάτω αντί να κατεβούν από το αυτοκίνητο και να το πετάξουν μέσα στον κάδο. Εκτός από όλα τα άλλα πρέπει να χτίσουμε και τον άνθρωπο. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να εξαλειφθούν.
Ποια είναι η επόμενη μέρα για τον Ιωσήφ Μισαλέμη; Θα σας δούμε εκ νέου υποψήφιο;
Συνεχίζουμε μαζί σταθερά για το μέλλον του δήμου μας. Το «μαζί» είναι διττής σημασίας. Είναι για τον Δήμαρχο, Γιώργο Τσαμασλή, και για τους δημότες του Θερμαϊκού. Ξεκινήσαμε ένα έργο. Δεν αξίζει τον κόπο να ολοκληρώσουμε μαζί αυτό το έργο όπως το ξεκινήσαμε; Τους το ζητάω επίσημα. Αυτή η πενταετία είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Αυτήν την πενταετία πλέον υλοποιούνται αυτά που είπαμε πιο πριν. Ασφαλώς κάποιοι δημότες μας θα βρεθούν σε ένα δίλημμα. Υπάρχουν τρεις επιλογές: επιλέγουμε να γυρίσουμε στο παρελθόν; Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Επιλέγουμε να συνεχίσουμε μία επιτυχημένη πορεία με τον νυν Δήμαρχο, Γιώργο Τσαμασλή; Ή θα επιλέξουμε κάτι άγνωστο, μη δοκιμασμένο; Γιατί καινούργιο δεν είναι.
Κύριε Μισαλέμη, ένα τελευταίο σχόλιο;
Ο κόσμος χειροκροτεί και επικροτεί το έργο μας ασχέτως με το τι λένε διάφοροι. Το όπλο μας είναι η στήριξη του πολίτη. Αν δεν το έχουμε αυτό ας πάμε σπίτια μας. Να λέμε καθαρές κουβέντες.